Dawno nie robiłam jajecznych kluseczek , które nazywamy galuszkami. Bardzo szybko się je przygotowuje, ale trzeba mieć specjalne sito z dużymi dziurkami. Można takie kupić w wielu sklepach z AGD, tych stacjonarnych lub wysyłkowych. Te z tworzywa kosztują niewiele a bardzo się przydają jeśli ktoś ma kluskowe towarzystwo w domu. Takie galuszki , haluszki, spaetzle, przecieraki czy jak je tam ktoś(...)nazywa, można podać na różne sposoby. Mniejsze są dobrym dodatkiem do zup, większe można podać z sosem czy tylko z okrasą a nawet zapiekać tak jak ja to właśnie zrobiłam. Pożywne danie dla całej rodziny, ale pamiętajcie, że dietetyczne na pewno nie jest. Moje danie pachniało pięknie wędzonym, owczym serem i tymiankiem. Było przepyszne i jeszcze nieraz je zrobię
Smaczna Pyzailości Vegety. Wzruszyła mnie Kinga informując naród, że oto będzie doprawiać zupę przyprawami leśnymi i wwaliła w ramach tych przypraw Vegetę. Dziś idę do lasu szukać krzaczków Vegety. Cudowna zupa grzybowa została przerobiona na modny wszędzie krem. Ja się pytam po co?? Czemu blendować cudowne grzyby? Ustawili jej tak dziwnie kamery, że co sekundę obracała głowę, a ja się modliłam(...)odpadła. Niektóre pomysły fajne, szkoda że takie kombinacje. Takie stresy trzeba rozładować. Więc dziś kopytka. Kopyta z sera i dyni, do tego polskie pesto i polska salsa. Szybko, łatwo i pysznie. Potrzebujemy: dwie szklanki musu z dyni 1 szalotka 3 ząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta) 0,3 kg sera białego 1 opakowanie serka Arla Tapas lub India
ladykitchenSzybkie, łatwe w przygotowaniu i wspaniale aromatyczne. Nadaje się zarówno na zwykłe kanapki, jak i do zrobienia grzanek ;) Jako dodatków użyłam czosnku i ziół prowansalskich, ale równie dobrze można posiekać świeżą zieleninkę, np. natkę pietruszki czy szczypiorek i dodać do masła. Musicie po prostu sprawdzić co Wam bardziej smakuje ;) Osobiście często używam takiego masła do grzanek, które stanowią dodatek(...)zup-kremów ;) Składniki: 100g miękkiego masła szczypta soli 3 ząbki czosnku czubata łyżka ziół prowansalskich Czosnek siekamy drobno. Do masła dodajemy przyprawy i czosnek. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki i chłodzimy. Masło można przechowywać w miseczce, lub nadać mu dowolny kształt i zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkagorsza – nie każdy przyjmuje nasze słowa jako prawdę objawioną. A z drugiej strony naród chyba spragniony jest masowych idoli i tak bardzo jak jest ich spragniony tak bardzo szybko zmienia się miłość narodu.Żeby była jasność w temacie: nie piszę tego z zazdrości. Nie zazdroszczę karier medialnych, bo wiem jaki to ciężki kawałek chleba. Jak bardzo trzeba z siebie(...)fanów i pisku uwielbienia. Lubię swój światek i jeśli ktoś chce do niego wejść to zapraszam, będzie mi miło. Nie chcę do szoł bizu, chce pisać i popijać pyszną zupę serową, na którą patent wam zaraz zdradzę :). Od razu mówię, że to moja wersja, ale zaręczam, że jest pyszna Potrzebujemy:1,5 litra dobrego bulionu – nie żadnej kostki i innych
ladykitchenwędzonkę, liście laurowe, ziele, gotować około 20 minut. W międzyczasie zdejmować szumowiny. Kiełbasę i wędzonkę wyjąć; białą kiełbasę i wędzonkę pokroić w plasterki, kiełbasę razem z pokrojonym boczkiem zrumienić szybko na maśle. Por drobno pokroić i zrumienić na tłuszczu po boczku i kiełbasie. Por, kiełbasę, wędzonkę i boczek wrzucić z powrotem do żurku. Marchewkę i seler pokroić i dodać(...)żurek może stać się gorzki) i koniecznie kilka gałązek świeżego majeranku. Dodać pokrojone ogórki. Dodać zakwas (uwaga: niektórzy wolą go przecedzić, ja dodaję w całości, bo dodatkowo zagęszcza zupę). Doprawić solą i pieprzem. Zabielić śmietaną (pamiętajcie, żeby zahartować – do miseczki ze śmietaną dodać kilka łyżek gorącego żurku, wymieszać i porcjami dodawać do garnka). W razie potrzeby można zagęścić mąką
Pociąg Do KuchniLekka Świąteczna Sałatka Wybierasz szybko schudnąć czy po prostu nie przytyć podczas świąt? Jeśli zastosujesz się do moich rad, dieta nie będzie ci potrzebna. 1
IzaGotujeKażdy z nas ma swoje skojarzenia, gdy pierwszy raz słyszy jakąś nową nazwę. Do dziś pamiętam moje, gdy usłyszałem o batatach. Batat? A może ktoś miał
Vegan TasteKrem z kabaczka z niezwykłą chrzanową nutą, podkręcającą smak delikatnego kabaczka i do tego karmelizowane jabłka, które łamią standardy i sprawiają, że zwykły niepozorny kabaczek staje
Pociąg Do KuchniBoże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami... Powoli zaczynamy się zastanawiać nad świątecznym menu... Myślę, że to odpowiedni moment, żeby nastawić zakwas na czerwony barszcz
Kulinarne przygody Gatityproduktów przypisanych danej fazie diety. Podany tygodniowy jadłospis to tylko dieta przypominająca, którą stosujemy do korygowania wagi ciala po przeprowadzonym wcześniej pełnym cyklu. Więcej przepisów znajdziesz w zakładce - etykiety - szybka przemiana. PONIEDZIAŁEK < WTOREK - FAZA I śniadanie dyniowa owsianka (1 szklanka puree z dynii+1 szklanka płatków owsianych+2,5 szkanki wody+2 łyżeczki ksylitolu+cynamon) - 2 porcje(...)indyka (120 g porcja) +surówka+pieczone bataty+jabłko lub filet kurczaka ugotowany na parze (120 porcja - przepis tutaj ) +por z papryką ( przepis tutaj ) +kasza gryczana podwieczorek jabłko kolacja zupa z dynii ( przepis tutaj ) +kromka chleba orkiszowego pełnoziarnistego (30 g) +szklanka fasolki szparagowej SRODA < CZWARTEK śniadanie filet z kurczaka gotowany na parze (120 g) +por z papryką II śniadanie makrela
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czasu. Składniki na ciasto piernikowe 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru pudru 2 jajka 5 dkg margaryny 3 łyżki kwaśnej śmietany (takiej jak do zupy) 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie ciasta Miód i margarynę rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto(...)równych części. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, placki piernikowe są bardzo cienkie, wystarczy im 15-20 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu blaty piernikowe przekładamy szybko na płaską powierzchnię, gdyż bardzo szybko stają się kruche. Jeżeli ktoś ma możliwości lepiej piec równocześnie na 2 tortownice.. czas skraca się o połowę Składniki masy serowej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarozluźniają włókna i sprawiają, że mięso staje się bardziej miękkie po przygotowaniu. Do sałatki owocowej papaję należy dodać tuż przed podaniem - te same enzymy sprawiają bowiem, że inne owoce szybko tracą jędrność. Kapusta Pak Choi, spotykana też pod nazwą Bok Choy, to kapusta chińska (nie mylić z pekińską). Jest popularnym warzywem w Chinach, uprawianym także w Europie. Najsmaczniejszą częścią(...)zgrubiały, soczysty ogonek liściowy o lekko gorzkawym smaku. Zawiera wiele cennych mikroelementów, w tym magnez, fosfor i potas, a także witaminy z grupy B. Sparzoną wrzątkiem można dodawać do zup. Pasuje też do dań typu stir fry. Składniki (dla 2-3 osób): 1 kubek czerwonego ryżu 2 główki kapusty Pak Choi 1 papaja 2 papryczki chilii (użyłem 'Bird
W SMAKZastanawiałam się dzisiaj co zrobić na obiad. Miałam w lodówce kilka składników i brak konkretnego pomysłu. Wszyscy bardzo lubimy zapiekanki, więc postanowiłam coś takiego przygotować. Chciałam, żeby danie było szybkie, zawierało warzywa oraz jak najmniej tłuszczu. Koniecznie musiało się znaleźć tam mięso, żeby było bardziej sycące. Analizując te wszystkie elementy wpadłam na pomysł zrobienia zapiekanki warzywnej z kawałkami kurczaka. Składniki(...)kurczaka; - po pół brokuła i kalafiora (mogą być mrożone); -0,5 kg ziemniaków; -2-3 marchewki; -5 dag sera żółtego; - 1 duża cebula; - pół szklanki rosołu lub przecedzonej zupy jarzynowej; - sól, pieprz, oregano, Wykonanie: 1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry, włóż do garnka, zalej wrzątkiem dodając łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości i odcedź. 2. Kalafior i brokuł umyj, podziel
dom-agi.plZupę Kapuśniak. Samo przygotowanie zupy jest bardzo proste. Wystarczy warzywa zalać wodą, ugotować do miękkości, dodać torebkę z zawartością przypraw, zagotować i pyszna zupka jest gotowa. Ja dodatkowo zabieliłam zupę śmietaną co moim zdaniem dobrze wpłynęło na smak. Zrobiłam również dwie wersje placków ziemniaczanych - klasyczne i z szpinakiem. Z szpinakiem placki jadłam po raz pierwszy ale byłam zaskoczona smakiem(...)przygotowanie to wystarczy zalać wodą odczekać 10 minut a później już pozostało tylko smażenie. My wersję klasyczną lubimy z cukrem natomiast te ze szpinakiem podałam z kwaśną śmietaną. Było szybko i smacznie
Ala piecze i gotujeRyba zapieka w śmietanie to idealna propozycja dla osób, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na gotowanie. Do zapiekania możemy wybrać dorsza, lina, łososia lub
Cztery Fajery