Szybki w przygotowaniu a jednocześnie bardzo smaczny i ciekawie wyglądający dodatek do obiadu czy kolacji. Zapraszam! Zielona fasolka szparagowa zawijana w boczek Składniki: fasolka szparagowa około 3 garście cieniutkie plasterki boczku około 12-15 łyżka oliwy pół łyżeczki soli Przygotowanie: Szparagi oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, ewentualnie obciąć ogonki. Obgotować w osolonej wodzie, aż zmiękną. Gotowe szparagi odsączyć(...)pieczenia, wysmarowanym oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 6-8 minut, aż boczek się troszkę przyrumieni. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych lub jako osobną przystawkę. Smacznego
Tagebuch po polskuDzisiejsza potrawa to jedna z ulubionych potraw Piotra i powstała na specjalne jego życzenie. Przepisów na Zimne nóżki czyli na galaretę z nóżek wieprzowych na blogu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsubstancję, która doskonale wspomaga proces trawienia i prawidłowe funkcjonowanie jelit. Zawiera dużo wapnia, fosforu, potasu oraz witaminy A, B1 i B2. Danie świetnie nadaje się na surówkę lub przystawkę. Jak dla mnie idealne na wiosenny lub poświąteczny detoks. Pomysł zaczerpnęłam z książki “La cucina del buon gusto”. Czerwona surówka z buraków, kapusty i radicchio Składniki na 2 osoby(...)sól/pieprz ocet balsamiczny olej ¼ łyżeczki musztardy(opcjonalnie) Surowe buraki myjemy, gotujemy w łupinkach i kroimy na cienkie paseczki. Te już ugotowane, tylko kroimy. Sałaty kroimy na cienkie paski, szybko płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy w wirówce. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i kroimy w paseczki. Sałaty fantazyjnie układamy na talerzach. Przygotowujemy sos vinaigrette: do słoiczka wlewamy ocet
Mia Cucina SofietaWalka ze zbędnymi kilogramami lub utrzymanie naszej nowej wagi są czasami trudne. U niektórych osób dochodzi nietolerancja, np. glutenu i przez to ciężko o fajną przekąskę
BlendmanZimowo. Za oknem sypie śnieg. Myślami daleko stąd. Kawa zbożowa to jednak nie to samo co normalna kawa:P Ale do wszystkiego można się przecież przyzwyczaić
My simple kitchenSezon na cukinię w pełni. Nie wiem jak Wam, ale mnie jeszcze nie zdążyła się przejeść. Wydawać by się mogła mało atrakcyjnym warzywem ze względu na
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZapraszam na pyszną i lekką galaretkę warzywną ze szparagami i szynką :) Składniki : 1/2 puszki kukurydzy
Sama słodycz i szczypta chiliTo taka skondensowana w smaku pomidorowa z ryżem, którą je się nożem i widelcem :) Bez grama tłuszczu i soli, bo dania z ryżu smakują mi najbardziej
Weekendy w domu i ogrodzieOgórki małosolne W okresie letnim nie może zabraknąć na moim stole ogórków małosolnych. W zasadzie robię je co kilka dni, znikają ze słoja w zastraszającym tempie
na moim stole...Dziś przepis z popularnym ostatnio topinamburem, którego smak poznałam całkiem niedawno na warsztatach u Piotra Kucharskiego we Wrocławiu, dzięki uprzejmości Cooklet Przygotowaliśmy tam z niego puree
karmelowyChipsy pietruszkowe pierwszy raz zrobiłam z ciekawości, raczej bez większego entuzjazmu i nadziei na coś dobrego. No i się zdziwiłam. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha
Jadło i czytadłoJuż wiecie, że my lubimy wątróbkę, zarówno drobiową, wieprzową, czy też inną. Ostatnio pokazałam Wam przepis na przygotowanie pieczonej wątróbki z jabłkami i suszonymi śliwkami. Każdy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGdy gotujemy rosół, bulion, smak na zupę... zawsze zostaje nam mięso. Sposobów na zagospodarowanie jest pełno, mogą być różnego rodzaju pierogi: pierogi z mięsem , pierogi z
królestwo garówPowoli zbliżają się święta :) Zaczynam więc przygotowywać listę przepisów, które chciałabym na nie przygotować. Oczywiście u mnie pojawia się jeden problem - tak wiele pomysłów, a
Taste Therapypasji dwóch przyjaciół, stąd główne motto „Jedzenie & Przyjaciele” doskonale oddaje klimat tego miejsca. Tu każdy może czuć się swobodnie, niezależnie od tego, czy przychodzi na służbowe śniadanie, szybki lunch lub wieczorne spotkania z przyjaciółmi. A wszystko to w wyjątkowo estetycznej przestrzeni, w niezobowiązującej atmosferze i rozsądnej cenie. Przyznam się, że w Trafik nie bywałam dotąd regularnie. Zaglądałam(...)samotną, poranną, aromatyczną kawę ze świeżą gazetą, lunch w środku dnia, jak i późną kolację w gronie przyjaciół. [źródło: www.kulinarnagdynia.pl ] W ofercie promocyjnej zaserwowano mi lunch dnia. Na przystawkę zupa warzywna z boczkiem , pełna mięsa, warzyw i przypraw. Zupa bardzo dobrze doprawiona, pełna warzywnego aromatu, z wyczuwalnym smakiem boczku. Prosta rzecz, ale kunsztownie przyrządzona i wyjątkowo przyjemna do jedzenia :) Daniem
Grunt to przepis!