Zapewne pamiętacie jak ostatnio pisałam o podjadaniu, zdrowych i niezdrowych przekąskach a wszystko to miało na celu pokazanie Wam zdrowej przekąski marki TYMBARK . Niedawno pojawił się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTrudno powiedzieć dlaczego danie to nazywa się jak nazywa – choć podobno miało swój pierwowzór w kuchni greckiej, to w swojej obecnej postaci nie ma za bardzo
Kulinarna PokusaW ramach zbliżających się Ostatków podrzucam jeszcze jeden fajny pomysł na karnawałowy stół, i nie tylko karnawałowy oczywiście. Tortilla española to klasyk hiszpańskich tapas, czyli przekąsek
Kulinarne przygody GatityUczciwych sprzedawców chyba też wywieźli w jakieś rozwinięte rejony cywilizacji. Ale po kolei. Ja się chyba muszę nauczyć, że Najcierpliwszego należy słuchać, by potem nie być
ladykitchenDuszona kapusta z zasmażką – idealny dodatek do obiadu, a wraz z mięsną wkładką np. kabanosami czy domową kiełbaską – także samodzielne danie. Pyszna zarówno w
Poezja smakuWspaniałe na przystawkę czy jako bogate danie główne. Doskonałe dla niespodziewanych gości, idealne w roli posiłku ‘na pocieszenie’. Pachnące i aromatyczne, proste i eleganckie, wcale nie wymagające- włoskie risotto. Risotto jest nie tylko wszechstronne, ale i łatwe do wykonania. Kiedy już opanujecie jego podstawy będzie jak z jazdą na rowerze- tego się nigdy nie zapomina. Potrawa popularna na całym świecie(...)czyli ilość równa klasycznej łyżce wazowej. Nie dolewamy więcej do chwili, gdy ryż zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało sprawdzimy rozgarniając ryż na środku garnka- jeśli szybko podchodzi płynem, mieszamy dalej, jeśli płynu nie ma – dolewamy nową porcję wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu
Karo in the KitchenSałatka z makaronem i łososiem na lunch też może być lekka i szybkostrawna czego uzasadnienie umieściłam pod tym przepisem.Może to okazać się odkrywcze zważywszy,że
Sztuka gotowania w/g SamiryPostna kapusta wigilijna ma bardzo wiele zastosowań. To baza do mnóstwa świątecznych przysmaków, dlatego warto zapamiętać przepis. Kapusta może stanowić odrębne danie na wigilijnym stole, ale
Poezja smakuZostałam zaproszona do wzięcia udziału w konkursie Merci Chef. Pomysł na to danie dojrzewał pewien czas, aby stać się idealny. Połączenie pieczonej papryki
Malinowe Pocałunkiszanujący się Włoch serwuje swoim gościom na wieczorny posiłek? APERITIVO i ANTIPASTI Na pobudzenie apetytu (tak jakbyśmy nie byli wystarczająco głodni!) Giovanni serwuje nam kieliszek wytrawnego Prosecco i drobne przystawki. Uwaga, pomimo ich urody jaki i smaku, należy bardzo się pilnować aby nie zjeść ich za dużo – kiedy pojawią się kolejne dania, miejsce w żołądku bardzo nam się przyda(...)zamówiłam cappuccino o 10 wieczorem!)* – No, signora, macchiato no caffè. Espresso caffè! – no tak, macchiato to nie kawa, espresso to kawa, powinnam się domyślić przecież ;) Nasz gospodarz szybko mi jednak wybaczył i na naszym stole, wraz z rachunkiem – napisanym ołówkiem na kartce w kratkę, nie żartuję! – pojawiają się wspaniałe, domowe limoncello i grappa. DIGESTIVO
Patchworkchyba w Hiszpanii, stamtąd znam je ja), jak i w Ameryce Południowej. Są bardzo popularne w Argentynie i Chile, gdzie istnieje wiele ich odmian. Mogą być podawane jako przekąska, przystawka lub danie główne. Wyglądem często przypominają nasze pierogi, ale występują także w innych kształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa(...)pierożków.) Po upływie min. 1,5 godz. możemy wrócić do ciasta. Dzielimy je na kilka części, bierzemy jedną, a resztę odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką, bo dość szybko obsycha. Ciasto wałkujemy dość cienko (tak jak na tradycyjne pierogi) i wycinamy z niego okręgi, np. dużą szklanką. Następnie każdy krążek nieco rozciągamy w bardziej podłużny kształt. Na jego środku
Ratunku obiadtortilli należy posmarować serkiem. Na nasz serek, który jest bazą smaku i konsystencji położyć ulubione dodatki (składniki) i ciasno zawinąć. Można jeść jako tortille lub jako krążki. Idealne jako przystawka lub drugie śniadanie do szkoły, pracy czy też na wycieczkę. SEREK TOPIONY MSM MOŃKI Sery topione kremowe smakują świetnie nie tylko na kanapce, ale są również doskonałym dodatkiem(...)opakowaniach typu „otwórz – zamknij”. Dzięki temu rozwiązaniu sery można wielokrotnie otwierać bez obawy, że utracą swoją świeżość, a co za tym idzie – wyjątkowe walory smakowe. Forma plastrowana pozwala na szybkie przyrządzenie kanapek i innych przekąsek. Idealne na wycieczkę i posiłki w plenerze. Źródło: KLIK *** SKŁADNIKI: 3 jajka garść posiekana jarmużu garść posiekanych suszonych pomidorków koktajlowych garść sera żółtego
ClauditteMissCookingwarzywa się nie rozgotowały, a to za dużo ogień, a to za mały, a w przypadku tego parowaru włączamy czas, naciskamy dodatkowo przycisk Vitamin+, która dodatkowo pozwala nam na szybkie i delikatne gotowanie z zachowaniem jak największej ilości witamin i przeciwutleniaczy! Niesamowicie wygodne i zdrowe! Przypominamy Wam o KONKURSIE !!! Konkursie, w którym rywalizujemy z innymi blogerami, ale tylko(...)przy innej okazji. Do przygotowania rosołu z kaczki z pierożkami użyliśmy: - garnek* z 10 częściowego zestawu Tefal Duetto - blender ** ręczny Tefal Infiny Force (z przystawką do majonezu i sosów) - robota *** planetarnego Tefal Masterchef Gourmet - parowar **** Tefal Vitacuisine Compact
Plate of JoyPak Choi, Bok Choi, Toy Choi i inne to odmiany kapusty właściwej wciąż dla mnie niezbyt dobrze znane, choć uprawiam je od kilku lat. Co roku
Weekendy w domu i ogrodzieprzez społeczność Yelp! Była też zupa Pho (21,90zł), ale tego dnia, gdy na zewnątrz temperatura była iście azjatycka, większość z nas skupiła się na daniach zimnych. W ramach przystawek na stole pojawiły się również sajgonki (15,20zł), w wersji z marynowanym kurczakiem oraz piklowanym tofu oraz dwoma sosami. Sajgonki były ok, ale ten sos orzechowy… Mega! Ciężko(...)Ciebie z ekranu telewizora. Tak właśnie wygląda toaleta w Fokim. To bardzo dziwne uczucie załatwiać potrzebę z panią gotującą bulion za Twoimi plecami. To jedno z tych wspomnień, których szybko nie wymarzę z mej pamięci. I za to, Fokim, należą się oklaski! Fokim to jeszcze gorąca miejscówka na kulinarnej mapie Warszawy i coś mi mówi, że prędko nie wystygnie
Fill The Bowl