Chłodników jeszcze nigdy nie robiłam ale w tym roku to nadrobiłam i zrobiłam już kilka razy. Na blogu jest już chłodnik z botwiną a teraz
Monia miesza i gotujeleżysz i czytasz ulubioną książkę. Wstajesz tylko kila razy, by coś tam wyłączyć, dołożyć, przemieszać, doprawić.... A resztę czasu masz tylko dla siebie. To jak, robisz dziś zupę ? Składniki: 1 bakłażan 2 papryki czerwone 2 marchewki 1 cebula 1/4 selera 3-4 ziemniaki 1/2 główki czosnku 1 l bulionu drobiowo-warzywnego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)umyte skrzydło z indyka oraz obrane i umyte warzywa, dodać przyprawy i zalać 1,5 litra wody. Gotować na wolnym ogniu, aż bulion stanie się esencjonalny. Jeśli gotujecie "na szybko" - gotujcie wywar nie krócej niż 2 godziny. Wszystkie warzywa umyć, marchewki, seler i ziemniaki obrać ze skóry. Bakłażana, cebulę i papryki przekroić na pół, marchew, ziemniaki i seler pokroić
kolorowotorcikowołyżek rozpuszczonego bulionu i zagotuj szybko przez kilka minut na silnym ogniu. Wówczas pokrajaj ładnie mostek w kawałki, wybierz agrest na półmisek, ułóż mostek, polej trochę glasem i wydaj na stół. Chcesz mieć z porzeczkami, przypraw w ten sam sposób zamiast agrestu porzeczki. W czasie warsztatów, oprócz mostka przygotowaliśmy także (oryginalna pisownia): zupę rakową na sposób francuski potrawkę
Kulinarne przygody Gatitydługo przechowywać, nawet w lodówce szybko więdnie. Najlepiej zaraz po przyniesieniu do domu, zrobić z liści pastę i przechowywać ją w lodówce. Wystarczy zalać wierzch pasty olejem lub oliwą i można ją przechowywać nawet kilka miesięcy. Pastę z czosnku niedźwiedziego wykorzystuję do bardzo wielu potraw. Jest bazą do pysznego pesto, dodatkiem do zup, zimnych i ciepłych sosów, dressingów
Codziennik Kuchennytreściwe dania, po których głód szybko nie powraca. Takie niewątpliwie są te udka, z dodatkiem warzyw. Wspaniale rozgrzewają, ale też i sycą na dłużej. Podane z aromatycznymi ziołowymi ziemniaczkami będą świetnym obiadem. Właśnie to jest dla mnie najważniejsze w zdrowym, jesiennym posiłku. Aha...i jeszcze brak dodatków typu vegeta, czy przyprawy do zup w płynie. Z takimi dodatkami
Z Majeczką w kuchnipomidorowy praktycznie do wszystkiego - do zupy pomidorowej, do sosu na pizzę, do gulaszu, do krwawej Marry ;) albo piję czysty. Zimą zwykle stoi u mnie w kuchni kilka buteleczek soku pomidorowego, tak żebym zawsze miała go pod ręką. Czasami dostaję domowy od mamy, ale ponieważ używam tego składnika w ogromnych ilościach, domowe zapasy szybko się kończą i wtedy chętnie sięgam
Quinoa Raz!dzisiaj przychodzę do was z rewelacyjnym szybkim i prostym przepisem który pokochacie. To danie jest przyrządzane u mnie na każdą rodzinną imprezę oraz czasami na obiad... Są to zapiekane piersi z kurczaka w śmietanie. Składniki (dla 4 osób): - 1 pierś z kurczaka - 1/2 l śmietany 30% (nie innej, bo nie wyjdzie!) - 2 Francuskie zupy cebulowe z Knorra (nie inna
Tanio szybko zdrowooleju Fot. Tradycyjna zupa chlebowa z tymiankiem i jajkiem w koszulce Fot. Ośmiornica na sposób tradycyjny :) czyli podana w gorącym naczyniu, w dużej ilości oliwy, z warzywami Fot. Zupa ze skorupiakami Fot. Szaszłyk z kalmarów oraz langustynki z grilla wraz z dodatkami Fot. Smażone szprotki Fot. Estepada, czyli szaszłyk z mięsa wołowego marynowanego w czosnku, liściach laurowych i maderze (winie(...)jedzenia, podziwiania przyrody, najprzyjemniejsze w naszym pobycie były bezcelowe, niespieszne spacery (nie)utartymi szlakami i poznawanie tego miejsca. Fot. Widok z restauracji w marinie, Funchal Niestety wszystko co dobre szybko się kończy, a w cudownym towarzystwie czas przelatuje przez palce! Ciężko było opuszczać to niesamowite miejsce, jednak świadomość, że kiedyś tu wrócimy dodawała nam otuchy :) Fot. Zdjęcia z lotniska
Taste Of My DayPomidorowa to danie niezwykle popularne w naszym kraju. Lubią je zarówno dorośli, jak i dzieci. Serwuje się ją na różnego rodzaju okazje i spotyka w menu
PysiaGotuje.plS zukasz bogatego i naturalnego źródła witaminy C? D ziś prosty i szybki przepis na pyszny koktajl - bomba witaminowa z witaminy C , potrzebujesz dosłownie 3
IzaGotujeznaki i spowodowały lekki zastój w naszej kuchni, kiedy to królowały skromne dania, raczej bez gotowania :) Jednak jako, że temperatura zelżała nabraliśmy ochoty na ciepłą, ale mimo wszystko lekką zupę. I tu bez głębszego zastanowienia wybór padł na kalafiorową! Przyznaję się bez bicia… pierwszy raz ją ugotowałam i… jadłam! Tak, wiem, że może się to wydać dziwne zwłaszcza, że kalafiora(...)masełku tartej bułeczce :D I cóż mogę więcej napisać? Zupka wyszła pyszna, bardzo wiosenna, przy tym prościutka i szybka do przygotowania. Delikatna w smaku i swojej konsystencji. Równie szybko zniknęła. Zasmakowała nam tak bardzo, że w lodówce czeka już na mnie kolejny kalafior w parze z koperkiem i jutro będzie powtórka z rozrywki :) Składniki
MyCookBook.plFlaki (flaczki) - tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie, poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. (Wikipedia) Przyrządzane są na różne sposoby. Ja gotuję je tak, jak gotowała moja babcia, potem mama i takie właśnie uwielbiam. Już w dzieciństwie to była jedna z moich ulubionych potraw(...)mogłam ją jadać prawie codziennie. Teraz flaki obowiązkowo gotuję wyłącznie w dużym garnku (*), którego zawartość i tak zbyt szybko znika... A Wy lubicie flaki? 1 kg flaków wołowych (mrożonych, pokrojonych) 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (białej części) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1-2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki papryka
Di gotujeWakame, czyli undaria pierzastodzielna, to jedno z podstawowych warzyw w kuchni japońskiej, chińskiej i koreańskiej. Superfood pełną gębą! W Korei zupa z wodorostów to codzienny element
Karo in the Kitchenzupy co kupujecie mała ( całą dodać) masło kostka ( jak nie macie to i margaryna może być) jabłka 1.1/5 kg już obranych i startych rodzynki 3 garście Wykonanie: Najpierw przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i włożyłam ją do misy. Wsypałam cukier, dodałam żółtka, śmietanę, masło miękkie. Zmiksowałam szybko mikserem i wyjęłam je na stolnice. Zagniotłam
Różowa kuchniaprzechodzimy do praktyki, czyli jak szybko i sprawnie dobrać się do jego środka ? Na początek znajdujemy 3 wgłębienia, które znajdują się u jego nasady. W jednym z nich należy zrobić dziurkę, możemy użyć korkociąg lub nóż. Wodę kokosową przelewamy do miseczki. Możemy ją wypić od razu lub wykorzystać do przygotowania jakiegoś deseru lub zupy. Następnie trzymając kokosa mocno
Kulinarne przygody Gatity