Składniki: – ok. 8 sztuk dużych pieczarek lub 16 małych – 10 dag świeżego szpinaku – 20 dag czerwonej papryki – 1 cebula – 10 dag parmezanu – sól, pieprz – olej Przygotowanie: Odcinamy trzonki pieczarek. Pieczarki myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na złoty kolor. Dodajemy umyty wcześniej szpinak,pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone trzony
I LOVE LIFESkładniki na zupę brokułową z kolendrą (ok 1,5l zupy): 1 pęczek natki pietruszki 1 korzeń pietruszki 1 plaster korzenia selera 1 brokuł 1 pęczek świeżej kolendry 1 garść szpinaku sól – ja użyłam soli o obniżonej zawartości sodu pieprz 1 żabek czosnku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jak zrobić zupę brokułową z kolendrą Do garnka wlewamy litr(...)gotujemy ok 20 min aż powstanie nam bulion. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekanego brokuła. Gotujemy jeszcze ok 5 min. Dodajemy pieprz, czosnek granulowany, szpinak, posiekaną kolendrę. Wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liść laurowy ( nie trzeba tego robić ale słabo się miksują i lubię je usunąć w tym momencie). Zupę miksujemy na krem. Doprawiamy
Dorota SmakujePomysł na jutrzejszy obiad --makaron z mięsem mielonym z indyka , bekonem,szpinakiem w sosie pomidorowym. Łatwe i szybkie danie ,nie wymagające zdolności kulinarnych ;) U mnie w domu cieszy się bardzo dużym powodzeniem ;) Uwaga !!! Bardzo szybko znika ;) Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę;) A teraz zapraszam ;) Składniki dla 4 osób: 🍽 500 g mięsa mielonego z indyka(...)Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone przekładam do miski,dodaję przyprawy. Mieszam dokładnie. Na patelni rozgrzewam olej,przekładam mięso, mieszam i smażę na rumiano. Szpinak siekam w paski,dodaję do mięsa. Cebulę oraz boczek również kroję w kostkę ,dodaję do mięsa. Mieszam. Smażę ok 3-4 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaję pomidory.Mieszam. Zmniejszam
Gotowanie PatkiSuper pyszny i szybki do zrobienia koktajl ze szpinakiem . To przepis niezwykle prosty i sprawdzony. Koktajl ze świeżego szpinaku to fantastyczny pomysł nie tylko na śniadanie, ale i jako napój w ciągu dnia. - tylko 4 proste składniki koktajlu -10 minut szykowania i gotowy do picia - zdrowy, pyszny i niskokaloryczny - słodki, ale bez dodatku cukru
AniaGotuje.plzarazem pikantny, dzięki chorizo, które idealnie komponuję się z pyszną mozarellą. Omlet jest bardzo sycący, smakuje na ciepło i na zimno. Spróbujcie Składniki: – 3 jajka – garść świeżego szpinaku – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca, kurkuma, papryka słodka wędzona, sól i pieprz) – 50g chorizo – 70g miękkiej mozarelli – 1 łyżeczka tłuszczu do smażenia(...)mnie masło klarowane) Jajka delikatnie ubić, dodać przyprawy i szpinak pokrojony w paski, wymieszać. Omlet smażyć na małym ogniu, na mocno rozgrzanej, natłuszczonej, nieprzywierającej patelni, pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie na jedną połowę omleta wyłożyć chorizo pokrojone w krążki i mozarellę pokrojoną w plasterki, przykryć drugą połową i smażyć przez kolejne 2 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami
Smaki ArmineNie wszyscy lubią sushi, jednak część z Was tak myśli, bo jeszcze nie miała okazji go spróbować. Może domowa wersja sushi zasmakuje Wam znacznie bardziej, aniżeli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dwóch stron do ścięcia się białek. Przekładamy na tosty posmarowane pastą z awokado. 3. FRITATTA Z WARZYWAMI I SEREM FETA Składniki: 4 jajka 1/4 papryki 1 garść szpinaku 5 plastrów szynki 1/4 kostki sera feta Sól, pieprz, czosnek granulowany Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka roztrzepujemy w misce. Paprykę, szpinak, ser feta i szynkę kroimy w kostkę
Czarnawisienkasałatek „light” a sycące obiado-sałatki 😊 Składniki: opakowanie (500 g )kolorowego makaronu 500 g pieczarek 250 g koktajlowych pomidorków słoik czarnych oliwek 200 g szynki parmeńskiej 400 g szpinaku baby słoik pesto ( 350 g- u mnie czerwone) Przyprawy : sól, pieprz Makaron gotujemy al dente. Pieczarki kroimy w plastry, lekko doprawiamy solą,pieprzem i dusimy do odparowania wody(...)Oliwki kroimy na połówki. Szynkę rwiemy na małe skrawki. Tak przygotowane składniki dodajemy do ostudzonego makaronu. Dokładamy pesto i dokładnie mieszamy. Na końcu mieszamy ze szpinakiem Można doprawić do smaku sola i pieprzem. Smacznego
Domowe ciastaWARZYW Składniki na krem z zielonych warzyw (ok 1,5l zupy): 1 pęczek natki pietruszki 1 korzeń pietruszki 1 plaster korzenia selera 1 brokuł 1 mała cukinia 1 garść szpinaku sól – ja użyłam soli o obniżonej zawartości sodu pieprz 1 żabek czosnku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jak zrobić krem z zielonych warzyw: Do garnka wlewamy(...)powstanie nam bulion. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekanego brokuła i cukinię pokrojoną w kostkę. Gotujemy jeszcze ok 5 min. Dodajemy pieprz, czosnek granulowany, szpinak. Wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liść laurowy ( nie trzeba tego robić ale słabo się miksują i lubię je usunąć w tym momencie). Zupę miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą
Dorota SmakujeŚwietnie sprawdza się jako lancz do pracy. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: 1/2 opakowania makaronu ryżowego, lub spaghetti 2 małe piersi z kurczaka Garść szpinaku 2 marchewki 1 czerwona papryka Pęczek świeżej kolendry Pęczek szczypiorku 1-2 szklanki orzechów nerkowca Dresing 1 ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego lub winnego(...)piekarnika, zawiń w folię aluminiową i odstaw na 10 minut. Krok 3 W czasie gdy piecze się mięso ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ciepłego makaronu dodaj szpinak i wymieszaj. Posiekaj paprykę w kosiarkę, marchewki w paski i dodaj do makaronu. Mięso porwij widelcem na małe kawałki i dodaj do makaronu. Polej całość dresingiem i dodaj kolendrę oraz
Niedzielny kucharzsmak i nadaje pięknego aromatu. 300 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Czosnek granulowany Ostra czerwona papryka Sól Pieprz 1 cebula 1 czerwona papryka 50 g mrożonego szpinaku 1 marchewka 10 pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki wody + 1 łyżka mąki ryżowej Olej do smażenia Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą(...)pieprzem, przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i ostrą papryką. Cebulę siekamy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Gdy cebula zmięknie dodajemy mięso oraz mrożony szpinak. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Warzywa dokładamy do mięsa. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy na wolnym ogniu, aż wszystkie produkty będą miękkie
VioletoweKucharzenieWymieszać. Schab doprawić solą i pieprzem i ponownie włożyć mięso na patelnię. Schab lekko przydusić żeby był w sosie. Zagotować i włożyć wszystko do żaroodpornego naczynia. Na górze rozłożyć szpinak. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 15 minut. Podawać z ryżem makaronem lub ziemniakami. Pycha , smacznego
Kuchnia PokoleńDIETA NA CELLULIT Składniki na koktajl – dieta na cellulit: 5 moreli świeżych lub mrożonych 1 jabłko 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu z agawy 1 garść szpinaku świeżego lub mrożonego 50 ml naturalnego soku z czarnego bzu woda Jak zrobić koktajl – dieta na cellulit: Morele, jabłko pozbawione ogryzka i skórki, sok z cytryny, syrop z agawy(...)wodę, miksujemy na gładki koktajl. Połowę przelewamy do szklanki. Drugą połowę koktajlu miksujemy ze szpinakiem – wlewamy do szklanki. Do koktajlu wlewamy również sok z czarnego bzu. Podajemy natychmiast. Artykuł Koktajl – dieta na cellulit pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujebyło naprawdę obłędne!!! wielkie porcje, same warzywa. Ja oczywiście miałam problem bo wszędzie przewijała się soja w jakiejś postaci ale znalazłam coś dla siebie. Pierwszy raz w życiu jadłam szpinak i mi smakował tak naprawdę :) Mój szpinak z jabłkiem i rodzynkami. Obłędnie pyszne gaspacho. Wypasiona tortilla i mnóstwem dodatków. Na deserrr nie odmówiłam sobie churros :) A na kolacje wybraliśmy
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanka wrzącego soku pomidorowego. Do mąki wlać sok, wymieszać łyżką i wyrobić ręką. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto odstawić na 1/2 godziny przykryte ściereczką. Nadzienie : - około 200 g szpinaku ( użyłem mrożony w liściach ), - około 150 g fety, - około 100 g twarogu półtłustego, - pieprz, sól, - 1 - 2 ząbki czosnku, - masło. Szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przesmażyć na maśle. Przestudzić
Przepisy Mikołaja