szpinak - 15265 przepisów (strona:511/1018)

Kurczak w sosie paprykowym 154

cudowny, dla Was koniecznie do wypróbowania. Składniki (na 2-3 porcje): 2 małe filety z kurczaka 2 czerwone papryki mały słoik marynowanej papryki 1 duża cebula 3 garści świeżego szpinaku 200ml śmietanki kremówki 50ml bulionu warzywnego lub drobiowego sól i pieprz do smaku szczypta chili pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżki oleju   Zaczynamy od przygotowania papryk(...)czasu do czasu mieszając, przez około 8-10 minut, aż sos zacznie gęstnieć.   Po tym czasie zmniejszamy ogień do minimum i dolewamy śmietanki kremówki. Mieszamy i dodajemy szpinak – chwilę pozwalamy mu się dusić na wierzchu, aż zwiotczeje, po czym mieszamy. Dorzucamy kurczaka i całość dusimy pod przykryciem jeszcze około 5 minut.   Na sam koniec próbujemy, doprawiamy

Smaczna Strona
Pesto sałatka z tortellini i szpinakiem 121

Lubię sałatki z tortellini. Świetnie nadają się do lunch boxa i wzięca do pracy czy na wycieczkę. Dziś proponuję mięsne tortellini w towarzystwie pesto i świeżego szpinaku. Składniki (3 porcje) -250 g tortellini z mięsem (opakowanie) -2 garści świeżego szpinaku  -8-10 pomidorków kokrajlowych -100 g kukurydzy z puszki -100 g czarnych oliwek -50 g tartego żółtego sera

Zielona Kuchnia
Menu na tydzień: 5 dań z maks 5 składników 145

ugotowany mocno al dente, żeby nie był za miękki po podgrzanku. Do lodówki poszła polędwiczka i filety po francusku. Jako dodatek do dań wykorzystaliśmy ryż i kaszę bulgur oraz szpinak, którego część tylko zużyliśmy do curry oraz groszek, wykorzystany w kurczaku z ryżem. Jeśli podoba Wam się nasz pomysł na menu piszcie, komentujcie i lajkujcie, jeśli Wam nie odpowiada też(...)krewetki 250-300 g Podwójna pierś z kurczaka 2 polędwiczki z indyka 2 małe polędwiczki wieprzowe Warzywa/owoce Mała cukinia Mały słodki ziemniak Szklanka mrożonego groszku Główka czosnku Mała cebula Szpinak 200 g Kalafior Kolendra Bazylia Limonka Cytryna Makaron/ryż ½ opakowania spaghetti 1/2 opakowania makaronu ryżowego Szklanka ryżu Dodatki Puszka mleka kokosowego Puszka passaty (400 ml) 3 jajka Masło Miód

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Zielone curry z krewetkami w 15 minut 112

krewetek, mogą być oczywiście mrożone) Puszka mleka kokosowego 1/2 opakowania makaronu ryżowego Mała cukinia lub mały słodki ziemniak lub jedno i drugie 2 łyżki zielonego curry Garść szpinaku Siekana kolendra 1 łyżka oleju Sok z limonki (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Wyłóż na niego krewetki i smaż przez 4-5 minut z obydwu stron aż krewetki(...)niego mleko kokosowe. Wypełnij puszkę po mleku wodą i wlej do rondla. Następnie dodaj 2 łyżki pasty curry i rozprowadź w płynie. Zagotuj, zmniejsz ogień i dodaj garść szpinaku. Kiedy zmięknie dodaj do curry krewetki. Posyp siekaną kolendrą, dopraw do smaku sokiem z limonki. Podawaj z ryżem brązowym, jaśminowym lub makaronem ryżowym. Artykuł Poniedziałek: Zielone curry z krewetkami

Niedzielny kucharz
Warsztaty kulinarne z Beatą Śniechowską 110

będą uwzględniały takich restrykcji żywieniowych. Moje obawy potwierdziło zaplanowane na tę imprezę menu: Burger z krabem w miękkiej skorupie Dyniowe risotto z krewetkami, granatem i mango Pierogi z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami Zwieńczeniem warsztatów i – jak się okazało – niespodzianką dla uczestników była zaś Pavlova z figami przygotowana przez Beatę Śniechowską. Zjeść czy nie zjeść? Oto jest pytanie(...)smakowania jest kwintesencją dobrej zabawy w kuchni. Nawet na diecie… Bardzo chętnie wprowadzę menu warsztatowe do swojej kuchni. Oczywiście z niezbędnymi modyfikacjami. Farsz do pierogów w postaci mięsa drobiowego, szpinaku, fety oraz pomidorów suszonych sprawdzi się świetnie także w pierożkach pieczonych, które to bez problemu wpiszą się w wytyczne diety ketogenicznej . Natomiast ryż w risotto dyniowym można spokojnie zastąpić znanym

Modern Cave Girl
Zielony koktajl z imbirem 80

zielone koktajle są zdrowe na pewno już słyszeliście. Kluczowym składnikiem w nich są oczywiście zielone liście: jarmuż, szpinak, bok choy, natka pietruszki czy liście selera. Do tego ulubiony owoc, woda i koniecznie kawałek imbiru i kurkumy dla podniesienia naszej odporności. Wtedy jesień nie będzie nam straszna Polecam! Składniki: 2 garście świeżego jarmużu (lub szpinaku, może być mrożony) 1 duża pomarańcza

Lamarida.pl
Zapiekanka warzywna 123

ząbki pomidory w puszce – 800g fasola w puszce – 400g ser feta – 150g chilli mielone – ½ łyżeczki oregano suszone – 1 łyżeczka wytrawne czerwone wino – 250ml szpinak świeży – garść olej do pieczenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Grzyby zalej 100ml wrzątku. Dynię obierz ze skóry i razem z papryką, marchewką(...)piekarnika na 50 minut. Po tym czasie sos powinien się zredukować. Jeśli jest zbyt rzadki zostaw zapiekankę w piekarniku na kolejne 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika i udekoruj szpinakiem. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro th { text-align: left; } table.macro th, table.macro td { padding: 0.3em; } table.macro th.sub { padding-left

wiecejwarzyw.pl
Sezamowe kąski na brukselkowym sosie 67

Pieprz Czosnek granulowany Przyprawa do mięsa 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 0,5 szklanki sezamu  <Radix-bis> Przesmażone warzywa: 1 biała cebula 5 kulek mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 10 pieczarek 15 brukselek 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka wody  2 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz Czosnek granulowany Filet z piersi kurczaka kroimy na paseczki(...)bułce tartej z sezamem. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości z każdej strony. Na osobnej patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mrożony szpinak oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy również połówki brukselek oraz sos sojowy. Całość podlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości brukselek. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na końcu

VioletoweKucharzenie
Leśny mech z truskawkami 107

Każdy słyszał, ale nie każdy robił. Polecam sprawdzony przepis na ciasto szpinakowe z dużą ilością truskawek!  Ciasto: 450g mrożonego szpinaku, 3 duże jaja, 250g cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szkl oleju, 2 szkl mąki tortowej (typ 550), 3 łyżeczki proszku do pieczenia, Przełożenie: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny, 1/3 szklanki wody, 500g truskawek, Ponadto(...)truskawki do dekoracji, świeże liście mięty. Szpinak rozmrażamy i odciskamy. Żelatynę łączymy z wodą. Pozostawiamy do napęcznienia. Jaja wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę, dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 45minut w 160 o C. Po wystudzeniu ciasta odkrajamy wierzchnią warstwę i kruszymy. Pozostałą część kroimy na części. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier

Słodki Zakątek
Piątek: Śródziemnomorska zupa pomidorowa z ryżem 91

duża biała cebula pokrojona w kostkę 1 łyżka suszonego tymianku 1 puszka pomidorów w zalewie 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 papryka żółta pokrojona w kostkę 4 garści szpinaku 2 liście laurowe 1 łyżka oleju 2 litry bulionu Sok z cytryny do smaku Tarty parmezan – kilka łyżek Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżka oleju(...)Krok 3 Wlej do cebuli bulion, pomidory i wsyp ryż, dodaj 2 liście laurowe. Wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie dodaj papryki i szpinak. Zamieszaj i gotuj 10 minut. Dodaj krewetki, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Piątek: Śródziemnomorska zupa pomidorowa z ryżem pochodzi

Niedzielny kucharz
Szakszuka z dynią 110

Składniki /1 porcja: – 1 duży pomidor np. malinowy – 1/2 szklanki dyni hokkaido – 2 jaja wiejskie – 1/2 ząbku czosnku – kilka liści świeżego szpinaku – szczypta kminu rzymskiego – olej rzepakowy – sól i pieprz, papryka słodka i ostra – do podania np. bagietka lub ulubiony chleb Przygotowanie: Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać(...)pieprzem oraz ulubionymi przyprawami      (u mnie papryka słodka i ostra, pieprz) i smażymy kilka minut.  Wbijamy dwa jaja. Gdy jajka zaczną się ścinać posypujemy posiekanym szpinakiem. Przykryć patelnię pokrywką i gotować aż białka się zetną.Podawać z ulubionym pieczywem. Artykuł Szakszuka z dynią pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Zapiekanka makaronowa z porem i sosem pomidorowym 107

pomidorowego albo: 4 duże pomidory łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku pół łyżeczki cukru łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz 3 grube pory 200 g makaronu penne łyżka masła duża garść szpinaku ( ok 100 g) 50 g parmezanu 3 jajka 250 serka ricotta łyżeczka musztardy kromka bułki bez skórki ( może te być kajzerka wydrążona ze środka) sól, pieprz Jeżeli sami przygotowujecie(...)Wyciągnąć z wody i odsączyć. Resztę pora posiekać i usmażyć ok 5 minut na maśle, odstawić. Ugotować makaron na pół twardo. Do miski przełożyć pora, parmezan, ricottę, szpinak, jajka, musztardę, bułkę, sól i pieprz i całość zmiksować. Do powstałej masy dodać makaron i wymieszać. Wysmarować podłużną formę do zapiekanki albo blachę do pasztetu masłem.  Na dno blachy

Smaczny zeszyt
Jesienna sałatka z pieczonym topinamburem i orzechowym vinegretem 125

Jesienią czas zacząć na dobre. Przystawka podana! :) Sałatka z pieczonym topinamburem i orzechowym winegretem Potrzebujesz: 400g topinambura 3 szczypty soli 2 łyżki oleju rzepakowego 2 dojrzałe gruszki 200g świeżego szpinaku lub mieszanki ulubionych sałat Orzechowy vinaigrette 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżeczki drobno(...)oprósz solą. 3. Piecz bulwy na blasze do pieczenia w 190*C przez ok. 30min. 4. Gruszki umyj i pokrój w półplasterki. 5. Rozłóż na talerzach porcję liści szpinaku lub sałat i rozłóż na nich plasterki gruszki. 6. Dodaj na talerze upieczony topinambur i polej całość orzechowym dressingiem. Orzechowy vinaigrette 1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dressingu. Smacznego! Salad with

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania