szybka zupa - 3347 przepisów (strona:126/224)

Chłodnik ogórkowo – miętowy 125

W upalne dni nawet nie myślimy o włączeniu piekarnika czy smażeniu ciężkich, tłustych potraw. Tylko co w takim razie jeść? Chłodniki! Są szybkie w przygotowaniu, z

Taste and Cook
Śnieżny puch- ciasto bez pieczenia! 578

Sernik na zimno z kokoskami. Biała piwonia. Śnieżny puch to lekkie ciasto bez pieczenia, coś pośredniego między sernikiem, a ptasim mleczkiem domowej roboty. Wygląda bardzo efektownie

dolcevitainmykitchen
Paprykarz z kurczaka 175

Dziś na obiad polecam paprykarz z kurczaka. Klasyczne danie z kuchni węgierskiej. Kolorowe, smaczne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Robiłam go pierwszy raz i teraz

kuchnia doski
Kotlety z młodej kapusty 227

Młoda kapusta zazwyczaj kończy jako bigos lub  zupa - nie mamy nic do tego, ale dla odmiany dzisiaj proponujemy kapuśniakowe kotlety, idealne na lato :) Kotlety z

Bananowe Pole
Babeczki cytrynowe 149

Mój trzyletni synek poprosił mnie żebym zrobiła babeczki. Nie miałam zbyt wiele czasu, więc  tutaj  znalazłam te właśnie cytrynowe babeczki, które robi się bardzo

kuchnia doski
Zielony krem z papryki 129

zupy , a zwłaszcza na gęste zupy-kremy .  Aura za oknem wyjątkowo o tej porze zachęca do spożywania gorącej dawki obiadowego płynu. Talerz pełen aromatycznej, zupnej dobroci przyjemnie rozgrzewa organizm walczący z wyskokami niesprzyjającej aury i wyśmienicie poprawia nadgryziony sezonową chandrą nastrój.  A żeby zbytnio się nie przemęczyć przy gotowaniu, polecam wyjątkowo szybki i prosty w przygotowaniu krem(...)wlać wodę. Zagotować i dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia . Dołożyć świeże warzywa, groszek z puszki oraz mrożony szpinak. Doprowadzić ponownie do zagotowania. Zmniejszyć ogień i pozwolić zupie wolno się gotować około 10-15 minut - ma wolno "pyrkać" .  Pod koniec doprawić do smaku przyprawami i kilka minut jeszcze pogotować, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie. Gorącą zupę

Grunt to przepis!
RAVIOLI ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 119

jest użycie gotowego makaronu. Firma Arc Pol ma bogatą ofertę makaronów do zup czy sosów. W ofercie są również pyszne ravioli i toretllini. Makarony są przygotowane z najlepszej jakości mąki durum dzięki czemu makaron nie rozpada się podczas gotowania. Tym razem wykorzystałam ravioli Arc Pol aby przygotować szybkie danie... zapiekane ravioli w sosie pomidorowym z serem i cebulą. Mąż stwierdził

Kuchnia w oparach
Ciasto na lazanię 188

się porcja dla jednej osoby. Ciasto na lazanię przygotowuje się niezwykle szybko, a proporcje składników są bardzo łatwe do zapamiętania. Zazwyczaj przygotowuję ciasto w większej ilości i mrożę. Dzięki temu zawsze mam gotowe plastry ciasta, gdy tylko przyjdzie mi ochota na lazanię! Czasem też, gdy zrobię zupę i chcę do niej dodać makaron, wyjmuję parę plastrów lazanii, odmrażam, kroję

Szybko Szybkowar
Kluski śląskie z sosem grzybowym 193

dania z makaronem. Dzisiaj proponuję na obiad zrobić kluski śląskie z szybkim sosem grzybowym na bazie koncentratu bulionu Krakus.  Koncentraty Krakus oparte są na starannie wypracowanej recepturze, nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków, więc idealnie sprawdzają się w kuchni. Można użyć ich jako bazę do sosów, zup czy dań z kaszą lub makaronem. Wystarczy wlać koncentrat bulionu do garnka

Bon appetit mon amie
Ciasto na lazanię 182

się porcja dla jednej osoby. Ciasto na lazanię przygotowuje się niezwykle szybko, a proporcje składników są bardzo łatwe do zapamiętania. Zazwyczaj przygotowuję ciasto w większej ilości i mrożę. Dzięki temu zawsze mam gotowe plastry ciasta, gdy tylko przyjdzie mi ochota na lazanię! Czasem też, gdy zrobię zupę i chcę do niej dodać makaron, wyjmuję parę plastrów lazanii, odmrażam, kroję

Szybko Szybkowar
Sandacz w "chipsach" ziemniaczanych 138

wspólnego ze śmieciowym jedzieniem;) Wygląda bardzo efektownie, a jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki 2 filety z sandacza bez skóry 1 duży ziemniak natka pietruszki sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie Filety przekroić wzdłuż, zostawić tylko grubszą część ryby (resztę można zamrozić i dodać do zupy rybnej). Powinien powstać nam kawałek o szerokości ok 5 cm. Filet posolić

Kulinarne Inspiracje
Zupa krem pieczarkowa z grzankami 203

oleju. 3. Pieczarki pokroić na mniejsze części i dodać do cebuli. Szybko podsmażyć. 4. Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Dodać do pieczarek. Całość zalać rosołem. 5. Gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować. 6. W misce rozrobić śmietanę i mąkę z wodą. Dodać do zmiksowanej zupy dokładnie i energicznie mieszając aż do ponownego zagotowania. 7. Chleb pokroić

A Ty Smakuj Mnie
Flaczki wołowe 116

jedni uwielbiają, a inni nie zbliżają się do tego dania. Ja lubię tylko takie, które przygotowuję w domu. Od czasu do czasu pojawiają się w moim menu i bardzo szybko znikają. Najbardziej smakują mi takie na ostro, dobrze doprawione z dodatkiem przecieru pomidorowego. Taki właśnie sposób podania mam dla Was dzisiaj. Polecam! Składniki: 1 kg flaków wołowych parzonych białych(...)wszystko zagotować do miękkości flaczków, a następnie dodać przecier pomidorowy, majeranek, paprykę ostrą , słodką, gałkę muszkatołową doprawić solą i pieprzem. Wszystko zagotować w razie potrzeby dolać wodę i zagęścić zupę mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać do garnka z flaki i ponownie zagotować. Flaczki wołowe

O kuchni z uczuciem
Racuchy drożdżowe jak u babci – na świeżych drożdżach 224

cukru i mleka z masłem. Powstałe ciasto dokładnie wyrabiamy, mieszając lub miksując przez około 7-8 minut. Mąka powinna uwolnić jak najwięcej glutenu. To sprawi, że drożdże będą pracowały szybko i wydajnie, a my dostaniemy finalnie wyrośnięta i bardzo puszyste, a zarazem delikatne racuchy. Nie wystarczy tylko ciasta dokładnie wymieszać, jak na naleśniki, trzeba nad nim chwilę popracować(...)mnie ciasto stało przy kaloryferze i rosło sobie spokojnie przez lekko ponad półtorej godziny, aż wypełniło prawie całą misę Kitchen Aida. Szykujemy sobie metalową łyżkę (wystarczy taka do zupy) i kubek z wrzątkiem. Zagrzana i mokra łyżka pozwoli ciastu lepiej się od siebie odklejać. Na dosyć głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej. Im go więcej, tym racuchy będą wyżej

Karo in the Kitchen