Jeśli macie w domu flaki (bo kupiliście do poprzedniego przepisu na zupę tajską i część Wam została), to dzisiejszy przepis jest właśnie dla Was. Tak na szybko. Flaki (oczywiście oczyszczone i oprawione) wystarczy chwilę podgotować (10-20 minut w zależności jakiej … Czytaj dalej
slodkokwasnaplszpecli zależy od gustu.Przysmażone na masełku. Na słodko, z owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, do zup… i nie tylko. Wszystkie wersje są pyszne. Szpecle, to danie, które się przygotowuje bardzo szybko z użyciem niewielkiej ilości składników. Smacznego.przepis z tarka dostałam ,ale można zobaczyć tutaj Speckle - noodles
w mojej kuchniNa wszystko brakuje mi czasu.Dziś szybko i na temat pomidorów z małym udoskonaleniem.Składniki.-jak zrobić dobry bulion pisałem tutaj -pomidory w puszcze-3
BaRepashartujemy.Sposób podania szpecli zależy od gustu. Na słodko, z owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, do zup… i nie tylko. Wszystkie wersje są pyszne. Szpecle, to danie, które się przygotowuje bardzo szybko z użyciem niewielkiej ilości składników. Przysmażone na masełku, z dodatkiem rumianej oraz zielonej cebulki, zabiorą Was w kulinarną podróż, na Wspólne gotowanie
mojewypiekiinietylkoWracam po weekendzie majowym z głową pełną inspiracji, bogatsza o kulinarne doznania i chcę się nimi szybko podzielić. Maj jest dla mnie miesiącem szparagów. Można z nich przygotować wiele smakowitych dań. Zupy, sałatki, zapiekanki, tarty. Doskonale smakują ugotowane i polane roztopionym masłem, delikatnie oprószone solą morską. Często podaje się je z różnymi sosami np beszamelowym, z bułki tartej smażonej
Smakowity Blog Kulinarnyksiazeczek na temat szybkiej kuchni. Przepis zaraz mi sie spodobal, choc troche go zmodyfikowalam, a do tego jest naprawde bardzo szybki. Dawno nie ugotowalam czegos w tak krotkim czasie. Zapraszam wiec na moja superszybka i bardzo lekka zupe :) Zupa z ciecierzyca skladniki: 2 lyzki oliwy z oliwek 2 pory 2 cukinie 2 zabki czosnku 800g pomidorow z puszki
Przysmaki Karolkifioletowe ziemniaki ugotujecie je osobno bez obierania, strasznie farbują wodę i ręce. Dodacie je na końcu do zupy. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i odcinamy główki. Główki odkładamy, a łodygę kroimy na grubsze plasterki. W ganku rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy szybko warzywa, żeby się karmelizowały. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy aż warzywa będą al dente(...)Dodajemy kalafior, brokuła, główki szparagów i przesmażoną na łyżce oliwy, pokrojoną w kostkę cukinie. Gotujemy chwilę i dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Nie gotujcie makaronu w zupie. Zrobi się breja, a jak będziecie chcieli zupę odgrzać to makaron będzie rozgotowaną szmatą. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypujemy szczypiorkiem. Jak ktoś lubi może warzywa zalać bulionem. Jednak nie polecam
ladykitchenZupa może nie wygląda zbyt pięknie ale zapewniam, że smakuje wyśmienicie, nawet małe niejadki zjadają ją chętnie :) Szybka i łatwa w przygotowaniu, a przy tym pożywna... polecam wszystkim pieczarkolubnym jak ja :) A swoją drogą, chyba utworzę na blogu osobną kategorię "pieczarki", bo za każdym razem będąc na zakupach wracam do domu z koszykiem pieczarek i już dość sporo(...)pieczarek przekładam do gotującego się wywaru, drugą połowę podsmażam na maśle, chwilkę do odparowania wody. Podsmażone przekładam do osobnego garnuszka, dodaję do nich 2-3 łyżki gorącego wywaru z zupy, rozdrobniony serek topiony i całość blenduję. Kiedy mięso, warzywa i grzyby w zupie są już miękkie, wlewam do zupy miksturę pieczarkowo-serkową. Zupę gotuję jeszcze ok. 3 minuty. Wyjmuję
Kuchnia z widokiem na ogródserkiem i doprawiamy. Finito. Co to za wynalazek? Zupa kukurydziana nie jest dla wszystkich - no, przynajmniej nie w takim wydaniu. Jeśli więc ktoś nie lubi słodko-ostrego połączenia, które pozostawia w jamie ustnej paletę smaków to musi zrezygnować z gotowania. Jeśli ktoś nie lubi aksamitnego, kremowego wydania zupy, bo doszukuje się w niej "papki dla niemowląt" to lepiej niech(...)kukurydziany - fajny tak swoją drogą), ale dałyśmy radę. Reasumując - jaka ona jest: - szybka, - łatwa, - rozgrzewająca, - kremowa, - słodko-ostra, - niedroga, - sycąca, :)) Co prawda gdy te ryby łowiłyśmy (czyt. gdy się nudziłyśmy zagryzając policzki/język itd żeby tylko się nie odezwać) nie delektowałyśmy się smakiem zupy, a samymi ziarenkami wyjadanymi prosto z puszki, ale smak się dużo nie różni
Wypisz Wymalujtakie z malinową konfiturą. Kolejny symbol Brukseli, pluszowe misie :) Niemal na każdym kroku na mieście spotkacie sandwicherie, czyli sklepy z kanapkami i nie tylko. Świetny sposób na szybki i zdrowy posiłek w drodze do pracy! Kioski w Brugii mają także coś dla blogera kulinarnego, całkiem bogata oferta. Całoroczny sklep w Brugii z ofertą świąteczną, jest klimat! Maki(...)oliwek z uroczych malutkich buteleczkach. Przyznam się, zę w ciągu 30 minut byłam w tym sklepie dwa razy! Są i zupy... przy kasie możemy skusić się na czekolady np. toffi, limonkowe, migdałowe czy kremy do deserów, szybka obsługa, świetny klimat, dania możecie wziąć na wynos, zjeść w lokalu lub na zewnątrz. Ceny, bagietki około 3,5 euro, piwo Kriek
Moja smaczna kuchniapotrzeby miksować zupy, chyba że lubicie gładką konsystencję. Mi podobało się, że zupa jest gęsta i grudkowata, a kawałki soczewicy były wyczuwalne. Dużym atutem czerwonej soczewicy jest fakt, że nie trzeba jej wcześniej namaczać , a i gotuje się stosunkowo szybko w stosunku do innych warzyw strączkowych. Zatem z jej udziałem możecie szybko przygotować pokrzepiający posiłek(...)chcecie się rozgrzać po ciężkim dniu lub jesiennym spacerze. Ziemisty smak soczewicy, podkręcony korzenną nutą kolendry i kminu, ożywiony kwaśnym sokiem z cytryny - tak opisałabym jej smak. Zupę podajemy z chlebem i cząstką cytryny , aby można było polać zupę sokiem tuż przed jedzeniem. Co do chleba, to w Egipcie byłaby to pita. Ale sprawdzi się tu każdy inny chleb, którym
Chilli Czosnek i OliwaKrem marchewkowo-groszkowy...Gęsta, aromatyczna zupa krem.Z dużą ilością marchewki.A do tego groszek, natka pietruszki i czosnek.Podana z ziołowymi grzankami.Szybka, prosta i pyszna.Smacznego! Składniki:6
Gospodyni Miejskagłównym Zupa Botwinka Zupę podaję z jajkiem:) Składniki : 1 pęczek botwinki 4-5 łyżek śmietanki do zup 18% 4-5 dużych ziemniaków 1 duża marchewka sól oraz pieprz bulion drobiowy Przygotowanie: Jeśli nie mamy bulionu można szybko ugotować, 4 skrzydełka oraz jedna włoszczyzna. Doprawiamy sola, pieprzem oraz Vegetą. Gdy bulion gotowy wyławiamy wszystko(...)botwinki płuczemy i kroimy w paski o szerokości około 1 cm, ja użyłem botwinki mrożonej z własnych zapasów. Gotujemy całość około 20-25 min. W trakcie gotowanie odlewamy trochę zupy do kubka i dodajemy nasze 4 łyżki śmietany i dokładnie mieszamy. Próbujemy naszą zupkę doprawiamy sola i pieprzem wedle uznania. Następnie zawartość kubka przelewamy i gotujemy na wolnym ogniu około
Sprawdzone przepisy kulinarnePoprzedni rok obfitował w mojej kuchni w cukinię. Jedliśmy ją pod każdą możliwą postacią. A to zapiekana, a to faszerowana, a na kolację bułeczka z dżemem
Codzienna kuchnia niecodzienna