Rabarbarowy sezon w pełni, więc trzeba korzystać :-) Dziś prezentuję przepis na moją ulubioną, majową, słodką tartę, czyli tartę z rabarbarem pod bezą z
Rozpustne gotowanieklasyczną stracciatellę, wnętrze sernika najeżone jest drobinkami czekolady, która z racji, że jest rozdrobniona, nie narzuca się swoim smakiem, jest za to idealnym dodatkiem, tzw. "kropką nad i" tego deseru. Swój serniczek przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, dodatkowo za pomocą papieru do pieczenia podwyższyłam jej brzeg o 1cm, więc bez zmiany proporcji składników można go też zrobić(...)jogurtu, wymieszać lub zmiksować (masa będzie dość rzadka) - śmietankę ubić na sztywno, partiami dodawać do masy jogurtowej, za każdym razem delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji - gotowa masa dość szybko tężeje, należy więc od razu wyłożyć ją na schłodzony spód biszkoptowy, wierzch wyrównać - całość schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc - czekoladę do dekoracji zetrzeć na grube
Smakołyki Berenikihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Mój wielki hit wśród białych czekolad. Idealne połączenie składników, smaku i doskonała konsystencja. Podczas jej
Di gotujeUdało mi się skraść pojemniczek wydrylowanych już wiśni przeznaczonych na wino. Skraść, bo każdy gram wiśni przeznaczonych na wino jest na miarę złota. Chciałam upiec z
Pyza i SurówkaTeraz kiedy już jestem najedzona mogę dodać przepis na te pyszne naleśniki, wróciłam taka padnięta z uczelni, że już miałam zrezygnować z jakiegokolwiek "kucharzenia", ale w
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgłównie z udziałem tych kwaśnych łodyg, a czasem i do obiadu je przemycę. Nie potrafię oprzeć się tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się(...)rabarbaru 400 ml wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeEkspresowe i proste, domowe pączki z serkiem homogenizowanym, nadziewane konfiturą lub ulubionym kremem. Przypominają popularne oponki. W moim domu zawsze przygotowywane z dodatkiem
SzczyptaSmaQRozmarzona, leżąc na plecach w wysokiej trawie, obserwuje niewielkie obłoki na błękicie nieba. Czuje ciężar na duszy, którego nikt nie umie rozszyfrować.Przypomina sobie jednak
W kuchni Karmel-itkiOdkąd nauczyłam się przyrządzać omletów, robię je naprawdę bardzo często. Co prawda wymagają nieco więcej czasu niż zwykła jajecznica, ale za smak i ten
W kuchni Karmel-itkipomoże w wyborze kawy. Jak na razie mój kawowy faworyt! Cophi nie doczekało się jeszcze porządnego zdjęcia, co postaram jak najszybciej zmienić! Kawa tam bardzo szybko znika. Jedna kawka załapała się na szybkie foto i wylądowała na moim instagramie o tu: klik . 2. SAM – na śniadanie z kawą. Wspomniałam o jednym wyjątku kawy za które mogę zapłacić tyle(...)migdałów i to tę kawę Wam właśnie polecam! Jest nieziemska i zawsze gdy mam ochotę zgrzeczyć, robię to właśnie z nią. Jest idealnie słodka i idealnie migdałowa. Na deser w sam raz! 4. Ambasada – na deser, na obiad, na śniadanie i na kawę. Ambasada mieści się na Foksalu – w samym środku miasta, a jednak nigdzie nie poczujecie się tak bezpiecznie
Fill The Bowljakby były puste w środku i w zasadzie takie są. Dojrzałe owoce marakuji mają pomarszczoną skórkę. Jadalny miąższ, który wydrąża się łyżką jest cierpki w smaku, natomiast użyty w deserach ma pyszny smak. Słyszałam opinie, że dla wielu ludzi marakuja jest najsmaczniejszym owocem tropikalnym. W jednej z książek Gordona Ramsaya znalazłam przepis na pomarańczową tartę z marakują , którą postanowiłam upiec(...)zimne masło pokrojone w kawałki. Wyrobić kruszonkę (krótko zmiksować w malakserze lub rozetrzeć palcami zimnych rąk, lub przy pomocy mieszadła w robocie). Następnie dodać żółtko i 1 łyżkę śmietany. Szybko zagnieść ręcznie kulę (jeżeli ciasto będzie zbyt kruche i nie będzie się łączyć, można dolać 1 łyżkę zimnej wody) , spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować na 30 minut
Moja DelicjaKochani w ramach akcji organizowanej na portalu Durszlak przygotowałam, przepyszny smakołyk. To tarta od serca i dla serca, zrobiłam ją specjalnie na przyjazd
SMYKWKUCHNIDługo mnie tutaj nie było. Pochłonęła mnie przeprowadzka w końcu do swojego własnego M. Dziś podzielę się z Wami przepisem na przepyszne muffiny z borówkami i
Ptasia KuchniaJeśli ktoś chce zrobić pączki w 30 min, to ten przepis jest idealny dla niego. Angielskie małe pączki, które kładzie się łyżką bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz
zabawa smakiemJednym z tradycyjnych, zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, narodowych ciast holenderskich jest Appeltaart - w wolnym tłumaczeniu po prostu ciasto jabłkowe, czy inaczej jabłecznik. Od naszej polskiej szarlotki różni
W mojej holenderskiej kuchni