szybka przystawka - 1000 przepisów (strona:51/67)

Sałatka z bobem, warzywami i fetą 97

Moja babcia, jak ktoś nie chciał jeść warzywa, mówiła, że jarzyny mają zęby i kolą w podniebienie spożywającego. Do tej pory prześladuje mnie widok zębatej marchwi

ladykitchen
SZYBKI TATAR Z SUROWEGO ŁOSOSIA 206

Odrobina awangardy na studenckim żywocie. Pff, oczywista oczywistość! Rezygnując z mięsa wiedziałam, że nie poradzę sobie z odstawieniem ryb. Zawsze uwielbiałam ich delikatność, smak, lekkość - nawet

W kuchni Karmel-itki
Jaglane muffiny ze szparagami i szynką 182

Nasi czytelnicy wiedzą, że nasz blog bierze udział w akcji „Przyjaciele Winiary” i od czasu do czasu przygotowuję przepisy z wykorzystaniem produktów tej marki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz grzybowy z czosnkową grzanką 139

ogrodzie, a grzybami możecie cieszyć się przez długi czas. Grzyby szybko myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie lub oczyszczamy je pędzlem (wolę drugą opcję, bo grzyby szybko nasiąkają wodą i rozrzedza się ich smak) i niezbyt drobno je kroimy. Zostawiamy małe grzyby w całości, większe wystarczy przekroić na 3-4 kawałki. Grzyby i tak się skurczą(...)poprzek na pół, miejsce przecięcia ostrym nożem w kilku miejscach nacinamy i szorujemy tak naszykowanym czosnkiem po grzankach. Delikatnie je solimy. Grzyby dzielimy na porcje (4 małe na przystawkę lub 2 większe, na mały obiad), posypujemy kawałkami grubo startego parmezanu, posypujemy pietruszką. Grzybowy gulasz jest dobry ze śląskimi kluskami, ale z grzanką smakuje obłędnie. Przypieczony, czosnkowy chleb nie pozwoli się

Karo in the Kitchen
Naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami 1400

Naleśniki wytrawne… idealne na śniadanie… idealne, jako przekąska na imprezę. Obok naleśnikowych roladek z łososiem doskonale sprawdzą się na imprezie Sylwestrowej, czy karnawałowej. Rolowane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką i Remuladą Duńską FOLWARK 129

Lubicie mielone zraziki ? W moim rodzinnym domu mama przygotowywała je na rożne sposoby. Często wykorzystywała właśnie mięso wołowe aby podać nam takie pyszności. Dzisiaj ja zapraszam Was na szybkie i proste ale jakże efektowne i smaczne wałeczki mięsne. Do ich przygotowania użyłam Remuladę Duńską Folwark którą otrzymałyśmy do przetestowania - za sos i możliwość skosztowania dziękujemy. Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką(...)idealnie nadaje mu walorów smakowych.  Jest on delikatnej konsystencji, świetnie nadający się do potraw mięsnych - wieprzowiny wołowiny czy też drobiu, jak i idealnie będzie komponował się z wszelakimi przystawkami jako dip. Z pewnością jest to produkt wary uwagi i polecenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szybki sposób na pyszną kolację 394

Może też tak masz, że wracasz do domu późnym wieczorem, jesteś zmęczona i głodna i chcesz po prostu zjeść COKOLWIEK? Ja mam tak często, zwłaszcza, że

pyszne zdrowości
Sajgonki z kremowo - serowym farszem o smaku czosnku i ziół 144

W sajgonkach najbardziej lubię ich chrupkość i to co kryją w swoim wnętrzu. Moje dziś skrywają kremowo - serowy farsz z kaszą jaglaną o smaku czosnku

Jadło i czytadło
Buraki z papryką na zimę 294

Gotowe sałatki zapakowane do słoików bardzo przydają się zimą. Czasem mamy na coś ochotę, a tego już dawno w ogródku nie ma (bo nie kupuję warzyw

Weekendy w domu i ogrodzie
Łososiowe trio z rieslingiem 145

łosoś konfitowany: 300 g łososia, 500 ml oliwy, 3 gałązki tymianku, 2 ząbki czosnku, sól 100 ml octu winnego, 200 ml cukru, 300 ml wody, 1

królestwo garów
Łososiowe trio z rieslingiem 143

łosoś konfitowany: 300 g łososia, 500 ml oliwy, 3 gałązki tymianku, 2 ząbki czosnku, sól 100 ml octu winnego, 200 ml cukru, 300 ml wody, 1

królestwo garów
Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską 173

Wielokrotnie pisałam, że do ciasta francuskiego będę wracać. Tym razem nie na słodko, lecz wytrawnie. Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską.      Składniki: - 1 opakowanie

mojewypiekiinietylko
Roladki z amarantusa z warzywami i śledziem 126

To efekt totalnego eksperymentu. Została mi resztka nasion amarantusa i postanowiłam zrobić coś, czego jeszcze w moich kulinariach nie było. Miała być sałatka z warzywami, ale

Weekendy w domu i ogrodzie
Wykwintne sorbety - perski smakołyk. 180

świata". Później podawano je jako deser, ale lody wysunęły się na plan pierwszy. Od paru lat moda na sorbety wraca.  Ten orzeźwiający przerywnik ,szczególnie wytrawny, podajemy po gorącej przystawce, a przed daniem głównym. Awangardowi kucharze serwują sorbety pomidorowe, ogórkowe, buraczane i ziołowe. Słodsze sorbety jemy na deser i nie liczymy kalorii, bo zawierają ich dużo mniej niż lody(...)wytrawny. Robimy go tak samo jak cytrynowy  dodając pocięte liście bazylii. Ilość dodanej bazylii zależy od naszych preferencji smakowych. W moich przepisach nie ma stabilizatorów, więc sorbety dosyć szybko się rozpuszczają, podobnie jak lody. Jeżeli chcemy, to  do mieszaniny syropu z sokiem , możemy dodać  białko lekko roztrzepane, albo trochę rozpuszczonej żelatyny . Sorbet truskawkowy. Składniki

Kulinarny karnet Christophera
Pasztet z wątróbki z karmelizowanymi jabłkami 157

Pasztety lubią niemal wszyscy – szczególnie na Święta nie może ich zabraknąć na stole. Oprócz tradycyjnych pasztetów pieczonych, warto przygotować prosty pasztet z wątróbki – jest idealny jako świąteczna przystawka do smarowania pieczywa. Nie wymaga pieczenia, a smakuje wybornie. Karmelizowane na maśle jabłka to pomysł, który zaciągnęłam z Masterchefa – nie tylko świetnie pasują, ale także urozmaicają strukturę aksamitnego pate(...)kolor. Dodajemy do nich pokrojone szalotki, wyciskamy czosnek i smażymy kolejne dwie minuty. Po tym czasie do wątróbek dolewamy koniak – gdy tylko się zagotuje, podpalamy zawartość patelni i szybko się odsuwamy. Płomień wypali alkohol, a pozostawi sam smak. Ogień zgaśnie po ok. 30 sekundach. Zestawiamy z palnika i studzimy. Całkowicie ostudzone wątróbki wkładamy do malaksera i blendujemy

Poezja smaku