ciasto : 250g mąki 120 g masła około pół szklanki wody sól, pieprz farsz: 1 opakowanie szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz
Jadło i czytadłoNo i po oscarowej gali. Bardzo zabawnej, radosnej, ale i rozczarowującej w kwestii najlepszego filmu. Przynajmniej dla mnie. To niewłaściwe jednak miejsce na uzewnętrznianie swoich oscarowych
Życie zamknięte w smakuNajprostsza na świecie!, rekordowo szybka, cieszy oczy, podniebienie, cóż więcej oczekiwać? Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 opakowanie sałaty roszponki 10 pomidorów koktajlowych Sos 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka wody łyżka octu winnego łyżeczka bazylii łyżeczka oregano sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki, wkładamy do miski dodajemy roszponkę oraz pokrojone(...)części pomidory koktajlowe, lekko posolić. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie w miseczce, polewamy po sałacie delikatnie ją mieszamy. Podajemy jako przystawkę do każdego rodzaju wędlin. Smacznego
kgwjanczewoWbrew nazwie to danie nie ma nic wspólnego ze śmieciowym jedzieniem;) Wygląda bardzo efektownie, a jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki 2 filety z sandacza bez skóry 1 duży ziemniak natka pietruszki sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie Filety przekroić wzdłuż, zostawić tylko grubszą część ryby (resztę można zamrozić i dodać do zupy rybnej). Powinien powstać nam kawałek(...)posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny. Ziemniak porządnie umyć, nie obierać. Przekroić na pół i pokroić na bardzo cieniutkie plasterki (powinny prześwitywać). Można to zrobić krajalnicą, specjalną tarką z przystawką do cienkiego szatkowania, albo nozykiem - łopatką do żółtego sera. Na pergaminie lup podkładce bambusowej do sushi układać plasterki ziemniaka, tak, aby na siebie zachodziły ok 1-2 cm. Powinien powstać
Kulinarne InspiracjeNie ma chyba lepszego białego sera niż twaróg domowy. Z prawdziwego mleka, bez chemii, wykonany własnoręcznie. Bardzo wilgotny, mleczny, delikatny. A do tego metoda przedstawiona tutaj
Pociąg Do KuchniW ostatnim wynajmowanym przeze mnie i Magdę mieszkaniu nie było piekarnika - wszystko spoko, tylko jego brak. To nieco ograniczało moją wyobraźnię. Teraz jestem tydzień już w
Kuchnia moimi oczamiJuż niedługo zacznie się u nas okres imieninowo-urodzinowy, który będzie trwał nieprzerwanie od maja do lipca. Idealne do podania dla gości są ekspresowe przekąski z
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZnam tą sałatkę od wielu, wielu lat i jakoś do głowy mi wcześniej nie przyszło, żeby podzielić się tym przepisem. Wydawał mi się taki bardzo popularny
karmelowyNie ma zająca, pasztetu na święta nie będzie. O co to, to nie! Bo kto powiedział, że pasztet tylko z mięcha musi być zrobiony. Oczywiście wszystkim
bastalenaŚledzie z selerem, jakoś nie bardzo mi pasowało to połączenie ale jak zapewniała osoba od której jest przepis że są znakomite i warte spróbowania i że
Moje Małe CzarowanieMój malakser był dziś w ciągłym ruchu. A to za sprawą zapomnianych i znalezionych wczoraj czerstwych ciastek-bułeczek. Żal było wyrzucać, a sprawdziły się świetnie w
Weekendy w domu i ogrodzieSzpinak i ser bardzo się kochają, prawda? A próbowaliście połączyć to z kruchym ciastem? Nie?? no to ominęła Was prawdziwa uczta :)Kruche, delikatne
Codzienna kuchnia niecodziennaW tym roku z racji obowiązków zawodowych, a później przeziębienia, nie udało mi się przygotować zbyt wiele wielkanocnych potraw. Tym razem Mama zajęła się większością dań
Pasja Smakułososia i odstawiamy go do lodówki na 1h. Brokuł myjemy dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Do wody dodaje łyżeczkę cukru co powoduje że brokułu nie tracą tak szybko koloru. Ziemniaki obieramy , kroimy na plasterki i również gotujemy na parze. Zarówno brokuł jak i ziemniaki osobno blend ujemy. Brokuł doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a do puree(...)wraz z gałązką pomidorków koktajlowych. Do łososia podałam sos jogurtowy. Jogurt naturalny łączymy z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą o pieprzem, szczyptą cukru do smaku. Na przystawkę zaserwowałam sałatką z mieszanki kolorowych pomidorów pokrojonych w ćwiartki z dreesingiem z oliwy z oliwek i koperku. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku
W kuchennej krainieJedna z ulubionych potraw mojego męża. Niezwykle delikatne, kruche ciasto w połączeniu z brokułami, mozarellą i czosnkiem sprawdza się zarówno jako obiad dla dwojga, jak i jako przystawka dla gości. Składniki Ciasto: ¼ kostki masła szklanka mąki pszennej 3 łyżki letniej wody (lub tyle, ile ciasto potrzebuje, żeby było elastyczne) ¼ łyżeczki soli ½ -1 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: Paczka mrożonych brokuł(...)płatkach Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, do środka zetrzeć na tarce dobrze schłodzone masło. Wymieszać wszystko tak, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodać sól, wodę i oliwę. Zagnieść szybko. Wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę lub formę do tarty z wyjmowanym dnem. Brzegi tarty powinny mieć ok. 2- 3 cm wysokości
Kulinarne Inspiracje