Aromatyczny kociołek pełen mięsa zanurzonego w zupie o barwie pomidorów i papryki, z nutą cebuli i czosnku, jest o tej porze roku marzeniem każdego smakosza. Gulyás to najsłynniejsza potrawa kuchni węgierskiej. Narodziła się ona na rozległych terenach puszty, na której pasterze spędzali długie dnie i noce, pilnując swoich stad. Narażeni na nieprzychylne warunki przyrody, musieli posilać się czymś ciepłym(...)rozgrzewającym, a jednocześnie pożywnym. Gulasze pojawiły się w menu Madziarów już w IX w., kiedy to większość z nich prowadziła koczowniczy tryb życia. Danie, które można było szybko przygotować z tego, co było pod ręką, niemal w każdych warunkach znakomicie się sprawdzało. Jednak te pierwsze gulasze w smaku i kolorze nie przypominały dzisiejszych. Działo się tak dlatego, że wówczas
Smakowity Blog Kulinarnykojarzyły mi się zawsze z wielogodzinnym namaczaniem i długim gotowaniem. Dlatego nie sięgałam po nie za często albo w ogóle. Tymczasem okazuje się, że istnieją rośliny strączkowe, z których szybko i łatwo można przygotować bardzo dobre i wartościowe posiłki. Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu. Poza tym zawiera taniny czyli związki mogące chronić(...)kwasu foliowego . http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego . http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html Wegetariańska zupa z soczewicą - łatwa i smaczna Składniki: 100 gram soczewicy czerwonej 3 ziemniaki 2 marchewki seler pietruszka cebula 200 gram przecieru pomidorowego liście laurowe, ziele angielskie szczypta rozmarynu szczypta szafranu oliwa
Pyza i SurówkaKawa z wodą różaną, szafranem i kardamonem jest w krajach arabskich równie popularna jak w Polsce caffe latte. Przyrządzona w poniżej podany sposób jest bardzo aromatyczna
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTa sałatka powstała z potrzeby stworzenia czegoś, z tego co akurat było pod ręką. Byłam zaproszona z córkami na imprezę i z powodu końcówki choroby, złego
Polska ZupaCiasto: pół kostki margaryny 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki jajko łyżka mleka 3 krople olejku pomarańczowego 2 łyżki kakao Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki
Humanistka w kuchnizupę. Ale grudzień to miesiąc, w którym piekę również więcej ciasteczek, niż w ciągu całego roku. I to niekoniecznie tych piernikowych. Część ciastek trafia do naszych brzuchów, część na choinkę a część do puszek na ciastka, gdzie muszą doczekać swojej chwili. Te ciastka są po prostu rewelacyjne w smaku. Każdy kto ich próbował, szybko sięgał po kolejne i kolejne(...)migdałów. Pieczemy ok 10 min w 180 stopniach 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/pyszne-ciastka-gwiazdki-jak-ciastka-francuskie/ MieszamWGarnku Artykuł Pyszne ciastka gwiazdki, jak ciastka francuskie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuzestaw nietypowych makaronów, bardzo łatwych i szybkich do przygotowania i tanich, ponieważ warzywa o tej porze roku są niedrogie. Na pewno jedliście już zuccini, bo to najpopularniejsze warzywne spaghetti, ale czy próbowaliście rzephetti?:) Albo spaghetti z dyni makaronowej, która w Ameryce jest nie mniej popularne niż mac&cheese? Albo czy próbowaliście chińskiej zupy, w której pływa zielony makaron
Niedzielny kucharzDebreczyna, czy Miszkolca powiedzieliby o mojej zupie. Starałem się, zachowując smak, przyrządzić danie maksymalnie uproszczone i odtłuszczone. Nie powiem, że dietetyczne, ale z pewnością nieco lżejsze od klasycznego. Odniosłem zamierzony efekt, bo żonie bardzo smakowało, a na drugi dzień oczywiście jeszcze bardziej. :) PS Węgierską gotową zacierkę, którą znajdziecie w przepisie można zastąpić szybko zagniecionym twardym ciastem z mąki, jajka
zadanie-gotowanieprzykryta) Jeśli chcemy mieć gęściejszą zupę, dodajemy również pokrojone w kostkę ok 3 ziemniaków. Gotujemy do miękkości,miksujemy i doprawiamy do smaku przyprawami wedle naszych upodobań. Możemy zabielić ją słodką śmietaną lub ukwaszoną gęstą śmietaną co nada jej dodatkowego smaku. Podajemy z uprażonymi pestkami dyni lub np. z groszkiem ptysiowym. Prosta szybka a jak smaczna. Polecam również inne
Basia w kuchnibyć. Dlatego dziś zapraszam Was na szybkie, proste ciasto, które można zrobić bez miksera. Moje mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką powstało kiedyś w drodze eksperymentu i bardzo lubię je piec, gdy nie mam czasu ani ochoty za długo stać w kuchni. W przygotowaniu jest naprawdę ekspresowe. No cóż... ja jednocześnie robiłam zupę ogórkową i przygotowywałam ten słodki wypiek
Słodkie okruszkibyła oburzona, że dzieci dostały zupę ogórkową, a ogórki nie były obrane ze skóry przed ugotowaniem... Obie panie, i mama, i babcia, narzekały, że dzieci nie mają apetytów, że wszystko trzeba wmuszać, że posiłki trwają tak długo... Ja tego nie znałam. Karmiłam moje dzieci tak, jak sama byłam karmiona. Wprowadzałam dość szybko "normalne" potrawy, ale robiłam to ostrożnie
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki soli, tradycyjna łyżka do zupy, ani kopiasta ani płaska, powiedzmy, że pełna Gotujemy wodę z solą, studzimy i zalewamy nią ogórki. Wierzch obciążamy talerzykiem. Po ok. 4-5 dniach powinny być gotowe, zmienią kolor na oliwkowy. Najlepsza temperatura otoczenia to ok 20 C, w wyższej proces fermentacji może być zbyt szybki. Gotowe ogórki małosolne są chrupkie i twarde
Apetyczna babeczkauwagę na szczelność słoi, gdyż grzyby szybko chłoną wilgoć i przejmują obce zapachy, zabezpieczamy je w ten sposób przed dostępem moli , słoje ustawiamy na szafkach kuchennych w niezbyt ciepłym miejscu. Gdy chcemy wykorzystać suszone grzyby, wystarczy je zalać wrzącą wodą, a potem przygotować wg uznania, jednocześnie wykorzystując wodę z moczenia, gotując np. zupę grzybową z suszonych podgrzybków . Susząc samodzielnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubczyk... gdy o nim myślę od razu w mojej głowie pojawiają się wspaniałe obiadowe zapachy. Uwielbiałam i nadal uwielbiam jego smak i aromat. Nie mogę sobie
Słodkie okruszki