szpinak - 15265 przepisów (strona:519/1018)

Tarta łososiowa 169

łyżeczki soli. Nadzienie : - 200 g wędzonego łososia ( pokrojonego w kostkę ) - 3 jajka, - 300 g twarogu mielonego, - około 180g jogurtu naturalnego greckiego, - 2 cebulki dymki, - około 150 g szpinaku w liściach ( dałem mrożony, podduszony ) - świeży koperek, - sól, dużo pieprzu. Wykonanie : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Schłodzić przez dwie godziny w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć(...)wysmarowaną masłem blachę. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki i podpiec w nagrzanym piekarniku. Składniki nadzienia wymieszać dodając posiekaną cebulkę, koperek, szpinak i łososia. Wylać na podpieczony spód i zapiec do czasu, aż masa łososiowa będzie ścięta, około 30 - 40 minut w 170 - 180 stopniach Można jeść na ciepło lub zimno. Po lekkim przestudzeniu całość bez problemu można wyjąć

Przepisy Mikołaja
Ribollita – toskańska zupa fasolowa 106

dostarczający masę energii. Ugotujcie tę zupę i odgrzejcie na drugi dzień, a przekonacie się, że nabierze więcej smaku. Czarną kapustę bardzo ciężko dostać, dlatego w to miejsce użyjcie szpinaku lub jarmużu. Będzie równie pyszna. Pamiętajcie tylko, żeby jarmuż wrzucić bez twardych łodyżek i trochę wcześniej, żeby zrobił się miękki. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 45 minut Składniki: fasola(...)przez noc cebula – 1 sztuka marchewka – 2 sztuki ziemniak – 1 sztuka czosnek – 2 ząbki pomidory – 400g, 1 puszka woda – 500ml zielone liście – szpinak, jarmuż lub kapusta – 3 garście czerstwe pieczywo – 4 kromki parmezan – 4 łyżki chilli – szczypta rozmaryn – 1 gałązka lub 1 łyżeczka suszonego sól, pieprz olej

wiecejwarzyw.pl
ZAPIEKANY TOPINAMBUR ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 146

choć nie był to jakiś szalony zachwyt kulinarny. Postanowiłam sama zmierzyć się z tymi starymi-nowymi warzywami. Efekt całkiem fajny, na pewno do powtórzenia. Składniki: pół kilo topinamburu 200g szpinaku - może być mrożony w listkach oliwa z orzechów laskowych kilka suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła mozzarella lub mozzarella wegańska Topinambur obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy razem(...)czosnkiem na oliwie z masłem, na koniec dodajemy szpinak i suszone pomidory. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kawałki mozzarelli i zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około

Cytryna&Co.
Domowy makaron z serem, czyli wiejski przepis na słono 145

domu jadało się je na słono i właśnie taki przepis znajdziecie poniżej. Lubicie makarony? W takim razie zobaczcie: Noodle z kurczakiem i cukinią w sosie curry Grillowany łosoś ze szpinakiem i serem feta Lekki obiad: makaron z łososiem, cukinią i pomidorem Makaron ze szpinakiem, serem feta i mozzarellą Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese Trudność Początkujący Czas przygotowania

A to pestka
Kotlety z komosy ryżowej z warzywami 147

dużo komosy ryżowej. Zostało mi jej dość dużo więc usmażyłam z niej kotlety. 3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej 1-2 ząbki czosnku 3-4 suszone pomidory 4 kostki mrożonego szpinaku 1 łyżka posiekanego koperku 2 jaja 3-4 łyżki bezglutenowej bułki tartej lub zwykłej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Dodatki: ogórki kiszone lub konserwowe, musztarda. Komosę przesypać(...)miski, wbić 2 jaja ( dla wegan ugotowane siemię lniane), dodać pocięte suszone pomidory, wcisnąć czosnek, i dodać rozmrożony wyciśnięty z wody szpinak i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Na rozgrzany olej wykładać uformowane kotlety. Smażyć na złoto. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy

AZgotuj!
Kotleciki z brokuła i zielonego groszku 154

Pięknie się formują i nie rozpadają podczas pieczenia. Niecodzienne, bardzo zielone, po prostu pycha! Składniki na 4 porcje: 250 g różyczek brokuła 300 g mrożonego zielonego groszku 100 g szpinaku (też mrożony) 100 g błyskawicznych płatków owsianych sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy - opcjonalnie olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia - opcjonalnie 400 g jogurtu greckiego+koperek(...)oliwy z oliwek Przygotowanie: różyczki brokuła umieścić w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Gotować 5 minut. Po 2 minutach dołożyć zielony groszek, a 1 minutę przed końcem wrzucić szpinak (też mrożony, bądź świeży). Zawartość garnka wylać na durszlak i pozostawić do odcieknięcia i wystudzenia. Na koniec wycisnąć nadmiar wody ręką obrać czosnek i posiekać, następnie zblenować z zieloną masą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka szpinakowa z miodowo-musztardowym dressingiem 154

zwracać większą uwagę na to, co ląduje na moim talerzu. Dziś mam dla Was propozycję na pyszną sałatkę bogatą w witaminy. Potrzebne nam (na 2 porcje): - trzy duże garści szpinaku - pół czerwonej papryki - pół ogórka - pół sporego lub jedno małe awokado - pół pęczka szczypiorku * dressing: - 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego - po łyżeczce musztardy francuskiej i miodowej - pół łyżeczki kremu(...)moszczu balsamicznego - dwie łyżeczki miodu - odrobina soku z cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki dressingu wrzucamy do miseczki i łączymy za pomocą trzepaczki. Jeśli dressing jest za gęsty, dodajemy więcej oleju. Szpinak płuczemy i zostawiamy w durszlaku do przeschnięcia. Awokado i ogórka kroimy w talarki, a paprykę w sporą kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i stopniowo dodajemy dressing, mieszając

W poszukiwaniu inspiracji
Zdrowy koktajl do pracy – 5 przepisów na witaminowe soki 120

się, czy czegoś nie potrzebujecie wymienić. U mnie osobiście odpada młoda kapusta (a szkoda, bo soczysta i zdrowa), ale niezbyt dobrze się po niej czuję. 1. Późne śniadanie – szpinak, banan, awokado całe, miękkie awokado 1 dojrzały banan dwie garście szpinaku 2 jabłka szklanka wody niegazowanej Przepis : Wszystkie nasze składniki obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera ręcznego

Czynniki pierwsze
PIZZA 1 x 3 z dedykacją – czyli jedno ciasto trzy smaki (z tuńczykiem i oliwkami, szalotką i suszonymi pomidorami, kurczakiem i 106

ilości): ok. 150 g świeżo tartego sera żółtego mozzarella, tuńczyk w sosie własnym, oliwki zielone, szalotka, suszone pomidory z zalewy, pieczona lub gotowana pierś z kurczaka, kapary, garść świeżego szpinaku, świeże listki bazylii, świeży tymianek. Przygotowanie: sos do pizzy: Czosnek kroimy w kostkę (równej wielkości). W rondelku rozgrzewamy olej z dodatkiem słodkiej papryki, oregano i bazylii. Dodajemy czosnek i podsmażamy(...)posypujemy serem i dodajemy pozostałe składniki, w dowolnych proporcjach, kto jak lubi. Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 12 -15 min. PIZZĘ podałam z: E– szpinakiem, W– tymiankiem, A ––bazylią. Rada: ·          Sos do pizzy wystarczy na kilka porcji, można je wcześniej przygotować i podzielić na mniejsze porcje

Moniki Smakołyki
Zapiekanka "zielono mi" 123

Dzień dobry :-) Chyba już bardzo chcę wiosnę, bo nawet zapiekanka wyszła mi w wiosennych kolorach ha ha :-) Miałam zielony makaron ze szpinakiem, do tego ogórki kiszone, oliwki, cukinia, tylko kukurydza była żółta, a musiałam ją już zużyć. Do tego starta mozzarella, i szczypiorek :-) Wyszło bardzo smacznie i kolorowo :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania makaronu ze szpinakiem

kruche babeczki
Łosoś w zielonym sosie 114

Szpinak często gości w mojej kuchni, zwłaszcza zimą nigdy nie za dużo witamin. W połączeniu z łososiem to raj dla podniebienia. Łosoś zapiekany w piekarniku niezwykle soczysty i bardzo smaczny. Składniki 350 g świeżego łososia 400 g mrożonego szpinaku 150 ml śmietany kremówki 2 łyżki wiórek masła sól, pieprz sok z 1 cytryny … Czytaj dalej Łosoś w zielonym sosie

gotuj ze mną
Parówki w cieście francuskim 177

O cieście francuskim pisałam już niejednokrotnie, że doskonale się sprawdza zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej, do tego jest dziecinnie proste do przygotowania. Dzisiaj

Kuchnia Pełna Pasji
Wytrawny omlet z piersią z kurczaka i serem 157

Omlety są doskonałe na śniadania, sprawdzają się też na obiad, czy kolację. Kolejny plus to że smakują wyśmienicie na słodko jak i w wersji wytrawnej. Do

Kuchnia Pełna Pasji
Sałatka niemieszana z kurczakiem i serem bałkańskim 133

Sałatka niemieszana z kurczakiem i serem bałkańskim kryje wiele innych pysznych składników, Jest tu także czerwona cebula, pomidorki koktajlowe i kiełki buraka podane na kolorowej sałacie i szpinaku. Do tego ostro-słodki sos, który doskonale łączy wszystkie składniki. To pyszna i łatwa do zrobienia sałatka. Oto przepis na wyjątkową sałatkę niemieszaną z kurczakiem i serem bałkańskim. Składniki 1 opakowanie mixu(...)sałat ze szpinakiem 300 g piersi z kurczaka 100 g sera bałkańskiego lub feta 1 mała czerwona cebula kawałek pora (tylko biała część) garść pomidorków koktajlowych garść kiełków buraka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka tymianku sól świeżo mielony czarny pieprz sos: 1 łyżka musztardy 1 łyżka syropu z agawy 1 łyżka oliwy

My Chcemy Jeść
Koktajl deserowy 114

kolorze. Idealny na  deser lub podwieczorek. Posłodzony miodem migdałowym od Huzar . Koktajl wychodzi gęsty, więc można go wyjadać łyżeczką ze szklanki. Polecam Składniki: pół awokado 1 gruszka garść szpinaku 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżeczka miodu migdałowego Huzar 1 szkl wody kokosowej Przygotowanie: Do kielicha blendera wkładamy pokrojone awokado i skrapiamy je sokiem z limonki.Gruszkę obieramy(...)kroimy w kosteczkę, dokładamy do awokado. Dokładamy umyty szpinak, miód oraz wlewamy wodę kokosową. Blendujemy razem na gładki koktajl. Gotowy koktajl przelewamy do dwóch szklanek i podajemy. Przepis na 2 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania