Naleśniki wytrawne… idealne na śniadanie… idealne, jako przekąska na imprezę. Obok naleśnikowych roladek z łososiem doskonale sprawdzą się na imprezie Sylwestrowej, czy karnawałowej. Rolowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie mielone zraziki ? W moim rodzinnym domu mama przygotowywała je na rożne sposoby. Często wykorzystywała właśnie mięso wołowe aby podać nam takie pyszności. Dzisiaj ja zapraszam Was na szybkie i proste ale jakże efektowne i smaczne wałeczki mięsne. Do ich przygotowania użyłam Remuladę Duńską Folwark którą otrzymałyśmy do przetestowania - za sos i możliwość skosztowania dziękujemy. Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką(...)idealnie nadaje mu walorów smakowych. Jest on delikatnej konsystencji, świetnie nadający się do potraw mięsnych - wieprzowiny wołowiny czy też drobiu, jak i idealnie będzie komponował się z wszelakimi przystawkami jako dip. Z pewnością jest to produkt wary uwagi i polecenia
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMoże też tak masz, że wracasz do domu późnym wieczorem, jesteś zmęczona i głodna i chcesz po prostu zjeść COKOLWIEK? Ja mam tak często, zwłaszcza, że
pyszne zdrowościW sajgonkach najbardziej lubię ich chrupkość i to co kryją w swoim wnętrzu. Moje dziś skrywają kremowo - serowy farsz z kaszą jaglaną o smaku czosnku
Jadło i czytadłoGotowe sałatki zapakowane do słoików bardzo przydają się zimą. Czasem mamy na coś ochotę, a tego już dawno w ogródku nie ma (bo nie kupuję warzyw
Weekendy w domu i ogrodziełosoś konfitowany: 300 g łososia, 500 ml oliwy, 3 gałązki tymianku, 2 ząbki czosnku, sól 100 ml octu winnego, 200 ml cukru, 300 ml wody, 1
królestwo garówłosoś konfitowany: 300 g łososia, 500 ml oliwy, 3 gałązki tymianku, 2 ząbki czosnku, sól 100 ml octu winnego, 200 ml cukru, 300 ml wody, 1
królestwo garówWielokrotnie pisałam, że do ciasta francuskiego będę wracać. Tym razem nie na słodko, lecz wytrawnie. Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską. Składniki: - 1 opakowanie
mojewypiekiinietylkoTo efekt totalnego eksperymentu. Została mi resztka nasion amarantusa i postanowiłam zrobić coś, czego jeszcze w moich kulinariach nie było. Miała być sałatka z warzywami, ale
Weekendy w domu i ogrodzieświata". Później podawano je jako deser, ale lody wysunęły się na plan pierwszy. Od paru lat moda na sorbety wraca. Ten orzeźwiający przerywnik ,szczególnie wytrawny, podajemy po gorącej przystawce, a przed daniem głównym. Awangardowi kucharze serwują sorbety pomidorowe, ogórkowe, buraczane i ziołowe. Słodsze sorbety jemy na deser i nie liczymy kalorii, bo zawierają ich dużo mniej niż lody(...)wytrawny. Robimy go tak samo jak cytrynowy dodając pocięte liście bazylii. Ilość dodanej bazylii zależy od naszych preferencji smakowych. W moich przepisach nie ma stabilizatorów, więc sorbety dosyć szybko się rozpuszczają, podobnie jak lody. Jeżeli chcemy, to do mieszaniny syropu z sokiem , możemy dodać białko lekko roztrzepane, albo trochę rozpuszczonej żelatyny . Sorbet truskawkowy. Składniki
Kulinarny karnet ChristopheraPasztety lubią niemal wszyscy – szczególnie na Święta nie może ich zabraknąć na stole. Oprócz tradycyjnych pasztetów pieczonych, warto przygotować prosty pasztet z wątróbki – jest idealny jako świąteczna przystawka do smarowania pieczywa. Nie wymaga pieczenia, a smakuje wybornie. Karmelizowane na maśle jabłka to pomysł, który zaciągnęłam z Masterchefa – nie tylko świetnie pasują, ale także urozmaicają strukturę aksamitnego pate(...)kolor. Dodajemy do nich pokrojone szalotki, wyciskamy czosnek i smażymy kolejne dwie minuty. Po tym czasie do wątróbek dolewamy koniak – gdy tylko się zagotuje, podpalamy zawartość patelni i szybko się odsuwamy. Płomień wypali alkohol, a pozostawi sam smak. Ogień zgaśnie po ok. 30 sekundach. Zestawiamy z palnika i studzimy. Całkowicie ostudzone wątróbki wkładamy do malaksera i blendujemy
Poezja smakuKto z nas nie lubi chipsów ziemniaczanych? Te chrupiące, małe przekąski mogą być naprawdę uzależniające. Ich cena jest jednak dość wysoka poza tym zawierają sporo tłuszczu
Złote przepisyKluski kładzione to fantastyczny dodatek do mięs w sosie i gulaszy, o którym często zapominam. A kluchy od dziecka uwielbiam! Można je jeść także na słodko
Poezja smakurazem uzupełnimy nasz zasób przystawek i przekąsek. Dzisiejsza propozycja może się wprawdzie wydawać cokolwiek karkołomna. No bo jak tu łączyć „północne” słone śledzie z „południowymi” pomidorami czy oliwkami? A jednak – w tym szaleństwie jest metoda. Przede wszystkim dlatego, że niezależnie od pochodzenia zarówno solone śledzie (nawet te łagodniejsze a la matias) jak i konserwowe zielone oliwki to jednak wytrawne smaki(...)musimy, przeciąć na pół. Koreczki bosmana 2015-10-06 09:23:07 Nietypowe koreczki łączące „północne” śledzie z „południowymi” pomidorami i oliwkami. Idealne zarówno na imprezę jak i szybką codzienną przekąskę. Zapisz przepis Drukuj Składniki 3 nieduże mięsiste pomidory (po 125g) 150g śledzi a la matias 3 plastry łagodnego sera (najlepiej topionego) 12 zielonych oliwek Instrukcje Pomidory kroimy wzdłużnie
Kulinarna Pokusamają one tendencję do „wybuchania” i pękania. Istnieją dwa sposoby na grillowanie pomidorów, które stosujemy w zależności do czego będziemy wykorzystywać grillowane pomidory. Jeśli chcemy takie pomidory wykorzystać jako przystawkę lub przekąskę powinniśmy je grillować około 2-3 minut z każdej strony. Możemy je również wtedy posypać czosnkiem lub żółtym serem po wierzchu. Natomiast jeśli chcemy grillowane pomidory wykorzystać(...)nasiona. Teraz tylko pozostało nam wymieszać pomidory przy pomocy blendera dodać trochę ziół i przypraw i można powiedzieć, że mamy zupę z grilla. Większość warzyw do zup możemy przygotować szybko na grillu. Wystarczy je lekko natrzeć oliwą i umieścić na rozgrzanym ruszcie. Więc następnym razem gdy ktoś z Was zechce domową zupę lub gulasz niech rozpocznie od odpalenia grilla
naRuszcie