Postanowiłam uporządkować komputer oraz panel bloga. Nazbierało mi się sporo notatek, nieskatalogowanych zdjęć, rozpoczętych i niedokończonych wpisów. Słowem: powstał bałagan. Podczas porządkowania okazało się, że mam
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne, rozpływające się w ustach rogaliki półfrancuskie, delikatnie oprószone cukrem pudrem są tak wyśmienite, że zniknęły w tempie błyskawicznym. Wyjątkowo proste do przygotowania
Rozpustne gotowaniePyszny torcik z ciasta ptysiowego, nadziany masą śmietankowo-mascarpone z truskawkami i malinami. Pyszności <3 Przepis na ciasto ptysiowe znalazłam na stronie ' Ósmy kolor tęczy
My Culinary ArtUwielbiam sezon truskawek, gdy wszystko nimi pachnie, mogłabym zajadać się nimi na okrągło. Oczywiście najlepsze są te nasze polskie truskawki, słodkie soczyste. Piekę z nimi drożdżówki
dom-agi.plNa pożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do
prawdziwe jedzeniepozaznaczanymi stronami. Jak on to ujął? Jego propozycje do zrobienia. Oczywiście nikt nie zna go lepiej niż ja, więc od razu widziałam, że bystrzak skupił się wyłącznie na dziale Desery. Dziś się świetnie złożyło, bo ja chciałam wypróbować nową formę do babki, a w propozycjach Młodego była również ta babka grejpfrutowa, więc Blondyna Kochająca Matka upiekła dwie pieczenie na jednym(...)Syrop: 2 łyżki cukru 80 ml soku z grejpfruta Lukier: 1 szklanka (120 g) cukru pudru 30 ml soku z grejpfruta szczypta soli Sposób przygotowania: Babkę przygotowuje się dość szybko, więc od razu włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 180 stopni. Proponuję od razu wysmarować formę masłem. Ja użyłam niedużej formy do babki, a ze względu na ilość wgłębień
Blondynka Gotujetrzeba pracować długo i ciężko. A później pielęgnować , bo nic nie jest nam dane na zawsze i bezwarunkowo. Chwila nieuwagi i szybko możemy stracić dużo, a nawet wszystko. Dziś coś bardzo prostego, szybkiego, smacznego i najważniejsze....zdrowego. Bardzo lubię wszelakie omlety, a te które mają drugie albo i trzecie dno jeszcze bardziej. Nie wiem czy wiecie, ale omlet swój(...)talerz i obracamy aby podsmażyć przez chwilę drugą stronę. Jeszcze ciepły podsypujemy pudrem i jemy na zdrowie. Taki omlet znakomicie nadaje się na samodzielny posiłek, jaki może być deserem. Po takiej porcji otrębów ( które w tej roli spisują się znakomicie) zostanie nam tylko pić dużo wody, aby błonnik pełnił swoją powinność
Dieta moja pasjacieszę, bo lubię zielony balkon. Od kilku lat zawsze mam na nim zioła i pomidory koktajlowe i kilka innych, w każdym bądź razie zielono. Co roku zwykle rozprawiam się szybko i skutecznie z mszycami na poziomkach. W tym roku było podobnie. Pełnia lata, roślinki wyrośnięte, cudownie, gdyby nie dziury w liściach. Po przeprowadzonym śledztwie kilkanaście dni temu ujęłam(...)stołówkę? Nie jestem zła, każdy radzi sobie jak umie. Kamień z serca, że nie ruszają na razie moich pomidorów które zaczynają owocować, a stały obok. Czyżby pomidory były na deser? Nie wiem. Się zobaczy :) Po śladach jakie zostawiają, czyli podziurawionych liściach wnioskuję, że dbają również o aktywność fizyczną, bo przechadzają się po całej długości balkonu, a jest to 5 metrów
Blondynka GotujeCzy wiecie, że dziś ŚWIATOWY DZIEŃ JABŁKA? Na to niezwykłe święto koniecznie trzeba przygotować z jabłkami coś pysznego. Na przykład taką szarlotkę; takiej jeszcze nie było
6nieboPiękny i pyszny zarazem! Składniki na biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki (450), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Wykonanie biszkoptu: Ubić całe jajka
Tradycyjna Kuchniapuder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, wkładamy do woreczków. Porcję ok. 3/4 chłodzimy przez noc w lodówce, drugą – mniejszą wkładamy do zamrażarki. Na drugi dzień porcję(...)piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy 30 minut. Upieczoną szarlotkę, gdy przestygnie, oprószamy cukrem pudrem. Szarlotka z lodami i bitą śmietaną to bez wątpienia jedno z najlepszych ciast - deserów. Można ją podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Po raz kolejny wzięłam udział w akcji zorganizowanej przez Bożenkę – Ciasto na niedzielę – szarlotka, jabłecznik. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz
mojewypiekiinietylkodyni, gdyż już pojawiają się piękne okazy patrzące i mówiące do mnie "bierz mnie i zrób ze mnie coś dobrego". I owszem, taki mam plan! Zupa-krem, ciasteczka, ciasta, desery, tarty, wszystko zrobię! A już jutro moja kochana Laura ma pierwsze urodzinki i pojawią się wyniki rekrutacji na dietetykę, więc trzymajcie kciuki z całej siły, proszę. Dzisiaj chciałabym zaproponować(...)może być inna) - 100g schłodzonego masła - 60g cukru (możecie użyć mniej) - 1 jajko Mąkę przesiewamy do miseczki lub na stolnice, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, cukier i jajko. Szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto i od razu umieszczamy je w lodówce na co najmniej 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i natłuszczamy formę do tarty
Be Fit Be StrongKochani, wreszcie nadszedł ten wymarzony przeze mnie czas, czyli wyjazd na warsztaty do Jamie Olivera :) Jutro o tej porze będę już w Londynie :) I wiecie co
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne i zdrowe ciasto marchewkowe z ananasem, przekładane delikatnym i lekkim kremem z serków śmietankowych oraz kawałkami ananasa (ananas w cieście i na kremie). Ciasto z
Moja Delicjaszklanki mąki 20 dag masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 żółtka proszek do pieczenia 1. Składniki połączyć ze sobą, szybko zagnieść. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i gotowym ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy. Składniki na masę serową: 1 kg sera dwu krotnie mielonego 1 budyń śmietankowy lub waniliowy esencja waniliowa(...)parze, można dodać 2-3 łyżki wody, aby była bardziej płynna. Roztopioną czekoladą polewamy wystudzony sernik i posypujemy migdałami. Przepis bierze udział w konkursie , ,Moje wypieki i desery na każdą okazję,, w kategorii ,,Dla gości,, http://www.mojewypieki.com
Apetyczna babeczkasklepie była świeża dostawa. Możecie użyć dowolnej ryby wędzonej czy nawet ryby z puszki. Tata często robił taką pastę ze szprotek w sosie pomidorowym. Ja takie pasty robione na szybko, kojarzę z dzieciństwa. Byle dodatek, kilka machnięć widelcem i była pasta. A i dziecko było zadowolone, że jakieś urozmaicenie kanapki. Pamiętam jeszcze pastę z sera żółtego i mortadeli(...)był suchy, to dodajemy oliwę. Mieszamy. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-makreli-wedzonej-sera-bialego/ MieszamWGarnku Artykuł Pasta z makreli wędzonej i sera białego pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuimieninki męża. Jestem naprawdę zadowolona z tego wyboru. To idealne miejsce na spotkania towarzyskie. Dogodna lokalizacja w centrum Krakowa. Bardzo przytulne, klimatyczne wnętrze. Na pochwałę zasługuje również uśmiechnięta i szybka obsługa. Jednak najważniejsze są tutaj aromatyczne dania pełne smaku, przepięknie podane. Ja zakochałam się szczególnie w dwóch pozycjach. Zamówiliśmy: Brazylijska lemoniada limonkowa z dodatkiem mleczka słodzonego. Ja zamówiłam właśnie(...)ustach. Creme de papaya - Lodowy krem z papai z likierem porzeczkowym Cassis. Ciekawy smak lodów. Chyba pierwszy raz próbowałam czegoś takiego. Myślę, że nie zdziwi Was to, że ten deser był... smaczny. Podsumowując, Carioca Resto Bar to kolejne wyjątkowe miejsce, które polecam każdemu. Przepyszne dania, klimat i miła obsługa wpływają na niepowtarzalność tego miejsca. Zajadaliśmy z nieukrywaną ciekawością i uśmiechem
Karola gotujeDziś znów czuć wiosnę i mam nadzieję, że już tak zostanie. Grill już przygotowany na letnie piknikowanie. A ja ciągle mam ochotę na coś słodkiego, jednak
sierotka maRysia w kuchni