zamrażania. Często tak jest np. w przypadku bananów. A tymczasem obrane i pokrojone w plastry zamrożone banany idealnie nadają się do koktajli (tworzą aksamitną konsystencję) czy do chociażby do szybkich lodów bananowych. Podobna zasada dotyczy owoców sezonowych - jeśli mamy trochę wolnego miejsca, spokojnie możemy kupić większą ilość np. truskawek i zamrozić je na zimę. W sezonie kg tych owoców kosztuje(...)natomiast ceny mrożonek to minimum 10 zł/kg. Mrozić możemy też zieleninę (tu przypomina się koperek w pudełku pod lodach), zioła (np. zalane wodą w kostkach do lodu), pieczywo, zupy (trzeba pamiętać, że zwiększają objętość) czy białka jaj. 13. NIE MARNUJ JEDZENIA Czasem z pozornie nieprzydatnych produktów można zrobić coś pysznego - wystarczy tylko odrobina kreatywności. Przykładowo: z natki marchewki można
Powiedz dietom nieJeśli jesienne klimaty mają zagościć w naszej kuchni, to nie obędziemy się bez dyni – warzywem, które nierozłącznie kojarzy się z tą porą roku. Dynia
Szybko Tanio SmacznieSzukając lekkiego dania na upały przypomniałam sobie przepis na chłodnik ogórkowy. Mąż nieco kręcił nosem jak usłyszał „zimna zupa” ale ostatecznie postanowił zaryzykować i spróbować mojej
Pyza i SurówkaPierwszy raz robiona była przeze mnie w zeszłym roku. Jednak dzisiejsza smakowała mi bardziej. Nie wiem dlaczego? Może to od dyni właśnie zależy? Przepis bardzo prosty
Magiczne Życie MartyZupka o konstystencji kremowej o delikatnym smaku kalafiora :) Kto za kalafiorem nie przepada , po spróbowaniu tej zupki , kalafior zaliczony będzie do najbardziej ulubionych warzyw ;) Zupka dosc
Słodkości i nie tylkoPietruszki i ziemniaki na zupę obrałam i pokroiłam w nieduże cząstki i gotowałam w uprzednio przecedzonym bulionie. Oczywiście możecie wszystko ugotować od początku razem i potem odłowić niepotrzebne elementy zupy. W międzyczasie, przy pomocy obieraczki lub ostrego noża pokrójcie 2 pietruszki na cienkie plastry. Zalejcie kilkoma łyżkami leju, doprawcie szczyptą soli, pieprzu i czosnku niedźwiedziego, wymieszajcie i zostawcie na kilka(...)piekarnik do 160 stopni, rozłóżcie plasterki pietruszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie aż talarki ładnie się podpieką, potrwa to około 7 minut. Pilnujcie piekarnika, bo cieniutkie warzywa szybko mogą się przypalić. Liście pietruszki zmiksujcie z parmezanem, kaparami, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, odrobiną soli i pieprzu- pamiętajcie, że kapary i parmezan są już słone! Gałązki pietruszki
Pichceniomaniawiększe imprezy tego typu, nie będzie to nic nowego, ale dla mnie, jak na początek wystarczyło. Wszystkie stoiska cieszyły się dużym zainteresowanie, a potrawy, choć co jakiś czas dokładane, szybko znikały z tacek. Wszystko można było kupić za 0.50 -1 zł. Panie przygotowały szeroki repertuar produktów. Zaraz po przyjeździe powitał nas taki widok... Fascynujące samochody były wdzięcznym obiektem(...)patrzyłam się na te wszystkie smakołyki :) Zainteresowanie stoiskiem Stowarzyszenia Rozwoju Miejscowości Deszkowiece II "Wieź Pokoleń" Placki z fajerki także smakowały :) Kaszaczek i faszerowany ziemniak - pyszne :) choć ziemniak nieco zimnawy Zupa gospodarza - coś na kształt meksykańskiej (mało regionalna) i niezbyt ciepła. Pierogi z bobem i mięsem - niestety zimne. Było w czym wybierać... I jeszcze więcej dobroci... Panie ze Stowarzyszenia Promocji
Pasja Smakupęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba grzyby oczyścić szybko opłukać, zalać zimną wodą, zagotować, zamieszać i wodę z pianą wylać na durszlak, opłukać ponownie grzyby włożyć do garnka, wlać zimnej wody do zakrycia grzybów i gotować z 30 minut, ponownie wylać na durszlak, wywar można zamrozić, użyć do sosu, zupy, bigosu grzyby posiekać na drobno, usmażyć z cebulą na oleju
W Mojej Kuchni Lubiępisać, jest świetnym dodatkiem do zup (u mnie znajdziecie go, jako dodatek do botwinki po grecku), smakowicie komponuje się z Htipiti-czyli grecką pastą z pieczonej papryki i sera feta. Przepis na Htipiti, znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/htipiti-czyli-pasta-z-pieczonej-papryki.html . Wracając do chlebka, jest bardzo prosty i szybki . Serdecznie zapraszam. SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli
Kopystką po garachrozlać do płaskich naczyń (np. talerz do zupy), żelatynę rozpuścić w połowie mleka (drugą połowę wstawić do lodówki), śmietanę ubić dodając cukier, Gdy galaretki stężeją pokroić w kostkę. Do ubitej śmietany dodać żelatynę, resztę mleka miksując to na wolnych obrotach. Na końcu pokrojoną w kostkę galaretkę. (całość dość szybko tężeje !!!) i wymieszać łyżką. Tak przygotowaną masę wlewamy do formy
Darcia w kuchniMocno aromatyczna zupa, z dodatkiem imbiru i chilli, rozgrzewa w mroźne i zimowe dni. Ostatnio często znajduje się w moim menu. Dzięki soczewicy jest naprawdę pełnowartościowym i pożywnym daniem. Pełnym witamin i składników mineralnych. Z pomidorami, imbirem i pietruszką daje niepowtarzalne połączenie. Jest szybka w przygotowaniu i nigdy się nie nudzi. Polecam:) Składniki dla 4 osób: 150g czerwonej soczewicy
Kuchnia Pani Wiosnyostry nóż, który dobrze leżąc w dłoni szybko i drobno pokroi niemal wszystko. Dopełnieniem tego może być deska kuchenna - duża, gruba, najlepiej ręcznie wykonana z dębowej deski. Dla kogoś innego może być to nowoczesny blender, w którym z łatwością przygotuje koktajl, który zabierze do pracy czy błyskawicznie zrobi zupę krem. Wiele osób na pewno nie wyobraża sobie kuchni
Pora coś zjeśćrosta, pyszna i szybka w przygotowaniu tarta francuska z aksamitnym farszem pachnącym grzybami i tymiankiem... czego chcieć więcej :). Kilka składników a efekt znakomity, polecamy na ciepło i zimno, choć najlepiej smakuje na ciepło. Można ją podać solo z lampką wina, lub jako dodatek do zupy. Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche
SzczyptaSmaQDziś na obiad w myśl tego, że w kuchni nic się nie marnuje, była wczorajsza zupa.Miałem jednak niedosyt zarówno ten głodno - żołądkowy jak i ten
BaRepasnią mój nastrój. Wczoraj jeszcze piękne słońce grzało mnie na dworze, dziś pozostało mi gapienie się przez okno na padający deszcz. Aura iście ponura. A potem jak to zwykle - szybka kawa, śniadanie, kilka wyzwań graficznych i inne duperele dnia codziennego. A teraz zamiast delektować się jakimś pysznym, wiosennym koktajlem popijam grzańca. Szczerze mówiąc, nawet ciężko było mi się zabrać(...)innego jesienią, kiedy atmosfera staje się melancholijna. Wiosną ciężko ją znieść mając w planach tyle rzeczy do zrobienia. No ale przynajmniej w końcu mogę Wam zaprezentować przepis na rewelacyjną zupę gulaszową. Robiłam ją już jakiś czas temu na parapetówę i nieskromnie przyznam, że zniknęła w mgnieniu oka, a goście byli zachwyceni. Wymaga trochę czasu by ją przygotować jednak smak wynagradza
My simple kitchen