Składniki: (na 2 porcje) - ryż basmati – 1 woreczek (100 g) -filet z piersi kurczaka – (270 g) - szpinak mrożony (200 g) -przyprawy wg. uznania Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kosteczkę, wyłożyć na suchą patelnię teflonową (bez dodatku tłuszczu), dodać ryż (nieugotowany), szpinak, podlać wodą (około 1 szklanka). Dusić pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę, ok. 15 min. Przyprawić wedle
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: - ciecierzyca ugotowana 1 i 2/3 szkanki (300 g) lub 2 puszki konserwowej - szpinak mrożony 250 g - jajo 3 szt. (150 g) - ser camembert 60 g - mozzarella – 1 kula (125 g) - sól, pieprz, proszek do pieczenia Wykonanie: Ugotowaną ciecierzycę blendujemy, mieszamy z 1 jajkiem i proszkiem do pieczenia. Masę z ciecierzycy przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy(...)rozgrzanego piekarnika 180 stopni C. W między czasie przygotowujemy górę tarty. Rozmrożony szpinak dusimy na patelni, dodajemy ser camembert jeszcze chwilkę mieszając, do momentu kiedy składniki połączą się.Masęszpinakową dopiawiamy pieprzem i solą, odkładamy do przestygnięcia. Do przestygniętej i odsączonej z nadmiaru wody masy dodajemy 2 jajka. Całość mieszamy i wylewamy na podpieczony spód z ciecierzycy. Całość posypujemy
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaspomidorkami i pieczone ziemniaczki. 2 filety z łososia po 100 g sól morska świeżo zmielony pieprz oliwa łyżka masła Farsz: 3 łyżki twarożku naturalnego kremowego 3 łyżki rozmrożonego szpinaku 2 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz,czosnek granulowany Farsz: Twarożek wymieszać ze szpinakiem i serem żółtym. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Filety umyć i osuszyć ręcznikiem
Smakołyki AsiTortilla hiszpańska to pewnego rodzaju omlet, który przygotowujemy z ziemniakami i cebulą. U siebie dodałam jeszcze szpinak i botwinkę. Podana na ciepło, jest dobrą propozycją nie tylko na obiad, ale również możemy od niej zacząć dzień. Składniki 7 jajek 4 średnie ziemniaki 100g młodego szpinaku 100g botwinki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mleka […] Artykuł Tortilla hiszpańska pochodzi
Pink Envelopełyżka oliwy Składniki na sos: 1 łyżeczka tahini 1 łyżeczka soku z limonki 1/2 łyżeczki syropu klonowego 1 łyżka gorącej wody (do ewentualnego rozcieńczenia sosu) Pozostałe składniki: 2 garście szpinaku 1/2 papryki czerwonej 1 awokado 4 łyżki kimchi (polecam przepis Jadłonomii ) 160 g wegańskiego kebabu (użyłam tego w sosie "słodkie chilli" z Bezmięsnego Mięsnego ) 100 g pieczarek(...)miseczki wlewamy wszystkie składniki na sos. Całość dokładnie i szybko mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję. Sos możemy ewentualnie rozcieńczyć gorącą wodą. Na spód miski lub głębokiego talerza nakładamy garść szpinaku, pokrojone awokado, kimchi, pokrojoną paprykę, pieczarki posypane natką pietruszki, porcję wegańskiego kebabu oraz cieciorkę. Wierzch możemy polać sosem. Swoją buddha bowl na koniec posypałam jeszcze łuskanymi ziarnami konopi
Emcia Pichciłyżeczki soli 1 łyżka papryki czerwonej np.wedzonej Olej rzepakowy do smażenia Pęczek dymki ze szczypiorkiem Kasza 1 szklanka kaszy pęczak 500 g pieczarek 1 cebula czerwona 3 garscie świeżego szpinaku Sól i pieprz do smaku 200 ml jogurtu naturalnego 15 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU: Kaszę pęczak gotujemy jak w instrukcji na opakowaniu. Kurczaka (filety(...)pęczek dymki. Mieszam. Przekładam mięso do miski. Następnie na tą samą patelnię przekładam pieczarki umyte i pokrojone w plastry oraz drobno posiekaną cebulę.doprawiam. następnie dodaję świeży i umyty szpinak. Mieszam. Na patelnię do pieczarek przekładam kaszę i mięso. Na koniec dodaję jogurt oraz ser żółty tarty. Mieszam. Smażę całość jeszcze kilka chwil by wszystko się że sobą połączyło
Gotowanie Patkidzień w ramach tzw. lunchboxa to idealny pomysł na drugie śniadanie. Dzisiaj pomysł na sałatkę z serem pleśniowym. Składniki /1 porcje: – duża garść sałaty rzymskiej z liściami szpinaku – ½ sera pleśniowego błękitny np. Lazur – 1 pomidor malinowy lub kilka pomidorków koktajlowych – 2 łyżki kukurydzy konserowej – ½ dowolnej papryki – oliwa z oliwek – ocet balsamiczny – sól(...)pieprz opcjonalnie – ulubione zioła Przygotowanie: Wszystkie warzywa myjemy. Szpinak i sałatę rzymską osuszyć i wyłożyć na głęboki talerz. Dodać pokrojonego pomidora i paprykę oraz 2 łyżki kukurydzy. Na koniec dodajemy do sałatki ser pleśniowy pokrojony w paski. Wszystko doprawiamy do smaku według uznania. Skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami Artykuł Sałatka
I LOVE LIFEkoszulce. Moich dzieci natomiast Top 1 to placuszki, oczywiście słodkie placuszki. Takie najczęściej pojawiają się u nas w wersji owocowo jogurtowej, a powstają np. z bananów, ze szpinaku, z płatków owsianych i wielu innych składników. T ym razem znów zagrałam w zielone ale nie jest o szpinak, kto się domyśla co to za składnik? Niżej znajdziecie
Życie zaczyna się w kuchniboczniaków 1 szklanka ciemnego piwa 1 szklanka bulionu warzywnego albo wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego 2 garści szpinaku (opcjonalnie) 1 łyżka masła 2 łyżki oleju Sól i pieprz Warstwa wierzchnia Główka kalafiora (mała wystarczy) 1 pietruszka 2 łyżki masła 2 duże łyżki tartego parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Siekana zielona pietruszka(...)smaku. Krok 4 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Nasmaruj od wewnątrz dwa słoiki (pojemność 0,4-0,5 l) niewielką ilością oleju. Wyłóż na spód sos, następnie garść szpinaku, przykryj masą kalafiorową, posyp z wierzchu tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, aż wierz ładnie się przypiecze, a sos zacznie bulgotać. Podawaj
Niedzielny kucharzwieprzowiny 150 g makarony ryżowego wstążki (niecałe opakowanie) 1 łyżka oleju roślinnego 2 starte ząbki czosnku 4 cm obranego i startego imbiru Garść siekanych, solonych orzeszków ziemnych Garść szpinaku Garść ziół: pietruszki, bazylii, mięty lub kolendry Pęczek rzodkiewek posiekanych na plastry Kilka łyżek posiekanego szczypioru, razem z cebulkami Sól do smaku Dresing do makaronu 2 łyżki octu winnego (ewentualnie winnego(...)czosnku, dużą łyżkę startego parmezanu, posiekany szczypior. Zamieszaj. Podkręć ogień, żeby mięso zaczęło się podpiekać. Smaż w ten sposób kilka minut, aż mięso zrobi się ciemnobrązowe. Dodaj garść umytego szpinaku. Kiedy zwiędnie pod wpływem temperatury, dodaj posiekane rzodkiewki. Dopraw mięso solą. Podawaj z makaronem, posypane posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Makaron ryżowy z pikantną wieprzowiną pochodzi z serwisu Niedzielny
Niedzielny kucharzupieczeniu i doprawiane solą i pieprzem dodając również odrobiny orzeźwienia. Drugi nasz wybór to pizza bianca – Taleggio e pere – z mozzarellą, taleggio, serem kozim, gruszką, grillowaną papryką, szpinakiem i oliwą truflową. Osobiście nie jestem zwolennikiem pizzy bianca, bo uważam że prawdziwa pizza to właśnie taka z sosem pomidorowym, jednak po tym daniu zmieniam swój pogląd o 180 stopni(...)Danie było perfekcyjne, delikatne w smaku z wyczuwalnym smakiem słonego koziego sera. Jednak ogromną swieżość nadawała gruszka i szpinak. Pyszne! Piszemy tutaj o składnikach i samej pizzy, warto jednak wspomnieć o samym cieście. Ciasto to stworzona na podstawie wielu prób własna receptura właścicieli. Przygotowane ciasto, musi odpoczywać przez co najmniej dobę. Upieczone ciasto jest cienkie, z odrobinę grubszymi brzegami, jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki : - 2 średnie cukinie - pęczek koperku - 500 g szpinaku rozdrobnionego - szklanka soczewicy zielonej - 200 ml mleka kokosowego - opcjonalnie sól i pieprz - uprazony słonecznik do posypania Przygotowanie : Soczewice płuczemy na sitku. Zalewamy 4 szklankami wody i zagotowujemy. Dodajemy obrana pokrojoną w kostkę cukinię. Gotujemy 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Dodajemy szpinak, dolewamy ponownie
Szkrab Je Samantyoksydantów tak potrzebnych dla naszego zdrowia. Składniki: 1 szt - awokado 1 łyżeczka płaska - herbaty matcha banan mleczko kokosowe ok 100 ml kiwi 1 garść szpinaku baby syrop z agawy 1łyżka płatki kokosowe płatki owsiane - po 1 łyżce pistacje ok 5 sztuk borówki amerykańskie listki mięty Awokado, mleczko kokosowe, syrop z agawy, szpinak
AZgotuj!Masz ochotę na domowe kopytka ze szpinakiem ? Wyglądają bardzo świeżo i mają piękny, zielony kolor. Do tego są super smaczne i niezwykle delikatne. Kopytka szpinakowe to świetny pomysł na prosty i tani obiad. Zdecydowanie najlepsze są podane od razu po wyjęciu z wody. Wystarczy polać je roztopionym masłem i udekorować ulubionymi ziołami. Kopytka ze szpinakiem bardzo dobrze smakują też
AniaGotuje.pl