Na przepis ten natknęłam się sporo lat temu w jednej z książek kucharskich jakie posiadam, dokonałam pewnych modyfikacji. Nie ukrywam robię ją rzadko. Nawet moje dzieci
Smaki Ewyzobaczyłam kilka tygodni temu, że została ona wydana w języku polskim, stwierdziłam, że to znak z niebios i muszę ją mieć. No i mam... i... trochę żałuję, że tak szybko poddałam się impulsowi i nie porównałam wcześniej obu wydań. Jeśli jednak spojrzeć na tą publikację bez porównań do oryginału, to na polskim rynku i tak jest to pozycja wyjątkowa(...)Katie. Podzielone są ze względu na typ dania, tak jak to było u Lebovitza, ale mamy tu trochę więcej kategorii: śniadania, lunche, sałatki, kanapeczki i drinki, obiady, przekąski, przystawki i sosy oraz na koniec - desery. Każdy znajdzie coś dla siebie. W przepisach znajdziemy różnorodne warzywa, zioła, kasze. Można poczuć się zainspirowanym po dłuższym przeglądaniu książki. Gdzieś czytałam, że jest
W kuchni wieczoremPrzygotuj ciasto według przepisu, wstaw do lodówki. Kamień do pizzy włóż do piekarnika i zagrzej go do 230 stopni. Niech przyjmie ciepło,tak około pół godziny. Gotową pizzę połóż szybko na kamieniu. Natychmiast zetnie się od spodu i ...na pewno nie będzie przywierała. Pieczenie to faktycznie lada moment. Trzeba uważać ,aby się nie poparzyć. Ja wyciągnęłam kamień, aby dodatkowo(...)przyznać, że bez podsypywania mąką, gdyż ciasto fajnie odchodzi od powierzchni. Kamień nie chłonie zapachu, pozostaje zimny i przyjemnie gładki. Sprawdzi się jako deska do krojenia, jako deska pod przystawki i jako..podstawka pod gorące naczynia. Smacznego ! POLECAM PODSTAWKI.PL
Z Kuchni Do KuchniPokusiłam się o połączenie polskich warzyw i orientu. Przepis przygotowany na potrzeby konkursu z firmą Iglotex. Do wyboru miałam różne rodzaje warzyw na patelnię, po
Malinowe PocałunkiTarta (fr. tarte ) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i wytrawne
mojewypiekiinietylkoZiemniak od dawna króluje w naszej kuchni, a to za sprawą swojej wszechstronności. Może być gotowany, smażony, pieczony… i w ogóle przetworzony na bardzo wiele sposobów
mojewypiekiinietylkocukru waniliowego (jedno małe opakowanie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żóltka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika. Na wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie(...)Funkcje: płynna regulacja prędkości i funkcja „TURBO” pojemnik malaksera (2000 ml) pojemnik (400ml) z nożem ze stali nierdzewnej do siekania i rozdrabniania pojemnik z pokrywką (600 ml) przystawki do krojenia w kostkę – dwie wielkości kostek przystawka miksująca ze stali nierdzewnej przystosowana do pracy w wysokiej temperaturze przystawka do ubijania piany z białek, lekkich kremów i sosów mieszadło do wyrabiania
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanasze drogi miały się spotkać właśnie w tym miejscu. Jak się wkrótce okazało obydwie dopiero co założyłyśmy bloga i uczyły się poruszać w nowym dla nas świecie. Nasza znajomość szybko wyszła poza ramy komentarzy i nie jeden późny wieczór spędziłyśmy na rozmowach. Od początku ze zdziwieniem odkrywałyśmy, że łączy nas zaskakująco wiele - począwszy od imion, przez identyczne drobiazgi kuchenne(...)niezwykle smaczne. Farsz i sos dodają im nieco śródziemnomorskiego klimatu. Były przepyszne na ciepło i cudownie rześkie na zimno. Mogą z powodzeniem wystąpić jako lekki letni obiad, jako tapas, przystawka lub część letniej kolacji. Są wspaniałe! Bardzo Wam polecam! GOŁĄBKI W LIŚCIACH BOTWINKI SKŁADNIKI /na 30 gołąbków/ liście botwinki - u mnie z jednego dużego pęczka dorodnej botwinki (wybierajcie
KUCHARNIAMłody bób zasmażany z boczkiem To jedno z ulubionych, letnich dań mojej rodzinki , mogą się nim zajadać bez końca i zawsze jest im za mało , chociaż
Ogrodnik w podróżyDzień dobry,Jakieś dwa tygodnie temu na moim targu pojawiły się pomidorki koktajlowe i kolorowe pomidory różnych odmian - pyszne i słodkie. Z tej okazji przygotowałam panzanellę
Chilli Czosnek i Oliwadługo – popęka podczas krojenia. Jeśli makaron już się nie klei, zawińcie wywałkowany fragment ciasta w rulon lub rozłóżcie na płasko i pokrójcie, według uznania. Kroić można zwykłym nożem, przystawką krojącą do maszynki do makaronu, ozdobnym radełkiem z falbanką albo specjalnym nożem z kilkoma ostrzami. Ja to zrobiłam świeżo zaostrzonym nożem szefa i powstało pappardelle- szerokie i długie wstążki(...)kremowy. Pogotujcie całość, mieszając co jakiś czas około 5 minut na średnim ogniu. Wrzućcie odcedzone tagliatelle, wymieszajcie, posypcie na talerzach świeżo startym parmezanem lub serem pecorino i jedzcie szybko, zanim wystygnie. Pyszne, proste i świeże. Jak cała włoska kuchnia. SKŁADNIKI 200g mąki pszennej 400-450 (tortowej), albo specjalnej makaronowej z pszenicy durum, typ 00 + dodatkowo do podsypania
Karo in the KitchenZa oknami na dobre zagościła jesień, poranki i wieczory chłodne, liście zmieniają kolory na złote i brązowe, myślę więc, że pora choć na chwilkę wrócić wspomnieniami
Kulinarne przygody GatityJeśli jakaś potrawa kojarzy mi się mocno ze świętami, to jest to pasztet. Współcześnie używane przepisy pochodzą z Francji. Francuscy pasztetnicy cieszyli się zasłużoną sławą na
ladykitchenW potrawach wigilijnych podoba mi się to, że wszystko ma swoje znaczenie. 12 potraw na stole to 12 miesięcy. Mak to płodność i powodzenie. Dzisiaj proponujemy
ladykitchenPałeczki z wołowiną z ciasta filo to danie typu finger food, które świetnie nadaje się na imprezy, mecze, parapetówki czy sylwestra. Ciasto filo jest bardzo chrupiące
Poezja smaku