Ciasto jest po prostu rewelacyjne w smaku i przygotowuje się je błyskawicznie. Bardzo kruchy spód wypełniony kwaskowym, chrupiącym rabarbarem dopełnia wyśmienita, lekko zapieczona beza włoska. To
Wrzosowa PolanaMuffiny bananowo-orzechowe są świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Łatwe, szybkie, a przede wszystkim pyszne. Ich dodatkowym atutem jest to, że są bezglutenowe. Bezglutenowe muffiny bananowo-orzechowe Co zrobisz, jeżeli w lodówce od dłuższego czasu leży masło orzechowe, które nie do końca wyszło tak, jak byśmy tego chcieli, a nagle przyszła ochota na coś słodkiego? Najlepszym pomysłem są muffiny bananowo(...)bogato”:-) Banany i masło orzechowe są podstawowymi składnikami. Daktyle natomiast dodają słodyczy. Pozostałe składniki to kwestia gustu. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać jak w przepisie i mamy pyszny deser, który zadowoli wszystkich domowników Artykuł Muffiny bananowo-orzechowe pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia
Ciasna KuchniaDomowy chlebek zawsze jest najlepszy. Wiemy z czego jest zrobiony i dlatego smakuje o dużo lepiej niż kupowany. Dziś idealny chlebek dla ludzi bardzo zabieganych i
Kuchnia Łukaszanigdy nic -siedzą, piją Limoncello , jedzą ciasteczka, głośno się śmieją, a ja normalnie jestem głodna. Po ludzku chce mi się jeść coś innego niż ciast z kremem, migdałowych ciasteczek,deserów, lodów.... Patrzę na zegar i myślę , że jak wrócę do domu, to będzie 4.00 nad ranem. I być może sen wcale nie nadejdzie? I co ja mam wtedy zjeść? Miałam(...)możliwe. Gwarne śmiechy i sztywna mowa ostatnich niemieckich turystów umilkła. Można było wracać do domu, po 4.00 nad ranem. Świtało!!!! Przebiegłam parę metrów i myślałam tylko o jednym, jak szybko zrobić sobie coś dobrego do jedzenia i wskoczyć do łóżka na dwie godziny maksymalnie. Przed piątą rozwożą chleb, kurcze to nie będzie takie możliwe się wyspać! Weszłam do domu
Z Kuchni Do KuchniPavlova jest ciastem, które znajduje się na mojej prywatnej liście Top Cake. Lekki bezik z kremem i sezonowymi owocami. Jest to deser, który tygryski lubią najbardziej. Bezę z tego przepisu robiłam już kilka razy i zawsze wychodziła idealnie chrupka na wierzchu i puszysta wewnątrz. I jak tu utrzymać dietę, kiedy tyle przepisów jeszcze do wypróbowania ;) Beza 4 białka(...)będzie gładka. Wlewamy ocet i łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksujemy jeszcze około minutę. Ubitą masę wykładamy na wcześniej przygotowany papier do pieczenia z wyrysowanym okręgiem o średnicy 20 cm. Szybkimi ruchami formujemy bezę i wkładamy do piekarnika na 30 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 100°C i zostawiamy bezę w piekarniku na 3 godziny do całkowitego wysuszenia. Pozostawiamy
Emskie Smakidługiej nieobecności związanej z dodatkowymi obowiązkami i brakiem czasu na cokolwiek powracam do Was kochani z pysznym deserem -tiramisu. chciałam zrobić je oryginalnie, ale nie miałam przekonania do ubitych surowych białek. Zamiast tego użyłam bitej śmietany. Wyszło tak pysznie, że aż mało przyzwoicie. Sama zjadłam pół tortownicy ;) i to prawie na raz. Jest dość słodkie(...)tortownicy 18-20 cm papierem do pieczenia. Biszkopty dzielimy na pół i układamy pionowo dookoła tortownicy. Zimną kawę łączymy z amaretto (do smaku). Biszkopty (jeden po drugim) szybko moczymy w przygotowanej mieszaninie i układamy na dnie tortownicy. Jajka dokładnie myjemy i sparzamy skorupki. Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem na białą puszystą masę, następnie
Malinowe PocałunkiSkładniki: 0,5 kg mąki pszennej 30 dag masła 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 żółtka 2 czubate łyżki
Qchnia po prostuTa tarta łączy w sobie kruche, cynamonowe ciasto z kwaskowatymi jabłkami i kremowa masa waniliową. Świetnie smakuje polana odrobiną sosu karmelowego z gałką lodów waniliowych. Składniki
Pyry na GazCzego nie może zbraknąć na Wielkanocnym stole? Na pewno jajek w różnej postaci, białego barszczu, babek i mazurków. U mnie od pewnego czasu króluje prosty
W kuchennym oknie EwyDawno temu w sklepach można było znaleźć okrągłe ciasteczka kokosanki, jedne z najlepszych jakie pamiętam z dzieciństwa... niestety zawierają niezdrowe tłuszcze i sporą ilość cukru :( Mam
Chocolate Muffin BlogDni są ostatnio coraz dłuższe i przepiękne.Mam nadzieję,ze wiosna zawitała do Nas już na stałe bo jeśli chodzi o mnie to uwielbiam tą
Niespełnione zdolności kulinarneinnym poście Moje ukochane ciasta z owocami… Lody… ich nie mogło zabraknąć w mojej książce. Obiady. W końcu, to przy nich zbiera się cała rodzina I lekkie desery. Och jak ja je lubię Ta książka, to 40 stron smaku, pasji, wspomnień i miłości do gotowania, którą od 2015 roku dzielę się z Wami na łamach mojego bloga. Jeśli(...)wizję w 100%. Printu oferuje nam duży wybór szablonów, których obsługa nie powinna przysporzyć nikomu żadnych problemów. Możecie również stworzyć swój własny projekt nie wykorzystując szablonu. W prosty i szybki sposób zmieniamy czcionki, dodajemy zdjęcia, kolory, efekty na stronach itd. Wystarczy wejść na stronę Printu i samemu spróbować. Taka książka, to wspaniała pamiątka na lata. A teraz niespodzianka: Printu
Słodkie okruszkiDelikatny, kremowy o posmaku kokosu z chrupiącymi po podniebieniu nasionami chia, nie spotkałam się jeszcze z tak pieczonym sernikiem, zazwyczaj nasiona szałwii hiszpańskiej, były wykorzystywane do deserów na zimno, puddingów, czy koktajli, postanowiłam poeksperymentować i nasiona wykorzystać do pieczenia. Na ten sam pomysł wpadła Dorota, z bloga Daktyle w czekoladzie , wyszło to przy pewnej rozmowie(...)budyniu śmietankowego Kremowa pianka: 1 szklanka śmietany słodkiej 30% 50 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: Niebieska posypka z opłatka (waflowa) Wykonanie sernika: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Masa serowa: Nasiona chia przesypać do kubeczka zalać mleczkiem kokosowym, zamieszać, odstawić na 20 minut w celu napęcznienia
Wanilia i KardamonPiękna sałatka- smaczna sałatka! Dziś chcę wam przedstawić pomysł na pyszną sałatkę warstwową z kurczakiem i po prostu idealnym sosem na bazie awokado. Sos idealnie
Kuchnia Łukasza