szybka zupa - 3347 przepisów (strona:128/224)

Brownie z dyniowym musem 190

  Jeśli jesienne klimaty mają zagościć w naszej kuchni, to nie obędziemy się bez dyni – warzywem, które nierozłącznie kojarzy się z tą porą roku. Dynia

Szybko Tanio Smacznie
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką, szczypiorkiem i pestkami słonecznika – przepis 211

Szukając lekkiego dania na upały przypomniałam sobie przepis na chłodnik ogórkowy. Mąż nieco kręcił nosem jak usłyszał „zimna zupa” ale ostatecznie postanowił zaryzykować i spróbować mojej

Pyza i Surówka
Zupa krem dyniowa 201

Pierwszy raz robiona była przeze mnie w zeszłym roku. Jednak dzisiejsza smakowała mi bardziej. Nie wiem dlaczego? Może to od dyni właśnie zależy? Przepis bardzo prosty

Magiczne Życie Marty
Zupa - krem kalafiorowy 207

Zupka o konstystencji kremowej o delikatnym smaku kalafiora :) Kto za kalafiorem nie przepada , po spróbowaniu tej zupki , kalafior zaliczony będzie do najbardziej ulubionych warzyw ;) Zupka dosc

Słodkości i nie tylko
Pietruszkowa do sześcianu 208

Pietruszki i ziemniaki na zupę obrałam i pokroiłam w nieduże cząstki i gotowałam w uprzednio przecedzonym bulionie. Oczywiście możecie wszystko ugotować od początku razem i potem odłowić niepotrzebne elementy zupy. W międzyczasie, przy pomocy obieraczki lub ostrego noża pokrójcie 2 pietruszki na cienkie plastry. Zalejcie kilkoma łyżkami leju, doprawcie szczyptą soli, pieprzu i czosnku niedźwiedziego, wymieszajcie i zostawcie na kilka(...)piekarnik do 160 stopni, rozłóżcie plasterki pietruszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie aż talarki ładnie się podpieką, potrwa to około 7 minut. Pilnujcie piekarnika, bo cieniutkie warzywa szybko mogą się przypalić. Liście pietruszki zmiksujcie z parmezanem, kaparami, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, odrobiną soli i pieprzu- pamiętajcie, że kapary i parmezan są już słone! Gałązki pietruszki

Pichceniomania
Prezentacja produktów regionalnych - Sułów 198

większe imprezy tego typu, nie będzie to nic nowego, ale dla mnie, jak na początek wystarczyło. Wszystkie stoiska cieszyły się dużym zainteresowanie, a potrawy, choć co jakiś czas dokładane, szybko znikały z tacek. Wszystko można było kupić za 0.50 -1 zł. Panie przygotowały szeroki repertuar produktów. Zaraz po przyjeździe powitał nas taki widok... Fascynujące samochody były wdzięcznym obiektem(...)patrzyłam się na te wszystkie smakołyki :) Zainteresowanie stoiskiem Stowarzyszenia Rozwoju Miejscowości Deszkowiece II "Wieź Pokoleń" Placki z fajerki także smakowały :) Kaszaczek i faszerowany ziemniak - pyszne :) choć ziemniak nieco zimnawy Zupa gospodarza - coś na kształt meksykańskiej (mało regionalna) i niezbyt ciepła. Pierogi z bobem i mięsem - niestety zimne. Było w czym wybierać... I jeszcze więcej dobroci... Panie ze Stowarzyszenia Promocji

Pasja Smaku
jajeczno-grzybowe kotleciki... 232

pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba grzyby oczyścić szybko opłukać, zalać zimną wodą, zagotować, zamieszać i wodę z pianą wylać na durszlak, opłukać ponownie grzyby włożyć do garnka, wlać zimnej wody do zakrycia grzybów i gotować z 30 minut, ponownie wylać na durszlak, wywar można zamrozić, użyć do sosu, zupy, bigosu grzyby posiekać na drobno, usmażyć z cebulą na oleju

W Mojej Kuchni Lubię
Chrupiący chlebek z rozmarynem 135

pisać, jest świetnym dodatkiem do zup (u mnie znajdziecie go, jako dodatek do botwinki po grecku), smakowicie komponuje się z Htipiti-czyli grecką pastą   z pieczonej papryki i sera feta. Przepis na Htipiti, znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/htipiti-czyli-pasta-z-pieczonej-papryki.html . Wracając do chlebka, jest bardzo prosty i szybki . Serdecznie zapraszam. SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli

Kopystką po garach
Śmietanowiec 253

rozlać do płaskich naczyń (np. talerz do zupy), żelatynę rozpuścić w połowie mleka (drugą połowę wstawić do lodówki), śmietanę ubić dodając cukier, Gdy galaretki stężeją pokroić w kostkę. Do ubitej śmietany dodać żelatynę, resztę mleka miksując to na wolnych obrotach. Na końcu pokrojoną w kostkę galaretkę. (całość dość szybko tężeje !!!) i wymieszać łyżką. Tak przygotowaną masę wlewamy do formy

Darcia w kuchni
Wegetariańska zupa z soczewicy! 157

Mocno aromatyczna zupa, z dodatkiem imbiru i chilli, rozgrzewa w mroźne i zimowe dni. Ostatnio często znajduje się w moim menu. Dzięki soczewicy jest naprawdę pełnowartościowym i pożywnym daniem. Pełnym witamin i składników mineralnych. Z pomidorami, imbirem i pietruszką daje niepowtarzalne połączenie. Jest szybka w przygotowaniu i nigdy się nie nudzi. Polecam:) Składniki dla 4 osób: 150g czerwonej soczewicy

Kuchnia Pani Wiosny
Jaki jest najważniejszy sprzęt w kuchni? + KONKURS 186

ostry nóż, który dobrze leżąc w dłoni szybko i drobno pokroi niemal wszystko. Dopełnieniem tego może być deska kuchenna - duża, gruba, najlepiej ręcznie wykonana z dębowej deski. Dla kogoś innego może być to nowoczesny blender, w którym z łatwością przygotuje koktajl, który zabierze do pracy czy błyskawicznie zrobi zupę krem. Wiele osób na pewno nie wyobraża sobie kuchni

Pora coś zjeść
Francuska tarta grzybowa z dwoma serami w 35 minut 185

rosta, pyszna i szybka w przygotowaniu tarta francuska z aksamitnym farszem pachnącym grzybami i tymiankiem... czego chcieć więcej :). Kilka składników a efekt znakomity, polecamy na ciepło i zimno, choć najlepiej smakuje na ciepło. Można ją podać solo z lampką wina, lub jako dodatek do zupy. Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche

SzczyptaSmaQ
Quattro fromaggi na bagietce z pesto. 207

Dziś na obiad w myśl tego, że w kuchni nic się nie marnuje, była wczorajsza zupa.Miałem jednak niedosyt zarówno ten głodno - żołądkowy jak i ten

BaRepas
Zupa gulaszowa 189

nią mój nastrój. Wczoraj jeszcze piękne słońce grzało mnie na dworze, dziś pozostało mi gapienie się przez okno na padający deszcz. Aura iście ponura. A potem jak to zwykle - szybka kawa, śniadanie, kilka wyzwań graficznych i inne duperele dnia codziennego. A teraz zamiast delektować się jakimś pysznym, wiosennym koktajlem popijam grzańca. Szczerze mówiąc, nawet ciężko było mi się zabrać(...)innego jesienią, kiedy atmosfera staje się melancholijna. Wiosną ciężko ją znieść mając w planach tyle rzeczy do zrobienia. No ale przynajmniej w końcu mogę Wam zaprezentować przepis na rewelacyjną zupę gulaszową. Robiłam ją już jakiś czas temu na parapetówę i nieskromnie przyznam, że zniknęła w mgnieniu oka, a goście byli zachwyceni. Wymaga trochę czasu by ją przygotować jednak smak wynagradza

My simple kitchen
Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry 179

Proste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny

Cztery Fajery
Szybki deser 168

Zapraszam na pyszny i niesamowicie prosty w przygotowaniu deser. Każdy według własnego gustu może dobierać smaki budyniu i kisielu, oraz dodawać ulubione owoce. U mnie budyń

kuchnia doski
Szczaw w słoikach na zimę 178

prostu weźmiemy słoik szczawiu i zrobimy zupę :) Zatem musimy kilka słoików sobie przygotować. My zrobiliśmy tylko dwa, tyle nam wystarczy. Nie jemy bardzo często zupy szczawiowej. Dwa razy w zimę spokojnie nam wystarczy, bez najmniejszego problemu. Zresztą to co się rzadziej je lepiej smakuje. A nasz przepis na szczaw w słoikach jest wyjątkowy, bo nie słoiki nie wymagają pasteryzacji(...)się nie psują. U Magdy na wsi już 2 lata stoją i wciąż nadają się do jedzenia. Przepis bardzo prosty, a dzięki temu, że nie pasteryzujemy to i bardzo szybki. Na dwa słoiki potrzebujemy 3 pęczki szczawiu (każdy po około 250 g).  Odcinamy łodygi, a liście drobno siekamy. Wrzucamy do miski i zasypujemy solą. 1 łyżeczka soli

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 605

Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować pomysł na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką. Danie to ma wiele plusów, przede wszystkim jest tanie, po drugie jest bardzo syte

Kuchnia Pełna Pasji
Szybki barszcz wielowarzywny czyli Zupowy Wtorek odc.44 177

Kiedyś robiłam tę zupę wielokrotnie, kiedy Córcia poszła do przedszkola przestała jeść buraki a ja nie gotowałam go więcej. W domu nazywany był "Ukraińskim" ale ile

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania