dietetyczne obiadowe lub kolacyjne. 30 dag.pieczarek 8 łyżek mąki kukurydzianej lub ryżowej 2 jajka 1/2 białego pora przyprawa uniwersalna sól i pieprz Olej do smażenia Sałatka: *********************** świeże liście szpinaku różno kolorowe pomidorki koktajlowe 1 mała cebula kapary oliwa odrobina octu winnego ******************************** 1.Pieczarki dokładnie myjemy , obieramy ze skórki i pokroić w bardzo drobną kostkę. 2. Mąkę sól)armię wymieszać(...)stron. 5. Placuszki osączyć na ręczniki papierowym z nadmiaru tłuszczu.Podajemy z sałatką lub z ulubionym sosem albo keczupem lub musztardą. Na talerze rozłożyć opłukany i osuszony szpinak ,pokrojone pomidorki koktajlowe ,posiekaną drobno cebulę i kapary.Polać oliwą i octem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisosie własnym (215 gr) 1 ząbek czosnku 200 ml śmietany 30% (bez laktozy) 6 dkg żółtego sera (dowolny rodzaj) (bez laktozy) 1 łyżka oliwy z oliwek 5 dkg świeżego szpinaku szczytpa pieprzu 1/2 łyżeczka soli Dodatkowo: silikonowe foremki na muffinki. Bezglutenowe muffinki makaronowe Przygotowanie. Do garnka wlać wodę, dodać do niej łyżkę soli. Gdy woda zaczyna się gotować wsypać makaron(...)oliwę. Dodać do niej przeciśnięty ząbek czosnku, kapary oraz odsączonego tuńczyka. Przesmażyć na małym ogniu przez dwie minuty. Po dwóch minutach dodać śmietanę, pół łyżeczki soli, pieprz i świeży szpinak. Smażyć kolejną minutę. Po makaronu przełożyć sos śmietanowy, drobno pokrojoną natkę pietruszki i starty na tarce ser. Dokładnie wymieszać. Makaron przełożyć do silikonowych foremek na muffinki. Piec w piekarniku nagrzanym
mecooksśmietanki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonej bazylii sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego Dodatkowo 250 g szynki 100 g szpinaku 400 g cukini 300 g makaronu, waga sucha sałata Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż przez 30 sekund. Następnie wlej wodę(...)śmietankę i zagotuj. Teraz dodaj pokruszone sery, mieszaj do rozpuszczenia. Dopraw sos bazylią, solą i pieprzem i gotuj sos przez 10 minut. Do gotowego sosu dodaj podsmażoną szynkę i szpinak. Jeśli chcesz zrobić sos z cukinią, usmaż ją najpierw i dodaj do sosu. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, zachowaj 200 ml wody od gotowania. Wymieszaj
codojedzeniaręką. Takie są najlepsze! Tak było i tym razem! Składniki puszka pomidorów krojonych bez skóry kawałeczek imbiru 2 ząbki czosnku mała cukinia marchewka papryka czerwona garść mrożonego szpinaku-liście kawałek białej kiełbasy (bez jelita) czerwona cebula pół łyżeczki curry, szczypta kurkumy sól i pieprz do smaku olej kokosowy do smażenia olej lniany do podania parmezan do posypania(...)dużej patelni, na gorący wrzuć cebulę, czosnek,imbir. Dosmacz kurkumą, curry, solą i pieprzem. Podsmaż. Wrzuć kiełbasę, podsmaż. Po chwili dodaj paprykę, cukinię, marchewkę. Przykryj i duś. Dodaj pomidory, szpinak, zamieszaj i duś , aż marchewka zmięknie. Dopraw w razie czego. Odcedź makaron i dodaj do niego cały sos z patelni. Zamieszaj. Zetrzyj parmezan. Możesz już wlać trochę oleju lnianego
Z Kuchni Do Kuchniłyżki mleczka kokosowego 1/3 startej gałki muszkatołowej 3 łyżki soku z cytryny dowolny makaron 0,5 szklanki startego parmezanu garść kiełek ulubionych pieprz, sól Przygotowanie: Dokładnie umyty szpinak wrzucamy na patelnię, dodajemy starte 2 ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, pieprz i sól i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy sok z cytryny, mleczko kokosowe i dusimy przez(...)Makaron gotujemy al dente, mieszamy ze szpinakiem. Całość posypujemy parmezanem i ulubionymi kiełkami
Łycha smakówJakiś czas temu już wzięło mnie na przygotowanie "zielonych" klusek śląskich. Plan był taki, że dodam do nich zmiksowane liście świeżego szpinaku, ale jako że sklepy na wiosce rządzą się swoimi prawami, to po prostu ich nie kupiłam. Wszędzie tylko mrożony... Zbuntowałam się więc i zamiast szpinaku użyłam mrożonego groszku, który równie intensywnie oddał swój kolor potrawie. Kluski najlepiej
Kuchnia w czekoladziePoznajcie mojego nowego przyjaciela. Smoothie buraczane to nie tylko soczysty odcień różu, ale także bardzo zdrowy koktajl: buraki pomagają obniżyć ciśnienie krwi; jabłka są pełne błonnika pokarmowego; szpinak świetnie nadaje się na wzmocnienie; imbir działa przeciwzapalnie, a nasiona chia są bogate w błonnik, białko i kwasy omega-3. Nic dziwnego, że ten napój tak się rumieni. Składniki (2 porcje(...)duży ugotowany lub upieczony burak -1 jabłko -garść szpinaku -10 g nasion chia -1 łyżka jogurtu naturalnego -150 ml soku jabłkowego -1,5 cm kawałek świeżego imbiru -garść kostek lodu Przygotowanie Burak pokroić w małe kawałki. Jabłko obrać i oczyścić z gniazda nasiennego. Imbir obrać. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu. Zblendować. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 129,2 kcal
Zielona Kuchniaeczki proszkowanego chilli 400g puszka siekanych pomidorów 200g ugotowanych nowych lub sa ł atkowych ziemniaków; mo ż na u ż y ć puszkowanych 100-150g szpinaku, najlepiej takiego o ma ł ych listkach 'baby spinach' sól i pieprz do podania c hlebki naan czutnej z mango ugotowany ry ż raita Rozgrzej olej w sporym garnku(...)ziemniaki i zagotuj. Zmiejsz ogie ń , przykryj niedok ł adnie pokrywka i zostaw na oko ł o 10 minut, lub do czasu, a ż kurczak jest ugotowany. Wmieszaj szpinak, dopraw do smaku sola i pieprzem, i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, mieszajac od czasu do czasu. Podawaj z ry ż em, naan i/lub czutnejem z mango, oraz kleksem
Lejdi of the houseciecierzycą i soczewicą. Myśląc o tej ciecierzycy, pomyślałam, że ciekawie mogłaby smakować w serniku, a mocniej doprawiona stworzyłaby przyjemną dla podniebienia całość. Wyszło pysznie! Składniki spód 2 garści świeżego szpinaku garść bułki tartej 1,5 łyżeczki oleju kokosowego masa serowa 800 g twarogu półtłustego (zmielonego) 2 jajka 100g ugotowanej ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz(...)przełóż do blendera, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę oliwy z oliwek, imbir oraz sok z cytryny. Całośc zblenduj na gładka masę bez grudek. Przygotuj spód sernika. Świeże liście szpinaku umieść w blenderze razem z bułką tartą i olejem kokosowym. Zblenduj całość. Małą tortownicę 18cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie masą szpinakową wylep dno. Zmielony twaróg umieść w misie miksera
Raj dla PodniebieniaSkładniki 1 szklanka czarnego ryżu 1½ szklanki wody olej kokosowy dowolna ryba sól,pieprz do smaku panko 1 mango obrane i pokrojone w kostkę młode liście szpinaku 1 łyżeczka miodu,lub cukru pudru 2 łyżeczki octu jabłkowego ,lub sok z cytryny ocet oliwa z oliwek Wykonanie Jedna szklankę czarnego ryżu wsypać do rondla ,dodać łyżkę oleju kokosowego ,lub oliwy(...)jabłkowy ,miód i oliwę z oliwek dokładnie wymieszać ,dodać sól i pieprz do smaku. Mieszać sos do połączenia smaku i rozpuszczenia soli i miodu. Na talerz wyłożyć zielone liście szpinaku ,posypać kostkami mango .Wszystko skropić zrobionym sosem. Na to wyłożyć czarny ryz i na wierzch upieczoną rybę. Panko to panierka chleb pszenny pokroić w kromki ,podpiec -wysuszyć w piekarniku ,przy
w mojej kuchnirestrykcyjni, zdarza się nam „zgrzeszyć”, ale jest to wyjątkiem aniżeli regułą. Składniki na 4 porcje: 350g makaronu pełnoziarnistego lub bezglutenowego (u mnie penne)* 500g piersi z kurczaka 450g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 200g jogurtu greckiego 100g serka śmietankowego (u mnie Delicate jogurtowy) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokrój(...)kostkę. Podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekany czosnek, chwilę go podsmaż i dodaj szpinak. Smaż do momentu aż brykiet się rozmrozi i odparuje z niego nadmiar wody. Posól i popieprz do smaku. Na koniec dodaj jogurt naturalny i serek śmietankowy. Gotuj chwilę na wolnym ogniu do połączenia składników. Uważaj, aby się nie zważyło. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem
Fabryka pomysłówKolejne danie z diety przyspieszającej metabolizm dozwolne w fazie III. Idealne na obiad lub ciepłą kolację. Przepyszne! Przepis podaję za autorką diety H. Pomroy, jedynie liście szpinaku podmieniłam jarmużem. Polecam wszystkim, przepis jest łatwy i bardzo uniwersalny! Składniki na 4 porcje: 450 g filetu z kurczaka z chowu ekologicznego, bez skóry 2 szklanki jarmużu 1 cebula 1 puszka mleka kokosowego(...)zgęstnieje. Włóż pokrojone na 2-3 cm kawałki mięso do sosu i gotuj około 10 minut, aż się dobrze zetnie. Wmieszaj pokrojone liście jarmużu pozbawione grubego ogonka jeśli dodajesz szpinak, dodaj go 2-3 minuty przed końcem. W razie potrzeby dosół do smaku podawaj z ugotowaną quinoa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sól, pieprz ok 20 g świeżego imbiru 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy czosnek 5 ząbki 1 szklanka bulionu pół szklanki śmietanki ser mozzarella (jedna kulka) garść świeżego szpinaku sok z połowy cytryny sok z 1 limonki świeży tymianek(jak nie mocie to może być ok 1 łyżeczki suszonego) Przygotowanie: Ćwiartki dzielimy na pół,w miseczce mieszamy ze sobą(...)pozostały na patelni tłuszcz wrzucamy starty imbir i czosnek,lekko smażymy żeby puścił aromat i wlewamy sok z cytryny i limonki oraz bulion,zagotowujemy całość,dolewamy śmietankę,szpinak i pokrojoną w kostkę mozzarellę,,doprawiamy do smaku tymiankiem solą i pieprzem. Zalewamy sosem nasze mięso dodajemy kilka plasterków cytryny i zapiekamy w 200 stopniach ok 35-40 min . Smacznego
Swojskie jedzonkoziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza, bób itp.). Polecam te zielone oraz kiszonki, czyli ogórki i kapustę, sałaty, kapusty, cukinię, bakłażana, brukselkę, brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, szpinak, szparagi, grzyby, pomidory, ogórki, paprykę itp. Tłuszcze: smalec, masło ekstra (min 82%) i klarowane, łój, tłuszcz gęsi oraz kaczy, olej kokosowy, oliwa z oliwek i oliwki, olej z awokado(...)maliny, truskawki. Słodziki i odżywki białkowe dobrej jakości (patrz skład). Przepisy polecane przeze mnie na adaptacji: ŚNIADANIA i KOLACJE: Jajko w chmurce Bekonowe gniazdka jajeczne – bez nabiału Rollsy ze szpinakiem i łososiem – bez nabiału Omlet z warzywami – bez nabiału Jajka sadzone na boczku Jajko w koszulce Śledzie po kaszubsku Pasztet LCHF Shakshuka Sałatka z awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno
Ola la LCHFUdoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym. Wyszło efektownie i smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty(...)mąki uniwersalnej Łyżeczka suszonych drożdży 1/4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy plus łyżka do posmarowania formy do pieczenia Jajko 5-6 łyżek ciepłej wody Pesto: Garść szpinaku Mała garść natki pietruszki Mała garść orzechów włoskich Ząbek czosnku 2 łyżki tartego sera (parmezan, dziugas lub bursztyn) 1/3 szklanki oleju rzepakowego Ciasto: 2 szklanki mąki Półtorej łyżeczki suchych drożdży
Niedzielny kucharz