Dziś śniadaniowa propozycja dla wszystkich, którzy nie przepadają za kaszą manną. Pięknie podana w doborowym towarzystwie truskawek wcale nie musi się kojarzyć ze znienawidzoną paćką z
Cynamonowe szczęścieOstatnio siedząc przed komputerem i robiąc to co zawsze w wolnej chwili - oglądam Star Trek'a - zachciało mi się ,,czegoś" pysznego i kolorowego i wspaniałego... ciężko
sierotka maRysia w kuchniWiosna za naszymi oknami w pełni.Świeci piękne słoneczko,powoli kwitną bazie,na świecie robi się coraz piękniej i weselej.Chce się żyć. Zaczynam opróżniać zamrażarkę by
Niespełnione zdolności kulinarnePodczas zakupów spożywczą z mamą wpadły nam w oko śliczne śliwki. Mama od razu rzuciła słowami: „Zjadłabym ciasto ze śliwkami”. Odparłam „OK, bierzemy śliwki i Ci
Kolizje SmakówPrzepis pochodzi z książki Kuchnia polska 1000 przepisów wydawnictwa Dragon. Długi czas nie mogłam się odważyć, by je upiec. Bałam się, że skoro
Rozpustne gotowaniepołączenie z ciecierzycą. Do tego ulubiony sos pomidorowy, jakaś surówka i mamy obiad, jeszcze zimowy na pożegnanie zimy i przywitanie astronomicznej wiosny, która przyjdzie tuż przed północą :) Obiad szybki, bo jednak przed południem siedziałam na balkonie, obserwując zaćmienie Słońca ;) Składniki: 4 czubate łyżki zmiksowanej ciecierzycy (używałam gotowanej, ale może być z puszki) bardzo duża garść dyni startej na tarce(...)podać z ulubionym podgrzanym sosem pomidorowym. Wzięłam słodko-kwaśny taki, który robiłam latem do słoików. Do tego wióry z marchewki i kiełki gorczycy. I jeszcze fotka dzisiejszego zaćmienia, na deser
Weekendy w domu i ogrodzieTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Pączki , oponki , chrust , faworki i karnawałowe róże chyba u każdego zagoszczą. Nie ma chyba osoby , która w ten dzień nie
Ostra na SłodkoMoje mango dojrzewa sobie i jeszcze dziś wieczorem, najdalej jutro zdam relację z obiadu indyjskiego popijanego mango lassi. Tymczasem nie mogąc się doczekać przygotowałam mieszankę
Z butelką mleczka w tleUwielbiam domowe chleby i drożdżowe wypieki. Chałka mleczna z maślanym akcentem i żurawiną suszoną jest jednym z nich. Najlepsze zaraz po przestudzeniu z odrobiną masła i
Kuchnia w czekoladzieumieścić jajka (całe) z cukrem i miksować parę minut (przystawką do ubijania białek), aż masa będzie bardzo puszysta, lekka i jasna. Po ubiciu wlewać lekko gorące jeszcze mleko i szybko zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i bardzo krótko zmiksować na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Można to zrobić również przy pomocy szpatułki. Ciasto podzielić na 2 części. Formę(...)małym ogniu, aż poszczególne składniki się połączą i powstanie gładki i błyszczący sos czekoladowy. Lekko przestudzić. Uwaga: Sosu może wyjść nieco więcej, więc można go później wykorzystać do innego deseru lub jako polewa do naleśników. Dodatkowo: · garść malin, ok 125 g ( ja użyłam mrożonych, wcześniej odmrożonych na ręczniku papierowym) Wykonanie: Pierwszy blat ciasta
Calzonella.comktórego lepimy niewielkie kuleczki, w środek wbijamy migdał i od razu obtaczamy w wiórkach kokosowych (czynność tę należy wykonywać szybko, ponieważ pralinki w połączeniu z ciepłem rąk będą szybko się rozpuszczać). Gotowe pralinki warto przełożyć do mini papilotek. Czekoladki koniecznie przechowujemy w lodówce do momentu podania. Uwagi: Pralinki mają bardzo delikatną, wręcz "lejącą" konsystencje - szczególnie jeśli dłużej(...)konsystencji jednak także bardzo smaczne. Dobrej jakości belgijską czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy również wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery. Moje posty
Słodka StronaProste i pyszne babeczki, zrobione przez moją Córcię:) Dyniowe, czekoladowe, mięciutkie i pyszne! składniki: suche: 1,5 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6nieboWakacje dobiegają końca, noce zrobiły się chłodne, a i słońce już tak żwawo nie operuje jak jeszcze dwa tygodnie temu. Jednak nie ma co narzekać, mamy
Dieta moja pasja