zupą polane tłuszczem ze skwarkami. W osobnym garnku gotujemy bulion z 3,5 l wody i 500 g włoszczyzny,cebuli, ziela, liści, kości. -- Gdy bulion się ugotuje wyławiamy cebulę i kości, z ziemniaków odlewamy wodę i odparowujemy. Do słoika nalewamy szklankę wody, wsypujemy czubatą łyżkę mąki pszennej i dodajemy 3 łyżki śmietany, wszystko dokładnie szybko mieszamy i łączymy
chleba naszegopragnących szybko coś przegryźć. W głębi lokalu znajdziemy duże drewniane stoły z prostymi czarnymi krzesłami. Usiedliśmy przy stoliku przy oknie (żebym miała dużo światła do zdjęć :)). Obok posilała się rodzina mówiąca po włosku. W tle grała klimatyczna włoska muzyka. Menu jest takie jakie lubię, czyli krótkie. Mamy tu dobre na lunch kanapki i sałatki, proste zupy i makarony, deski
Chilli Czosnek i OliwaCoraz bliżej wrzesień, szkoła, nauka, kompletny brak czasu na wszystko... Cieszmy się ostatnimi dniami wakacji, bo już za tydzień o tej porze będę w szkole. Obiad
Truskawkowa Fiestawspaniałej kremowej zupie z białych szparagów, którą przygotował Piotr postanowiłam przygotować tartę ze szparagami na cieście francuskim, smaczną, kolorową, przyciągającą wzrok. Właściwie to Bartek U. natchnął mnie do przygotowania mojej tarty, pokazał na FB-ku zdjęcie swojej kolorowej tarty, napisałam mu, że ja też wymaluję swoja tartę, no i wymalowałam ;). Tarta ze szparagami to super szybka, bardzo prosta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjednak nie zawsze należy kurczowo się go trzymać. Staraj się planować posiłki z co najmniej 3-dniowym wyprzedzeniem – umożliwi Ci to zakupienie tylko potrzebnych produktów (dotyczy to zwłaszcza żywności szybko psującej się). Jeżeli jednak okaże się, że poprzedniego dnia przeliczyłe(a)ś się z ilością przygotowanego jedzenia, np. ugotowałe(a)ś za dużo makaronu postaraj się to wykorzystać. Zmodyfikuj(...)już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka). 2. Zakupy z listą! Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki
moj przepis napozwala się wyrosnąć ponad ziemię, usypując nad nimi kopce. Rosną więc one bez dostępu do światła, zachowując biały kolor. Fioletowe wystawia się na krótkotrwałe działanie słońca i należy je szybko zebrać, zanim pod wpływem promieni słonecznych zabarwią się na zielono. Szparagi poza tym że są pyszne, są bardzo zdrowe i dietetyczne (100 g szparagów to zaledwie 20 kcal(...)afrodyzjaków! Moje ulubione to zielone szparagi, które są miękkie i nie trzeba obierać ich przed gotowaniem, mają dzięki temu najwięcej prozdrowotnych właściwości. Otwieram więc sezon szparagowy w mojej kuchni zupą, w której poza zielonymi szparagami znalazł się też młody szpinak. Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 garści liści młodego
Smakowity Blog KulinarnyPikantne krewetki w panierce Pikantne krewetki w panierce z chrupiącego ciasta to idealne danie na każdą okazję. Wyrazisty dip dodatkowo podkręci smak krewetek i doda im
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasolą. Zupę podawać z podsmażonymi boczniakami na wierzchu. Okładka "Układanki" Natalii Nowak - Lewandowskiej mimo jesiennej słoty bardzo mi się spodobała i chętnie sięgnęłam po książkę. Jakub Różański i jego bliźniacza siostra Julianna kilka lat temu wyprowadzili się z Łodzi i zamieszkali w Katowicach. Jakub pracuje jako policjant, a Julianna w miejscowej gazecie, dzięki czemu kobieta ma szybki dostęp
Weekendy w domu i ogrodziepożywną zupę, która w paskudne, jesienne dni cudownie was rozgrzeje i przede wszystkim poznacie nowe smaki, nie zawsze oczywiste, ale jednak warte uwagi! Wersji fizołów jest sporo. Zawsze jednak podstawą jest fasola i śliwki. Wersja wegańska: Fasolę, śliwki, przesmażoną cebulę i dwie ugotowane marchewki lub korpiele (czyli brukiew) i gryzule (czyli rzepę) smażymy na dużym ogniu szybko i podlewamy
ladykitchenZupa krem z marchewki z nutą imbiru, ok.9 zł/430 ml Składniki: marchew, ziemniaki, sok pomarańczowy, śmietana, cebula, czosnek, imbir świeży, papryczka chilli świeża, sól, cukier 59 kcal/100 ml 8. Jogurt/kefir/maślanka + suszone plasterki owoców dla urozmaicenia Powinien to być naturalny nabiał, bez dodanych owoców, cukru, musli itd. Do tego suszone lub świeże owoce i szybka przekąska
Powiedz dietom niegotowane w zupie i jako sosy do makaronu. Keczupy, przeciery i sałatki. Hulaj dusza :) Zimą brakuje mi pomidorów, więc staram się najeść ich "na zapas" teraz. Bo te zimowe to takie nie-pomidory. Napompowane chemią, bez ich pięknego zapachu - tego nie można nazwać pomidorem, lecz jedynie namiastką.Pomidory zapiekane dość często robię. To wbrew pozorom jedzonko szybkie i łatwe
Codzienna kuchnia niecodziennaW tym tygodniu świętowanie zaczyna się już w weekend, więc niedzielny obiad będzie w stylu świąt Bożego Narodzenia. Na pewno znajdzie się ktoś, kto kocha zupę
Ugotowane pozamiatanePrzepis mojej Świętej Pamięci Najukochańszej Mamy. Szkoda, że nie mogę pokazać moich potraw, była dla mnie Wielkim Autorytetem Kulinarnym i nie tylko. Mimo wszystko wciąż jest
Blondynka Gotujezup. Albo dodatek do dzieci... ;) Wystarczy dorzucić 2-3 rodzaje warzyw, może trochę jakiejś ryby (tuńczyk, łosoś), dobrej oliwy, czy startego Parmezanu i obiad gotowy. I to w mniej-więcej 15 minut! A wszystko w wersji łatwej do pojadania małymi łapkami uzbrojonymi w łyżkę. A ja zawsze poszukuję i bardzo doceniam każda propozycję dania na szybko
Lejdi of the housezupę kalafiorową. Składniki – syrop z sosny kobiałka pędów z sosny ok. 1 kg cukru Przepis Pędy sosny, które użyjemy muszą być zielone, a igła na nich musi być bardzo delikatna, nie może kłuć. Zbierając je musimy pamiętać, że pęd to przyszła gałąź, ale nie martwcie się przyrost takich pędów w przypadku sosny jest co roku bardzo szybki. Możecie
Kuchennyviral.plzupy potrzebny był mi jeden, powstało zatem pytanie, co zrobić z drugim. A jak nie wiadomo co zrobić, robi się coś do makaronu :) Składniki: - 400 g makaronu, jaki kto woli - brokuł - cebula (jedna duża lub dwie małe) - 2 ząbki czosnku - 200 g śmietany 12% - 2 kostki serka topionego - sól, pieprz - olej do smażenia Zabawa jest naprawdę szybka. Najpierw wstawiamy
Kulinarne zapędy Kokosaszybko nabierają rumianego koloru, zmniejszamy temperaturę pieczenia. Poniżej podałam mój przykładowy sposób podania: Ziemniaczki Niedźwiedzie Pierś z kurczaka w kokosowej panierce Sałatka Zdrowia SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A wiecie, że CZOSNEK NIEDŹWIEDZI jest bogatym źródłem witaminy C? Jego smak jest dużo łagodniejszy od zwykłego czosnku, ponadto pobudza apetyt i nadaje aromatu potrawom. Pasuje również do sałatek, wiosennych zup i wielu
Blondynka Gotuje