szybki deser - 7433 przepisów (strona:359/496)

Truskawkowiec 127

niedzielę postanowiłam przygotować lekki deser mocno truskawkowy! Wygląda okazale, a smakuje jeszcze lepiej. Składniki: Biszkopt • 3 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki mąki pszennej Masa truskawkowo-serowa • 500 g sera mielonego na serniki • 1 kg truskawek • 3/4 szklanki cukru pudru • 6 płaskich łyżek żelatyny Dekoracja • kilkanaście truskawek • 1 czekolada gorzka Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywno, dodać(...)rozpuściła (można też podgrzać w garnku). • W mikserze rozbić biały ser na gładki krem, wlać mus truskawkowy i zmiksować razem. • Wlać ciepłą, rozpuszczoną żelatynę, bardzo szybko wymieszać całość i wylać na biszkopt. • Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Dekoracja • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, maczać

To co kocham
Babeczki z porzeczkami i orzechową kruszonką 183

Witajcie Moi Mili, dziś mam dla Was przepis na babeczki szybkie, proste i do tego jak zwykle pyszne. Można do nich dodać dowolne owoce sezonowe, ja jak już mówiłam wykorzystuje to co akurat jest dostępne w ogródku, dlatego tym razem padło na porzeczki.   Składniki na 12 babeczek: 2 jajka 2/3 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 1/4 szkl. jogurtu(...)biszkoptowy nadał jej dodatkowego aromatu. W ofercie sklepu Eko Maja znajdziecie także cukry o smaku Cappucino, Amaretto i Cytrynowy. Są one aromatyzowane naturalnymi olejkami i bardzo dobrze wzbogacają smak deserów.     Przepis powstał przy współpracy ze sklepem EKO MAJA

Cynamonowe szczęście
Ekspresowy i zdrowy orkiszowo owocowy pucharek śniadaniowy 132

Dziś pomysł na śniadanie dla zabieganych. Ekspresowy i zdrowy orkiszowo owocowy pucharek śniadaniowy, to idealna propozycja na dobry początek dnia. Mnóstwo wartościowych witamin jak np. witamina

Słodkie okruszki
Karpatka 232

Karpatka to ciasto, które uchodzi za typowo polskie. Nawet jego angielska nazwa – Polish Carpathian Mountain Cream Cake – sugeruje jej polskie pochodzenie. Skąd jednak pochodzi

Jacob Tastes
Jagodowe zdrowie. Współpraca z LiQberry. 129

Moi drodzy, dziś chciałabym Was zaprosić do jagodowego raju. Od dawna wiadomo, że jagody to samo zdrowie. W sezonie nie mogę się im oprzeć. A jeśli

Słodkie okruszki
Babeczki z karmelem i orzechami 102

Wiosna dotarła! W szczególności dotarła do Lawendowej Kuchni...  dlatego ostatnio przeniosłam się z Rafkiem na działkę i na grządki. Trzeba dużo pysznego jedzonka przynosić z

Lawendowe Niebo
Jagodzianki najlepsze 111

Na durszlaku trwa akcja Kulinarne Wspomnienia. A więc będzie sentymentalnie. Moje wspomnienie kulinarne numer 1 to jagodzianki mojej Babci - mistrzyni drożdżowych wypieków. Jagodzianki Babci Tosi były

Pełny talerz
Rolada biszkoptowa o smaku orzechowym 117

składniki: - 90 g cukru - 65 g mąki - 3 jaja - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki posiekanych  orzechów  na nadzienie: - 150 g serka śmietankowego

SMYKWKUCHNI
Babeczki kruche z kremem waniliowym 388

SKŁADNIKI na ok 12 szt: 12 dag mąki pszennej 6 dag masła 4 dag cukru pudru 2 surowe żółtka Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić

Blondynka Gotuje
Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem 185

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Powoli zaczynamy przygotowywać świąteczne menu. Dziś proponuję Wam przepis na pysznego karpia duszonego w śmietanie z pieczarkami i makaronem. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole.   SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 1 cebula, 250g pieczarek, 200g makaronu  z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem ITALIAMO(...)makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego". W książce znajdziemy cały wachlarz przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Książka jest dostępna w promocji w sklepach Lidl w całej Polsce od 28 listopada. Aby zdobyć jeden z egzemplarzy wystarczy zebrać 6 naklejek. Każda jest przyznawana klientowi za zakupy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wykwintne sorbety - perski smakołyk. 181

zamrożone kryształki soków owocowych, warzywnych, mogą być z dodatkiem alkoholu .Marco Polo przywiózł z Chin prototyp współczesnej maszynki do lodów. Za pomocą maszynki do lodów lub typowych sorbetiarek  deser robi się sam .Jeżeli takiej nie posiadamy, to z powodzeniem zrobimy sorbety przy  pomocą zamrażarki. Sorbet cytrynowy. Składniki. 6 cytryn 25 dag cukru 400ml wody Wykonanie. Z 3 cytryn(...)wytrawny. Robimy go tak samo jak cytrynowy  dodając pocięte liście bazylii. Ilość dodanej bazylii zależy od naszych preferencji smakowych. W moich przepisach nie ma stabilizatorów, więc sorbety dosyć szybko się rozpuszczają, podobnie jak lody. Jeżeli chcemy, to  do mieszaniny syropu z sokiem , możemy dodać  białko lekko roztrzepane, albo trochę rozpuszczonej żelatyny . Sorbet truskawkowy. Składniki

Kulinarny karnet Christophera
Czekoladowe ciasto fasolowe bez cukru 135

 Nie każ de ciasto musi posia dać w sobie mąkę i cukier i być smaczne. Prze dstawiam Wam fasolowe ciasto z bananami, bez cukru i

ChilliJemy
Restaurant Week w La Maddalena: bo jedzenie to sztuka 151

tego, że porcja była tylko degustacyjna, bo na takie danie chętnie przyszedłbym w pełnowymiarowej formie. ;) Deser Moja ulubiona część każdej degustacji, jak na łasucha przystało, to oczywiście deser. Ten był fenomenalny. Intensywny w smaku mus czekoladowy podany z finezyjnie zawiniętą galaretką karmelową zdobył moje serce. Do tego malutkie beziki, wiśniowa konfitura, miętowy mech i puder z pomarańczy świetnie dopełniały(...)bogatszy nie tylko o nowe doznania smakowe, ale i zainspirowany po odkryciu nowych form prezentacji potraw. Jako że Restaurant Week dobiegł już końca, to nie będę Was zapraszał do szybkiej rezerwacji stolika w La Maddalenie, ale za to zachęcam do śledzenia kolejnej edycji lub do odwiedzenia restauracji poza festiwalem. Ja z pewnością przy najbliżej okazji się tam wybiorę! ;) * Restauracja

Food Square
Ajerkoniak – domowy likier jajeczny 199

bardziej jako deser – kieliszek po ciężkim obiedzie będzie zbawienny. Ajerkoniak uważany jest za typowo „babski” trunek – a jednak faceci też go uwielbiają. Jest niezastąpiony do deserów. Można używać go np. jako polewy do lodów (dla niekierujących dorosłych oczywiście). Ja swój przygotowałam na Święta Wielkanocne – jestem pewna, że zniknie w oka mgnieniu, bo przetestowałam także inne(...)utworzą puszystą masę. Musimy miksować dość długo. Dodajemy wanilię i powoli, stopniowo wlewamy mleko skondensowane. Ubijamy do połączenia. Bardzo cienką strużką, powolutku wlewamy spirytus (gdy dodamy go zbyt szybko, może nam się zważyć) jednocześnie ciągle miksując. Masa stanie się znacznie rzadsza. Przelewamy do butelki lub karafki i odstawiamy w chłodne miejsce. Likier gdy się schłodzi – znacznie zgęstnieje. Możemy

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania