szybki deser - 7433 przepisów (strona:309/496)

Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie 239

mojprzepisna.pl | Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie Genialne w swojej prostocie, pyszne, kruchutkie, bez dodatkowego cukru, bez jajek, bez laktozy i białek mleka krowiego. Wszystkie składniki są

moj przepis na
Czekoladowe ciasto z wiśniami i malinami 131

Nie od dziś wiadomo, że owoce i czekolada to bardzo smakowity duet. Cudnie się komponuje ze wszystkimi owocami, ale ja szczególnie upodobałam sobie wiśnie i maliny

Kulinarne przygody Gatity
Owocowe zawijaski imprezowe 132

Każdy kto obchodzi urodziny latem wie, że na imprezach najlepiej sprawdzają się lekkie przekąski. Gdy z nieba leje się żar, ciężkie torty i ciasta nie cieszą

Mienta blog
Windbojtle (Ptysie) 168

Już dołwno żech niy zagl ōndoł do tyj staryj ksiōnżki ze receptami 1 , kero mi pożyczōła kōmratka 2 od moji Mutry 3 . Ksiōnżka ta moł w

Chop w kuchni
BROWNIE Z ORZECHAMI – WALENTYNKOWE 383

Uczucie do drugiej osoby powinniśmy okazywać codziennie, a nie tylko w Walentynki. Przyjęło się jednak w naszej tradycji, że to wtedy tę miłość okazujemy bardziej. Prezenty

Ostra na Słodko
Amerykański Deser - PANCAKES !!! 175

Składniki: 300 g mąki 300 ml maślanki 2 jajka 50 g cukru 50 ml oliwy z oliwek (może być olej) po 1 łyżeczce: olejek waniliowy, proszek

ClauditteMissCooking
TAWA-TAWAS 334

Tawa-tawas pochodzą z Boliwii. Są to małe, smażone pączuszki/ciasteczka w kształcie rombów, których nazwa oznacza „cztery”. Podobne do Sodziaków , które są na

Ostra na Słodko
Chleb przedświąteczny 198

upieczonym chlebie. Tak naprawdę możecie dodać, co tylko chcecie - suszone wiśnie czy jagody też będą pyszne. A może nawet orzechy, żeby całość przyjemnie chrupała.  Chleb jest bardzo szybki w przygotowaniu - jak to chleby na drożdżach - wystarczy zagnieść, odstawić, znowu zagnieść, odstawić i upiec. I już można się cieszyć wyjątkowo pysznym i pachnącym bochenkiem na śniadanie czy kolację. Polecam(...)lukru - tak słodki chleb nie nadawałby się na śniadanie. Spróbuję jednak przygotować go raz jeszcze, bardziej w formie strucli, z lukrem i zdecydowanie na słodko - wtedy będzie stanowił wyśmienity deser. Chleb adwentowy z suszonymi owocami Składniki: (na 1 bochenek) 250 ml mleka 75 g masła 500 g mąki pszennej 70 g cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chlebek bananowy na jesienne smutki 140

potężna burza (a ja myślałam, że burze to raczej wiosną i latem niż jesienią), za oknem ściana wody, i tylko wypatrywałyśmy w niej dziur, żeby wyjść z Ptysią na szybki spacer. A i tak nie udało nam się uniknąć zmoknięcia, czym żadna z nas nie była zachwycona. Tak więc jesień postanowiła rozgościć się na dobre, zepchnąć na dalszy plan(...)dynia znów stała się królową. Pomarańczowa, pękata, sprawia, że uśmiecham się za każdym razem, gdy na nią spojrzę. Tyle w niej potencjału - na słodko, na ostro, do obiadu i deseru - wszędzie sprawdza się idealnie. Na blogu już otworzyłam sezon na smakołyki z jej udziałem, i gwarantuję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Bo przepisów na dynię będzie mnóstwo! Dzisiaj

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło 205

barnaise); jeden wybrany dodatek do steka (frytki domowe, cukinia  w tempurze, sałatka domowa, szpinak blanszowany, ziemniaki pieczone pod sezamem, plastry pomidorów i cebuli pod powidłem domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków wybraliśmy cukinię smażoną w tempurze, była chrupiąca, delikatna, a co najważniejsze nie ociekała tłuszczem. Drugim dodatkiem był(...)znalazłam.  Sernik był rewelacyjny, delikatny  kremowy, jakby z delikatnym posmakiem karmelu czy kajmaku... Doskonałe kontrastował z lekko kwaskowatymi powidłami. Restauracja była prawie pełna, dania były serwowane szybko i sprawnie. Spodobała się nam również czujność menadżera restauracji, który przy drobnym nieporozumieniu, które powstało na początku naszej wizyty, pojawił się przy naszym

Kulinarne przygody Gatity
Tarta śliwkowa 197

Tarta śliwkowa w wykonaniu mojej mamy jest chyba najlepsza na Świecie :) Nie żebym mówiła tak bo moja mama ją robiła - po prostu jest ! Składniki: 300 g

Niezły Młynek
BOUNTY 218

Co tu dużo pisać...batonik podobny do tego, jaki znajdziemy w sklepie. Jedyna różnica jest taka, że ten bounty, jest dużo zdrowszy-bo bez dodatków chemicznych

Smaczne Zdrowe
Bułgaria na talerzu. GULASZ JAGNIĘCY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ. 173

****************************** Wielkimi krokami zbliża się I półfinał konkursu kulinarnego "BlogerChef", organizowanego przez Doceń Polskie oraz blog W Krainie Smaku. Odbędzie się on już jutro, 19 stycznia, w

W kuchni Karmel-itki
Mleko z orzechów laskowych 164

  Nietolerancja laktozy zmusza do kombinowania. Nie chce mi się kupować przedrożonego mleka a tak właściwie wody. Poza tym te wszystkie dodatki – po co skoro

Szybko Tanio Smacznie
Tarta z czerwoną porzeczką i bezową czapeczką 223

Sezon na porzeczki już się prawie skończył… ale jakby ktoś jeszcze dorwał 0,7 kg porzeczek, lub miał zamrożone co nie co, to bardzo polecam

moj przepis na
Lunchowa sałatka w słoiku z buraczkami, quinoa i awokado 218

które choć poręczne, mogą zawierać związki szkodliwe dla ludzkiego zdrowia. Ponieważ nie potrzebowałam większej zachęty, a pod ręką miałam buraczki upieczone dzień wcześniej do obiadu oraz wspaniałe, dojrzałe awokado – szybko ugotowałam komosę i w kilka minut przygotowałam świetne danie lunchowe. Efekt był tak zadowalający i smakowity, że do posiłków komponowanych w słoikach przekonałam się na dobre. Składniki(...)ryżową przed ugotowaniem należy bardzo dobrze wypłukać, można też namoczyć ją przed gotowaniem; gotować w stosunku 1:1,5; gotując większą ilość komosy z części można przygotować np. wyśmienity deser lub orientalne kotlety 1 awokado + sok z cytryny do skropienia 1 – 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika mała garść liści roszponki, rukoli, rukwi wodnej, szpinaku lub ulubionej sałaty 1 malutka

Even Better Food
Tarta z nadzieniem z białego maku i bakalii 134

smaku, od ponad roku wypieki z jego udziałem są moimi ulubionymi. Krucha tarta z nadzieniem z białego maku, migdałów, orzechów włoskich i laskowych oraz żurawiny to prosty i smaczny deser, który zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości. Dekoracja powstała z marcepanu, który świetnie współgra z całością. Składniki (na jedną dużą tarte o średnicy 28 cm): Ciasto kruche: 300 gram mąki pszennej(...)gram migdałów bez skórki 250 gram białego maku 100 gram orzechów laskowych 100 gram suszonej żurawiny 2 jajka Dekoracja: 50 gram marcepanu Ciasto kruche Składniki na ciasto kruche szybko zagniatam, owijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce na minimum 30 minut. Nadzienie z białego maku i bakalii Połowę wszystkich orzechów siekam. Mak i drugą połowę orzechów zalewam wrzątkiem

Mango Papaja
Tarta z Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym oraz Galaretką 196

Przepyszna tarta z kremową masą budyniową z aromatycznymi malinami i jeżynami oraz orzeźwiającą galaretką. Ciasto idealne na letnie dni i świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców przy tworzeniu deserów. Tarta z Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym i Galaretką - Składniki: Kruche Ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego) 1/3 szklanki cukru żółtko 1-2 łyżki śmietany(...)jeżyn galaretka owocowa (najlepiej malinowa) Tarta z Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym i Galaretką - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Dodatkowo naczynie możemy wyłożyć papierem do pieczenia. Nakłuwamy za pomocą widelca środek

Słodka Strona
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 458

roślinnego ok. 3 szklanki truskawek brązowy cukier/ksylitol Nagrzej piekarnik do 170°C. Wymieszaj łyżką mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodaj olej i zimną wodę i ponownie szybko wymieszaj łyżką lub rękami. Ciasto ma być zwarte i nie powinno się rozpadać (jeśli jest luźne, dodaj trochę więcej mąki; jeśli jest zbyt twarde, dodaj trochę więcej oleju(...)zamrażarki i zetrzyj go na tarce lub pokrusz w palcach. Wyłącz dolne grzanie i piecz ciasto kolejne 20-25 minut, aż wierzch się przyrumieni. Po wyjęciu lekko przestudź deser. Połóż na nim pokrojone w ćwiartki truskawki (1 szklanka) i posyp cukrem. Przepis bierze udział w akcji: Konkurs na najlepszy przepis z wykorzystaniem polskiej superżywności rozstrzygnięty!  Konkurs trwał równolegle

Qlinarnie i Qlinarnie
Już się Pana nie boję, Panie Suflecie! 164

widzicie ten suflet właściwie sam się wprosił do mojej kuchni. I chwała mu za to! Jest pyszny! Co tam, jest boski! Lekki, wilgotny, puszysty, soczyście morelowy! Inny niż wszystkie desery jakie dotychczas jadłam. Wspaniały! A sam suflet? Nie wiem kto jest autorem tej krzywdzącej go przez pokolenia plotki, ale suflet nie jest ani trudny ani straszny . Dla mnie spotkanie(...)nieśmiało myśleć, że Pan Suflet i ja jesteśmy dla siebie stworzeni i mam ogromną ochotę poznać jego kolejne oblicza:) Jedyne czego nie mogę mu darować, to fakt, że rzeczywiście szybko opada i ma  w nosie  osobę, która chce mu zrobić ładne zdjęcie, i koniecznie uwiecznić pierwsze spotkanie,  a z nadmiaru wrażeń zapomniała naładować baterię w aparacie

KUCHARNIA
Tartaletki z cynamonową bezą 162

pozostało jeszcze sporo czasu, to nic nie stoi nam na drodze aby korzystać z panującej w koło atmosfery i wieczorami tworzyć przyjemny nastrój z gorącą czekoladą i korzennymi smakami deserów. Zapach cynamonu zimą to warunek konieczny - przynajmniej w moim domu. Dlatego aby Was zainspirować zaproszę dziś na tartaletki z cynamonową bezą i ciągnącym się koglem moglem. Polane sosem żurawinowym wprawiają(...)przelewamy do mąki wymieszanej z solą i pokrojonego na małe kawałki masła - zagniatamy, możemy też to zrobić za pomocą miksera z końcówką do zagniatania ciasta. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy, aby w trakcie wałkowania nie popękało. Rozwałkowujemy

Słodkie Przyjemności