Zaczyna pachnieć wiosną, święta tuż tuż.Czas kompletowania meni na Wielkanoc. Jedną z tradycyjnych zup jest żurek podawany na talerzu lub w miseczce chlebowej. Jest to super rozwiązanie smakowe no i naczynia nie trzeba zmywać :) Chlebki robi się szybko, możemy zrobić je większe lub w postaci trochę większych od bułek. Mi najlepiej pasują takie o wadze ok 320 gram
Basia w kuchnilodówkę w naturalną tarczę przed przeziębieniem. Szybkie rozgrzewające potrawy powinny na ten okres zagościć w naszej kuchni. Gdy termometr pokazuję temperaturę poniżej pięciu stopni uzbrajam się w wielkie ilości czosnku, ostrych przypraw, imbiru, oraz strączków. Pierwsze przymrozki to też zielone światło dla Hariry czyli marokańskiej zupy z soczewicy i ciecierzycy. Niesamowicie aromatyczna
Wylizany Rondelmnie wiosennie! Krem z białego słodkiego ziemniaka i szparagów. Biały słodki ziemniak nadaje zupie gęstej konsystencji, dzięki czemu krem jest sycący. Delikatny smak oraz kolor słodkiego ziemniaka nie dominuje nad szparagami, dlatego można rozkoszować się zarówno ich smakiem, jak i soczystym zielonym kolorem. Krem z białego batata i szparagów. Składniki ok. 600 g białego słodkiego ziemniaka (batata), obierz(...)lubczyk ogrodowy) śmietana owsiana lub inna, opcjonalnie sól, opcjonalnie olej kokosowy lub inny do smażenia Przygotowanie ETAP I Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 2 m 30 s Otwieranie Garnka Szybkie ETAP II Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 40 sek Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . odłam zdrewniałe końcówki szparagów (około 2 cm od strony
Szybko SzybkowarNaszła mnie ochota na zupkę cebulową więc zrobiłam sobie taką swoją wersję z kluseczkami tartymi. Wyszła na prawdę pyszna i szybko zniknęła z talerzy. składniki: 700 g cebuli 1 łyżka masła 1,7 l bulionu 1 czubata łyżeczka tymianku 2 listki laurowe 1 szklanka kluseczek tartych Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Podsmażyć na maśle, dosyć długo aby nabrała(...)Zalać bulionem, dodać tymianek i listki laurowe. Przykryć, zagotować i gotować ok 10 minut. Potem dodać tarte kluski i gotować jeszcze 15 minut aż kluseczki będa miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać nieco bulionu. Polecam też: Zupę cebulową zapiekaną pod ciastem francuskim
Monia miesza i gotujemuszę przyznać, że jestem bardzo na bakier z tradycyjnymi zupami typu ogórkowa, pomidorowa, barszcz itd. Jakoś nie mogę się przemóc żeby je ugotować, bo wydaje mi się to skomplikowane i wymagające dużej ilości czasu. Być może muszę dorosnąć do tego. Na razie jestem fanką kremów, z które są łatwe i szybkie w przyrządzeniu oraz bardzo smaczne. Polecam każdemu
Sagneska - gotowanie i lifestyleMakaron i botwinka to udane połączenie nie tylko w zupie, żeby nie było banalnie o nie… Proponuję na obiad mini kokardki, z warzywami i odrobiną sera, mój zamysł był taki aby było szybko, świeżo i prosto, oszczędzając na czasie bo taki obiad przygotujemy w 10 minut, tak, tak! gdy makaron się gotuje, robimy resztę a potem łączymy
Wanilia i KardamonWitajcie :) dzisiaj ma dla Was propozycję szybkiej przekąski. Paszteciki francuskie z serem korycińskim i szynką. Błyskawiczne się je przygotowuje i są pyszne. Można podawać je jako dodatek do czystych zup np: barszczu. Wszystkich którzy są zainteresowani serami Korycińskimi zapraszam na stronę internetową http://serowarpodlaski.pl/ . Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego np : z Biedronki 180 g szynki posiekanej blenderem
Sama słodycz i szczypta chiliCukinia to jedna z moich ulubionych warzyw .Dodaje ją do zup, smarze z niej placuszki tarte, w cieście naleśnikowym, w całych płatach, faszeruje. To ostatnie lubię najbardziej i moja rodzinka też . Dodatkowo to szybka przekąska i lekka. W sam raz na lekką kolacje. Składniki 3 szt cukinij 15 dkg mięsa mielonego 1 puszka kukurydzy 1 cebula 1/2 szklanki
Eli GotowanieWegański przepis od Anki-nieweganki:) (od siebie dodałam oliwki). Mega prosty, zdrowy (mnóstwo cennego likopenu) i szybki sposób na makaron - mój ulubiony od paru lat. Trzeba tylko pamiętać, aby nie rozgotować makaronu (ma być al dente) bo inaczej wyjdzie zupa pomidorowa… Składniki: 3 ząbki czosnku 1-2 cebule oliwa 6-7 obranych ze skórki pomidorów 2 łyżki przecieru
Qlinarnie i Qlinarniepodobnego. Pomysł banalny, zawijaski proste, ale jakże efektowne więc musiałam też sobie takie zrobić. Przygotowuje się je szybko - znikają jeszcze szybciej :) Do ciasta dodałam aromatyczny olej i zioła więc bułeczki wyszły pachnące - świetne na przekąską czy jako dodatek do jarzynowej zupy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPierogi ze szpinakiem - pyszne i dość szybkie pierogi w przygotowaniu i jak zwykle na tym blogu - bez skomplikowanych składników , ale za to z gwarancją doskonałego smaku
Kawa z mlekiemW tym roku sezon u nas prawdziwie ogórkowy ;-) Najwięcej ogórków zakisiłam - w całości i jako gotowy przecier na zupę . Z ogórków, które zostały po przygotowaniu przetworów
babka w formiesię zbyt dużą popularnością. Głównie ze względu na żmudny proces przygotowania, który wymagał dokładnego przetarcia zupy, tak aby nie pozostał w niej żaden cały kawałek warzywa. Dzisiaj dzięki mikserom i blenderom ich przygotowanie nie jest żadnym kłopotem i robi się je naprawdę bardzo szybko. Nie musimy również kroić warzyw w równą kostkę, gdyż całość i tam zblendujemy(...)pół godziny. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone pomidory i gotujemy na małym ogniu, aż do zagotowania. Gotową zupę blendujemy na krem i doprawiamy szczyptą cynamonu. Możemy podawać sam, z makaronem lub grzankami
Jacob Tastesmówię - jest idealnym przybraniem talerza zupy . Nie wyobrażam sobie bez niego kremu warzywnego . Jako przegryzka podczas domowego seansu filmowego też się sprawdzi. Na pewno będzie zdrowszy do pochrupania niż tłuste chipsy. Po otwarciu przechowuję go szczelnie zamknięty na klips, lub w metalowej puszce, bo ciasto ptysiowe szybko chłonie wilgoć i traci wtedy dużo swojego uroku. Choć taki zawilgocony nieopatrznie(...)wróci mu wtedy pożądana chrupkość. Groszek nadaje się też do zamrożenia - tylko przy rozmrażaniu trzeba go koniecznie wyjąć z opakowania i rozłożyć luźno na dużej powierzchni. Dziś zapraszam na zupę-krem o intensywnym, czosnkowym smaku - gęstą, aromatyczną i przybraną chrupiącym dodatkiem z ciasta ptysiowego. U mnie jest to groszek ptysiowy firmy BRZEŚĆ . Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra
Grunt to przepis!pierwszy raz jadłam w Maroku. Gęsta, pożywna i mocno rozgrzewająca. W mojej wersji nie ma mięsa, jest za to tofu wędzone, które sprawia że czuć zapach wędzonki. Ja tą zupę uwielbiam, mam nadzieję, że harira będzie także częstym gościem na Waszych stołach. Składniki : szklanka soczewicy czerwonej szklanka soczewicy zielonej puszka ciecierzycy lub szklanka ciecierzycy przygotowanej tradycyjnie puszka pomidorów krojonych(...)smaku. 2l bulionu warzywnego ( można go przygotować na bazie z warzyw, lub na szybko dodać kostkę rosołową, mimo że jest to dwa litry wody, to kostka jedna ) pietruszka pęczek 2 łyżki oleju Wykonanie Do dużego garnka o grubym dnie w którym będziemy gotować zupę wlewamy olej, dodajemy pokrojone w kostkę: cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir. Podsmażamy
Apetyt na Zielone