lunch do pracy Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera – składniki: 6 małych albo 4 średniej wielkości buraki czerwone 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 garście umytego szpinaku 1 garść orzechów włoskich 50 g kremowego serka koziego 2 łyżki gęstego jogurtu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj dokładnie buraczki, przełóż(...)Połącz kozi serek z jogurtem i energicznie ubijaj rózgą, albo przy pomocy miksera. Wyjmij buraczki z piekarnika, przestudź i obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Na talerzu rozłóż szpinak, wysyp na niego kaszę, a nie niej ułóż buraczki. Udekoruj całość chmurkami z ubitego sera. Posyp orzechami włoskimi. Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Pieczone buraki z chmurkami z koziego serka pochodzi
Niedzielny kucharzlunch do pracy Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera – składniki: 6 małych albo 4 średniej wielkości buraki czerwone 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 garście umytego szpinaku 1 garść orzechów włoskich 50 g kremowego serka koziego 2 łyżki gęstego jogurtu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj dokładnie buraczki, przełóż(...)Połącz kozi serek z jogurtem i energicznie ubijaj rózgą, albo przy pomocy miksera. Wyjmij buraczki z piekarnika, przestudź i obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Na talerzu rozłóż szpinak, wysyp na niego kaszę, a nie niej ułóż buraczki. Udekoruj całość chmurkami z ubitego sera. Posyp orzechami włoskimi. Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Pieczone buraki z chmurkami z koziego serka pochodzi
Niedzielny kucharzwódką i sałatką z tartej brukselki z orzechami włoskimi Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera i kaszą jaglaną Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki, brukselki i szpinaku z kaszą bulgur Środa: Chiński makaron z sosem tahini, kurczakiem i świeżym ogórkiem Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu Piątek: Zupa z soczewicy (masoor dal) wg Nigeli Lawson Pobierz(...)sałatką z tartej brukselki z orzechami włoskimi Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera i kaszą jaglaną (sprawdź przepis) Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki, brukselki i szpinaku z kaszą bulgur (sprawdź przepis) Środa: Chiński makaron z sosem tahini, kurczakiem i świeżym ogórkiem (sprawdź przepis) Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu (sprawdź przepis) Piątek: Zupa z soczewicy
Niedzielny kucharzWarzywa kolorowe w woku wysmażone, na nich ravioli ze szpinakiem położone. Papryką wędzoną zostało doprawione, pieprzem wyostrzone. Wszystko smakami ciekawie się połączyło i smaczne, danie „stworzyło”. Dla całej rodziny szybkie do przygotowania, smaczne do zjadania, łatwe, ale niebanalne, rozgrzewające w smaku idealne. Składniki: 1 opakowanie Ravioli ze szpinakiem z dodatkiem serka mascarpone Hilcona, 1 czerwona papryka, 1 duża
Moniki Smakołykijakości, więc właściwie nie chce mi się nawet na ten temat pisać. Składniki: 300 ml kefiru 2 łyżki otrębów 9 (ja użyłam żytnich) 1 banan duża garść świeżego szpinaku (przepis na 2 porcje) Otręby zalewamy w blenderze kefirem, odstawiamy na 10 minut. Dorzucamy do tego obranego banana i szpinak. Miksujemy na gładki koktajl
Kardamonovyskładniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g jarmużu świeżego lub mrożonego (lub szpinaku) 1 jajko 1 łyżeczka oleju wykonanie: Do naczynia miksującego (o dużej mocy) wkładamy mąkę oraz jarmuż. Miksujemy przez ok. 2 sekundy na wysokich obrotach. Następnie dodajemy jajko oraz olej i zagniatamy ciasto. Wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty (tagliatelle, lazanie, kokardki, łazanki…) Gotujemy w osolonej(...)wodzie przez ok. 3-4 min. Jeśli używamy mrożonego szpinaku to odciskamy go z nadmiaru wody
Domowy Smak Jedzeniakroimy na ćwiartki lub ósemki (w zależności od ich wielkości – na równe kawałki na jeden kęs). Dodajemy do nich ugotowaną soczewicę i porwaną na kawałki sałatę rzymską, jarmuż albo szpinak oraz posiekaną natkę pietruszki. W cienkie półplasterki kroimy czerwoną cebulę lub szalotki. Mieszamy wszystko delikatnie dłonią, w dużej misce, tak żeby nie połamać ziemniaków. Kapary drobno siekamy, przekładamy do wysokiego(...)aromat grillowanej wieprzowiny – zabierzcie ją wtedy na grilla, na zimno. SKŁADNIKI 4 średnie porcje jako dodatek do obiadu 600g młodych ziemniaków (polecam cypryjskie) 100g sałaty rzymskiej, młodego jarmużu lub szpinaku baby 150g ugotowanej soczewicy (np. z puszki) 45g czerwonej cebuli lub szalotek 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki SKŁADNIKI SOSU 1 czubata łyżka kaparów z zalewy 2 pełne
Karo in the Kitchenmoje ulubione przepisy na domowe dressingi, a także garść porad, jak przygotowywać sosy i łączyć je z sałatami. Powiem Wam, że lubię sałatę, szczególnie rzymską, dębolistną, rukolę oraz szpinak. Dodaję sobie grubą warstwę do kanapek i oczywiście stanowią one bazę dla moich sałatek. Liście sałaty same w sobie są gorzkawe i zdaję sobie sprawę, że wiele osób za nimi(...)możesz dodać do niego 1 łyżeczkę nieostrej musztardy lub 1 rozgnieciony ząbek czosnku. Do czego pasuje? do gorzkich sałat jak cykoria, endywia i radicchio, a także do sałatek ze szpinakiem, rukolą, botwinką baby do sałatek z dodatkiem owoców jak pomarańcze, brzoskwinie, truskawki, figi, ale też do buraków, dyni, szparagów do sałatek z dodatkiem sera pleśniowego, gorgonzoli, sera koziego, szynki prosciutto
Chilli Czosnek i OliwaBłyskawiczne danie obiadowe. Bardzo dobrej jakości, gotowe Tortellini z ricottą i szpinakiem, które kupicie w jednym z dyskontów w kropki, podane z trzema dodatkami: rukolą, hiszpańską oliwą (kupioną u “kropkowej konkurencji” :)) i parmezanem. Do tego szczypta świeżo mielonych płatków chilli, odrobina soli morskiej i mamy pyszne, szybkie danie, od którego nie można się oderwać :) Ważna w tym daniu(...)kiedy odkryłam hiszpańską oliwę (na dodatek BIO), nie kupuję innych. Jest delikatna w smaku i idealnie komponuje się z parmezanem w daniach. The post Tortellini z ricottą i szpinakiem na rukoli z oliwą i parmezanem appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjapoście uwielbiam pić koktajle - dodają energii,są pyszne i zdrowe.Dziś moje dwa ulubione. 1. Koktajl zielony ze szpinakiem Składniki: 2 garście szpinaku 1/2 świeżego ogórka 1 pałeczka seler naciowego 1/2 kiwi sok z połowy cytryny 1/2 szkl wody Wszystkie warzywa,owoce pokroić na mniejsze kawałki,dodać sok z cytryny i wodę - całość zmiksować. 2. Zielony koktajl
Niespełnione zdolności kulinarneprostu wolą lżejsze jedzenie. Mój mąż pewnie będzie niezadowolony ;) z braku mięsa, mi jednak to danie przypadło do gustu. SKŁADNIKI: makaron spaghetti (na 2 porcje) 2 garści świeżego szpinaku 1 dojrzałe awokado kilka pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek parmezan sól pieprz A jak to zrobić: Makaron ugotować al`dente. Szpinak opłukać, osuszyć, zmiksować z obranym
Kuchnia w opałachkuchni. Wszystko za sprawą nowej mieszanki młodych listków Romantica od Fit & Easy , która składa się z lekko kwaskowatej czerwonej i zielonej botwinki, wyrazistej rukoli i delikatnego szpinaku. Mix ma przyjemny, orzeźwiający smak, który świetnie łączy się z chrupiącą czerwoną cebulką, soczystą pomarańczą i ziemistym burakiem tworząc sałatkę petardę! Dodałam do niej także dającą sytość zieloną soczewicę, dzięki(...)lunch lub kolację: 2 pomarańcze 1,5 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka łagodnej musztardy sól, pieprz 3 łyżki oliwy 1 opakowanie mieszanki młodych listków botwinki, szpinaku i rukoli FIT&EASY Romantica 1/2 małej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka 150 g ugotowanych buraków pokrojonych na kawałki ( patrz Rada ) 240 g ugotowanej zielonej soczewicy - z 1 puszki
Chilli Czosnek i Oliwamoja wersja tego przepisu. Bazą zupy jest mięsny wywar (u mnie rosół drobiowo warzywny). Składniki: 1/2 opakowania dużych świdrów makaronu 1/2 dużej marchewki garść suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku garść świeżej kolendry gałązka selera naciowego 1 duża czerwona cebula 1 litr rosołu/ bulionu Składniki na pulpeciki: 250g mięsa wieprzowo- wołowego sos sojowy sól, piepsz 1 ząbek czosnku Ponadto: 2 jaja(...)kulki. Jaja gotujemy przez 8 minut. Po wystudzeniu obieramy i zalewamy bulionem na ok 1 godzinę. Warzywa kroimy na cieniutkie kawałki. Wszystkie składniki (makaron, marchew, pomidory, szpinak, kolendra, seler, cebula i pulpeciki) należy umieścić na głębokiej patelni, całość zalać bulionem. Gotować do miękkości makaronu przez ok 10 minut. Zupę nakładamy do salaterek. Na wierzch kładziemy jajko przedzielone
Słodki Zakątekświetna propozycja zarówno dania obiadowego jak również drugiego śniadania w pracy czy kolacji. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 awokado 40g rukoli 50g świeżego szpinaku 4 jajka 10 pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Sos: 4 łyżki śmietany 18% 4 łyżki majonezu 1 łyżka soku z limonki sól pieprz Wykonanie: 1. Tuńczyka(...)odsączyć z zalewy, a szpinak, rukolę umyć i osuszyć. 2. Awokado obrać i pokroić w grubsze plastry. 3. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić na mniejsze części. 4. Pomidorki pokroić na czwórki, cebulę w piórka, a szczypiorek drobno posiekać. 5. Składniki sosu wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. 6. Wszystkie składniki sałatki ułożyć na półmisku następnie oprószyć
Szalona Kuchnia EwelinyCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na sycące danie dla całej rodziny! Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować: - 6 gotowych placków tortilli - 1 opakowanie świeżego szpinaku (300 g) - 200 g mrożonej fasolki - 200 g mrożonej marchewki - 1 opakowanie sera ricotta (250 g) - 100 g sera cheddar - 3 ząbki czosnku - po pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki, kuminu i kurkumy - szczyptę chili(...)pół łyżeczki kuminu, kolendry oraz cukru - 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego - szczyptę chili - sól i pieprz do smaku 1. Na rozgrzanym tłuszczu przez minutę podsmażamy posiekany czosnek, po czym dodajemy szpinak i podsmażamy, aż zmniejszy swoją objętość. 2. Następnie dodajemy mrożoną fasolkę i marchewkę. Całość podsmażamy ok. 15 min, aż warzywa zmiękną. 3. W tym momencie przygotowujemy sos pomidorowy blendując pomidory
Bez Cebuli