Uwielbiam takie lekkie owocowe desery gdyż nie trzeba grzać się przy piekarniku. Takie jogurtowe torciki sprawdzają się zwłaszcza w lecie, orzeźwiają w gorący dzień. Ale również o innej porze roku przyjemnie jest poczuć trochę lata i zaserwować sobie i rodzinie taki pyszny jagodowy torcik, który nie wymaga wiele czasu a tym bardziej umiejętności kulinarnych. Kiedy jeszcze nie potrafiłam piec(...)ogniu i rozpuścić. Miksując masę jogurtową wlewać lekko ciepłą żelatynę. Masę dosłodzić do smaku wg uznania cukrem pudrem. Jeśli jogurty, galaretka i jagody będą mocno schłodzone wtedy masa zacznie szybko tężeć. Lepiej aby te produkty były w temp. pokojowej, masę można później przed wylaniem na biszkopty lekko schłodzić w lodówce aby przyspieszyć jej tężenie. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć biszkoptami
Smakołyki Asiczasie ostatnich zmagać z Keti w ramach Projektu 40 robiliśmy coś co ciężko nazwać ciastem czy deserem – prędzej formą słodkiej orzechowej przekąski :) Mowa oczywiście o gruzińskich gozinakach, które przygotowuje się na Nowy Rok na szczęście Nie da się ukryć że osoby stroniące od słodkości i tym razem będą się trzymać z daleka jednak dla tych co uwielbiają miód(...)dużych oczkach i przesiewamy drobne kawałeczki i skórkę z orzechów. Przesiane orzechy wrzucamy do gotowego miodu, dodajemy trochę cukru i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na blaszkę i szybko formujemy gozinaki w dowolny kształt (w naszej pierwszej opcji był to okrąg z którego później wycięliśmy kawałki jak w torcie) aby masa nie stężała bo wtedy zostanie nam dziwnego kształtu
Kuchenne WariacjeByć może zbliżają się pierwsze urodziny Twojego dziecka i myślisz jak zrobić tort urodzinowy. Marzy Ci się, żeby był zdrowy, piękny, pyszny i co najważniejsze szybki w przygotowaniu. Pewnie jeszcze trudno w to uwierzyć i zastanawiasz się jak to możliwe - tort w 5 minut? Ale spokojnie - nie zwariowałam. Nie mam też super mocy w kuchni(...)chcę dawać Lili ani jednego małego kawałeczka nawet na urodzinach cioci. W takiej sytuacji biorę ze sobą coś, co mi odpowiada. Taki torcik w 5 minut to też świetny deser dla małych niespodziewanych gości! No dobra, bo ja tu się rozpisałam, a Ty się pewnie zastanawiasz na ile stopni włączyć piekarnik i jakiej wielkości blaszkę wyciągnąć. Piekarnika nie włączaj, blaszka
lady-och-mistrzyni.blogspot.comprawda gotowała i gotuje bardzo dobrze i z czasem wiele się od niej nauczyłam, ale jakoś nie miałam jeszcze motywacji, żeby się od niej uczyć. Szczególnie, że z deserów jadło się u nas tylko galaretki i klasyczne ciasta, takie jak szarlotka, makowiec czy pleśniak. Przyszedł jednak rok 1997, kiedy to upiekłam swój pierwszy biszkopt ( o którym innym razem, zapewne już(...)cynamon pojawił się w odpowiedniej ilości w każdym ciasteczku. Miękkie masełko posiekać na papierku w drobną kosteczkę i wrzucić do suchych składników. wlać aromat i wbić jajko, po czym szybko wyrobić gładkie ciasto. Na koniec wsypać rodzynki i zagnieść jeszcze raz. Ciasto wałkować "na grubość rodzynek", nie może być za cienkie, bo zamiast ciasteczek, upieczemy węgielkowe blaszki :] Wykrawać szklanką
Przepysznik - BLW i nie tylkopieczenia, bez wyszukanych składników, po prostu najzwyklejszy galaretkowiec na mleku. Zapewne pamiętacie ten przysmak z młodzieńczych lat :). Można użyć dowolnych kolorów i smaków galaretek takie, jakie najbardziej lubicie. Deser wymaga chwilkę czasu, w szczególności czekanie, aż galaretki zastygną. Później już z górki. Pamiętajcie, by mleczną mieszankę wlewać do pokrojonych w kostkę galaretek dopiero wtedy, gdy całkowicie ostygnie. Jeśli wlejemy(...)zdjąć ją z ognia i wsypać żelatynę, energicznie wymieszać do jej rozpuszczenia. Mleczną mieszankę wystudzić. Gdy będzie zimna (!) wlać ją do kolorowych galaretek i wymieszać. Masa będzie bardzo szybko tężeć, więc od razu należy wylać ją do niezbyt dużej formy (najlepiej silikonowej) lub zwykłej, wtedy jednak należy wyłożyć formę folią spożywczą. Ja użyłam keksówki. Im mniejsza forma
Nastoletnie WypiekaniePostanowiłam uporządkować komputer oraz panel bloga. Nazbierało mi się sporo notatek, nieskatalogowanych zdjęć, rozpoczętych i niedokończonych wpisów. Słowem: powstał bałagan. Podczas porządkowania okazało się, że mam
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne, rozpływające się w ustach rogaliki półfrancuskie, delikatnie oprószone cukrem pudrem są tak wyśmienite, że zniknęły w tempie błyskawicznym. Wyjątkowo proste do przygotowania
Rozpustne gotowaniePyszny torcik z ciasta ptysiowego, nadziany masą śmietankowo-mascarpone z truskawkami i malinami. Pyszności <3 Przepis na ciasto ptysiowe znalazłam na stronie ' Ósmy kolor tęczy
My Culinary ArtUwielbiam sezon truskawek, gdy wszystko nimi pachnie, mogłabym zajadać się nimi na okrągło. Oczywiście najlepsze są te nasze polskie truskawki, słodkie soczyste. Piekę z nimi drożdżówki
dom-agi.plNa pożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do
prawdziwe jedzeniepozaznaczanymi stronami. Jak on to ujął? Jego propozycje do zrobienia. Oczywiście nikt nie zna go lepiej niż ja, więc od razu widziałam, że bystrzak skupił się wyłącznie na dziale Desery. Dziś się świetnie złożyło, bo ja chciałam wypróbować nową formę do babki, a w propozycjach Młodego była również ta babka grejpfrutowa, więc Blondyna Kochająca Matka upiekła dwie pieczenie na jednym(...)Syrop: 2 łyżki cukru 80 ml soku z grejpfruta Lukier: 1 szklanka (120 g) cukru pudru 30 ml soku z grejpfruta szczypta soli Sposób przygotowania: Babkę przygotowuje się dość szybko, więc od razu włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 180 stopni. Proponuję od razu wysmarować formę masłem. Ja użyłam niedużej formy do babki, a ze względu na ilość wgłębień
Blondynka Gotujetrzeba pracować długo i ciężko. A później pielęgnować , bo nic nie jest nam dane na zawsze i bezwarunkowo. Chwila nieuwagi i szybko możemy stracić dużo, a nawet wszystko. Dziś coś bardzo prostego, szybkiego, smacznego i najważniejsze....zdrowego. Bardzo lubię wszelakie omlety, a te które mają drugie albo i trzecie dno jeszcze bardziej. Nie wiem czy wiecie, ale omlet swój(...)talerz i obracamy aby podsmażyć przez chwilę drugą stronę. Jeszcze ciepły podsypujemy pudrem i jemy na zdrowie. Taki omlet znakomicie nadaje się na samodzielny posiłek, jaki może być deserem. Po takiej porcji otrębów ( które w tej roli spisują się znakomicie) zostanie nam tylko pić dużo wody, aby błonnik pełnił swoją powinność
Dieta moja pasjacieszę, bo lubię zielony balkon. Od kilku lat zawsze mam na nim zioła i pomidory koktajlowe i kilka innych, w każdym bądź razie zielono. Co roku zwykle rozprawiam się szybko i skutecznie z mszycami na poziomkach. W tym roku było podobnie. Pełnia lata, roślinki wyrośnięte, cudownie, gdyby nie dziury w liściach. Po przeprowadzonym śledztwie kilkanaście dni temu ujęłam(...)stołówkę? Nie jestem zła, każdy radzi sobie jak umie. Kamień z serca, że nie ruszają na razie moich pomidorów które zaczynają owocować, a stały obok. Czyżby pomidory były na deser? Nie wiem. Się zobaczy :) Po śladach jakie zostawiają, czyli podziurawionych liściach wnioskuję, że dbają również o aktywność fizyczną, bo przechadzają się po całej długości balkonu, a jest to 5 metrów
Blondynka Gotuje