Dzisiejszy piątek to święto. Przeważnie wykorzystujemy takie dni na odpoczynek, naładowanie akumulatorów lub nadrobienie zaległości domowych. Czasami jednak nagle wpada nam do głowy, aby spotkać się
Codzienna kuchnia niecodziennaskładnik, dzięki czemu otrzymamy gładki, jedwabisty sosik. Następnym razem dodam awokado albo zrobię z niego dressing, ale to już pomysł na kolejny wpis Lubimy sałatki za to, że są szybkie w przygotowaniu i sycące. Można je jeść jako przystawkę czy z grzankami jako danie na obiad lub kolację. Drukuj Sałatka z rukoli, malin i brzoskwini z sosem miodowo-musztardowym window.ajaxurl(...)kroimy. Podajemy z sosem. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-rukoli-malin/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z rukoli, malin i brzoskwini z sosem miodowo-musztardowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuZdecydowanie mój ulubiony wypiek ostatniego miesiąca!! Ideał pod względem struktury - delikatnie chrupiący spód z rozpływającym się w ustach wnętrzem, pod mega chrupiącą kruszonką- jak i smaku
Malinowo w kuchniPrzepis znaleziony w gazetce Biedronki. "Włoskie tiramisu w pucharkach" hmm czemu nie ... :) Przepis jest banalnie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Można go zrobić nawet jeśli goście zapowiadają się z wizytą za godzinę :) Składniki na 3 pucharki (ja użyłam kieliszków do szampana) : 250 g serka mascarpone (do nabycia w Biedronce) 1 żółtko 1 oryginalnym przepisie(...)serkiem mascarpone. Tak jak pisałam wyżej możemy użyć więcej cukru pudru zależnie od naszego upodobania do słodkości :) Resztę cukru pudru dodajemy do kawy. W zależności od tego czy deser ma być z alkoholem czy nie dodajemy do kawy Amaretto lub inny trunek. W kawie moczymy biszkopty, które układamy w pucharkach. Przykrywamy warstwą serka. Czynność powtarzamy do wyczerpania składnik
cucinareDzieci go uwielbiają i cała rodzinka zgodnie stwierdziła, że o niebo lepszy od kupnego. Mimo, że zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu, to dla
moj przepis naŚwięta! Jeszcze tylko kilka dni. Odliczam ze zniecierpliwieniem. //Weihnachten! Nur noch ein paar Tagen. Ich zähle mit Ungeduld ab.Nareszcie na blogu znajdą się świąteczne receptury! Studia
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj zapraszam na pyszny i szalenie prosty deser, a mianowicie pieczone jabłuszka. Nie dość , ze same w sobie bardzo zdrowe, to po upieczeniu jeszcze zyskują na walorach smakowych, zwłaszcza po dodaniu kilku przypraw. Składniki: twarde mięsiste jabłka cynamon gałka muszkatołowa mielone goździki 1 łyżka miekkiego masła Sos: 200g cukru 100g masła 150 g słodkiej śmietany 36% Bita śmietana(...)dnem, skarmelizować na złoty kolor. Cukru nie mieszać, a jedynie potrząsać garnkiem, żeby się równomiernie rozpuszczał. Proces karmelizacji trwa ok. 10 minut. Gdy cukier się skarmelizuje dodać masło i szybko go wymieszać trzepaczką. Gdy masło się rozpuści, ściągnąć ganek z palnika i mieszając energicznie trzepaczką wlewać powoli śmietanę. Mieszać energicznie i szybko, aby powstał jednolity, gładki
Gosia gotujeDzisiejszy przepis powstał ze współpracy z MSC organizacja, którą znam nie od dziś i dzięki nim, ja wybieram mądrzę kupując ryby i nie tylko. Tym
Niezły MłynekZieleń… to kolor, z którym obecnie najbardziej tęsknię. Dlatego na moim parapecie zawsze musi być świeża, piękna zielona mięta, w kuchni zielone gruszki, warzywa…
Słodkie okruszkiPrzyszła jesień, coraz częściej sięgamy po zimowe, rozgrzewające, korzenne przyprawy. U mnie już gości od kilku dni w menu ;) imbir, cynamon, pomarańcze. Istna rozpusta ;) Podane
Życie zaczyna się w kuchniCzy miewacie takie dni, kiedy to zjedlibyście coś dobrego, ale nie chce się Wam spędzać dużo czasu w kuchni? Ja właśnie tak miałam od kilku dni
Moja DelicjaPyszny, kremowy, wręcz aksamitny sernik na kruchym spodzie. Jest bardzo delikatny w smaku, dlatego postanowiłam wzbogacić go nieco dodając na wierzch jagody. Muszę
Rozpustne gotowanieDziś niedziela, jak co tydzień człowiek cierpi na "syndrom poniedziałku". Więc polecam się zrelaksować odrobiną słodkości, ze szklanką kawy lub herbaty i zapomnieć choć na chwile
Konrad GotujeMirabelki to moje owoce z dzieciństwa... Miał być dżem ale zmieniłam plan i zrobiłam domową galaretkę. Na moim małym jeszcze drzewku było zaledwie kilka mirabelek więc
Bon Appetit MałgorzatyPrezentuję Wam dzisiaj jedno z włoskich tradycyjnych dań wigilijnych, które można zrobić w dosłownie pół godziny. Zeppole robię bardzo często nie tylko z okazji Wigilii,
zielonacukinkaBiszkoptowe ciasteczka w kształcie bałwanków w oczekiwaniu na zimę. Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka
prawdziwe jedzenieKolejna wersja moich muffinek, tym razem bananowa z czekoladową niespodzianką. Składniki: * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku
Kulinarny Pamiętnik