szybki deser - 7433 przepisów (strona:369/496)

Jogurtowy deser z truskawkami 170

wcinają i na pewno podzielę się tym na blogu! A dzisiejszy przepis, z moimi małymi modyfikacjami, pochodzi stąd . Ja truskawki w musie zastąpiłam malinami. Polecam!     Składniki: (na 4 desery)   Spód: 150 g ciastek owsianych 1 łyżka rozpuszczonego masła     Mus truskawkowy: 350 g umytych i obranych truskawek 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej(...)jednej dać skórkę z cytryny i połowę rozpuszczonej w wodzie żelatyny, a do drugiej 8 łyżek musu truskawkowego z lodówki i resztę żelatyny. Obydwie masy energicznie wymieszać (będą szybko tężeć!).   Na pokruszone ciastka w szklankach wyłożyć masę truskawkową, gdy stężeje wylać na nią mus truskawkowy, a następnie białą masę jogurtową. Ważne, by poszczególne warstwy nakładać na siebie

Nastoletnie Wypiekanie
Kolorowe galaretki 480

Galaretki są świetnym deserem dla dzieci. Tym razem zrobiłam kolorową galaretkę wykorzystując 6 galaretek różnych kolorów i mleko niesłodzone. Zrobić takie galaretki jest prosto, jednak wymagają one sporo czasu. Składniki: 6 galaretek o różnych kolorach 150 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego naczynie 15x25 cm lub odrobinę większe Wykonanie: Galaretka ta będzie się składać na przemian z galaretek rozpuszczonych(...)wlewając na przemian galaretki bez mleka i galaretki z mlekiem. Gdy całość dobrze stężeje wyciągamy galaretkę z naczynia. Na wierzch galaretki nakładamy papier do pieczenia, następnie przykładamy deskę i szybko odwracamy. Następnie zdejmujemy delikatnie folię, przykrywamy galaretkę papierem do pieczenia, przykładamy deskę i ponownie szybko odwracamy i ściągamy z wierzchu galaretki papier do pieczenia. Teraz ostrym nożem kroimy

Mama Gotuje
Pavlova - tort bezowy z jagodami 154

Z wierzchu chrupiąca, w środku lekko ciągnąca, puszysta beza z przepysznym kremem. Ja zdecydowałam się na jagody ze względu na to, że obecnie mamy na nie

Kolejny blog o gotowaniu
Szarlotka pod budyniową pierzynką 109

W związku z tym, że zapomniałam zabrać ze sobą na wyjazd do rodziców aparatu, w którym tkwią radośnie wszystkie nie obrobione zdjęcia, w tym także zdjęcie

Przepysznik - BLW i nie tylko
American Apple Pie (szarlotka amerykańska). 159

     Dawno nie piekłam szarlotki, więc postanowiłam to nadrobić. Wybrałam przepis ze starego zeszytu mojej mamy i upiekłam amerykańską szarlotkę. Nie skłamię jeśli powiem

Rozpustne gotowanie
Cud MALINA 122

Delikatne.  Przytulone do siebie.  Jak maleńkie czerwone baloniki.  Subtelną mgiełką otulają to co najcenniejsze.  Rubinowe kropelki.  Słodkie.  Barwiące palce. 

KUCHARNIA
Pleśniak z jabłkami i orzechami 164

Jesień to czas gdy pachnie cynamonem. Dziś pyszna alternatywa dla wszelakich szarlotek, które oczywiście uwielbiamy. Pleśniak jest jednym z nielicznych ciast, które mogą kryć rozmaite owoce

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Miodownik z pianką jagodową 194

popołudniowej kawki proponuję pyszne ciasto miodowe z pianką jagodową. Ciasto ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy ciasta miodowe zmiękną. SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 400g mąki, 150g masła, 2 jajka, 1,5 łyżki miodu płynnego akacjowego Miody Polskie, 150g cukru, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, Pianka jagodowa: 1 puszka(...)płynnym, o jasnosłomkowej barwie. Wielką zaletą  miodu jest to, że przez długi okres czasu nie krystalizuje się i pozostaje płynny. Miód akacjowy to idealny dodatek do ciast, ciastek, deserów, sosów i marynat.  To także doskonały słodzik napojów. Miód akacjowy jest szczególnie lubiany przez dzieci. Produkt spełnił wszystkie moje oczekiwania i jeszcze niejednokrotnie użyję go do swoich wypieków

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami 196

Serniki są ulubionymi ciastami w moim rodzinnym domu. Nie używamy tych gotowych mas sernikowych tylko sami mielimy ser - wtedy sernik jest ciężki i wilgotny. Każdy ma

sierotka maRysia w kuchni
Szarlotka 179

Szarlotka to ciasto niezwykłe, choć bardzo proste i znane od wieków, nadal gości na naszych stołach wiodąc prym pośród rozmaitych deserów. Dla mnie to ciasto na „dzień dobry” i na „do widzenia”, to ciasto przywitanie i pożegnanie, ciepłe i tworzące atmosferę przytulności. Szarlotka to ciasto babcine, przywodzące na myśl zagrzebane w zakamarkach wspomnienia, dobre wspomnienia, milutkie jak puchaty kocyk(...)150g orzechów włoskich 2,5kg jabłek (najlepiej szarej renety) 2-3 łyżki brązowego cukru 1/3 szkl. żurawiny lub rodzynek Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę, szybko zagnieść. Podzielić na dwie części 1/3 do 2/3, większą schować do lodówki, mniejszą do zamrażarki, owinięte szczelnie folią spożywczą. Jabłka obrać i utrzeć na tartce o grubych oczkach, uprażyć

Przepysznik - BLW i nie tylko
Muffinki z czekoladową czapeczką 167

Takie muffinki powstały, by nie tylko cieszyć oko, ale przede wszystkim podniebienie! Dla miłośników czekolady i tych, którzy lubią się troszkę pobawić w kuchni! Przepis na

Lawendowe Niebo
Niezwykły tort dla niezwykłej osoby 356

Był rewelacyjny! Nie jest to wprawdzie typowy tort. Z powodzeniem można przygotować tylko połowę kremu, zrezygnować z obkładania nim ciasta dookoła i podać je np. jako niedzielny lub świąteczny deser. Będzie to wtedy klasyczne ciasto marchewkowe, które zresztą bardzo lubię. Jednak dziś prezentuję je w nieco innej, tortowej odsłonie :))) Marchewkowy tort z bakaliami i kremem śmietankowym porcja na tortownicę(...)nawet bez napisu takie ciasto będzie wyglądało odświętnie i wyjątkowo. Może się to wszystko wydawać skomplikowane, ale takie nie jest. Serio, serio ;) Udekorowanie tego tortu było naprawdę proste i szybkie (zajęło mi nie więcej niż pół godziny), a przy tym bardzo eleganckie oraz efektowne. Jak widać, tak ozdobione ciasto marchewkowe z powodzeniem może stać się urodzinowym tortem, który będzie

Ratunku obiad
S... Sery! 155

deser, ponieważ w towarzystwie wina, bagietki i owoców nabierają niesamowitego wymiaru! plateau de fromage plateau de fromage plateau de fromagtraktują je jako osobne danie, jako deser, bo w towarzystwie wina, bagietki i owoców mają zupełnie inny wymiar, Nie będę się rozprawiała nad rodzajami serów, bo nie jestem jeszcze w tym dobra ;) opowiem Wam za to trochę(...)oraz świeżej bagietki ;) ja zdecydowałam się na czerwone wino z naszego regionu, a po bagietkę poszłam rano do piekarni. Te sklepowe niestety smakują i wyglądają jak gąbki i bardzo szybko stają się kamieniem. Wiedziałam, że moi bliscy będą po podróży, dlatego zdecydowałam się również na suszoną kiełbasę z orzechami oraz na pasztet. Byli zachwycenia!  Pamiętajcie, nie musimy trzymać

Kitchens Alphabet
Gotowana kasza jaglana z jabłkiem – samo zdrowie 57

Kasza jaglana to prawdziwa królowa wśród kasz. Jest zasadotwórcza, więc pomaga odkwasić organizm. Zawiera witaminę E, witaminy z grupy B i lecytynę. Nie zawiera glutenu dzięki

Natka Pietruszki
Kulki mocy w polskim wydaniu 97

Kulki mocy swoją nazwę zawdzięczają stosunkowo dużej kaloryczności, pochodzącej z suszonych owoców i orzechów. Najpopularniejsza wersja, która króluje w internecie, to ta wykorzystująca daktyle. Jako że

Blendman
Sernik Tiramisu na zimno 270

Kilka dni temu moja serdeczna koleżanka poprosiła mnie o sprawdzony przepis na sernik na zimno. Wiosna i (już za chwilę) obfitość świeżych owoców skusi chyba każdego

Garniec Magalie
Rafaello 640

Pyszne i dosłownie rozpływające się w ustach domowe rafaello z mnóstwem białej czekolady, odrobiną Malibu. Mniam <3 Przepis znalazłam w kalendarzu na rok 2016 magazynu

My Culinary Art
Stefanka 274

Ciasto z mojego dzieciństwa :) zawsze robiła je mama więc trzeba podtrzymać tradycję , dość łatwe ale oczekiwanie na spróbowanie jest nie do zniesienia ....niestety najlepsze jest na

Wypieki Rene
Kruche babeczki z kremem pâtissière i owocami 155

W yśmienite kruche babeczki z francuskim klasykiem-  kremem pâtissière , czyli po prostu waniliowym kremem budyniowym i owocami. Wymagają trochę pracy, ale efekt jest tego warty

Smakowity Blog Kulinarny
Muffiny z marshmallow i białą czekoladą 199

Małe co nieco dla mniejszych i większych łasuchów :) Przepis jakiś czas temu znalazłam w necie, spisałam go na kartkę i niestety nie jestem w stanie podać

Kuchenne zapiski Edyty
Zbożowe batoniki 222

Kolejna zdrowa i pyszna przekąska dla naszych dzieci i nie tylko :) Zbożowe batoniki pełne witamin i minerałów . Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące, słodkie i

Moja Delicja