energetycznych koktajli. Skoro dotarliśmy do napojów, im również możemy poświęcić chwilę. Zielone koktajle to oczywiście źródło witamin i pozytywnej energii na cały dzień. Można choćby przygotować wersję ze szpinakiem i kiwi. Potrzebujemy kilku owoców kiwi, cytryny, pomarańczy oraz garści szpinaku. Dla smaku można dodać też łyżeczkę miodu. Taka dawka witamin pozwoli na pewno dobrze zacząć dzień. Oczywiście można również wypić
365 dni dookoła kuchnisałaty (masłowa, rzymska i inne), kapusty (jarmuż, rukola, rukiew wodna, pekińska i inne), brukselka, cukinia, ogórek, groszek, cykoria, natka pietruszki, szczypiorek i zielona cebula, por, rzeżucha i świeże zioła, szpinak, botwina, zielona papryka, zielona fasola oraz zielony kalafior. Do tego mamy przecież przepyszne zielone owoce: Zielone jabłko i gruszkę, awokado, kiwi, limonka i zielone winogrona. A jakie dania mogą powstać(...)inne cuda tworzone z zielonych składników to świetny sposób na śniadanie. Zamiast masła, stworzone z oliwą dają super podstawę śniadanie bez mięsa! KOKTAJLE Jeśli komuś nie smakuje jarmuż lub szpinak w wersji liściastej może spróbować go posiekać. A dokładniej zblendować, na przykład z owocami. Najlepiej pasuję do koktajli banany, bo powoduję, że nasz koktajl staje się smoothie [1] Ranking
Fleksitarianizm.plCiasto naleśnikowe: szklana mąki orkiszowej lub innej 1 i 1/2 szklanki wody ( można dodać gazowaną) 2 garście szpinaku baby sól 1/2 łyżeczki jajko olej do smażenia Farsz: 350 g twarożku domowego śmietankowego ( ostatnio w Żabce kupuję firmy Śnieżka z Perlina z krówką - według mnie najlepszy) łyżka miodu skórka otarta z limonki do smaku 1 łyżka płatków migdałowych mięta(...)melisa Szpinak ( bez ogonków) wkładamy do naczynia, wlewamy wodę i blendujemy. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni i niewielkiej ilości oleju cienkie placki. Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy skórkę z limonki i miód oraz listki ziół. Mieszamy. Nadziewamy naleśniki i posypujemy cukrem pudrem
AZgotuj!niej prosty dresing, dowolny, ulubiony, ale można skropić sokiem z cytryny i wystarczy. Po prostu magia. Przepis będzie dostępny we wtorek rano Środa: Kaszotto z boczniakami, marchewką i szpinakiem Kto czyta naszego bloga wie, że jesteśmy wielkimi fanami boczniaków. Te piękne grzyby z powodzeniem zastępują mięso. I doskonale czują się w towarzystwie kaszy. W tym przepisie zrobiliśmy je z niepaloną(...)burgery. Może jesteście zaskoczeni, że mrozimy burgery – otóż jak najbardziej i to na dodatek razem z bułkami i warzywami w środku! Nic im się nie stanie w zamrażalniku, szpinak tylko zmięknie, co akurat w niczym nie przeszkadza. Burgery rozmrażamy jak każde inne jedzenie: wstawiamy dzień wcześniej do lodówki, żeby się zaczęły rozmrażać. W pracy odgrzewamy je w mikrofali ( tu znajdziesz
Niedzielny kucharzkurkumy nadaje im piękny kolor i wpływa na trawienie posiłku. Z pewnością wrócę do nich bo smak mnie zaskoczył. Placki doskonale smakują z sosem jogurtowo - czosnkowym. Składniki: garść szpinaku 2 jajka 4 łyżki mąki orkiszowej 1 - 2 ząbki czosnku 1 łyżka szczypiorku posiekanego 1/2 łyżeczki kurkumy sól.pieprz Szpinak umyć,posiekać. Przełożyć do miski.dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
Niespełnione zdolności kulinarnedawna wiadomo, że surowe warzywa mają najwięcej wartości odżywczych. Nie inaczej jest ze szpinakiem, który jest bogaty w witaminę C. Poniższy koktajl to źródło witamin, zdrowych tłuszczy. Może być zarówno zdrowym posiłkiem czy przekąską, ale ugasi też Wasze pragnienie. Do przygotowania 2 porcji napoju potrzebujemy: – garść świeżego i umytego szpinaku – pół awokado – jednego banana
Szybko Tanio Smaczniedzień upiec w piekarniku. Łapcie przepis ;) Składniki na 4 porcje: 2 duże filety z kurczaka 120g startego sera mozzarella ½ puszki czerwonej fasoli 4 łyżki kukurydzy 2 garście świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku ½ świeżej czerwonej papryki Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Filety myjemy i osuszamy. Kroimy wzdłuż tak by uzyskać jednakowej wielkości kotlety i delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą(...)pieprzem z obu strony i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Starty ser łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, fasolą, kukurydzą, pokrojoną w kosteczkę papryką oraz drobno posiekanym szpinakiem. Dokładnie mieszamy i układamy po grubej warstwie na każdym kotlecie. Wkładamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na ok 25 minut. Podajemy na ciepło z ziemniaczkami i sałatką
Kuchnia w czekoladziepudełeczko jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Bazą takich sałatek jest często mix liści różnych sałat, ale można użyć jednego, konkretnego gatunku. Na przykład rukoli, roszponki czy szpinaku albo sałaty lodowej. Wszystko zależy od gustu. W dzisiejszej sałatce jako dodatek jest usmażony filet z piersi kurczaka w sezamie oraz ser camembert. Całość jest posypana suszoną żurawiną. Sałatkę przed podaniem(...)polewamy wcześniej przygotowanym sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g filetu z piersi kurczaka 1 opakowanie (100 g) mixu sałat (u mnie rukola, szpinak, botwinka) 1 krążek (120 g) sera camembert 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chili, 1 łyżeczka curry Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu
Danka PichciZielona shakshuka ( taką nazwę można potkać w internecie) to porcja niesamowicie zielonych warzyw. Wykorzystałam w niej jarmuż, szpinak, zielony groszek, cebulkę i czosnek. Dla mnie to duszone zielone warzywa z jajkiem. 1 łyżka oleju/oliwy 1/2 opakowania jarmużu 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 szklanki blanszowanego mrożonego groszku sól i pieprz do smaku opcjonalnie napój(...)Olej rozgrzać i podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pocięty w plasterki. Następnie dodać kumin. Chwilkę podsmażyć dodać jarmuż, szpinak, posolić i dodać pieprz Kiedy liście się zblanszują wbić 2 jaja, przykryć pokrywką na kilka minut (2-3 minuty) na wierzch dodać groszek. Można posypać kolendrą lub natką
AZgotuj!chodzi o różnego rodzaju promocje unikam jedynie rabatów w dziale mięsnym, jakoś nie pachną mi dobrze. Ale takie 2 kawki, które i tak wiem, że wypiję, dodatkowy jogurt, masło, szpinak, owoce… no jak przejść obok nich obojętnie?! Ponadto, mając na stanie do wyżywienia 5 paszczy (w tym 1 własną) wiem, że i tak nic się nie zmarnuje. W dodatku(...)placek, deser, babeczki itp … – słodkie pyszności zostawiłam sobie na sam koniec. Co można mrozić? Na pewno gotowe, świeżo zrobione ciasto np na tartę ( przepis na tartę ze szpinakiem – pycha !) Zgodnie z poradnikiem kuchennym, możemy mrozić ciasto do 3 miesięcy, jednak mi nigdy się to jeszcze nie zdarzyło. Owszem – mrożę, ale max do 2-3 tygodni
W Kawiarencelodówki z resztek jedzenia, wersja dla męża czyli - daj mi tyle sera ile się da! ;-) PRZEPIS NA OMLET BISZKOPTOWY: - 3 jaja zerówki lub wolny wybieg - szczypta soli - 2 garście szpinaku świeżego - łyżeczka masła a nawet mniej - kilka piórek z cebuli czerownej - 3 płaskie łyżki mąki pszennej lub orkiszowej typ 700 - 1/2 kulki mozzarelli - 4 łyżki startego na tarce pecorino(...)prawie potroją swoją objętość, będą bardzo puszyste i sztywne, dodaje mąkę i mieszam na "1" przez 30 sekund. Rozgrzewam - tak do połowy- patelnię, dodaję masło, cebulę czerwoną i szpinak, przesmażam aby zmniejszył swoją objętość. Wylewam masę na omlet, na wierzch układam porwaną na małe kawałeczki mozzarellę i smażę bardzo powoli na takim malutkim ogniu ( ja mam płytę indukcyjną
SMYKWKUCHNImleka 1/2 szklanki wody 1,5 szklanki mąki i kilka łyżek do ewentualnego dodania 1 duże jajko 3 łyżki oleju szczypta soli Na nadzienie: 100g wędzonego boczku opakowanie świeżego szpinaku ząbek czosnku opakowanie kremowego serka śmietankowego pieprz Na sos: łyżka masła łyżka mąki szklanka mleka 50g sera Lazur 2 łyżki śmietany 18% pieprz do smaku Zaczynamy od przygotowania naleśników(...)włączamy średni gaz i smażymy, aż zacznie się zrumieniać – około 708 minut, od czasu do czasu mieszając i rozdrabniając większe grudy. Następnie do boczku dodajemy z grubsza posiekamy szpinak, mieszamy do chwili zwiotczenia. Do tego dodajemy przeciśnięty lub starty ząbek czosnku i wszystko razem smażymy, mieszając, przez około 2 minuty. Ściągamy z ognia. Dodajemy serek, na chwilę go zostawiamy
Smaczna Stronamąki pszennej sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku SOS GORGONZOLA 200 ml śmietany 30% 100 g sera gorgonzola (można dać więcej) sól opcjonalnie: garść świeżego szpinaku, opłukanego i osuszonego DO PODANIA: rukola, pokrojone na połówki pomidorki cherry WYKONANIE Batata myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, bez termoobiegu. Pieczemy(...)najlepiej na noc). SOS GORGONZOLA: Do rondelka wlewamy śmietankę i dorzucamy pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Lekko solimy. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy listki szpinaku, jeśli używamy i gotujemy 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Batata obieramy ze skóry i przekładamy do większej miski. Dodajemy ricottę, jajko i doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz
cool and minty