Wywar wołowy gotujemy zazwyczaj na mostku, łacie lub goleni. Są to większe kawałki mięsa wymagające dość długiej obróbki termicznej. Aby przyspieszyć gotowanie, kroję mięso na plastry
Szybko Szybkowarinspirowana kuchnią tajską: prosta i szybka w przygotowaniu, aromatyczna i bardzo smaczna. Nie będzie też problemów z przygotowaniem potrzebnych składników. Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4 Składniki: 200 g batatów, 200 g topinamburu, 10 surowych średnik krewetek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godz. w lodówce), 400 ml odtłuszczonego mleka kokosowego, 500 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki(...)podania cząstki cytryny. Przygotowanie: Bataty i topinambur obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i grubszą część trawy (ok. 10 cm) drobno posiekać. Na oleju, w rondlu na zupę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać trawę cytrynową (obie części) i pastę curry, smażyć kilkanaście sekund. Dodać połowę mleka, smażyć ok. minutę. Dodać posiekane bataty i topinambur, zalać bulionem, gotować na małym
SzczyptaSmaQpodudzi kurczaka. W tym daniu chcieliśmy zawrzeć nasze ulubione smaki kuchni chińskiej. Finalnie wyszło przepysznie. Do ugotowania rosołu wykorzystaliśmy m.in. podudzia z kurczaka, które posłużyły, jako farsz do pierożków. ZUPA: PIEROŻKI: ok. 1 l rosołu 1 średnia marchew mięso z rosołu - u nas z 3 podudzi ok. 1 l wody seler - tyle ile marchwi 1/2 łyżeczki mielonego imbiru(...)imbiru. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i przesmażamy imbiry. Dzięki temu będzie miał bardzo intensywny aromat. Doprowadzamy szybko do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min, max. 1 h. Po tym czasie przecedzamy zupę. Kroimy marchew i selera i wrzucamy do czystego bulionu, wciąż gotując. Po 15 min lub dłużej, jeżeli warzywa jeszcze
Kuchnia od dwojgaTen prosty krem chce się zajadać łyżkami! Jego piękny i soczysty kolor to wynik mieszanki dwóch składników: selera i marchewki. Krem zrobiłam
Szybko SzybkowarNatka pietruszki to będzie nasz główny składnik, który ma ogromne właściwości odżywcze. Otóż pietruszka wzmacnia wzrok, cerę ale również przyczynia się do poprawy nieświeżego oddechu. Ponadto
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapraszam na szybkie w przygotowaniu parówki na ciepło w cieście francuskim. Mogą one być fajną przekąską lub obiadem, gdy podamy je z zupą kremem. Świetnie smakują posypane sezamem Helio. Polecam Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 10 parówek (ja miałam o zawartości mięsa 93%) 1 jajko sól sezam Helio Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Następnie kroimy je nożem
słodkie i nie tylko historie kulinarneavocado. Wiosenne bo lekkie i przyjemne – no i te kolory!. Zaraz znów poczujemy ochotę na rozgrzewające zupy ale chwilowo można poudawać, że jest wiosna, przynajmniej na talerzu. To taki typ dania – który bardzo lubię – proste i szybkie, bardzo ograniczona liczba składników (w zasadzie trzy: słodkie ziemniaki, jajko i avocado) tworzy świetną kompozycję smakową. Placki z batatów
Cooking for EmilyNasze zimowe śniadania nie są zawsze rozgrzewające. Te funkcję spełnia obiadowa zupa. Nasz pierwszy posiłek składa się w dużej części z owoców, bo uważam, że jeść je najlepiej rano. Trawią się szybko, a zjedzone po innych posiłkach mogą ulegać fermentacji w jelitach. Za tym idą problemy metaboliczne, narastanie grzybów i innych patogenów w układzie pokarmowym. Sezon na cytrusy
Jeść, by żyć w zdrowiuTo jedno z tych dań, które jest nie tylko zdrowe ale i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie to możemy zaliczyć do dań jednogarnkowych, bo całość przygotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa pomidorowa to klasyk domowej kuchni. Przepis jest banalnie prosty i wystarczy zaopatrzyć się w dobre pomidory, i wywar, a zupka będzie jak marzenie :).Zupę
Mała w garnku mieszaszarlotki pod różnymi postaciami. Jak tu nie piec ciast z owocami lata? Padło dzisiaj na ciasto drożdżowe. Jeśli baliście się, że ciasto Wam nie wyrośnie, albo musicie zrobić ciasto szybko, to właśnie koniecznie przetestujcie ten przepis. Ciasto nie wymaga wyrastania. Mieszacie składniki, siup do blaszki i macie całkiem fajne ciasto. Przepis na tą wersję ciasta znalazłam kiedyś w internecie(...)serową i owoce. Można posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/szybkie-ciasto-drozdzowe-owocami-masa-serowa-oleju-bez-wyrastania/ MieszamWGarnku Artykuł Szybkie ciasto drożdżowe z owocami i masą serową na oleju bez wyrastania pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuZamiast padającego śniegu jest deszcz. Jest mi zimno i rozgrzewam się zupą. Aromatyczną, lekką. Przepyszną. Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 500 – 600 ml bulionu
Szybko Tanio SmacznieChyba już pozostaniemy przy jesiennych smakach. Pasternak + gruszki + koniak. Z tego musiało wyjść coś dobrego – wyszła przepyszna zupa! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 500 g
Szybko Tanio SmacznieMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Inspiracją do przygotowania przepisu na barszcz, był jeden z odcinków „Kuchennych Rewolucji”. To tam podejrzałam jak Magda Gessler zmieszała bulion, …
My Blueberry CornerWytrawne paluszki z ciasta francuskiego to ekspresowa przekąska lub smaczny dodatek do innej potrawy np. do zupy. U mnie z dodatkiem startego żółtego sera i dwóch rodzajów pesto: klasycznego zielonego i czerwonego z dodatkiem suszonych pomidorów. Szybko i bardzo smacznie. Polecam! Składniki: Na 16 - 20 szt.: 2 opakowania ciasta francuskiego (każdy po 275 g) 1 słoiczek pesto zielonego
maniapieczeniaDyniowe płatki ryżowe z gruszką, tahini i sosem kakaowym* *kakao+woda Miały być kluski, ale wiecie mąka kokosowa, zupa z wody i te sprawy, a więc myśl Natalia, bo czas Ci się kończy, bo zaraz jedziesz, coś na szybko, oo dynia jeszcze jest, coś na pocieszenie? sos czekoladowy teraz tak sobie myślę, że czekolada by pasowała
More food, love and dreamsniej bałagan w pokoju,stosy notatek i książek porozkładanych w dziwnych zakamarkach mieszkania. Och i przepisy. I zdjęcia. Szybkiej bezproblemowej prostej szamy. Idealnej zarówno na obiad,kolację jak i...śniadanie! Przecież to oczywiste,że na śniadanie można jeść zupę...a na kolację obiad. It's sesja time a w takim czasie wszystkie chwyty dozwolone-niczym w miłości i na wojnie
Fiolka w kuchnisuszonymi pomidorkami. Podałam je właśnie ze wspomnianą zupą. To było pyszne połączenie. Takie tartaletki to świetna przekąska, dodatek do zupy, ale też idealna kolacja. Polecam Wam ten przepis. Nie wymaga dużo pracy, jest prosty w wykonaniu, a co najważniejsze szybko się go robi. Spróbujcie i Wy. TARTALETKI Z SEREM RICOTTA, CHEDDAR I SUSZONYMI POMIDORAMI
Zakątek rozkoszy kulinarnychW ramach współpracy z platformą LokalnyRolnik.pl przygotowujemy przepisy korzystając ze świeżych, ekologicznych produktów prosto od rolników. Przepisy najpierw pojawią się na „Lokalnym”, a po
Szybko Tanio SmacznieLatem moje obiady często są szybkie, a co najważniejsze skomponowane z dostępnych, świeżych składników. Uwielbiam pomidory... nadają się doskonale do sałatek, na kanapki, do sosów, zup, albo po prostu do zjedzenia ich w całości bez dodatków ;) Dziś jednak postanowiłam przyrządzić z nich pyszny obiad. Taki pomidorowy sos ziołowy z ryżem jest idealnym rozwiązaniem na lato. Zapraszam serdecznie. Składniki
Słodkie okruszkikwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo oraz posiada niski indeks glikemiczny;) Świetnie wchłania przyprawy, idealnie nadaje się na wypełnienie zupy pomidorowej, zamiast makaronu czy ryżu. Przepis wypatrzony tutaj klik! i niewiele zmodyfikowany. U mnie w domu to już klasyk, szybka do zrobienia, zdrowa i bardzoo smaczna. Polecam :) Składniki: - 1 l wody - cebula - 2 marchewki - korzeń pietruszki - 2 liście laurowe
Corner With RecipesZupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, która z pewnością znajdzie również wielu zwolenników na polskim gruncie. Dotąd denerwowało mnie obieranie 1 lub nawet 2 kg cebuli
Szybko Tanio Smacznie