niezwykle prosta do zrobienia i wymaga nie więcej niż kilkanaście minut pracy. Przepis pochodzi z bloga FitmenCook.com Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1/2 szklanki kaszy jaglanej Pęczek rzodkiewki Garść szpinaku lub dowolnej sałaty Kilka łyżek siekanej pietruszki 2 łyżki oleju 2-3 łyżki nasion sezamu Sól i pieprz do smaku Sos 3 łyżki sosu sriracha 3 łyżki sosu sojowego(...)przypalił. Rozprowadź kawałki mięsa w sosie, tak żeby otoczył kurczaka. Podgrzewaj całość jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj kurczaka z kaszą wymieszaną z natką pietruszki i rzodkiewką oraz szpinakiem lub innymi dowolnymi warzywami. Przepis pochodzi z menu na tydzień „Dieta z pudełka i słoika” Artykuł Środa: Błyskawiczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzSzybka, zdrowa i lekka sałatka na szpinaku z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi, wzbogacona lekko suszonymi pomidorami i świeżymi owocami borówki. Artykuł Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą i pomidorkami pochodzi z serwisu
NiePieprz.plspodzie z śmietankową pianką, malinami i galaretką. Ciasto idealne na lato! Zapraszam! Składniki: Ciasto: mąka pszenna 70 g, mąka krupczatka 250 g, jajka 4 szt, cukier 250 g, szpinak mrożony rozdrobniony 450 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej 1 szklanka, Śmietankowa pianka: śmietanka 30% 500 ml, galaretka malinowa lub truskawkowa 1 szt, woda 0,5 szklanki, cukier puder(...)łyżki, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, dodatkowo: maliny 300 g, galaretka malinowa 2 szt, woda gorąca 3 szklanki, Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy na sitku. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy olej. Mąkę pszenną i krupczatkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Wszystko razem
kulinarne odsłony patioliwie z oliwek i pieprzu ziołowym pierś z kurczaka pomidory brokuły Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami pierś z kurczaka suszone pomidory cukinia Potrawka z piersi indyka ze szpinakiem i pieczarkami pierś z indyka szpinak pieczarki
Fit&Fast Kitchenporcje): 2 filety z kurczaka 500g pieczarek – obranych i pokrojonych w plasterki – ja użyłam małych pieczarek i pokroiłam je w ćwiartki 3 garście świeżego szpinaku baby 200ml śmietanki kremówki 150g sera żółtego 3 ząbki czosnku, obrane 150ml bulionu drobiowego 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 łyżka mąki łyżka siekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku(...)przestając mieszać, wlewamy stopniowo bulion – taki sos zacznie szybko gęstnieć, polecam robić to na średnim ogniu. Następnie, dolewamy do tego kremówkę i zagotowujemy. Do gotującego się sosu wrzucamy szpinak i dusimy aż zwiędnie. Do sosu wrzucamy starty ser oraz pieczarki, doprawiamy wszystko do smaku solą oraz pieprzem i mieszamy. Na wierzch układamy usmażone filety z kurczaka i dusimy
Smaczna StronaKażdy z Was lubi chyba wcinać makarony, a co jest najlepsze, najprostsze i najłatwiejsze do wykonania jako dodatek do makaronu - oczywiście pesto :) Dzisiejsza propozycja zielone pesto na bazie szpinaku. Połączenie samych dobrych składników, blender i ugotowany makaron i mamy pełnowartościowy obiad dla każdego niejadka. Dla Fabiana było niestety za bardzo czosnkowe (jeśli nie lubicie dajcie troszkę mniej), my z Karolą(...)uwielbiamy czosnek więc nam bardzo podeszło. Łapcie ten banalny przepis. Składniki: 50g orzeszków nerkowca 50ml oliwy z oliwek 50g świeżych liści bazylii 150g liści szpinaku 4 ząbki czosnku (jeśli nie lubicie dajcie 2 szt) sól, pieprz do smaku Przepis banalny wszystkie składniki wrzucamy do blendera / robota kuchennego i miksujemy na gładką masę. Gotową masę podgrzewamy na patelni po czym dodajemy
Smacznie Pysznie Kaloryczniemnie i mamy w zupełności starczyło. Jeśli chcecie więcej trzeba zrobić z podwójnej porcji. Składniki: ok 200 g piersi indyka ( kurczaka też może być) mała cukinia garść szpinaku 2 łyżki majonezu jajko 3 łyżki mąki 1 ząbek czosnku sól,pieprz przyprawa do kurczaka ( u mnie ziołowa) Cukinię wyszorować,zostawić ze skórką. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach,posolić i odstawić(...)cukinia puściła sok. Umytą i osuszoną pierś z indyka bądź kurczaka pokroić w małą kostkę,dodać umyty osuszony i posiekany grubo szpinak oraz odciśniętą cukinię. Do całości dodajemy jajko,majonez , przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,przyprawę do kurczaka oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać - masa powinna być dość gęsta. Placuszki smażyć na oleju,z każdej strony
Niespełnione zdolności kulinarnebidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na tortownicę o śr 26cm Biszkopt szpinakowy: 4 jajka 200g świeżego szpinaku ½ szklanka oleju 2 szklanki mąki tortowej ¾ szklanki cukru Sok z ½ cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt zwykły: 2 jajka 50g mąki tortowej 50g mąki kukurydzianej 60g cukru Warstwa truskawkowa(...)dekoracje wykonane z masy cukrowej Sposób przygotowania Biszkopt szpinakowy: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, więc najlepiej większy arkusz położyć na spodzie, przyłożyć rant tortownicy i zapiąć). Szpinak myjemy i dobrze osuszamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, powoli dodajemy masę szpinakową, a na końcu stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem
Kuchnia w czekoladzieCudowna tarta wytrawna na idealnym kruchym cieście! Do tego farsz ze szpinaku i koziego sera. To aktualnie mój najlepszy przepis na tartę ze szpinakiem i serem . Jak ma być tarta wegetariańska.. to właśnie ta! Jeśli lubisz zapiekany ser, to zerknij też na typowo śniadaniowy przepis. Szakszuka z mozzarellą to wspaniały posiłek dla całej rodziny
AniaGotuje.plSkładniki : • 1 garść szpinaku • 60 g truskawek • 50 g fety • 20 g orzechów nerkowca • 3-4 cienkie zielone szparagi • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1 łyżeczka soku z cytryny • kilka listków mięty • świeżo mielony pieprz Przygotowanie : Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 4 części i przesmażamy 4-5 minut na odrobinie oliwy. Studzimy. Umyty i osuszony szpinak mieszamy
KUCHNIA POLSKAElfrodo), 3 kostki lodu Wykonanie: Składniki zblendować. Truskawkowe smoothie z masłem orzechowym Wartość odżywcza: 200 kcal , B: 6g, T: 11g, W: 16g, Błonnik: 4g Składniki: garść truskawek, garść szpinaku, ½ szklanki mleka migdałowego, ½ szkl. wody, 1 łyżeczka masła orzechowego, 1 łyżka płatków jaglanych, 3 kostki lodu, listki mięty Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować/zblendować. Na zdjęciu smoothie w wersji bez szpinaku
Strefa Zdrowego ŻywieniaProsty sos, włoskie sery, włoski makaron – cała kwintesencja kuchni włoskiej na jednym talerzu. Dzisiaj ugotujemy makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem. Wielbiciele mięsa nie będą wybrzydzać . To danie nie wymaga zbyt wielu umiejętności kulinarnych . Jest przeznaczone dla każdego, kto ma choć odrobinę chęci, ale nie tylko. Jest również dla mających pojęcie o gotowaniu, ponieważ będzie dobrą bazą do eksperymentowania(...)konsystencję i zapach sera – pikantny, ale nie gorzki aromat. Gorgonzola nie zawiera glutenu ani laktozy oraz jest bogata w witaminę B. Artykuł Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie GotowanieJestem w trakcie przerabiania książki pt. „Kuchnia włoska – klasyczne i nowoczesne dania”. Wpadłam na ciekawy przepis – knedle ze szpinaku i ricotty. Bardzo delikatne, właściwie rozpływające się w ustach. Sprawdzą się również jako nadzienie do makaronów i pierogów. Te knedle zaliczają się do dań dietetycznych . Dlaczego? Bo to właściwie sama ricotta ze znikomą ilością mąki . Więc(...)kuchni . Macie ochotę spróbować czegoś nowego? Przyznam, że dla mnie ten przepis to nowość i chętnie go z wami powtórzę. Talerze zostały – dosłownie – wylizane! Artykuł Knedle ze szpinaku i ricotty pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowaniekupić szparagi białe, zielone i te na które cały czas poluję- dzikie! Białe świetnie pasują mi do zup, kremów, sosów i oczywiście do chrupiącej, opiekanej bagietki z duszonym szpinakiem lub szynką parmeńską i sosem holendeskim (czy ktoś oprócz mnie również sobie to wyobraził?). I to tyle jeśli chodzi o wykorzystanie tej jaśniejszej odmiany. W mojej kuchni pojawiają się stosunkowo(...)sezonie właściwie zawsze. Podsmażone chwilę na patelni są świetnym dodatkiem do omletów, sałatek i jajecznicy. Grillowane, szczególnie w szynce parmeńskiej, to idealna przystawka. Podane z wędzonym łososiem i duszonym szpinakiem to dla mnie idealne śniadanie. Robię z ich zupy, dodaję do curry z dorszem, przyrządzam z ich użyciem sałatki na bazie kasz. Jak przygotować smaczne szparagi? Szparagi są ultraproste
Mango PapajaSkładniki : • 150 g świeżego szpinaku • 200 g truskawek • 100 g sera feta • 1 awokado • sok z cytryny • pieprz kolorowy • chili Dressing : • 4 łyżki oliwy • 1 łyżka miodu • 1 łyżka octu jabłkowego Przygotowanie : Szpinak myjemy i (jeśli liście są duże) rwiemy na małe kawałki usuwając ogonki. Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Fetę i awokado kroimy w kosteczkę - skrapiamy awokado sokiem
KUCHNIA POLSKA