szybki deser - 7433 przepisów (strona:377/496)

Pleśniak 110

Długo nas nie było. Ostatnie miesiące spędziliśmy na wojażach, odwiedzając znane rody arystokratyczne w całej Polsce, kosztując, smakując, słuchając opowieści i przeżywając. Oczywiście nigdy o Was

GRUBY WAŁEK
Pleśniak 198

Długo nas nie było. Ostatnie miesiące spędziliśmy na wojażach, odwiedzając znane rody arystokratyczne w całej Polsce, kosztując, smakując, słuchając opowieści i przeżywając. Oczywiście nigdy o Was

GRUBY WAŁEK
Ciasto Kubuś 226

Składniki: Warstwa 1: biszkopty podłużne lub okrągłe. Warstwa 2: 3 budynie waniliowe bez cukru ( ja miałam jeden z cukrem), 1 duży sok Kubuś dowolny smak - 900

W kuchni u Moniki
Galaretki pełne owoców - zdrowa słodycz 202

D zieci uwielbiają słodycze, a my kochamy nasze dzieci i w trosce o ich zdrowie ograniczamy słodycze w ich diecie, z czego dzieci najczęściej są niezadowolone

SzczyptaSmaQ
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 129

marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe kwestie związane z doborem składników, wykorzystane techniki i terminy czy pochodzenie potraw. Jest i co czytać(...)ciepłą. Albo zupełnie na zimno, jak sałatkę. Jest pyszna. Smaki są niesamowicie zrównoważone, tekstury przeróżne. Z kromką świeżego chleba, z czosnkowym pieczywem, z grzanką i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Szybko i pysznie. Nie spodziewacie się, że fasolka szparagowa może smakować tak bajecznie. SKŁADNIKI 1kg fasolki szparagowej, zielonej lub żółtej 400g białej drobnej fasolki w puszce mała puszeczka filetów anchois

Karo in the Kitchen
Kopytka dyniowe 78

pestki dyni, które są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Śmiało możesz dorzucić je niemal do każdej sałatki lub koktajlu. Ciekawym pomysłem może być też dodanie dyni do deserów – kremów, ciast lub musów. Czy kopytka dyniowe można mrozić? Kopytka z tego przepisu doskonale nadają się do mrożenia. Można zrobić to zarówno przed, jak i po ugotowaniu(...)Ciepłą dynię przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Jeśli dynia jest bardzo wilgotna, możesz dodać do niej 1 ugotowanego i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Dodaj mąkę i przyprawy, a następnie szybko połącz składniki. Dodaj rozmącone jajko i zagnieć ciasto. Postaraj się pracoać szybko, aby mąka nie uwolniła zbyt wiele glutenu. Aby ułatwić sobie pracę, obsyp stolnicę mąką, jednak

okolicepalnika.pl
Dla kogo bukiecik? Suflet z fiołków z Klaudyną. 141

Klaudyny i wręczyć jej, gdy odwiedzi mnie za kilka dni...  Częstujcie się naszymi fiołkowymi deserami.  SUFLET Z FIOŁKÓW na zimno /składniki na 6 porcji/  Ten deser zalicza się do sufletów na zimno, czyli takich które przygotowuje się bez pieczenia, ale z użyciem białek i żelatyny. Ma konsystencję bardzo delikatnego musu i myślę, że z powodzeniem mógłby(...)połączyła z resztą masy żółtkowej.  Zdjąć z ognia i odstawić na chwilkę, aby wystygło - jednak czas ten nie powinien być zbyt długi, gdyż ze względu na żelatynę, masa szybko się ścina.   Lekko przestudzoną masę żółtkową połączyć delikatnie z ubitą pianą z białek i bitą śmietaną dodając do środka kandyzowane lub świeże fiołki.  Przygotować ramekiny

KUCHARNIA
Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) 321

curdu) mnożą się na polskich i obcojęzycznych stronach internetowych i nie ma się co dziwić, bo jest to bardzo smaczny i stosunkowo prosty w przygotowaniu dodatek do ciast i deserów. Pierwowzorem wszystkich kremów jest lemon curd, czyli krem cytrynowy, przygotowywany na bazie żółtek (lub jajek), cukru, masła i cytryn. W kremie rabarbarowym cytrynę zamieniamy na mus rabarbarowy. Im bardziej czerwone(...)masło pokrojone na mniejsze kawałki, wymieszać do jego rozpuszczenia się - krem ostudzić i schłodzić w lodówce CIASTO KRUCHE - przesiać mąkę, dodać cukier, sól i zimne masło, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto można schłodzić - jeśli mamy już gotowy curd, możemy od razu rozwałkować ciasto na placek o grubości około 0,5cm - placek przełożyć do formy wyłożonej papierem

Smakołyki Bereniki
Mus czekoladowy z kalafiora 318

Od dawna ciekawił mnie ten przepis – no ale jak to? Kalafior? Na słodko? I do tego CZEKOLADOWY?! Nie, to nie może się udać – nie

Jak gotować i nie zwariować
KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE - BAZA 174

Kruche ciasto bezglutenowe to... rzeczywiście bardzo kruchutka uczta dla podniebienia.  Pasują do niego chyba wszystkie dodatki - i tu często dajemy się ponieść i kombinujemy (ale

Wypisz Wymaluj
Jak zrobić grzanki czosnkowe? 568

patelni. Dodaj do oleju czosnkowego pokrojony chleb, delikatnie mieszaj aby obtoczyć grzanki tłuszczem. Postaw na palniku i wolno podgrzewaj aż się grzanki czosnkowe ładnie zrumienią. Musisz uważać, grzanki bardzo szybko się przypalają.  Wystarczy przyrumienić pieczywo tylko z jednej strony. Chyba że ktoś chce zrumienić grzanki czosnkowe z oby stron to gratuluję cierpliwości. 😉 Możesz grzanki wyłożyć na ręcznik papierowy(...)pewno lepsza alternatywa dla wszystkich płatków i wynalazków śniadaniowych. W ogóle słodkie grzanki z chałki, drożdżówki lub innego pieczywa fajnie sprawdzają się jako dodatki do sałatek owocowych, deserów i słodkich zup nie tylko tych mlecznych.  Reasumując temat jak zrobić grzanki Grzanki to bardzo uniwersalny dodatek do potraw. Można przygotować grzanki z patelni, a także z piekarnika. Podsmażać na oleju

Dieta moja pasja
RECENZJA KSIĄŻKI FRANCUSKIEGO MISTRZA KUCHNI JOËLA ROBUCHON „TOUT ROBUCHON” 100

kucharza stulecia, jest również rekordzistą pod względem ilości posiadanych gwiazdek przewodnika Michelin, zdobył ich aż 32. Joël Robuchon otworzył w 1980. w Paryżu swoją pierwszą restaurację noszącą jego nazwisko, szybko zyskując światową renomę. Od 1995 roku poświęcił się głównie pracy konsultanta. W 2003 otworzył nową restaurację o nazwie „L’Atelier de Joël Robuchon”, rodzaju tapas baru, serwującego przekąski(...)majonezie, seler w remuladzie oraz dania regionalne: aligot z Masywu Centralnego ,  gulasz z żabnicy z Sète (Bourride à la sétoise), Cassoulet, Bouillabaisse, zupa z pistou. A wśród deserów   zachęcają do wypróbowania   przepisy na magadalenki, w wersji klasycznej ale również pistacjowej i czekoladowej, jak również na suflet mirabelkowy czy ciasto Charlotte. Książka ta jest prawdziwym niezbędnikiem, istną skarbnicą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jabłka pieczone, z serowym nadzieniem 215

właśnie jesienią w sklepach są najlepsze jabłka. Soczyste, kruche, słodkie. Świeże i wyraziste. Do schrupania ot tak, w biegu. Albo – do upieczenia i zrobienia z nich bogatego deseru. Nie czekam na jesień. Ale czekam na te jabłka. Jabłka do pieczenia wybieramy równe, twarde, nie zniszczone, nie obite. Jednakowej wielkości, wagi, wysokości i takie, które z powodzeniem dadzą się postawić(...)pieczenia wyłożonej folią aluminiową i posypujemy z wierzchu płatkami migdałowymi. Wstawiamy blaszkę na środkową półkę do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 170⁰C. Jeśli macie w piekarniku opcję „szybkie nagrzewanie” nie korzystajcie z niej. Jabłka muszą się zagrzać powoli, inaczej – popękają. Pieczemy jabłka około 45-55 minut. Można sprawdzić po 40 minutach, najlepiej po prostu palcem, czy są już wystarczająco

Karo in the Kitchen
Sernik imbirowo-piernikowy 206

W tym roku podczas przygotowania świątecznych wypieków dałam upust kulinarnej fantazji i upiekłam dla Was sernik, imbirowy na kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy

Wanilia i Kardamon
Wykwintna żytnia tarta z borówkami 182

Jestem na siebie bardzo zła. Nie dałam rady wstać i zobaczyć krwistego księżyca, a tak bardzo chciałam! Jednak ogólne zmęczenie wzięło górę i spałam jak zabita

Be Fit Be Strong
Sernik "czekoladowa dama" 174

Aksamitny, mega czekoladowy, prosty do przygotowania, mój osobisty faworyt na rodzinne przyjęcia, rozpływający się w ustach , krem z białej czekolady to poezja smaków, z pewnością posmakuje

Wanilia i Kardamon
Zjedz swojego wroga czyli przepis na mniszki (mlecze) w cieście cynamonowym 126

Nie możesz pozbyć się swojego wroga - zjedz go :D A tak na poważnie to mniszki lekarskie bardzo lubię, nie wiem dlaczego tak dużo osób upiera się

Pora na pora i pomidora

Proponowane wyszukiwania