kolejka czekających na stolik. W środku pełno, na zewnątrz wszystkie stoliki zajęte. Na szczęście szybko znajduje się dla nas miejsce. Zamawiamy frykuśną wodzionkę – regionalną zalewajkę na smalcu ze skwarkami, grzankami i czosnkiem, która otrzymała wyróżnienie na I Festiwalu Pszczyńskich Maszkietów – Chochla 2008. Zupa jest przepyszna, aż chce się jej jeszcze. A na drugie specjał chłopski
Raj dla PodniebieniaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Wietnamska zupa rybna jest bardzo aromatyczna, pełna ziół i smaków. Można ją przygotować z resztek po filetowaniu lub całych kawałków …
My Blueberry Cornerwarzywa będą miękkie miksujemy je. Następnie dodajemy serki topione i mieszamy aż uzyskamy jednolitą zupę. Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę oraz granulowany czosnek. Od tego momentu już nie gotujemy ale tylko podgrzewamy, gdyż czosnek bardzo szybko traci swoje walory smakowe. Podajemy z uprażonymi pestkami dyni i grzankami. SMACZNEGO
Smaki Ewypianką kawową Ja znalazłam się w sekcji kalafiora. Noże poszły w ruch i szybko i zgrabnie kalafiory (cztery dorodne) "wyróżyczkowałyśmy", aby mógł powstać krem. Idealny. Gadki jak aksamit. O niesamowitym smaku. Przyznam Wam się że na drugi dzień przygotowałam całą wazę zupy dla moich chłopców. A oto końcowe dzieło: Zupa krem z kalafiora z pianką kawową
AZgotuj!coś małego do zjedzenia. I wyszeparałam przepis na placki dyniowe. Przypomniałam sobie, że po zupie dyniowej został mi kawałek dyni. Została mi też jedna marchewka. I tak powstały moje placuszki :) Podałam do tego zieloną sałatę i pomidorki koktajlowe :) Placuszki robi się naprawdę szybko. Smaży jak placki ziemniaczane. Z podanej ilości wyszło mi 8 sztuk. Składniki: 230 gramów dyni
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwspaniała roślina nie traci swoich właściwości zdrowotnych podczas obróbki termicznej. Może być gotowana w zupie, duszona pod pokrywą, smażona na oleju, czy doprawiana - i nie straci swoich leczniczych wartości. Mowa oczywiście o cebuli. Najzdrowsza na surowo, ale w postaci krążków cebulowych stanowi szybką, pyszną i wartościową przekąskę. Składniki : - duże cebule- mąka do oprószenia (tortowa)- olej do smażeniaCiasto
mojewypiekiinietylkowarzywka (będzie już jakieś 2-3 lata) bywają u nas bardzo często. Są niezawodne do zup (nie trzeba kroić włoszczyzny), ale są też wręcz rewelacyjne, duszone na patelni jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie (np.na kolację). Gdy nie mamy pomysłu na szybką jarzynę lub surówkę do obiadu polecam takie warzywka. Przygotowuje się je bardzo szybko
Smaczne ZdroweSerowa pasta ze słonecznikiem. Skamieniałości z Eifel. Edyta Guhl. Serowa pasta ze słonecznikiem ma kremową konsystencję, dobrze rozsmarowywuje się na chlebie, szybko się rozsmarowywuje, a
dolcevitainmykitchenOboje uwielbiamy makarony – pod każdą postacią. Czy to w sosie (najczęściej nasz ulubiony, pomidorowy), w zupie, zapiekance itp. Nie jemy ich za często, ale
Szybko Tanio SmacznieZupki chińskie .... Zupa błyskawiczna , potocznie zupka chińska (zupa instant, ang. instant – natychmiastowy, błyskawiczny) – żywność, która nadaje się do konsumpcji w kilka minut po zalaniu gorącą
Taste TherapyIdealna zupka na tak gorące dni jakie mamy obecnie. Można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Czas przygotowania niezwykle szybki, także bardzo polecam wszystkim głodnym i spragnionym ,chwilki wytchnienia przy talerzyku pysznej zupki :) Składniki dla 4 osób: 3 skrzydełka ( można również użyć korpusu i 2 skrzydełek ) 2 duże marchewki pół średniego pora 1 cukinia(...)pora. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Wrzuć plasterki cukinii. Gotuj jeszcze 10 minut , zmiksuj całość na krem. Szynkę pokrój w kostkę , zrumień na rozgrzanym maśle.Dodaj do zupy. Koperek umyj, posiekaj. Zupę połącz ze śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp koperkiem. Podawaj z jajkami na twardo. Życzę smacznego
Różne smaki w kuchnitakże zapobiega nadciśnieniu tętniczemu . Soczewica to idealny materiał na zupy ,gulasze lub sałatki , świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę.Soczewica to również "baza" dla innych produktów. Z mielonej otrzymuje(...)Błonnik: 0,9 g Pomidor jest niewielkim warzywem cieszącym się dużym powodzeniem kiedy stosujemy dietę. Jego zastosowanie kulinarne jest wszem obecnie nam znane. Używamy go często do zup, sosów , sałatek, przetworów czy soków . Pomidory mają cenny składnik mianowicie likopen , barwnik roślinny nadający pomidorom ich czerwony kolor. Jego dobroczynne działanie widoczne jest w walce
Różowa kuchniawiele składników, oraz wiele smaków. Ja nie jestem smakoszem tej zupy, ale Piotrek ją uwielbia. Ilu gotujących tyle wersji barszczu ukraińskiego. Piotrek zazwyczaj gotuje Barszcz ukraiński na żeberkach , ten jest ugotowany na karkówce. A ja uwielbiam jedynie czysty Barszcz wigilijny z uszkami. Jeśli chce zrobić szybki barszcz to wykorzystajcie fasolę z puszki i warzywa mrożone, ale ten barszcz jest(...)myjemy i kroimy: ziemniaki i buraki w małą kostkę, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy dość drobno jak na surówkę. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy, aż zmiękną ale nie powinny być rozgotowane, dodajemy kapustę, czosnek, koncentrat barszczu, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą oraz lekko zakwaszamy sokiem z cytryny, gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięStwórcy, menago siorpał zupę. Początkowo myślałam, że to jakiś sproszkowany syf. Ale nie! Zwiedziona zapachem, podpytałam. Rozemocjonowany z łamaną angielszczyzną niemalże wygestykulował mi każdy ze składników. Po kilku unikach. Misiaczkach. I lewych sierpowych. Uff! Udało się! Miałam przepis! Kartoflowy nos podpowiadał mi, że serek odda swe serkowe istnienie w słusznej sprawie. Szybko. I pysznie(...)drugim garnuszku, na małym ogniu, ciągle mieszając, rozpuściłam serki. Najpierw Apetinę, po chwili dodałam żółty ( pozostawiając ciut do ozdoby ). Partiami dolewałam rosół. Wymieszałam. Podsypałam tymiankiem. Żółtko zaparzyłam łyżką zupy. Zaprawiłam nim zupę. Znowu wymieszałam. Gotową zupę podałam z makaronem. Kopczykiem żółtego sera. Który nie specjalnie współpracował. Przez co ujęcie powtarzałam kilka razy. Suszonymi pomidorami. I kleksem oliwy. Zupa
bastalenateraz uwielbiam je w każdej postaci: tradycyjne w maśle czosnkowym , w pomidorach , w cieście , zupie tajskiej , na które przepisy już znacie. Tym razem mam dla Was pomysł na krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem. Bardzo ciekawe połączenie smaków a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki – krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem: 500 g krewetek królewskich niegotowanych
Ola la LCHFMarchewkę można zjadać w zupach, sokach, surówkach, sałatkach, na surowo, a także na wiele innych sposobów. Dzisiaj mam dla Was proste ciasto marchewkowe, które zawsze się udaje. Ciasto jest wilgotne, smaczne i bardzo szybko znika. Moje zostało już zjedzone, ale zostały zdjęcia i smak :) . Może i Wy skusicie się i upieczecie takie wspaniałe ciasto marchewkowe. Na blogu znajdziecie również
O kuchni z uczuciemrzadko gotuję -tak teraz mam ochotę na treściwe, często właśnie mięsne dania. Więc gotuję zupy z mięsną wkładką ( ostatnio np ugotowałam gar tej gulaszowej – świetnie się sprawdza na takie zimowe dni), i robię różne mięsne potrawki i zapiekanki. Mam nadzieję, że wiosna przyjdzie szybko bo moja figura ciężko to znosi:). Ta zapiekana potrawka z kurczaka to danie, które
Cooking for Emilyładne okazy wprost wołały "weź nas". Pomysł na ich wykorzystanie przyszedł do głowy bardzo szybko. Dziś przy piątku zapraszam na wegańskie faszerowane pieczarki :) U mnie farsz składa się z zaledwie kilku składników. Jednym z nich są twardsze części szparagów, z których można zrobić zupę, ale można też użyć do faszerowania. Składniki (dla 2-3 osób): 7 dużych pieczarek pół
Weekendy w domu i ogrodziewzmacniająco. Truskawki są owocami nietrwałymi kupując je należy od razu zużyć lub przetworzyć, gdyż szybko fermentują i pleśnieją. Najlepszym sposobem na ich przechowywanie jest zamrożenie, zachowujące prawie wszystkie właściwości świeżych owoców. Są cenionym składnikiem wielu sałatek, surówek, przystawek. Przyrządza się z nimi sosy, zupy, desery, ciasta i napoje. Spożywa się je na surowo oraz przetwarza na: soki, dżemy, konfitury
Ciastka - domowe słodkościDziś musiało być pysznie i szybko. Zupka! Ostatnio mam fazę na zupki. Ta będzie i prosta i pyszna i syta. Składniki Makarony Polskie łazanki mieszanka jakichkolwiek mrożonek- 9 sładników , 7 składników, lub mrożonki na zupę. Oliwa z oliwek cebula śmietana sól,pieprz,bazylia,koperek do posypania Ugotuj warzywa do miękkości, osobno ugotuj łazanki. Odcedz łazanki przelej zimną wodą
Z Kuchni Do Kuchnirozgrzeje i pozwoli w tym stanie dotrzeć do pracy :) Zachęcam Was do wypróbowania mojej "zupy" ugotowanej na bazie płatków i otrębów zbożowych z dodatkiem suszonych owoców i ziaren, dzięki czemu jest zdrowa, dostarcza sporą dawkę białka, witamin i błonnika, który nie pozwoli nam szybko zgłodnieć oraz przypraw, w tym świeżego imbiru, o rozgrzewającym działaniu :) Składniki: szklanka płatków owsianych
Taste Of My Day