łyżeczki soli. Nadzienie : - 200 g wędzonego łososia ( pokrojonego w kostkę ) - 3 jajka, - 300 g twarogu mielonego, - około 180g jogurtu naturalnego greckiego, - 2 cebulki dymki, - około 150 g szpinaku w liściach ( dałem mrożony, podduszony ) - świeży koperek, - sól, dużo pieprzu. Wykonanie : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Schłodzić przez dwie godziny w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć(...)wysmarowaną masłem blachę. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki i podpiec w nagrzanym piekarniku. Składniki nadzienia wymieszać dodając posiekaną cebulkę, koperek, szpinak i łososia. Wylać na podpieczony spód i zapiec do czasu, aż masa łososiowa będzie ścięta, około 30 - 40 minut w 170 - 180 stopniach Można jeść na ciepło lub zimno. Po lekkim przestudzeniu całość bez problemu można wyjąć
Przepisy Mikołajadostarczający masę energii. Ugotujcie tę zupę i odgrzejcie na drugi dzień, a przekonacie się, że nabierze więcej smaku. Czarną kapustę bardzo ciężko dostać, dlatego w to miejsce użyjcie szpinaku lub jarmużu. Będzie równie pyszna. Pamiętajcie tylko, żeby jarmuż wrzucić bez twardych łodyżek i trochę wcześniej, żeby zrobił się miękki. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 45 minut Składniki: fasola(...)przez noc cebula – 1 sztuka marchewka – 2 sztuki ziemniak – 1 sztuka czosnek – 2 ząbki pomidory – 400g, 1 puszka woda – 500ml zielone liście – szpinak, jarmuż lub kapusta – 3 garście czerstwe pieczywo – 4 kromki parmezan – 4 łyżki chilli – szczypta rozmaryn – 1 gałązka lub 1 łyżeczka suszonego sól, pieprz olej
wiecejwarzyw.plchoć nie był to jakiś szalony zachwyt kulinarny. Postanowiłam sama zmierzyć się z tymi starymi-nowymi warzywami. Efekt całkiem fajny, na pewno do powtórzenia. Składniki: pół kilo topinamburu 200g szpinaku - może być mrożony w listkach oliwa z orzechów laskowych kilka suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła mozzarella lub mozzarella wegańska Topinambur obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy razem(...)czosnkiem na oliwie z masłem, na koniec dodajemy szpinak i suszone pomidory. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kawałki mozzarelli i zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około
Cytryna&Co.domu jadało się je na słono i właśnie taki przepis znajdziecie poniżej. Lubicie makarony? W takim razie zobaczcie: Noodle z kurczakiem i cukinią w sosie curry Grillowany łosoś ze szpinakiem i serem feta Lekki obiad: makaron z łososiem, cukinią i pomidorem Makaron ze szpinakiem, serem feta i mozzarellą Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese Trudność Początkujący Czas przygotowania
A to pestkadużo komosy ryżowej. Zostało mi jej dość dużo więc usmażyłam z niej kotlety. 3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej 1-2 ząbki czosnku 3-4 suszone pomidory 4 kostki mrożonego szpinaku 1 łyżka posiekanego koperku 2 jaja 3-4 łyżki bezglutenowej bułki tartej lub zwykłej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Dodatki: ogórki kiszone lub konserwowe, musztarda. Komosę przesypać(...)miski, wbić 2 jaja ( dla wegan ugotowane siemię lniane), dodać pocięte suszone pomidory, wcisnąć czosnek, i dodać rozmrożony wyciśnięty z wody szpinak i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Na rozgrzany olej wykładać uformowane kotlety. Smażyć na złoto. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy
AZgotuj!Pięknie się formują i nie rozpadają podczas pieczenia. Niecodzienne, bardzo zielone, po prostu pycha! Składniki na 4 porcje: 250 g różyczek brokuła 300 g mrożonego zielonego groszku 100 g szpinaku (też mrożony) 100 g błyskawicznych płatków owsianych sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy - opcjonalnie olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia - opcjonalnie 400 g jogurtu greckiego+koperek(...)oliwy z oliwek Przygotowanie: różyczki brokuła umieścić w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Gotować 5 minut. Po 2 minutach dołożyć zielony groszek, a 1 minutę przed końcem wrzucić szpinak (też mrożony, bądź świeży). Zawartość garnka wylać na durszlak i pozostawić do odcieknięcia i wystudzenia. Na koniec wycisnąć nadmiar wody ręką obrać czosnek i posiekać, następnie zblenować z zieloną masą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zwracać większą uwagę na to, co ląduje na moim talerzu. Dziś mam dla Was propozycję na pyszną sałatkę bogatą w witaminy. Potrzebne nam (na 2 porcje): - trzy duże garści szpinaku - pół czerwonej papryki - pół ogórka - pół sporego lub jedno małe awokado - pół pęczka szczypiorku * dressing: - 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego - po łyżeczce musztardy francuskiej i miodowej - pół łyżeczki kremu(...)moszczu balsamicznego - dwie łyżeczki miodu - odrobina soku z cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki dressingu wrzucamy do miseczki i łączymy za pomocą trzepaczki. Jeśli dressing jest za gęsty, dodajemy więcej oleju. Szpinak płuczemy i zostawiamy w durszlaku do przeschnięcia. Awokado i ogórka kroimy w talarki, a paprykę w sporą kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i stopniowo dodajemy dressing, mieszając
W poszukiwaniu inspiracjisię, czy czegoś nie potrzebujecie wymienić. U mnie osobiście odpada młoda kapusta (a szkoda, bo soczysta i zdrowa), ale niezbyt dobrze się po niej czuję. 1. Późne śniadanie – szpinak, banan, awokado całe, miękkie awokado 1 dojrzały banan dwie garście szpinaku 2 jabłka szklanka wody niegazowanej Przepis : Wszystkie nasze składniki obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera ręcznego
Czynniki pierwszeilości): ok. 150 g świeżo tartego sera żółtego mozzarella, tuńczyk w sosie własnym, oliwki zielone, szalotka, suszone pomidory z zalewy, pieczona lub gotowana pierś z kurczaka, kapary, garść świeżego szpinaku, świeże listki bazylii, świeży tymianek. Przygotowanie: sos do pizzy: Czosnek kroimy w kostkę (równej wielkości). W rondelku rozgrzewamy olej z dodatkiem słodkiej papryki, oregano i bazylii. Dodajemy czosnek i podsmażamy(...)posypujemy serem i dodajemy pozostałe składniki, w dowolnych proporcjach, kto jak lubi. Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 12 -15 min. PIZZĘ podałam z: E– szpinakiem, W– tymiankiem, A ––bazylią. Rada: · Sos do pizzy wystarczy na kilka porcji, można je wcześniej przygotować i podzielić na mniejsze porcje
Moniki SmakołykiDzień dobry :-) Chyba już bardzo chcę wiosnę, bo nawet zapiekanka wyszła mi w wiosennych kolorach ha ha :-) Miałam zielony makaron ze szpinakiem, do tego ogórki kiszone, oliwki, cukinia, tylko kukurydza była żółta, a musiałam ją już zużyć. Do tego starta mozzarella, i szczypiorek :-) Wyszło bardzo smacznie i kolorowo :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania makaronu ze szpinakiem
kruche babeczkiSzpinak często gości w mojej kuchni, zwłaszcza zimą nigdy nie za dużo witamin. W połączeniu z łososiem to raj dla podniebienia. Łosoś zapiekany w piekarniku niezwykle soczysty i bardzo smaczny. Składniki 350 g świeżego łososia 400 g mrożonego szpinaku 150 ml śmietany kremówki 2 łyżki wiórek masła sól, pieprz sok z 1 cytryny … Czytaj dalej Łosoś w zielonym sosie
gotuj ze mnąO cieście francuskim pisałam już niejednokrotnie, że doskonale się sprawdza zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej, do tego jest dziecinnie proste do przygotowania. Dzisiaj
Kuchnia Pełna PasjiOmlety są doskonałe na śniadania, sprawdzają się też na obiad, czy kolację. Kolejny plus to że smakują wyśmienicie na słodko jak i w wersji wytrawnej. Do
Kuchnia Pełna PasjiSałatka niemieszana z kurczakiem i serem bałkańskim kryje wiele innych pysznych składników, Jest tu także czerwona cebula, pomidorki koktajlowe i kiełki buraka podane na kolorowej sałacie i szpinaku. Do tego ostro-słodki sos, który doskonale łączy wszystkie składniki. To pyszna i łatwa do zrobienia sałatka. Oto przepis na wyjątkową sałatkę niemieszaną z kurczakiem i serem bałkańskim. Składniki 1 opakowanie mixu(...)sałat ze szpinakiem 300 g piersi z kurczaka 100 g sera bałkańskiego lub feta 1 mała czerwona cebula kawałek pora (tylko biała część) garść pomidorków koktajlowych garść kiełków buraka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka tymianku sól świeżo mielony czarny pieprz sos: 1 łyżka musztardy 1 łyżka syropu z agawy 1 łyżka oliwy
My Chcemy Jeśćkolorze. Idealny na deser lub podwieczorek. Posłodzony miodem migdałowym od Huzar . Koktajl wychodzi gęsty, więc można go wyjadać łyżeczką ze szklanki. Polecam Składniki: pół awokado 1 gruszka garść szpinaku 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżeczka miodu migdałowego Huzar 1 szkl wody kokosowej Przygotowanie: Do kielicha blendera wkładamy pokrojone awokado i skrapiamy je sokiem z limonki.Gruszkę obieramy(...)kroimy w kosteczkę, dokładamy do awokado. Dokładamy umyty szpinak, miód oraz wlewamy wodę kokosową. Blendujemy razem na gładki koktajl. Gotowy koktajl przelewamy do dwóch szklanek i podajemy. Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarne