Aromatyczne, łatwe do wykonania, na śniadanie, kolacją lub jako przekąska w międzyczasie. Bułeczki można robić w czasie oczekiwania na ugotowanie się np. zupy lub pieczenia w piekarniku dania na obiad. W kuchni wtedy jest ciepło, a to są idealne warunki do wyrastania ciasta drożdżowego. Bułeczki długo zachowują świeżość. Składniki: 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki(...)ciepłego mleka podanego w przepisie, cukier, rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do chwili podwojenia objętości. Najlepiej wstawić do miseczki, gdyż drożdże bardzo szybko rosną i mogą wypłynąć z kubka. Cebulę drobniutko posiekać lub nawet zmielić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i wystudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, mleko, sól
Kuchcik gotujewykonania w naszych kuchniach. Wszystkim bardzo dziękuję za udział i podzielenie się własnymi propozycjami na wykorzystanie marchewek. Poniżej zamieszczam wykaz zgromadzonych pomysłów. Znajdziecie wśród nich dania wytrawne i słodkie, zupy, dodatki do obiadów, dania główne, przegryzkowe i deserowe. Jeszcze raz bardzo dziękuję i już teraz zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji :) Zgrana para - królik z marchewką Kotlety marchewkowo-selerowe(...)mleczną czekoladą i pistacjami Marchewkowy krem z kluskami lanymi Pasta na bazie kaszy jaglanej, marchewki i kokosowa Szybki torcik marchewkowy. słodki a zarazem kwaskowy poprostu niebo w gębie. Meliskowy pęczak z marchewką i groszkiem (245 kcal) Tort marchewkowy Kremowa zupa marchewkowa Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem Marchewka z groszkiem autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Kotleciki z kurczaka
Weekendy w domu i ogrodzieszpinak zapewne dla wielu z was był zmorą dzieciństwa. Jeszcze kilka lat temu sama nie pomyślałabym, że zupa szpinakowa zagości na stałe w moim menu :) jest nie tylko dla wielbicieli szpinaku, ale także dla leniuchów, ponieważ jest dziecinnie prosta i szybka w wykonaniu. Poza tym liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.....mają wiele witamin oraz(...)Sposób przyrządzenia: W rondelku podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a na koniec wrzucamy liście szpinaku. Chwilkę dusimy, a następnie liście zalewamy bulionem. Zupę zagotowujemy i w zasadzie już jest gotowa ;) pozostaje nam tylko użyć blendera, by zupa miała gładką konsystencję. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do zupy dodajemy także jogurt
upichcicZachciało mi się dziś pomidorówki! Zrobiłam szybką wersję na kostkach rosołowych z ryżem i grzankami, mniam;). Może nic nadzwyczajnego, ale to wielbiona przeze mnie pomidorówka
Pink EnvelopeDziś przedstawiam przepis na bardzo szybki i smaczny obiad i przede wszystkim bezglutenowy , ale to potrawka dla entuzjastów tuńczyka , którym i ja jestem właśnie. W
Kawa z mlekiemDziś pomysł na prosty i prawie szybki obiad, moja ulubiona makaronowa wariacja. Makaron wygląda jak glutenowy, ale to jest makaron bezglutenowy firmy Gallo i zawiera
Kawa z mlekiemPulpety to danie proste, szybkie i smaczne. Z apetytem zje i dorosły i dziecko. Ważne jest aby mięso na pulpety nie było zbyt chude, ponieważ wyjdą
kuchnia doskiPada u mnie rzadko ,ale jeśli już zacznie to nie przestaje za szybko .Więc leje od trzech dni ,wreszcie , a ja piekę pomidory i podaję
Ladylaura.Kolejna propozycja na wykorzystanie kalarepki to pyszna delikatna i kremowa zupka. Bardzo szybko się ją robi i świetnie smakuje. Można ja podać z dowolnymi dodatkami
Monia miesza i gotujeKolejna zupka..prosta i jak to u mnie bywa szybka do zrobienia..nie wiedziałam jak ją nazwać, więc niech to będzie kartoflanka z klopsikami. bulion drobiowy 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera sól , pieprz listek, ziele domowa vegeta 25 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebulka majeranek Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przełożyć do bulionu.Dodać przyprawy i gotować(...)miękkości ziemniaków.Mięso wymieszać z cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki .Jak ziemniaki będą prawie miękkie do zupy wrzucić kulki mięsne i gotować 10-15 minut
Moje domowe kucharzenieświeży koperek śmietanka 36 % Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy warzywa, które szybko dusimy, wrzucamy mieszankę ryb i owoców morza, oraz mule, dusimy 5 minut, wlewamy 600 ml wrzącej wody z rozpuszczonym Consommé, dodajemy saszetkę przyprawy orientalnej, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, zupa ma tylko lekko pyrkać ok. 10 minut. Na koniec wlewamy ok. 100 ml śmietanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproduktów należą między innymi artykuły spożywcze, półprodukty czy też gotowe dania, które szybko i łatwo możemy przygotować w domu, gdy nie mamy czasu na stanie przy kuchni, lub po prostu nasza lodówka świeci przysłowiowymi pustkami. Do takich właśnie ułatwiaczy należą produkty japońskiej marki OYAKATA oferującej zupy i dania z makaronem. W kilka minut na naszym stole będziemy mieli
Kulinarne przygody Gatitysycącą a do tego zdrową zupkę, która szybko i w przyjemny sposób rozgrzeje zmarzluchów. Przyznam się bez bicia, że to moje pierwsze danie z ciecierzycą ;) i na pewno nie ostatnie bo rodzince bardzo posmakowała. Już mam kilka pomysłów na kolejne potrawy z ciecierzycą w roli głównej. A tym razem zapraszam na zupę :) Zupkę podałam w bulionówce "Miranda" od Porcelany
Smakołyki AsiWywar wołowy gotujemy zazwyczaj na mostku, łacie lub goleni. Są to większe kawałki mięsa wymagające dość długiej obróbki termicznej. Aby przyspieszyć gotowanie, kroję mięso na plastry
Szybko Szybkowarinspirowana kuchnią tajską: prosta i szybka w przygotowaniu, aromatyczna i bardzo smaczna. Nie będzie też problemów z przygotowaniem potrzebnych składników. Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4 Składniki: 200 g batatów, 200 g topinamburu, 10 surowych średnik krewetek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godz. w lodówce), 400 ml odtłuszczonego mleka kokosowego, 500 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki(...)podania cząstki cytryny. Przygotowanie: Bataty i topinambur obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i grubszą część trawy (ok. 10 cm) drobno posiekać. Na oleju, w rondlu na zupę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać trawę cytrynową (obie części) i pastę curry, smażyć kilkanaście sekund. Dodać połowę mleka, smażyć ok. minutę. Dodać posiekane bataty i topinambur, zalać bulionem, gotować na małym
SzczyptaSmaQ