Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 burrata 1 duży pomidor malinowy 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek EV sok z cytryny sól pieprz garść szpinaku listki bazylii opcjonalnie listki musztardowca Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy do parownika na 5 minut. Po tym czasie szparagi przepłukujemy porządnie pod zimną wodą. Odstawiamy do odsączenia(...)kroimy na cząstki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, odrobinę zimnej wody, czosnek, sól i pieprz. Na dnie talerza układamy porwane listki szpinaku, na nim układamy szparagi, burratę i pomidory. Wszystko posypujemy, bazylią, musztardowcem i polewamy sosem. Od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatitykrewetek i szynki jest smaczna, lekka i efektowna. Można ja przygotować na lekki posiłek lub przekąskę. Cieszy oczy i podniebienie, polecam. SKŁADNIKI : 1 dojrzały ananas garść szpinaku lub innej sałaty 50 - 100 g krewetek 100 g sera fety kilka pomidorków koktajlowych garść jagód i oliwek 100 g szynki wędzonej kilka plastrów cebuli czerwonej(...)dwie połówki, wydrążamy miąższ, sok wyciskamy do miseczki. Krewetki obieramy z pancerzy, doprawiamy sola, czosnkiem i natką pietruszką. Podsmażamy 2 minuty na patelni z każdej strony. Sałatę lub szpinak mieszamy z pokrojoną szynką, fetą, oliwkami, pomidorkami i cebulą. Do soku dodajemy rozgnieciony czosnek, pokrojoną natką, sól, pieprz, musztardę, oliwę i wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie sos winegret. Połówki ananasa
Kulinarne Fantazje Mariolizielony ideał. Błonnik i owocowe węglowodany przygotują nas na nowy dzień! POTRZEBUJEMY 15 łyżek chia 800 mln mleka lub mleka kokosowego 8 suszonych daktyli 2 garście liści świeżego szpinaku garść wiórków kokosowych (do dekoracji) kilka malin (do dekoracji) liść świeżej mięty (do dekoracji) PRZYGOTOWANIE Do blendera wlewamy mleko, wrzucamy daktyle i umyte liście szpinaku. Miksujemy do jednolitej masy. Wsypujemy nasiona
Fleksitarianizm.plbidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 długa i dość gruba bagietka 2 placki tortilli 2 łyżki margaryny Śniadaniowej Gold Ok 70g świeżego szpinaku 4 długie plastry wędzonego boczku 10 suszonych pomidorów 150g sera mozzarella 2 łyżki prażonej cebulki Natka pietruszki Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Bagietkę- najlepiej taką z poprzedniego dnia(...)zrobić nożem, jeśli wąska, to nacinamy ją od góry wzdłuż długości i wydrążamy. Smarujemy margaryną środek. Boczek rumienimy na rozgrzanej patelni. Placki tortilii również smarujemy margaryną, obficie posypujemy szpinakiem i układamy najpierw boczek, a tuż za nim suszone pomidory. Ser ścieramy na tarce i dzielimy na 4 części- 2 większe i dwie mniejsze. Większymi porcjami posypujemy placki tortilli i zwijamy
Kuchnia w czekoladziePrzepisy na diecie Ketogenicznej Śniadanie na wypasie Idealne połączenie tego co tygryski lubią najbardziej: jajek, boczku i kiełbasek Składniki: 2 kiełbaski frankfurterki 2 jajka szpinak baby (lub mrożony – jeśli mrożony zalejmy go wcześniej wrzątkiem i odsączmy) kilka pieczarek (opcjonalnie lub inne grzybki) łyżka masła 2 plasterki boczku (u mnie wędzony) Jak zrobić: Na patelnię wrzucamy masło i czekamy(...)pieczarki (kiełbaski można wcześniej ponacinać tak jak na grilla) Po podpieczeniu i spaleniu boczku wyjmujemy z patelni na talerz boczek, kiełbaski oraz pieczarki.. Teraz wbijamy jajka, i szpinak, przykrywamy przykrywka wszystko i czekamy do momentu ścięcia się białka w jajkach, żółtko niech będzie płynne, chyba że lubicie bardziej ścięte to trzeba będzie troszeczkę więcej poczekać. Wykładamy wszystko na talerz
Keto - Meto Przepisycukrowym Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów 2 porządnie garści zielonego cukrowego groszku w łupinach 50 g sera feta 1 dojrzały pomidor malinowy garść listków szpinaku baby listki świeżej bazylii lub innych ziół sól pieprz oliwa z oliwek sok z cytryny Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy do parownika na 5 minut, po czym(...)przepłukujemy porządnie pod zimna wodą. Odstawiamy do odsączenia. Pomidora kroimy w plasterki. W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Na dnie talerza układamy porwane listki szpinaku, na nim układamy szparagi, groszek, fetę i pomidory. Wszystko posypujemy ziołami i polewamy sosem
Kulinarne przygody GatitySpaghetti z chorizo i krewetkami z dodatkiem szparagów to wyśmienite i bardzo aromatyczne danie. Idealne połączenie aromatycznego i pikantnego chorizo z delikatnym smakiem krewetek i zielonych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jajecznica na maśle z dużą ilością posiekanego szczypiorku - wypróbowany i łatwy przepis. Jajecznica według tego przepisu wyśmienicie smakuje podana z pieczywem na śniadanie albo z ziemniakami i sezonowymi surówkami, szpinakiem lub fasolka szparagowa w śmietanie. Przepis na pulchną jajecznicę. Aby przygotować dwie solidne porcje pożywnej jajecznicy potrzebujesz: 4 świeże jajka 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki mleka 1 kopiasta łyżka(...)jajeczną wlać do kiełbasy i cebuli i powoli usmażyć, oddzielając łyżką od dna w kilku dużych, pulchnych kawałkach. Gotową jajecznicę podawać z dodatkiem chrupiącego pieczywa, ziemniaków i surówek sezonowych, szpinaku albo fasolki szparagowej w śmietanie. Przed wydaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :) Jajecznica przepis
Moja Książka KucharskaZobacz jak szybko i super pysznie zrobić idealny makaron ze szpinakiem . To mój ulubiony przepis na makaron ze szpinakiem i serem, który polecam każdemu. Posypany parmezanem smakuje wybornie. Zapraszam! - prosty sposób na danie z makaronem - tylko 10 minut szykowania składników - szybki i bardzo smaczny pomysł na obiad
AniaGotuje.plKoktajlowy twist mango ze szpinakiem. Pyszny, prosty koktajl, to idealne rozwiązanie na panujące upały lub zdrowe, szybkie drugie śniadanie. Ja bardzo często miksuje najróżniejsze zielone listki z owocami lub warzywami. To taki mój szybki sposób na dostarczenie organizmowi cennych witamin. Moje dzieci równie ochoczo piją ze mną różne koktajle i smoothie. A jak jest u Was? Lubicie koktajle z zielonymi(...)dodatkami czy wolicie te tradycyjne np. truskawkowe? Składniki: niepełna szklanka pulpy z mango duża garść młodego szpinaku Eisberg 3-4 duże listki świeżej melasy (można zamienić na miętę) Przygotowanie: Do misy blendera przekładamy wszystkie składniki i miksujemy. Podajemy od razu. Jeśli chcecie się bardziej „schłodzić” można dodać do 3-4 kotki lodu (tu potrzebny jest mocny blender). Smacznego
Słodkie okruszkiupieczona w ramach akcji Kolorowa chałka .Dziewczyny upiekły też pyszne i bardziej kolorowe niż moje ale liczy się smak , no wygląd oczywiście też.Ja nie miałam akurat ani szpinaku ani innych naturalnych barwników więc dodałam do jednej części kakao, a do drugiej sok wiśniowy i ciut mąki ale kolor nie był zbyt mocny.Mimo to chałki, bo upiekłam dwie mniejsze zjedzone(...)temperatura ok. 37), może być pół na pół z wodą 20 g świeżych drożdży Dodatkowo barwniki spożywcze lub do wyboru i wg gustu zblendowane dwie garście szpinaku, liofilizowane truskawki z burakiem, kakao , sok z buraka, kurkuma [ u mnie kakao i sok wiśniowy] Drożdże rozpuścić w mleku z łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki
Moje domowe kucharzeniespód, masę serową, czekoladowe pestki, i galaretkę truskawkową. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające, idealne na upalne dni. Zapraszam SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm CIASTO -400g mrożonego szpinaku rozdrobnionego -1 szkl mąki krupczatki szkl 250ml -1 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżki mleka -1 szkl oleju -2 łyżeczki proszku do pieczenia -4 jajka -1 szkl cukru MASA(...)galaretki truskawkowe -4,5 szkl wrzątku -czekolada deserowa kilka kostek Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, następnie dodajemy dokładnie odciśnięty z soku szpinak, mąkę pszenną i krupczatkę, proszek do pieczenia, olej oraz mleko i wszystko razem miksujemy. Ciasto dajemy do blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni-do suchego patyczka. Ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSajgonki, kurczak buffalo, spaghetti bolognese, stir fry z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, quishe z pieczonymi paprykami, szpinakiem i truskawkami – pięć dań z różnych kuchni świata: od Chin, przez Wietnam, po Włochy, Francję i USA. Jedną z najpiękniejszych sytuacji związanych z byciem rodzicem jest ta, kiedy twój dwuletni syn, umorusany od ucha do ucha, zajada ze smakiem i mówi(...)kurczaka w kostkę. Usmażone w pysznym sosie mięso można podać z ryżem, makaronem ryżowym lub pszennym. To kolejna potrawa, w której można przemycić warzywa. Piątek: Quishe z paprykami, szpinakiem, truskawkami i fetą Każde dziecko, i nie tylko, lubi torty. To quishe wygląda jak rumiane ciasto. Tyle, że wytrawne. Choć są w nim truskawki, a to dlatego, żeby ich kwaskowością przełamać
Niedzielny kucharzmoich pacjentów. Tak! To jest dietetyczne. Grzechem teraz nie skorzystać ze szparagów, są najpyszniejsze! Składniki na jedną frittatę, która stanowić będzie 2 porcje: 4 jaja 2 garście szpinaku 10-20 pomidorków koktajlowych 10-12 szparagów sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej lub żytniej, z pełnego ziarna 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia Jajka zblenduj ze szpinakiem, proszkiem do pieczenia i mąką na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju rzepakowego. Na jego dnia ułóż pokrojone wzdłuż, lub inaczej, szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Wlej masę jajeczną i umieść frittatę w piekarnik nagrzanym do 175 stopni. Piecz zapiekankę około 20- 25 minut. Odrobinę wystudź
Mango Papajarobi się sama! Składniki (4 porcje): 500 g makaronu penne 2 puszki pomidorów w kawałkach 3 ząbki czosnku 400-450 ml wody 1/2 opakowania mascarpone (125g) 1/2 opakowania świeżego szpinaku baby (100-150g) 1/3 łyżki soli, pieprz, papryka wędzona, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka oleju/oliwy 150 g sera żółtego w kawałku do wyboru: plastry choriso, mini pulpeciki(...)olej/oliwę. Mascarpone rozrzedzamy w wodzie i zalewamy makaron, tak aby płyny zakrywały makaron. Mieszamy. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po upływie czasu dodajemy liście szpinaku, mieszamy. Posypujemy zapiekankę startym serem. Pieczemy 15-20 minut, do miękkości makaronu. Smacznego! Wartości odżywcze całego dania: Kalorie 3407 kcal Węglowodany 384.71 g Białka 1850 g Tłuszcze 149.3 g Artykuł
CookYourself