Jestem zachwycona tym przepisem! Ciasto jest idealne: maślane, pachnące i naprawdę się listkuje!!! A do tego jest banalnie proste w przygotowaniu. Zawsze kupowałam
Rozpustne gotowanieCaprese , czyli nic innego, jak podróż do gorącej Italii w pogoni za świeżą mozzarellą i dojrzewającymi w pełnym słońcu Toskanii pomidorów. Taką
W kuchni Karmel-itkiKolejny tydzień minął mi w błyskawicznym tempie, po poniedziałku wszystko idzie już z górki ;) Oczywiście nie obyło się bez wpadek w pracy i poza nią. Mimo
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKolejne zdrowe, wartościowe i pożywne Green smoothie . Tym razem zielony koktajl zrobiłam z awokado, banana, mango i szpinaku w towarzystwie mleka (zwykłego lub roślinnego) i miodu
Moja DelicjaJedne z moich ulubionych kruchych ciastek – nie tylko pięknie wyglądają , ale i rewelacyjnie smakują. Delikatne , kruche , waniliowe …. zachwycą nie tylko dzieci , ale i dorosłych
Ostra na SłodkoOtrzymany kiedyś od Dominiki i sprawdzony wielokrotnie przepis na muffinki wykorzystałam do przygotowania ich z nadzieniem czekoladowym i płatkami migdałowymi. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę
Codzienna kuchnia niecodziennaMuffinki bananowe - pyszności - Wariacje na temat babeczek można ciągnąć w nieskończoność. To jedyne ciastko, które daje tyle możliwości. Dziś wersja z bananami.
kolorowotorcikowopryskał ani nie przypalił się. Po ugotowaniu można przetrzeć przez gęste sitko, aby pozbyć się większych drobinek dyni.Nie jest to jednak konieczne. Stosować jako dodatek do kawy lub do deserów, na przykład lodów czy też ciast. Można zrobić większą ilość tego syropu. Wrzący przelać do wyparzonych słoiczków, a te odwrócić do góry dnem do wystudzenia. Zimą przyda się taki syrop(...)pokrojoną w mniejsze kawałki, a następnie zmiksować blenderem. Przepis dodaję do cotygodniowej akcji " Błyskawiczne piątki ". Zapraszam do dołączenia do otwartej grupy facebookowej , gdzie co tydzień możecie znaleźć proste i szybkie przepisy na smaczne dania
Codzienna kuchnia niecodziennabył najpyszniejszy deser dla dzieci w moim domu i z podwórka ,gdzie się grało w dwa ognie czy w babingtona ,albo w klasy .Był najlepszy zaraz po chlebie z cukrem moczonym pod kranem wodą.Cudowne czasy, może biedne , ale jak obfite w dobrodziejstwa natury jakimi były jaja od swojskich kur.Mama sadzala mnie na stole ,bo zawsze się domagała koglamogla(...)cukru.Taki kogiel mogiel używano w moim domu do piwa ina PRZEZIĘBIENIE ,grypa od razu znikała po takim specyfiku alkoholowe jajkowym oraz kawy czy kakao.I tak ten KOGEL-MOGEL szybko znikał zanim człowiek się obejrzał.Naukowo odwiedzone ,że KOGEL-MOGEL nie podnosi cholesterolu ,a w ręcz przeciwnie dostarcza potężną dawkę żelaza i witamin , które wspomagają w chorobach układu oddechowego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisłoiczek domowej konfitury to smak lata, to może być Twój popisowy przepis, bo przygotowane w ten sposób owoce są niezwykle smaczne, my uwielbiamy je jako dodatek do gofrów czy deserów, zresztą gromadzenie zapasów leży w naturze człowieka. Smak poezja! Składniki: 3 kg dojrzałych jeżyn 1,5kg cukru 4 goździki 1/2 cytryny 1 szklanka wody 2 żelfixy 2:1 Dr.Oetker(...)wynieść do spiżarki. Rady: Można zrezygnować z żelfiksu ale wtedy należy jeżyny zagotować 3 razy w kilkugodzinnych odstępach i zdejmować wytwarzającą się na powierzchni pianę. To sposób na szybką domową konfiturę
Wanilia i Kardamonśrednim ogniu dusić z 10-15 minut, po tym czasie wsypać duży budyń czekoladowy Delecta i szybko wymieszać do zagęszczenia jabłek, wystudzić z podanych składników mikserem zrobić szybko ciasto na tartę, schować do lodówki na 30 minut forma do tarty z wysuwanym dnem 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, z 3/4 ciasta wyłożyć w formie(...)godziny tarta jest krucha, chrupiąca a masa jabłkowa z budyniem czekoladowym jest aromatyczna i smakuje wyśmienicie w takim połączeniu smaków............SMACZNEGO!!! taka "tarta od serca" będzie wspaniałym deserem podanym w gronie przyjaciół przy kawce i herbatce, będzie na pewno smakowała i łasuchom i smakoszom......tarta jest łatwa w przygotowaniu i w nagłym, kryzysowym przypadku gdy mają przyjść goście
W Mojej Kuchni LubięDziś dostałam wspaniałą niespodziankę. Do drzwi zapukał kurier i wręczył mi uroczą paczuszkę od Delecty pełną wspaniałych produktów idealnych na zbliżające się Święta Wielkanocne: nowość! cukier
Słodkie okruszkiKruche i drożdżowe jednocześnie? To nie pomyłka! Dokładnie takie są te ciasteczka! Rozpływają się w ustach! pycha! Składniki: 2 szklanki mąki 20 dag margaryny 1 jajko
Tradycyjna KuchniaOstatnio, na przemian, dotykają mnie dni lenistwa i intensywnej pracy, tak jakby moje skrajności postanowiły toczyć jakiś zawzięty bój o ostateczne ustalenie mojej tożsamości. Odbija się
Życie zamknięte w smakuJeden z najlepszych serników jakie jadłam! Fantastycznie pomarańczowy dzięki dyniowemu pure, aromatyczny dzięki wanilii, cynamonowi gałce muszkatałowej, aksamitny, kremowy i delikatny dzięki... kremowym serkom kanapkowym apetina
DefinicjaSmakuSkładniki: herbatniki petit bery 220 gram, mleko 3 szklanki, budyń śmietankowy 2 opakowania, galaretka wiśniowa 2 opakowania,masło 1 kostka 200 gram, śmietana 30% 1 kubek
W Mojej Kuchni LubięWchodzisz do kuchni, myszkujesz po szafkach, zaglądasz to lodówki, chlebaka, piekarnika, wszędzie gdzie się da. Idziesz do pokoju. Otwierasz każdą możliwą do otwarcia skrytkę. Patrzysz tęsknym
W kuchni Karmel-itkiKiedy najdzie Cię ochota na "coś słodkiego", ale jednak nie jesteś przekonana/ny do słodyczy ze sklepowych półek.. jest jedno rozwiązanie. Maszerujemy do kuchni i mieszamy
Czarnawisienkastopni. Do środka piekarnika włóż 2 ręczniczki lub ścierki do naczyń, na nich postaw słoiki. I gotowe! Po dziesiąte….Kompletuj Ja niestety długi czas robiłam ten błąd, że szybko myłam słoiki, nakrętki i potem dziwnym trafem jakoś zapominałam je kompletować. Kiedy nadchodził czas przetworów, okazywało się często, że mimo ogromnej ilości posiadanych słoików i stosów nakrętek(...)pomoże w produkcji własnych słoików ze wspomnieniem lata. Artykuł Dekalog przetworów – czyli rady na udane przetwory pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuUpały, upały ... Tak upragnione przez wszystkich, a potem wszyscy narzekają ... Że gorąco, parno, duszno, jeść się nie chce, gotować, sprzątać i nic się nie chce ... :) To
Garniec MagaliePrzepis stworzony z potrzeby pozbycia się zalegających na parapecie cytryn - wyszło pycha! :) Uwielbiam ciasta jogurtowe i orzeźwiający smak cytryn, postanowiłam, że trzeba to połączyć i tak
Cooking MonsterBywa i tak, że czasami po obiedzie najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Jakże często słyszy się - mamy coś słodkiego, zostało coś słodkiego, yyyy, jakieś słodycze
Right Behind The KitchenWiśnie to jedne z moich ulubionych owoców,zaraz po truskawkach.Uwielbiam ich smak w ciastach,gdyż przełamują jego słodycz.Takie wiśnie w spirytusie można wykorzystać do tortów,ciast,przeróżnych deserów oraz do lodów.Ile bym nie zrobiła takich wiśni,wszystkie znikają.Serdecznie zapraszam do ich zrobienia bo to najlepszy przepis,od lat już robiony. Składniki: spirytus wiśnie cukier Wiśnie zalać(...)alkoholem. Polecam Wam ten przepis gdyż powstaje wspaniała nalewka,którą możemy też wykorzystać do nasączania tortów.Wiśnie są przepyszne,mocno nasączone i bardzo jędrne.Jest tylko jeden minus- szybko znikają. Rok temu zrobiłam w tym samym słoju i już niestety nie ma.Zdjęcia będę uzupełniać z kolejnych etapów na bieżąco,ale już teraz zapraszam do zalania wiśni spirytusem.Nie
Niespełnione zdolności kulinarneDziś mi się przypomniała pewna rolada, którą robiła moja mama, kiedy jeszcze byłam dzieckiem. Pamiętam jak mama chowała ją, żeby mogła w spokoju doczekać świąt lub
The Sweet DamselPrzepyszna tarta z rabarbarem, wiśniami i budyniem. Zwieńczona bezą z migdałami! Czego chcieć więcej? ;-) Polecam, tarta rozpływa się w ustach jest słodko-kwaśna w smaku
SMYKWKUCHNICiasto Tres Leches to stosunkowo proste w wykonaniu, klasyczne, domowe ciasto. W szczególności popularne w Ameryce południowej i środkowej. „Tres Leches” w wolnym tłumaczeniu
Jem więc JestemDzisiaj jak co środę zapraszamy na coś słodkiego. Z racji, że święta zbliżają się wielkimi krokami i za miesiąc będziemy przygotowywać składniki do wypieków postanowiłyśmy przygotować
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwypiek ten jest banalny jest jak najbardziej trafny. Ale czasem coś co jest bardzo proste, jest również jednocześnie bardzo smaczne, dlatego zachęcam Was do przygotowania ich na niedzielny deser, albo popołudniową słodkość po pracy. Domowy twaróg jest tu dodatkowym atutem, jednak jeżeli nie macie czasu na jego przygotowanie ( np. za godzinę mają być u Was znajomi) możecie wykorzystać wiejski(...)twarogu 200 g świeżych malin Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, żółtka wymieszane z cukrem trzcinowym. Dodajemy ziarenka wanilii i całość szybko łączymy tworząc małe okruszki którymi następnie wypełniamy foremki na tartaletki, które wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut do zarumieniania. Po tym czasie
Słodkie PrzyjemnościSkładniki na spód: 2 łyżki śmietany 30% lub 36% 1 żółtko 200 g mąki pszennej 40 g cukru 110 g zimnego masła szczypta soli Składniki na
My Culinary Art