szpinak - 15265 przepisów (strona:542/1018)

Sałatka szparag/ jajko w koszulce/ botwina/ feta/ suszone pomidory/ orzechy laskowe i cytrynowy dressing 108

szparagi i jajko w koszulce. Reszta to już inwencja twórcza i zawartość lodówki. Warzywa upolowane w warzywniku mamy i babci smakują niesamowicie w takich sałatkach. Dziękuję Wam kochane. Szpinak prosto z grządek, rzodkiewki idealnie szczypiące w język czy botwinka młoda smakują zdecydowanie lepiej, kiedy przywiozę je ze wsi od rodziny. Strasznie doceniam to, że mam taką możliwość jeść żywność niemalże(...)wprost z warzywnika mojej rodzinki żyjąc na co dzień w Wielkim Mieście.  Składniki na 1 porcję: garść świeżego, młodego szpinaku  kilka listków botwiny  2-3 rzodkiewki  garść orzechów laskowych  1 jajo 2 suszone pomidory kawałek sera feta  5-6 główek szparag zielonych  kilka plastrów ogórka zielonego  cytrynowy dressing: sok z ćwiartki cytryny

Mango Papaja
CAMEMBERT PODAWANY NA SZPINAKU Z OWOCAMI, PŁATKAMI MIGDAŁÓW I SOSEM GRUSZKOWYM 149

MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki na ser: 2 opakowania sera camembert, jajko, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Sałatka: 4 większe garście szpinaku, 125 g malin, większa garść borówek, 2 łyżki płatków migdałów, sos: nieduża dojrzała gruszka, łyżeczka miodu, łyżeczka octu balsamicznego, tymianek. Przygotowanie: Camembert panieruję w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażę(...)obieram, kroję w mniejsze kawałki, duszę na małym ogniu z dodatkiem miodu, octu balsamicznego i tymianku około 5-7 minut. Następnie miksuję na gładki sos blenderem. Na talerzu układam szpinak, polewam sosem, układam owoce i płatki migdałów. Na tak przygotowaną sałatkę układam smażony ser. Propozycja podania:  ziemniaki pieczone w panierce

JejKuchnia
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, SEREM LAZUR I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM 138

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-12 Składniki: 200 g szpinaku, 2 nieduże pomidory, 50-100 g sera Lazur z niebieską pleśnią, 6 większych rzodkiewek, kawałek ogórka, 2-3 łyżki ziaren słonecznika, francuski sos vinegrette Prymat. Przygotowanie: Rzodkiewki i ogórka kroję w paski, pomidory i ser w kostkę. Słonecznik prażę(...)suchej patelni. Sos przygotowuję według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki sałatki mieszam ze szpinakiem i przygotowanym sosem

JejKuchnia
LEKKA KANAPKA Z TUŃCZYKIEM 183

Znajdziecie ją prawie w każdym sklepie :Tesco, Lidl, B&M, Poundland.  SKŁADNIKI:   Kanapka 1 kromka chleba pełnoziarnistego, graham 1 łyżka musztardy np. miodowej Kilka listków świeżego szpinaku Kilka plastrów ogórka świeżego Rybka 100 g tuńczyka stek w oleju 1 szalotka 1 ogórek konserwowy Sól i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy np. HEINZ miodowej 1 łyżka jogurt(...)naturalnego PRZYGOTOWANIE:  Tuńczyka odcedzam, przekładam do miseczki. Ogórka konserwowego kroję w kostkę. Szalotkę obieram, kroję w kostkę. Dodaję jogurt, musztardą, sól i pieprz. Mieszam. Chleb smaruję musztardą. Kładę szpinak. Smaruję tuńczykiem. Solę i pieprze do smaku. Ogórka obieram i kroję w plastry. Kładę na kanapkę ok 3 plastey. Smacznego

Gotowanie Patki
TĘCZOWE KANAPKI PEŁNOZIARNISTE Z WARZYWAMI 204

bułeczki pełnoziarniste (lub inne wg uznania) poszatkowana w paski kapusta czerwona pokrojona w paski papryka czerwona starta na tarce o dużych oczkach marchewka pokrojona w paski papryka czerwona liście szpinaku masło (użyłam roślinnego) do wyboru: majonez, musztarda, chrzan, serek śmietankowy lub smakowy) WYKONANIE: Bułki przekrój wzdłuż zostawiając jeden bok nieprzecięty (będzie łatwiej nadziewać bułkę warzywami).  Posmaruj je w środku(...)góra i dół) najpierw masłem, a następnie wybranym przez siebie składnikiem (ja użyłam majonezu). Kolejno kładź warzywa: kapustę czerwoną, paprykę czerwoną, marchewkę, paprykę żółtą i szpinak. Teraz odkrój pozostawione boki bułek i złóż bułki. Możesz przewiązać je dodatkowo sznureczkiem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Zielony koktajl z gruszką 186

Zielony koktajl z gruszką, bananem, sokiem z pomarańczy, szpinakiem i jarmużem to mój pomysł na resztki w kuchni. Została mi bowiem odrobina jarmużu i szpinaku, a przejrzały banan z gruszką już od kilku dni wołały „zjedz mnie w końcu” :) Do tego dwie pomarańcze, które straciły już na jędrności, a ich mało apetyczny wygląd nie zachęcał do konsumpcji. Okazało

Moja Delicja
Sałatka z granatem i pomidorkami śliwkowymi 124

Porcje 4 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 500 g pomidorków koktajlowych, śliwkowych lub innych małych (najlepiej w różnych kolorach) nasiona z 1 granatu garść młodego szpinaku 1/2 żółtej papryki Sos 2 łyżki pasty sezamowej tahini 4 łyżki oleju (najlepiej nierafinowanego o neutralnym smaku) sok wyciśnięty z 1 cytryny 5 łyżek wody sól morska do smaku 1 łyżka syropu klonowego(...)miodu) Przygotowanie Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Szpinak umyj i usuń twarde łodyżki. Umytą papryką pokrój w kostkę lub cienkie paski. Sos przygotuj mieszając energicznie wszystkie składniki w małym słoiczku lub buteleczce. Przełóż warzywa do miski, dodaj nasiona granatu, polej sosem. Smacznego! powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/   Artykuł Sałatka z granatem i pomidorkami śliwkowymi pochodzi z serwisu powiedz

Powiedz dietom nie
Zielone smoothie z kiwi, awokado, banana i szpinaku (bez laktozy, cukru i glutenu) 118

osobiście polecam miód i syrop z agawy.  Dla kogo: dla fanów zielonych napojów dla szukających pożywnego śniadania dla chcących przemycić dzieciom warzywa w diecie Składniki:  pęczek świeżego szpinaku awokado banan 3 sztuki kiwi 250ml wody Wykonanie tradycyjne: Wszystkie składnik włożyć do misy blendera i zmiksować, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Spróbować. Jeśli będzie zbyt gorzkie lub kwaśne możecie(...)dosłodzić sobie miodem/ syropem z agawy lub dodając drugiego banana.  Wykonanie w Thermomixie: Owoce obrać i wrzucić do naczynia miksującego. Dodać szpinak. Zmiksować 10s/obrót 8. Dolać wodę i pomieszać 15s/ obrót

Mania Wypiekania
Koktajl zielony 85

smak wynagradza wszystko! Wypróbujcie go, a już po kilku dniach takiej „zielonej” kuracji wrócą Wam siły witalne! Składniki: (na 2 małe porcje) 1 kiwi garść świeżego szpinaku 1 limonka 1 pomarańcza 1/2 banana łyżeczka świeżego, startego imbiru Wykonanie: Do blendera wrzucić umyty szpinak, obraną połówkę banana, imbir, dodać wyciśnięty sok z pomarańczy i limonki. Zblendować na gładką masę

Raj dla Podniebienia
Zapiekanka z młodych ziemniaków i kapusty 123

sól, pieprz Sos: - 1/2 litra dobrego bulionu - 2 do 3 łyżek mąki pszennej lub z ciecierzycy Dodatkowo: - 2 duże pomidory, jeśli będziecie przekładać każdą wersje to 6 sztuk - liście szpinaku lub rukoli Po dobrej jakości przyprawy jak zawsze zapraszam Was do sklepu  www.Skworcu.com.pl . Jak zrobić krok po kroku... 1. Kapustę i cebulę ścieramy na tarce lub drobno kroimy, blanszujemy(...)następnie powstałym sosem zalewamy wierzch zapiekanki. Czas zapiekania ok. 40-45 minut w 200 C. Na kilka minut przed końcem na wierzch układamy pokrojone w plastry pomidory oraz liście szpinaku, oprószamy solą oraz pieprzem i chwilę razem zapiekamy

Apetyczna babeczka
Zupa z zielonych warzyw z pistacjami 137

surowo, bo wtedy zachowują wszystkie swoje wartościowe składniki, a gotowane potrawy warto wzbogacać świeżą zieleniną, ziołami lub kiełkami. Składniki: 1 brokuł 1 cukinia 1 por 1 garść liści szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g mielonego mięsa 2 łyżki oleju 1,5 litra bulionu pistacje do dekoracji sól pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebulę(...)przez chwilę, często mieszając, po czym dodajemy mięso mielone i dalej smażymy mieszając. Po około 10 minutach dodajemy pozostałe składniki: pokrojony w małe kawałki brokuł i cukinię oraz liście szpinaku. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Zupę miksujemy na krem i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy posypaną posiekanymi pistacjami

Smakowity Blog Kulinarny
Czy chcesz zostać miejskim ogrodnikiem? 127

muszę to mieć! Kiedy Green Farm dotarł do mojego domu, to od razu wzięłam się za wysiewanie tego, co uwielbiam. Na pierwszy rzut poszła kolorowa sałata, miniaturowe pomidorki, szpinak, pietruszka i rukola.  Przygotowanie urządzenia do pracy jest dziecinnie proste i myślę, że dla dzieci to wspaniała zabawa i nauka. Na początek trzeba było zrobić tampony, aby mieć gdzie umieścić(...)miesiącach użytkowania Green Farm z czystym sumieniem mogę polecić go Wam. Jest to urządzenie warte każdej wydanej na niego złotówki. Obserwowanie jak z maleńkich nasion wyrastają sałata, bazylia, pietruszka, szpinak i wiele wiele innych, robi niesamowite wrażenie. Kiedy mam chęć na sałatę, to po prostu biorę nożyczki i ścinam tyle, ile potrzebuję. Prosto na talerz! Dzieci uwielbiają bawić się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka makaronowa z resztek obiadowych 192

niej wykorzystać wszystkie resztki obiadowe jak pieczony kurczak czy makaron. Sałatka makaronowa to szybkie danie. Zawiera ulubione warzywa, dressing… Zawsze smakuje doskonale. Proponuję wersję z kurczakiem , pomidorami i szpinakiem. To jedna z tych sałatek, które sprawdzą się na imprezie czy imieninach lub kolację w rodzinnym gronie. Sałatka z makaronem to typowa sałatka na zimno . Warto ją przygotować na piknik(...)lunch do pracy. Sałatka makaronowa Składniki: 150 g makaronu, waga sucha 250 g pieczonej piersi z kurczaka 20 czarnych oliwek Nikozja 15 pomidorków koktajlowych 50 g mieszanej sałaty, szpinak i rukola Dressing 3 łyżki oliwy 2 łyżki winnego octu ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki oregano, świeżego pokrojonego 5 liści bazylii 6 suszonych pomidorów w oliwie 1 ząbek czosnku

codojedzenia
Zupa krem ze szparagów 115

Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 pęczki zielonych lub białych szparagów 4 łyżki masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 2 garści szpinaku szczypta gałki muszkatołowej 1 szklanka mleka kokosowego sól, pieprz świeże zioła i jogurt grecki do podania Przygotowanie Szparagi umyj, odłam twarde i grube końce (ok. 3 cm). Obierz białe łodygi(...)minuty. Dopraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową, wymieszaj. Wlej gorący bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze kilka minut, następnie dodaj główki szparagów (kilka zostaw do dekoracji) i szpinak. Trzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Lekko przestudzoną zupę zmiksuj w stojącym blenderze razem z mlekiem kokosowym na gładki krem. Podawaj np. ze śmietaną i świeżymi ziołami. powiedz dietom

Powiedz dietom nie
Owoce i warzywa sezonowe – wiosna 136

Melony Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler naciowy Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak     Najłatwiejszą porą roku do tej pory była dla mnie zima. Moje zimowe wyzwanie wyglądało tak: klik . Zimą jadłam buraki, mandarynki, fasolę(...)kapusty.   W każdym razie z wiosennych smaków udało mi się na razie zjeść Cebulę dymkę , Fiołki , Kalafiora , Kalarepę , Kiełki , Pokrzywę , Rzodkiewkę , Sałatę , Selera naciowego , Smardze , Szczaw , Szczypiorek, Szpinak i Truskawki .   Do zjedzenia zostały mi jeszcze Botwinka, Bób, Groszek cukrowy, Por, Portulaka, Rzepa, Rabarbar i Szparagi. A jak Wam idzie przygoda z sezonowością na wiosnę?   Masz ochotę

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania