Mega czekoladowy sernik na kruchym spodzie, z dodatkiem skarbów lasu: jeżyn i malin, kwintesencja smaku, pachnący latem, rozkosznie rozpływający się w ustach, jeden z lepszych serników
Wanilia i Kardamonzimno i na ciepło. Na słodko i na gorzko. Podobnie trochę jak kasza jaglana – dobra w wielu wariantach i do tego niezwykle zdrowa. Takie kaszowe danie przygotujecie bardzo szybko. Idealne do zabrania w pudełko do pracy. Dlaczego warto jeść kaszę bulgur? Jej właściwości i smak doceniany jest przez ludzi od ponad 4000 lat. Kasza ta doskonale wypada(...)wierzchu polewamy oliwą i posypujemy kolendrą. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/kasza-bulgur/ BosowKuchni Artykuł Kasza bulgur z kozim serem i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuAtrakcyjne ciasto,bez pieczenia, na zimno, smakołyk dla dzieci, bazę stanowi jogurt naturalny, można polecić każdemu taką leguminkę, przyciągającą wzrok,wybornie smakującą, no i bardzo kuszącą
kgwjanczewoUwielbiam muffiny; za ich łatwość i szybkość wykonania, dekoracyjność i wygodę w podawaniu; za niezliczoną ilość kombinacji smakowych... Dziś delikatne muffiny z serkiem ricottą, z aromatem
6nieboPropozycja Ciasta na niedzielę , tym razem niezwykła. Nie będzie ciasta, ale raczej deser… jak za dawnych lat. Dziękuję Bożence za zaproszenie i przypomnienie tego smakołyku. W mojej wersji… blok czekoladowo bakaliowy. Składniki: - 170g masła - niepełna szklanka cukru - 4 łyżki ciemnego kakao - ½ szklanki wody - ekstrakt waniliowy - aromat rumowy - 250g mleka w proszku - 110g herbatników Petit Beurre - 100g białej czekolady(...)wyjąć gotowy blok). Kroimy na drugi dzień po całkowitym zastygnięciu. Blok czekoladowo bakaliowy, to łakoć rodem z PRL-u. Jego ogromną zaletą jest fakt, że robi się go bardzo szybko, aczkolwiek jednakowo szybko się go zjada. Duża ilość bakalii równoważy jego słodycz (gorąco polecam dodatek suszonych wiśni). Dawniej robiony w dużo skromniejszej wersji, teraz zaskakuje bogactwem smaków. Mimo
mojewypiekiinietylkoBardzo pomysłowy i efektowny serniczek waniliowo-kakaowy na kruchym spodzie :) Inspiracją był dla mnie przepis z bloga " Smakołyki Bereniki ". Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód o
My Culinary ArtObłędnie czekoladowa, obłędnie pyszna, na obłędnie kruchym spodzie. Cóż tu dużo mówić, po prostu trzeba ją zrobić! Mimo tego że jest bardzo czekoladowa i bardzo słodka
DefinicjaSmakuPrzepis na ciastka pochodzi z książki "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji". Siostra Anastazja upiekła ciasteczka w kształcie orzeszków, ja w kształcie połówek jajek. Ciasteczka z
Codzienna kuchnia niecodziennaNa przepis trafiłam w jednym z ostatnich numerów "Życia na gorąco" i od razu postanowiłam, że zrobię ją na niedzielę. Jestem zadowolona ze smaku, kruchości ciasta
Pasja SmakuCzas najwyższy można by powiedzieć, bo wiśnie jak szybko się zaczynają tak szybko się kończą, a domowa nalewka to zacny rarytas. Nastawiłam tegoroczną wiśniówkę, bo po zeszłorocznej ostały się jeno puste butle....!. Jest trochę roboty z drylowaniem, ale czego się nie robi dla dobrego trunku, dodałam dwa rodzaje mięty, które bujnie rosną w moim ogródku i teraz wiśniówka(...)butelek i odkładamy do klarowania na minimum 3 miesiące. 3.Wiśnie które macerowały się w alkoholu można przełożyć do słoików i z powodzeniem wykorzystywać je do ciast i deserów
Apetyczna babeczkaTen sernik to jest najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam i kiedykolwiek robiłam. A robię go często! Pojawia się kilka razy w miesiącu do popołudniowej kawki i
Ostra na SłodkoKochani dzisiaj zapraszam Was na wspólne pieczenie, wyśmienitej tarty z masą makową , śliwkami moczonymi w rumie i przepięknymi sercami z czekoladą! Jest to cudowny pomysł na
SMYKWKUCHNIsolę, więc soli u mnie też brak w przyprawie. Do jakich dań przydaje się taka uniwersalna przyprawa? Do zup, sosów, duszonego mięsa…wszędzie tam gdzie chcemy coś na szybko „dosmaczyć”. To Ty decydujesz o składzie swojej przyprawy. Jedni wolą więcej marchewki, inni dodadzą selera, ktoś pominie pora, bo go nie cierpi. Co ważne, nie mamy(...)Suche warzywa przesypujemy do słoiczka 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/domowa-uniwersalna-przyprawa-do-zup-sosow/ BosowKuchni Zapisz Artykuł Domowa uniwersalna przyprawa do zup, sosów pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuZostały mi białka, więc upiekłam orzechowe bezowe ciastka orzechowe. Ciastka bezowe przełożyłam lekkim kremem z mascarpone. Robi je się szybko, a jeszcze szybciej znikają z talerza! Bezowe ciastka można przełożyć kremem. Przygotowałam prosty krem z mascarpone i białej czekolady. Bezowe ciastka orzechowe Składniki: 32 ciastka 3 białka ½ łyżeczki cynamonu 150 g włoskich orzechów, zmielonych + 50 g drobno pokrojonych(...)kremem. Bezowe ciastka można przygotować wcześniej i przechowywać w zamkniętym metalowym pudełku. Dopiero przed podaniem można przełożyć je kremem. Są pyszne również bez kremu. Idealne do jako dodatek do deserów. The post Bezowe ciastka z kremem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaUwielbiam takie lekkie owocowe desery gdyż nie trzeba grzać się przy piekarniku. Takie jogurtowe torciki sprawdzają się zwłaszcza w lecie, orzeźwiają w gorący dzień. Ale również o innej porze roku przyjemnie jest poczuć trochę lata i zaserwować sobie i rodzinie taki pyszny jagodowy torcik, który nie wymaga wiele czasu a tym bardziej umiejętności kulinarnych. Kiedy jeszcze nie potrafiłam piec(...)ogniu i rozpuścić. Miksując masę jogurtową wlewać lekko ciepłą żelatynę. Masę dosłodzić do smaku wg uznania cukrem pudrem. Jeśli jogurty, galaretka i jagody będą mocno schłodzone wtedy masa zacznie szybko tężeć. Lepiej aby te produkty były w temp. pokojowej, masę można później przed wylaniem na biszkopty lekko schłodzić w lodówce aby przyspieszyć jej tężenie. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć biszkoptami
Smakołyki Asiczasie ostatnich zmagać z Keti w ramach Projektu 40 robiliśmy coś co ciężko nazwać ciastem czy deserem – prędzej formą słodkiej orzechowej przekąski :) Mowa oczywiście o gruzińskich gozinakach, które przygotowuje się na Nowy Rok na szczęście Nie da się ukryć że osoby stroniące od słodkości i tym razem będą się trzymać z daleka jednak dla tych co uwielbiają miód(...)dużych oczkach i przesiewamy drobne kawałeczki i skórkę z orzechów. Przesiane orzechy wrzucamy do gotowego miodu, dodajemy trochę cukru i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na blaszkę i szybko formujemy gozinaki w dowolny kształt (w naszej pierwszej opcji był to okrąg z którego później wycięliśmy kawałki jak w torcie) aby masa nie stężała bo wtedy zostanie nam dziwnego kształtu
Kuchenne WariacjeByć może zbliżają się pierwsze urodziny Twojego dziecka i myślisz jak zrobić tort urodzinowy. Marzy Ci się, żeby był zdrowy, piękny, pyszny i co najważniejsze szybki w przygotowaniu. Pewnie jeszcze trudno w to uwierzyć i zastanawiasz się jak to możliwe - tort w 5 minut? Ale spokojnie - nie zwariowałam. Nie mam też super mocy w kuchni(...)chcę dawać Lili ani jednego małego kawałeczka nawet na urodzinach cioci. W takiej sytuacji biorę ze sobą coś, co mi odpowiada. Taki torcik w 5 minut to też świetny deser dla małych niespodziewanych gości! No dobra, bo ja tu się rozpisałam, a Ty się pewnie zastanawiasz na ile stopni włączyć piekarnik i jakiej wielkości blaszkę wyciągnąć. Piekarnika nie włączaj, blaszka
lady-och-mistrzyni.blogspot.comprawda gotowała i gotuje bardzo dobrze i z czasem wiele się od niej nauczyłam, ale jakoś nie miałam jeszcze motywacji, żeby się od niej uczyć. Szczególnie, że z deserów jadło się u nas tylko galaretki i klasyczne ciasta, takie jak szarlotka, makowiec czy pleśniak. Przyszedł jednak rok 1997, kiedy to upiekłam swój pierwszy biszkopt ( o którym innym razem, zapewne już(...)cynamon pojawił się w odpowiedniej ilości w każdym ciasteczku. Miękkie masełko posiekać na papierku w drobną kosteczkę i wrzucić do suchych składników. wlać aromat i wbić jajko, po czym szybko wyrobić gładkie ciasto. Na koniec wsypać rodzynki i zagnieść jeszcze raz. Ciasto wałkować "na grubość rodzynek", nie może być za cienkie, bo zamiast ciasteczek, upieczemy węgielkowe blaszki :] Wykrawać szklanką
Przepysznik - BLW i nie tylkoPostanowiłam uporządkować komputer oraz panel bloga. Nazbierało mi się sporo notatek, nieskatalogowanych zdjęć, rozpoczętych i niedokończonych wpisów. Słowem: powstał bałagan. Podczas porządkowania okazało się, że mam
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne, rozpływające się w ustach rogaliki półfrancuskie, delikatnie oprószone cukrem pudrem są tak wyśmienite, że zniknęły w tempie błyskawicznym. Wyjątkowo proste do przygotowania
Rozpustne gotowaniePyszny torcik z ciasta ptysiowego, nadziany masą śmietankowo-mascarpone z truskawkami i malinami. Pyszności <3 Przepis na ciasto ptysiowe znalazłam na stronie ' Ósmy kolor tęczy
My Culinary ArtUwielbiam sezon truskawek, gdy wszystko nimi pachnie, mogłabym zajadać się nimi na okrągło. Oczywiście najlepsze są te nasze polskie truskawki, słodkie soczyste. Piekę z nimi drożdżówki
dom-agi.plNa pożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do
prawdziwe jedzenie