suflet powinien wyrosnąć ponad formę, a wbita w niego łyżeczka powinna delikatnie opadać. Krąży przekonanie, że suflet to deser bardzo kapryśny i wymagający. Nic bardziej mylnego! Zrobienie puszystego, aksamitnego deseru o konsystencji lekkiej jak chmurka jest naprawdę proste. Suflet z tego przepisu zawsze się udaje i jest nieziemsko pyszny! SKŁADNIKI ( 4 porcje) 150 g gorzkiej czekolady dobrej jakości(...)łyżki białek dodać do czekolady aby ją rozrzedzić. Stopniowo dodawać do czekolady pozostałe białka, delikatnie mieszając silikonową lub drewnianą szpatułką. Kiedy białka połączą się z czekoladą tworząc jednolitą masę, szybko wyjąć z lodówki wysmarowane foremki. 4. Do foremek nakładać masę, tak by pozostawić ok 1 cm od rantu. Jeśli foremki zabrudzą się podczas nakładania należy dokładnie je wyczyścić
DefinicjaSmakuHanna Szymanderska. Nie wiem ile razy Wam już tutaj o niej wspominałam, bo potraw z jej przepisów jest już parę na blogu. Naleśniki z zsiadłego mleka
KardamonovyMmmmmm...muffinki! Miałam na nie straszną ochotę, uwielbiam wszystko, do czego dodaje się jogurt grecki:D Te są zupełnie inne niż wszystkie, jakie piekłam do tej
6nieboSzarlotka niejedno ma imię. Uwielbiam chyba wszystkie szarlotki za aromat który towarzyszy pieczeniu już od momentu kiedy blacha wędruje do piekarnika. Dzisiaj zapraszam na klasykę, która
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWszyscy pieką pierniki, a mnie się nie chce i nawet czasu nie mam, a w ogóle to pierniki wszyscy znają. My za to z moimi dziewczynami
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEW cyklu "Słodkie środy" zapraszamy na waniliowy sernik z nutą migdałową. Sernik został polany pyszną polewą czekoladową co w całości idealnie się skomponowało i podkreśliło jego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJeśli coś nie wychodzi po mojej myśli, zawsze staram się korzystać z planu awaryjnego. Wtedy moja fantazja dostaje skrzydeł. Tak też było i w tym przypadku
Blondynka Gotuje.... znalazłam w kieszeni mały pieniążek. Kupiłam za niego los. Jeszcze mniejszym grosikiem zdrapałam trochę większy pieniążek. Wygrałam! Niewiele, ale jaka wielka radość! Zwykle to ja rozdaję
KUCHARNIATen torcik z letnimi owocami i galaretką przypomina sernik na zimno, lecz jest bardziej puszysty i delikatny. Poza tym zdecydowanie mniej kaloryczny ;) Idealny na rodzinne spotkanie
głodny alergikTonnato Bucatini to szybkie i bardzo łatwe danie z makaronu, które jest inspirowane klasyką z Piemontu, czyli Vitello Tonnato, gdzie wolno gotowana cielęcina lub wieprzowina, pokrojona w cienkie plasterki, jest podawama z kaparami i zemulgowanym sosem z tuńczyka. Vitello Tonnato zwane również Vitel Tonné, powstało w Piemoncie we Włoszech w XVIII wieku. Połączenie mięsa z rybą jest dość ciekawe(...)przepisu. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej, życzę Ci smacznego z Tonnato Bucatini. PS. To był mój ostatni posiłek, przed przygodą szpitalną 😉. Od przyszłego tygodnia, będą dania, desery, które mogłem spożywać po operacji.Zapraszam. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Sos Tonnato Żółtko 2-3 sztuki Sok z cytryny Tuńczyk odsączony z zalewy wodnej 1 puszka Oliwa z oliwek jakieś
RafalCookKilka dni temu na blogu pojawił się przepis na tiramisu , którego jestem wielką fanką. Z dużej ilości białek jakie pozostały po włoskim deserze możemy wyczarować pyszną bezę i stworzyć z niej Tort :) Należy pamiętać, że bezę bardzo łatwo zepsuć, więc warto jest ściśle trzymać się przepisów. Pamiętajmy, aby robić ją ze świeżych białek lub tak jak w moim przypadku(...)środku była dobrze wysuszona i nie mokra. Studzimy przy lekko otwartym piekarniku. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Do serka mascarpone dodajemy partiami śmietanę i łączymy składniki (należy szybko je zmiksować, aby nie zmieniły konsystencji na płynną). Dół bezy wykładamy na paterę i smarujemy 1/2 masy. Wykładamy ulubione owoce i przykrywamy górną warstwą bezy. Ponownie wykładamy masę i dekorujemy
ChilliJemyciężko mi idzie... Minął miesiąc od ostatniego posta a mnie się wydaje, jakby to był tydzień-dwa...Chciałabym za jednym zamachem nadrobić wszystkie niezapisane myśli; wszystkie śniadania, obiady, desery i kolacje; cały miesiąc życia bez mięsa, sera i całej tej reszty ale oczywiście nie da się... Mam też dziś takie mało mobilizujące poczucie straconej misji, takie wrażenie, że właściwie(...)omijam stoiska mięsne i z nabiałem, wręcz przelatuję obok nich jak wicher, żeby nawet za dużo nie widzieć a już na pewno nic nie wąchać! To jest niesamowite, jak szybko i jak bardzo po ZMIANIE wyostrzają się węch i smak; co kiedyś pachniało smakowicie - dziś śmierdzi, co kiedyś smakowało - dziś nie chce przejść przez gardło... Z odrzuceniem mleka przyszło
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDomowe pączki na maślance z niewielką ilością cukru. Sprawdzony przepis na puszyste pączki maślankowe z dżemem. Idealny słodki zestaw na
Dieta moja pasjamojprzepisna.pl | Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka) Tak to jest jak się zaczyna pieczenie ciasta z przeświadczeniem, że wszystkie składniki są, a jak już mąką przesiana, owoce
moj przepis na