Delikatny, kremowy i aksamitny sernik, cytrynowy z lekką lawendową nutką i fioletowymi, jagodowymi kropeczkami. Smaki są wyważone, żaden nie dominuje, przeciwnie - przenikają się i uzupełniają! Sernik
6nieboZapraszam na super zdrowe śniadanie z dodatkiem nasion chia inaczej znanych szałwią hiszpańską. Przygotowujemy je wieczorem, wkładamy do lodówki i na rano śniadanie będzie gotowe. Przepyszna
Moja Galeria Smakusprawa... Jeszcze przed wyjazdem, tydzień temu niemal, upiekłam babkę marchewkową. Zupełnie wyjątkową, ekskluzywną wręcz. Pełną migdałowych smaków, które wspaniale komponują się z marchewkową wilgocią. Przepis znalazłam w Ciastach i deserach , nr 1/2011, i od razu wiedziałam, że będę go musiała wypróbować. Babeczka bowiem wyglądała zachwycająco, miała cudowny kolor i kusiła mnie ogromnie. Nie zawiodłam się. W składzie jest marcepan, mielone(...)jednym wbijać jajka, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Mąki przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami. Partiami wsypywać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę i amaretto, szybko wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie. Babkę wyjąć z formy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś gościmy na obiedzie moją ulubioną rodzinkę polsko-holenderską. Z tej okazji postanowiłam przygotować deser, który jest przysmakiem holenderskiej części tej familii. Chodzi mianowicie o Eklerki. Ptysiowe ciasteczko, rozpływające się w ustach, wypełnione aksamitnym kremem i polane mleczną czekoladą. Z moimi eklerkami wiąże się śmieszna historia, która związana jest z ogromną zachłannością wyżej wspomnianego holenderskiego osobnika(...)wyłącznie dla siebie... Krok 1: Ciasto ptysiowe Potrzebujemy: - 1 szklanka mleka - 0.5 szklanki masła - 1.5 szklanki mąki - 4 jajka Mleko zagotowujemy z masłem. Zdjemujemy z ognia i szybko wsypujemy mąkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do zimnej masy ptysiowej wbijamy po jednym jajku i wyrabiamy
W mojej holenderskiej kuchniPyszny, miodowo-waniliowy sernik, mocno kremowy i rozpływający się w ustach <3 Do jego przygotowania zainspirował mnie przepis ze strony Kulinarny Szał . Z podanych składników
My Culinary ArtCzy istnieje idealne ciasto? Tak jest! Dlaczego jest takie perfekcyjne? Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne! Czy trzeba czegoś więcej? Chęci, by je zrobić! Mam nadzieję, że wam
fitolarun.blogspot.comSernik nie jest ciastem, jest deserem, którego jakość zależy w największej mierze od rodzaju i jakości sera, jakiego użyjemy do jego przygotowania. To od niego będzie zależała jego struktura po upieczeniu, a nierzadko i smak. Bo są serniki i są Serniki! Sernik z białą czekoladą to jeden z tych wypieków, przy którym inne bledną. Gorąco polecam! Składniki: Spód(...)minut, aż owoce puszczą sok. Wyjmujemy cynamon, a rondelek zdejmujemy z ognia. Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zalewamy 2 łyżkami wody. Dokładnie mieszamy skrobię w wodzie i szybkim ruchem wlewamy do rondelka, momentalnie zaczynając mieszać. Rondelek wstawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, nie przerywając mieszania, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wylewamy na schłodzony sernik
Smakowity Blog KulinarnyJest to jedno z moich ulubionych, letnich, owocowych ciast. Kruche, orzechowe brzegi wypełnione kremowym, słodkim, aksamitnym kremem z dodatkiem soczystych owoców, które nadają
Rozpustne gotowanieWszystkie do tej pory wysłane zgłoszenia konkursowe doprowadzają mnie do ślinotoku i chęci zagłębienia się w monitor. Dziękuję, że nie będę zmuszona wybierać grona wygranych osób
Malinowe PocałunkiBakława to deser kuchni tureckiej, ormiańskiej i bułgarskiej. Zjeść można go także na Bałkanach. W wersji klasycznej bakławę przygotowuje się z bardzo cienkich plastrów ciasta listkowego, które u nas można kupić pod grecką nazwą "filo". Warstwy ciasta przekłada się siekanymi orzechami - włoskimi, laskowymi, migdałami - i zapieka. Po upieczeniu ciasto kroi się na kawałki, polewa syropem z miodu i cukru(...)kwadraty lub romby. Wierzch posmarować roztopionym masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut - aż ciasto nabierze złotawego koloru (jeśli będzie rumienić się zbyt szybko, przykryć folią aluminiową. Pod koniec pieczenia wierzch posypać siekanymi migdałami. Po wyjęciu z pieca ciasto polać syropem wzdłuż nacięć i odstawić do wystygnięcia
W SMAKSkładniki na jedną dużą porcję/dwie małe: 100 g twarogu półtłustego 3 płaskie łyżki płatków górskich owsianych (ok. 30 g) 1 płaska łyżka mąki owsianej lub
Vroblewska-fitlifeFit torcikowe szaleństwo rozpoczęło się w okolicach maja/czerwca 2015 roku. Wpadłam na pomysł połączenia mini omletów za pomocą masy z jogurtu greckiego. Potem zaczęłam go jeszcze
TetiisheriAnanasy w karmelowym syropie i delikatne, wilgotne ciasto. Odwracane ciasto ananasowe to amerykański klasyk. Owoce układa się na karmelu i zalewa ciastem – gotowy placek odwraca
Poezja smakuNie wyobrażam sobie picia kawy bez jakiegoś słodkiego dodatku. Nie musi to być coś wyszukanego, skomplikowanego, czy pracochłonnego, ale musi być! Kiedyś, kiedy
Rozpustne gotowanieWszystko co piękne, szybko się kończy. Wszystko co miłe, zostaje w pamięci. Na długo. Tak właśnie skończyły się moje wakacje, które pozostaną w pamięci. Zaszyłam się w ciszy. Karmiłam moje oczy pięknymi widokami. Wypoczęłam :) Ale .... stęskniłam się za Wami, za moimi ulubionymi blogami i za .... blogowaniem. Kiedy rozpoczęły się moje wakacje, upał był nie do zniesienia, dlatego pozostawiłam(...)ponownie odstawiłam w chłodne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie przefiltrowałam i wlałam do butelek. Teraz jest już gotowy do ... spróbowania, jako dodatek do deserów i ... do wypicia. Spróbujcie. Jeśli zrobicie po raz pierwszy, to za drugim razem możecie dopasować do gustu smakowego i zrobić słabsze, dolewając więcej wody, albo dodać mniej cukru jeśli preferujecie
Kuchnia u Krysiwoje pierwsze kroki w kuchni? Co uważasz za Twoje największe osiągnięcie w życiu? Zbliżają się święta - jaka jest Twoja ulubiona potrawa bożonarodzeniowa? Mile widziany opis :) Moje odpowiedzi: Spaghetti carbonara :) Szybko i smacznie Dobra książka "Sindre-mój syn" Oczywiście, że mam. Największa wpadką było upieczenie Karpatki, która nie wyrosła prawie wcale, a masa płynęła jak rzeka(...)łaś jako dziecko marzenie, które spełniło się w dorosłym życiu? Moje odpowiedzi: Że sobie z czymś nie poradzę Jan Paweł II Nauka Malakser :) Bardzo ułatwia pracę Wałek do ciasta Desery, absolutnie i bezwzględnie:) Ballady rockowe :D Jerry z Toma i Jerry'go:) Ta mysz jest bezbłędna!!! Myron Bolitar z serii książek Harlana Cobena - fantastyczny detektyw-amator Tak, jedne się
Ciasteczkowy Potwór