szpinak - 15265 przepisów (strona:539/1018)

Piersi kurze ze szpinakiem 148

Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Nie mogą być zbyt miękkie ani rozgotowane. Zostawić na później. Przygotowanie farszu – na patelni roztopić masło i wrzucić rozmrożony i odciśnięty szpinak, dodać posiekany czosnek. Smażyć około 3-4 minuty, mieszać co chwilkę. Dodać mozzarellę i wszystko lekko zmiksować. Na przygotowane filety z kurczaka nałożyć farsz na 1 połowę płata mięsa

Kuchnia Pokoleń
Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami i fetą 222

Jedno z moich ulubionych zestawień - delikatne mięso z kurczaka nadziewane serem feta i suszonymi pomidorami. Tego typu danie obiadowe doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny domowy

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa bagienna wersja studencka JEDYNA PRAWDZIWA (wpis sentymentalny) 159

czosnku vel dużo sproszkowanego puszka pomidorów kartonik przecieru pomidorowego puszka soczewicy(w oryginale cieciorki ale student daje co ma -kiedyś jadłam z kurczakiem i też było pycha) 11kulek mrożonego szpinaku łyżka masła świeże pieczywo ulubiony smak lodów Przyprawy sól pieprz zioła prowansalskie łyżka vegety bazylia sproszkowany czosnek Ilość zabrudzonych garów patelnia/garnek(proponuje duży wok lub garnek by nie brudzić dwóch(...)soczewicę/cieciorkę(wariant z kurczakiem-należy go podsmażyć osobno na patelni) 5.W połowie szklanki wody rozpuścić vegetę(lub pół kostki rosołowej). Dodać do naszego gara. 6. Wrzuć szpinak. Doprowadź do wrzenia. Dopraw porządnie 7. Przełóż zupę do misek. Posyp serem. Podawaj ze świeżym pieczywem(polecam bułki lidlowskie fitness lub z pestkami dynii) i sałatą lodową z vinegretem

U Fiolki
Sałatka ze szpinakiem i kurczakiem - lekki obiad :) 287

mieszanki Bakal . Ponad to sos wzbogaciłam o słodką paprykę , której obecność bardzo się tu wpasowała i nadała pysznego smaku sałatce.  Składniki (1 porcja): garść miksu sałat garść szpinaku  1/3 papryki  1 mały ogórek gruntowy 1 mała pierś z kurczaka 3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej  miks ziaren do sałatki (Bakal)  Dressing: 1 łyżka soku z cytryny(...)stron, a następnie duś pod przykryciem kilka minut.  W tym czasie pokrój ogórka oraz paprykę. Przygotuj dressing mieszając wymienione powyżej składniki.  Na talerz wyłóż liście sałaty i szpinaku. Kolejno wyłóż komosę ryżową, warzywa, kurczaka. Całość polej przygotowanym dressingiem i posyp mieszanką ziaren do sałatek

Zdrowie na języku :P
Zupa z fasolki i szpinaku 138

można odpocząć. Mam nadzieję, że uda mi się pogodzić obowiązki z gotowaniem :-) Póki co, częstuję Was zieloną zupą. Składniki -20 dag zielonej fasolki szparagowej -4 ziemniaki -cukinia -20 dag szpinaku -ząbek czosnku -2 łyżki oleju -6 szkl. bulionu warzywnego -sól, świeżo zmielony biały pieprz -starta gałka muszkatołowa -kwaśna śmietana lub jogurt naturalny Przygotowanie Obrać cebulę, czosnek oraz ziemniaki. Czosnek posiekać(...)Wrzucić przygotowanie warzywa. Mieszając, smażyć 2-3 minuty. Dodać bulion, zagotować. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i gotować tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Szpinak opłukać, pokroić na kawałki, dodać do zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Ugotowaną zupę lekko schłodzić i zmiksować na gładko. Przyprawić świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową. Fasolkę szparagową opłukać

Zielona Kuchnia
Penne zapiekane z cukinią i pomidorami 114

rynku - makaron od firmy Elovena. Muszę przyznać, że w zapienkance spisał się idealnie! :-) Składniki -ok. 200g makaronu penne -2 pomidory -1 cukinia -2 jajka -5 łyżek śmietany -250g szpinaku mrożonego -opakowanie sera lazur (ok 150-200g) -2-3 ząbki czosnku -sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Cukienię i pomidory obrać i pokroić(...)plasterki. Wrzucić na patelnię, podlać wodą i dusić aż zmiękną. Szpinak rozmrozić, odparować. Dodać zgnieciony czosnek, 3 łyżki śmietany. Wymieszać doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do masy szpinakowej wrzucić makaron, dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na makaron przełożyć podduszone wcześniej warzywa. Jajka rozbić widelcem, dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać. Można doprawić. Powstałym 'sosem' polać zapiekankę

Zielona Kuchnia
Pasta twarogowa z pomidorami i rzodkiewką 166

Dobre pasty kanapkowe powinny być przede wszystkim zdrowe, smakować rewelacyjnie i być proste i szybkie w wykonaniu. Pasty kanapkowe są dobrą alternatywą dla sklepowych wędlin, pasztetów

Kuchnia Pełna Pasji
Naleśniki z masłem orzechowym i bananami 229

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam masło orzechowe z bananami, albo czekoladą.. tak wiem połączenie mega kaloryczne:) Jednak z dawką ruchu na świeżym powietrzu

Kuchnia Pełna Pasji
Fitburger z indyka z cukinią 174

Codziennie towarzyszą nam różne pokusy, zwłaszcza te niezdrowe i bardzo kaloryczne - mówię oczywiście o fast foodach. Fitburger z indyka jest doskonałą alternatywą dla doskonale nam znanych

Kuchnia Pełna Pasji
KURCZAK FASZEROWANY GRZYBAMI LEŚNYMI 210

SKŁADNIKI na 4 osoby: 1 kurczak ok 1.5 kg Sól i pieprz do smaku Farsz 40 dag leśnych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 dużych garści świeżego szpinaku Sól i pieprz do smaku 2 łyżki czosnku granulowanego 2 łyżki masła 2 łyżki suszonej bazylii Marynata 1 łyżka oleju 2 łyżki papryki czerwonej ostrej i słodkiej 2 łyżki czosnku granulowanego(...)łyżki masła a następnie czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cebulę pokrojoną w kosteczkę.  Mieszkam następnie dodaję grzyby. Całość smażę na małym ogniu aż będą ładnie szkliste. Dodaję szpinak, sól i pieprz do smaku oraz czosnek granulowany i suszoną bazylię. Kurczaka myję a następnie wycinam kości. Ja jedynie pozostawiam skrzydełka. Kurczaka nacieram przyprawami.  Kurczaka faszeruje. Zaszywam kurczaka albo spinam

Gotowanie Patki
Zupa ze szpinakiem i klopsikami 148

mielonego fileta z indyka świeży tymianek 1 sucha bułka pszenna 1 jajko pół szklanki mleka 1 duża cebula puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 - 3 ziemniaki opakowanie szpinaku "baby" (250 g) sól, pieprz, czosnek granulowany gałka muszkatołowa Przygotowanie: Suchą bułkę pszenną moczymy w mleku, tak aby zmiękła. Mięso mielone doprawiamy tymiankiem, solą, odciśniętą bułą, czosnkiem i wbijamy jajko. Wyrabiamy masę(...)wody. Do gotującego się mleka wrzucamy pojedynczo pulpeciki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy osobno w osolonej wodzie. Gdy wszystkie pulpeciki wylądują już w garnku, to dodajemy opakowanie szpinaku. Pamiętajmy, by zwrócić uwagę, czy był on wcześniej myty. Jeśli przeszkadzają Wam zbyt duże jego liście, to spokojnie możecie go poszatkować. Ja  lubię jeszcze grzyby mun, zatem dodałam garstkę

Karczma Honorietty
Owsianka z malinami i borówkami 181

Pyszne i zdrowe śniadanie dające nam mnóstwo energii, która jest stopniowo uwalniana. Chcąc podzielić się Wami przepisami na owsiankę, chyba musiałabym stworzyć osobną kategorię:) Wielu z

Kuchnia Pełna Pasji
Naleśniki z serem białym i owocami 222

Lato lubię najbardziej z racji dostępu do świeżych owoców i warzyw. O tej porze roku smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Wariacji na naleśniki możemy

Kuchnia Pełna Pasji
Rolada z patisona,szpinaku jaj,szynki i makreli 136

przygotowałam z nimi pyszną przekąskę Parę składników ale jaka pyszna wyszła. Akcja kulinarna "JEDYNE TAKIE WAKACJE Z SEKO”. Składniki: patison 2 szt ( po starciu na tarce 200 g) szpinak świeży 2 garście(posiekać drobno) jaja 4 szt sól morska do smaku pieprz ziołowy do smaku czosnek 4 ząbki do smaku Dodatkowo: szynka konserwowa ( plastry tyle by zakryć) makrela dzwonka(...)SEKO na fali smaku serek topiony ze szczypiorkiem 1 opakowanie   Wykonanie: Patisona myjemy i ścieramy na tarce razem ze skórką uważając by nam pestki nie wpadły .Szpinak świeży myjemy i kroimy drobniutko, dodajemy do startego patisona,wbijamy jaja i łączymy.Dodajemy sól,pieprz do smaku i starty czosnek. mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasz farsz. Pieczemy

Różowa kuchnia
Lasagne cukiniowa z sosem bolońskim i szpinakiem 177

400g mięsa wieprzowego (np. łopatka) - 400g mięsa wołowego (np. łopatka) - 2 duże cebule - 2 marchewki - 3 łodygi selera naciowego - 3 cukinie - 4 ząbki czosnku - 690g przecieru pomidorowego - 1 opakowanie szpinaku - 1 opakowanie (250g) ricotty - 3 opakowania (375g) mozzarelli  - 1 jajko - oliwa z oliwek - 1 papryczka chili - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia - lampka czerwonego, wytrawnego wina Mięso zmielić. Cebulę pokroić(...)czym dodać przecier, bazylię i gotować przez około 30 min. Przygotowanie farszu szpinakowego: Pozostałą 1/3 cebuli zeszklić na osobnej patelni. Dodać kolejne 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę oraz szpinak. Ja uzyłam mrożonego, w sezonie można wykorzystać świeży. Gdy cała woda odparuje, dodać serek ricotta, doprawić solą i pieprzem i odstawić do przestygnięcia. Cukinie pokroić na cieniutkie plasterki, najlepiej

Zgrabne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania