WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 350 g ulubionego makaronu, 45 0 g mrożonego szpinaku, opakowanie serka mascarpone, plaster sera żółtego (opcjonalnie), 2 łyżki masła, 3 małe cebule, 2 duże ząbki czosnku, tymianek, gałka muszkatołowa, papryka ostra, papryka słodka, rozmaryn, sól, świeżo mielony pieprz. Przygotowanie: Makaron gotuję(...)dente. Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na maśle wraz z przyprawami. Dodaję szpinak, smażę, często mieszając, aż cała woda wyparuje, solę. Następnie dokładnie mieszam z serkiem mascarpone. Kiedy się rozpuści, dodaję porwany na kawałki ser żółty, gotuję jeszcze chwilę. W razie potrzeby sos doprawiam do smaku. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: szklanka liści szpinaku, 30 g sera pleśniowego Lazur (z niebieską pleśnią), 1/2 mniejszej cukinii, 1/3 niedużej czerwonej papryki, 2 jajka, ząbek czosnku, sól, pieprz, posiekany szczypiorek. Przygotowanie: Szpinak siekam, cukinię i ser ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę kroję w małą
JejKuchniadressingu świata, do którego musi zapamiętać kilka składników, więc to dla niego pestka! SAŁATA DO OBIADU, SKŁADNIKI: - 3 garście gotowej mieszanki sałat takiej jaką lubicie najbardziej - garść jarmużu - garść szpinaku - 2-3 łyżki ziaren słonecznika - 2-3 łyżki orzechów włoskich - świeża bazylia (10-12 listków) - dymka Dressing do sałaty (duża ilość do buteleczki, wystarczy na 4 zastosowania(...)łyżeczki musztardy - 5 łyżek wody - sól - 1 łyżeczka miodu Całość zmiksuj blenderem na gładką masę, przelej do buteleczki i przechowuj do 4 dni w lodówce. Sałatę wymieszaj ze szpinakiem i jarmużem. Dadaj dressing, ziarna i orzechy. Całość wymieszaj, posyp posiekaną dymką! Najlepsza sałata do obiadu gotowa! I to jeszcze zrobiona przez NIEGO! Smacznego! Drodzy Panowie ten tekst jest pisany
SMYKWKUCHNISkładniki na smoothie zmiksować za pomocą blendera ręcznego. Przelać do miski. Na górze smoothie, ułożyć dodatki. Posypać spiruliną, udekorować listkiem mięty i można jeść! Smoothie Bowl z awokado i szpinakiem Składniki: 75g awokado 23g liści szpinaku 200 ml mleka roślinnego 1 łyżka syropu z agawy 1 łyżka soku z limonki Dodatki garść owoców leśnych pół banana pokrojonego w plasterki garść
Fill The Bowlkcal) czas przygotowania to ok. 1 h (w tym 20 minut to pieczenie, 25 minut grillowania papryki) Składniki: jajka 3 sztuki papryka 1 sztuka pieczarki 250g szpinak 125g olej do smażenia sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki kroimy w ćwiartki i podsmażamy na odrobinie oleju do momentu aż całkowicie odparuje z nich woda. Tak samo postępujemy ze szpinakiem. Paprykę
rabarbarowomarynowane 100g oliwa z oliwek 1 łyżka rozmaryn 1/3 łyżeczki cebula 3 sztuki czosnek 2 ząbki pieczarki 250g wino białe ok. 20ml pieprz do smaku nasiona chia 1 łyżeczka szpinak 125g bułka tarta 20g mleko do posmarowania ciasta Wykonanie: Ocet balsamiczny mieszamy z ksylitolem w rondelku i podgrzewamy (ok. 10 minut, do momentu zredukowania sosu). Mieszamy składniki na ciasto (mąka(...)łączymy z nasionami chia. Przenosimy warzywa do foremki (keksówki) wyłożonej folią aluminiową (2 warstwy). Buraczki mieszamy z oliwą i rozmarynem, które następnie rozkładamy na warzywach. Na patelni podsmażamy szpinak z pieprzem i bułką tartą. Przenosimy go na następnie na buraczki. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Ciasto przenosimy na blat, opruszamy mąką i rozwałkowujemy do wielkości foremki. Ciastem przykrywamy warzywa, zabezpieczamy
rabarbarowoznalazłem w ogródku (nie moim co prawda, a ogólnodostępnym :) ) żółtlicę drobnokwiatową łac. Galinsoga parviflora. Miałem opisać jej właściwości więc wygląda to następująco: Na 100g Białko 3,2 g (szpinak 2,8g) Węglowodany 5.5 g Tłuszcz 0,4 g Błonnik 1,1 g Wapń 284 mg Magnez 60 mg Potas 58 mg Żelazo 5,3 mg (szpinak
Kryzysowa Książka Kucharskawspółczesna Gomorra, szerszej publiczności również kojarzy się z dobrze zorganizowaną przestępczością. Tam z kolei jedzą ruloniki z mąki i wody zwane cannelloni. Zazwyczaj je czymś nadziewają. Na przykład szpinakiem. O wyższości żółtlicy nad szpinakiem, w postaci suchych liczb pisałem już tutaj , dlatego postanowiłem zrobić kuchnię super fusion i kukurydzę zastąpić mąką kukurydzianą. Ze względu na rodowody dań wyszło prawie
Kryzysowa Książka Kucharskadzisiaj. Naprawdę Nie wiedziałam ze jest to aż tak banalne. Wiec po raz pierwszy kasza kuskus w moim wydaniu. Składniki na jedną porcję: 1/4 szklanki kaszy kuskus Dwie garści szpinaku 100g pieczarek Pół papryki czerwonej Parmezan Kasze należy wsypać do miseczki i zalać wrząca woda w tej samej ilości co kaszy. Czyli na 1/4 szklanki kaszy używamy 1/4 szklanki wrzątku(...)Przykrywamy i zostawiamy pod przykryciem, po około 5 minutach kasza jest już gotowa. Na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki z papryka, dodać szpinak i wszystko razem smażyć do odparowania wody. Doprawić sola, pieprzem, słodka papryka i curry. Dodać kuskus wszystko razem wymieszać i przełożyć na talerz. Posypać tartym parmezanem wedle uznania. Gotowe! Szybki obiad, a do tego bardzo zdrowy
Delusional TrinePate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym
Kulinarne przygody Gatitywinie 4. Zapiekanka ziemniaczana z grzybami 5. Zapiekanka jajeczna z brokułem 6. Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką 7. Zapiekanka warzywna 8. Zapiekanka z bakłażanem i pomidorami 9. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 10. Zapiekanka warzywna z ziemniakami 11. Wegetariańska lasagne z cukinią 12. Lasagne z mięsem mielonym 13. Zapiekanka z brukselki 14. Zapiekanka brokułowa z jajkami pod beszamelem 15. Zapiekanka wiejska ziemniaczana(...)Zapiekanka kalafiorowa z ryżem 17. Zapiekanka makaronowa z zielonym groszkiem i szynką 18. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami 19. Zapiekanka jajeczna 20. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 21. Zapiekanka makaronowa na szybko 22. Zapiekanka ziemniaczana z serem wędzonym 23. Zapiekane roladki kapuściane 24. Zapiekanka z kiszoną kapustą i kiełbasą 25. Zapiekanka dyniowa na słodko
Tradycyjna Kuchniasoli 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody Nadzienie: 3 jajka (można śmiało dać 4) kilka plasterków szynki z indyka (opcjonalnie dla mięsożerców) 3 garście poszatkowanego szpinaku szparagi pokrojony pomidor malinowy, lub pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy i wyklejamy foremkę na tartę. Jeśli ciasto(...)palcami. Nakłuwamy dziurki widelcem i pieczemy przez ok. 12 minut w temp. 200 stopni. W czasie gdy tarta się piecze, przygotowujemy nadzienie. Do miseczki wbijamy jajka. Kroimy szynkę i szpinak. Dodajemy do jajek i mieszamy. Myjemy i przygotowujemy szparagi i pomidora. Gdy tarta będzie upieczona, wylewamy na nią masę jajeczną i układamy na wierzchu szparagi i pomidory. Wkładamy do piekarnika
Mama z Motylemkonieczności szukania ich między zębami w trakcie jedzenia :) Składniki: 2 filety pstrąga tęczowego (łososiowego) ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowej z olejem z pestek dyni 2 kawałki (brykiety) mrożonego szpinaku 30g orzechów włoskich 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz oraz czosnek mielony do smaku Sposób przygotowania: Filety myjemy, osuszamy, a jeśli trzeba usuwamy pęsetą ości(...)Delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Rozmrożony szpinak łączymy z olejem, orzechami, sokiem z cytryny i 2 łyżkami parmezanu. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem granulowanym, a jeśli ktoś chce to także solą, ale uważać bo parmezan jest wystarczająco -dla mnie- słony. Wszystko razem dokładnie miksujemy i rozsmarowujemy na rybach. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180st
Kuchnia w czekoladziełatwa do przygotowania. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 1 cebula, 250g pieczarek, 200g makaronu z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem ITALIAMO z Lidl Polska , ½ pęczka koperku, 250ml śmietany 30%, 100g masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Makaron(...)minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 5. Gotową potrawę wykładam na talerz. Posypuję posiekanym świeżym koperkiem. Do przygotowania karpia użyłam makaronu z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem, który otrzymałam od Lidl Polska . Wraz z makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego". W książce znajdziemy cały wachlarz
Tradycyjna kuchnia Kasirestaurację i pizzerię w której wylądowałam przypadkowo dzięki mojej przyjaciółce po ciężkim dniu pracy. Opłaciło się. Jadłyśmy moje ukochane makarony. Ja spaghetti bolognese, a ona penne z kurczakiem i szpinakiem. Makaron ugotowany idealnie (al dente) <3 Naprawdę palce lizać. Muszę się tam jeszcze umówić z kimś na pizzę, bo także uwielbiam, a chętnie spróbuję czy jest równie pyszna(...)uzupełnię ten wpis. Naprawdę na dobry makaron niełatwo trafić. Obsługa profesjonalna, spokojne i urokliwe miejsce, widok z zza okna przepiękny. Pełen relaks... Spaghetti bolognese - niebo. Penne z kurczakiem i szpinakiem. Zielona herbata (to, co lubię pić najbardziej). Widok z dużych okien lokalu... (https://web.facebook.com/restauracja.amalfi/photos/a.354742174591347.83404.216196621779237/354742177924680/?type=3&theater)
Karola gotuje