sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Przekąski Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate(...)Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy
Kulinarne przygody Gatitysmak. Sprzedawany jest w całości lub zmielony. Można go stosować do świątecznych wypieków, budyniu, kompotów (zwłaszcza śliwkowego, gruszkowego i z jabłek), a także do wieprzowiny, cielęciny i drobiu oraz chleba. Całe gwiazdki podnoszą smak kawy, herbaty i grogu. Anyż idealnie komponuje się z pieprzem, koprem, cynamonem i goździkami oraz imbirem. Przechowywany w całości w szczelnym pojemniku utrzymuje świeżość przez ponad(...)śliwkami, gruszkami i jabłkami. Może być używany do gorącego wina, kremów i syropów. W Meksyku stosowany jest do kawy, herbaty i czekolady. Cynamon w proszku swój smak traci szybko, dlatego powinien być zakupywany w małych ilościach i przechowywany z dala od światła w szczelnych pojemnikach. Ma słodki aromat i korzenny lekko pikantny smak. Oprócz pięknego zapachu nadaje też ciastom
Ciastka - domowe słodkościDziś przepis na szybkie, słodkie śniadanie. Francuskie tosty z dżemem i bananem. Przyznam Wam szczerze, że jak byłam mała moja babcia często mi takie robiła i dla mnie były to tylko słodkie kanapki w jajku. Nawet nie wiedziałam, że ta potrawa wywodziła się z Francji, choć… powinna się domyślić skoro moja babcia tyle lat spędziła właśnie we Francji(...)względu na pochodzenie tego dania, jest ono naprawdę pysznym i słodkim początkiem dnia, który nastraja pozytywnie. Spróbujcie. Składniki: (na 3-4 tosty) 3-4 kromki chleba tostowego 1 jajko L 3 łyżki mleko 1 łyżka cukru pudru masło do smażenia dodatki: dżem truskawkowy (u mnie 100% Sympathica z Lidl ) oraz 1/2 małego banana Przygotowanie: Do głębokiego talerza wbijamy jajko, dodajemy
Słodkie okruszkiDziś przepis na szybkie, słodkie śniadanie. Francuskie tosty z dżemem i bananem. Przyznam Wam szczerze, że jak byłam mała moja babcia często mi takie robiła i dla mnie były to tylko słodkie kanapki w jajku. Nawet nie wiedziałam, że ta potrawa wywodziła się z Francji, choć… powinna się domyślić skoro moja babcia tyle lat spędziła właśnie we Francji(...)względu na pochodzenie tego dania, jest ono naprawdę pysznym i słodkim początkiem dnia, który nastraja pozytywnie. Spróbujcie. Składniki: (na 3-4 tosty) 3-4 kromki chleba tostowego 1 jajko L 3 łyżki mleko 1 łyżka cukru pudru masło do smażenia dodatki: dżem truskawkowy (u mnie 100% Sympathica z Lidl ) oraz 1/2 małego banana Przygotowanie: Do głębokiego talerza wbijamy jajko, dodajemy
Słodkie okruszkiSzybka sałatka, idealna na sezon-wiosna -lato! Łatwa w przygotowaniu. Składniki -por, który oczyszczamy i kroimy w półtalarki, zalewamy wrzątkiem na minutę -pozbędziemy się goryczki-odcedzamy. -ananas z puszki- już krojony w kostkę -jaja- ugotowane na twardo- pokrojone w kostkę -kukurydza z puszki -majonez Z podanych składników zrobić sałatkę. Majonez wymieszać z solą, pieprzem i odrobiną musztardy. Wlać(...)sałatkę, wymieszać, wstawić do lodówki, aby smaki sobą przeszły i sałatka się przegryzła. Idealna do kanapek np.ze schabem pieczonym, chrupiącym chlebem wiejskim. Smacznego! Sałatkę podałam na Porcelanie Bogucice
Z Kuchni Do Kuchnidrugim , a dzień piąty trzecim . Po trzydniowym odżywianiu mam znów gotowy zapas zakwasu, który czwartego dnia rozlewam do słoików i szczelnie zamknięty przechowuję w lodówce lub dodaję do pieczenia chleba. Uwagi: - Do przygotowania zakwasu używam zawsze mąki pełnoziarnistej - Naczynie, w którym odżywiamy nasz zakwas musi być dość duże, mój zakwas drugiego i trzeciego dnia (tak po ok.5-6h) trochę przyrasta(...)innej mąki, dlatego podałam na jakich mąkach bazuję). Zakwas ma mieć konsystencję gęstej kwaśnej śmietany. Po wszystkich etapach będzie wyraźnie rzadszy, ale dopiero wtedy. - Gdy zależy nam na bardzo szybkim odżywieniu zakwasu, mamy pilną potrzebę, a za długo nam czekać kilka dni (co zdarza się np.po urlopie) wówczas etapy odżywiania można przyspieszyć. Odżywiamy wówczas nasz zakwas w przerwach co najmniej
Smaczne ZdrowePachnące, ostre w smaku z pyszną skórką. Tak w skrócie można opisać te ćwiartki. Przeciwnicy kucharka mogą użyć samej soli, ale to przecież też chemia Co
Bułka z ChlebemSmaczne, kruche, maślane ciastka bez pieczenia. Przygotowujemy je w zamrażarce. -- -- Paczkę herbatników 350-400 gr , kruszymy w misce i dodajemy 200 g roztopionego masła. -- Dokładnie mieszamy
chleba naszegoGorąca parówka w bułce z sosem, to hot dog, a jak nazwać parówkę w cieście, z serem, upieczoną w piekarniku? Nie wiem jak nazwać, ale potrafię
chleba naszegoSzukacie szybkich przepisów na mecz? Koniecznie spróbujcie bruschetty z pomidorami. Ta włoska przystawka sprawdzi się w każdej sytuacji. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym smaczna i aromatyczna. Klasyczna bruschetta z pomidorami wywodzi się prosto z Włoch. To nic innego jak chrupiąca grzanka przetarta czosnkiem, polana oliwą i wykończona porcją pomidorów wymieszanych z bazylią i cebulą. Tak prosto(...)pysznie. Takiej przystawce po prostu ciężko się oprzeć. Z pewnością docenią ją zagorzali kibice. Składniki: około 300 g ulubionego pieczywa np. bagietka, ciabatta, chleb 3 większe pomidory kilka świeżych listków bazylii 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Bruschetta z pomidorami – przygotowanie: Wybrane pieczywo kroimy na kromki o grubości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zalewania go wodą zimną wytwarza się cyjanowodór, ale podobno nie jest on szkodliwy. W internecie znajdziecie więcej informacji na ten temat.) Jako dodatek do domowych wypieków : ciastek, bułek i chleba. Ja często piekę pszenne bułeczki z dodatkiem siemienia lnianego . Po uprażeniu - do posypania kanapek, sałatek, past, a także do musli i granoli. Jako składnik gomasio , czyli mieszkanki uprażonego sezamu(...)siemienia lnianego. Siemię lniane w kosmetyce Ze względu na swoje dobroczynne właściwości nawilżające, siemię lniane warto stosować także w kosmetyce i pielęgnacji. Jest niedrogie, a przygotowanie preparatów proste i szybkie. Maseczki - szczególnie polecane dla skóry wrażliwej, suchej, skłonnej do podrażnień, która zregeneruje i nawilży. Natomiast skórę tłustą i trądzikową łagodnie oczyści. Łyżkę siemienia lnianego gotować w 3/4 szklanki wody
Codzienna kuchnia niecodziennasera i grzybów okazały się hitem na tyle, że postanowiłam opublikować tą arcyskomplikowaną recepturę na blogu Jeżeli jednak masz w lodówce troszkę więcej składników, a lubisz takie pyszne i szybkie śniadania polecam też tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą , tosty z indykiem, żurawiną i brie lub tosty z boczkiem, serem i figami , wszystkie są obłędne! Zapraszam po przepis. Scroll(...)roślinnego 1/2 małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 2-3 łyżki białego wina (opcjonalnie) 1 łyżka masła 2 szklanki startego sera Bursztyn 8 kromek chleba, u mnie tostowy masło do posmarowania chleba sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rozgrzej olej na dużej i szerokiej patelni, włóż grzyby, dopraw szczyptą soli i smaż bez mieszania przez
karmelowyZ czym kojarzy się Wam taki zwykły prosty polski obiad? Pewnie pierwszą rzeczą, jaka przychodzi do głowy jest kotlet schabowy. Pewnie dlatego jest tak chętnie jedzony
Marder&Marder ManufactureOpieniek w lesie jeszcze dużo więc trzeba je wykorzystać tak aby zapamiętać ten smak grzybów na całą zimę. Pozostaną nam tylko suszone i kiszone, czasami z
Moje Małe Czarowanie