się chłód i zimny wiatr. Jednak ta pora roku ma kilka pozytywów, a największym z nich są pyszne, najlepsze, moje naj, najulubieńsze jabłka. A jak jabłka, to musi być szarlotka! Składniki: (na blaszkę 35x45cm) CIASTO: 500g mąki pszennej tortowej 350g zimnego masła 4 żółtka 150g cukru pudru szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 1/2 kg jabłek 500g cukru
Cakes By KejtKruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra Farsz jabłkowy: 500g jabłek (waga po obraniu) 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy do szarlotki 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: 1. Farsz jabłkowy: Jabłka obrać ze skórki, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem, przyprawą do szarlotki , cynamonem i dokładnie wymieszać. Następnie kilka minut podprażyć na patelni. 2. Kruszonka: Masło(...)wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec ponownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyupiekę mu szarlotkę, najlepiej najprostszą na kruchym cieście z obowiązkowo z dużą ilością cynamonu. Mi z kolei zamarzyła się klasyczna sypana szarlotka, nie z lenistwa, tylko dlatego, że bardzo ją lubię. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała, by było choć trochę zdrowiej. Bałam się całkiem zrezygnować z białej mąki, żeby nie okazało się, że szarlotka po upieczeniu pozostanie sypka(...)się na taki eksperyment? Składniki: 2 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru kokosowego 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 masła 1,5 kg jabłek Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do nich cynamon. Spód tortownicy (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy
Cynamonowe szczęścieostatnio trwa faza koktajli. Codziennie przygotowujemy z dziećmi jakiś inny koktajl na bazie owoców i przeważnie produktów mlecznych. Były już koktajle jagodowe, a dziś koktajl o smaku szarlotki. Koktajl przygotowałam z prażonych jabłek z cynamonem, mleka i jogurtu naturalnego. Dodałam do niego również ciasteczka. Koktajl wyszedł fajny i w smaku przypominał mi szarlotkę dlatego tak go nazwałam. ten koktajl
Waniliowe Improwizacjewyobrażam sobie jesieni bez ciasta z jabłkami i bakaliami. Tradycyjne szarlotki już trochę mi się znudziły, może to i dobrze, bo dzięki temu wpadłam na nowy pomysł. Nasze ulubione nadziewane jabłka upiekłam nie jak zawsze w płaszczykach z ciasta drożdżowego ale zatopiłam je w mocno kakaowym murzynku. Jabłka zmiękły, nabrały konsystencji musu więc ciasto łatwo je się
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzarlotka z jabłkami i aronią..mojej starszej córce tak posmakowała, że już prosiła o powtórkę..Przepis na to ciasto znalazłam tutaj , a przepis ten można było zobaczyć w gazetce Ciasta domowe nr 115 ..Mam sporo takich gazetek z serii Ciasta domowe, ale tego nr akurat nie mam..Ja dodatkowo do piany dodałam soku z aronii..i ciut dłużej gotowałam
Moje domowe kucharzenieJestem wielką fanka ciast z jabłkami i dlatego tym razem będzie ....szarlotka :) zamiast cukru użyłam ksylitolu ( cukier brzozowy,nie podnosi on poziomu glukozy we krwi ), niestety jest dość drogi,ale gdy ma się wielką ochotę na coś słodkiego,warto wydać więcej ;)Byłam ciekawa efektu i muszę Wam powiedzieć że użycie ksylitolu nie odbiera smaku. Szarlotka smakowała zupełnie tak samo(...)spód był równy.Podpiekamy na zloty kolor ok. 10-15 minut w temp. 180 C Spod lekko studzimy,wykładamy jabłka i rozwałkujemy na cienki placek druga część ciasta. Z 3 części, robimy wałeczki i ozdabiamy w krateczkę wierzch szarlotki. Pieczemy ok. 50 minut ,gdy wierzch zrobi się zloty to znam ze szarlotka się upiekła :) Smacznego
Słodkości i nie tylkomnie idealna. Połączenie słodkiego kruchego ciasta z kwaśnymi tartymi jabłkami, to jest to, co łasuchy lubią najbardziej. U mnie na podwórku w tym roku wysyp jabłek, więc mogłabym piec szarlotkę non stop. Jednak ilość kalorii zawsze każe mi się opamiętać. A Wy Kochani jakie ciasto najbardziej lubicie?:) Składniki na blaszkę 24 x40cm: Mąka – 0,5 kg Margaryna
Fabryka pomysłówSzarlotka :) wszyscy je kochamy. Do mojej szarlotki zawsze dodaję kwaskowych jabłek, jest wtedy idealna ani za słodka, ani za kwaśna. Rozpływa się w ustach. Idealna do kawy, do śniadania :) tak, tak i o każdej porze dnia i nocy. Co do budyniu , mąkę dodajemy tylko wtedy gdy budyń jest za rzadki. Budyń powinien być jak gęsta śmietana. Kochani, szarlotka jest
Smaki EdytyKolejna odsłona niezastąpionego śniadaniowego omleta, który nieco przypomina pyszną szarlotkę. Ten kto lubi jabłka i cynamon będzie zadowolony ze smaku tego placka. Jest przepyszny, puszysty, a dzięki owocom nie ma suchej struktury. Tym razem użyłam mąki z pszenicy durum , która powstała poprzez zmielenie ziaren twardej pszenicy durum. Jest zdrowszym odpowiednikiem małowartościowej mąki pszennej zwykłej. Składniki: 60 g mąki
Zdrowie na języku :PSzarlotka, jabłecznik, ciasto z jabłkami? Zastanawialiście się kiedyś czym się różnią te ciasta? Ja tak i powiem Wam, że nie wiem. Dla mnie to chyba bardziej kwestia nazewnictwa czy regionu, ale może się mylę. Dzisiaj proponuję Wam pyszną szarlotkę z marmoladą cytrynową, na kruchym cieście. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, i ma pyszny aromat poprzez dodatek marmolady z cytryn(...)żółtka - 2 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - sok z 1/2 cytryny Szybko zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. NADZIENIE: - 7 jabłek startych na tartce - 1 marmolada z cytryn - 7 łyżek cukru - 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżki rodzynek Całość wymieszaj. Schłodzonym ciastem (1/2 część) wyłóż tortownicę, wyłóż masę z jabłek
SMYKWKUCHNIDostałam od rodziców jabłka papierówki więc mimo upału ochoczo zabrałam się za pieczenie szarlotki. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża blacha ciasta. Delikatne kruche ciasto z prażonymi jabłkami wymieszanymi z cukrem i cynamonem dało przepyszny efekt.. Polecam.. :-) Przepis wzięłam z strony TEJ z małymi modyfikacjami. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru(...)pokroić w półplasterki a następnie umieścić w rondelku lub garnku, zalać ¼ szklanką wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem nie mieszając przez 15 minut. Do podgotowanych jabłek dodać cukier i cynamon, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i wszystko lekko wymieszać. Gotować wszystko pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Dużą blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką
Na słodko lub wytrawnieSzarlotka to chyba najpopularniejsze polskie ciasto.. Półkruche ciasto i soczyste, kwaskowe jabłka z cynamonem to nieodłączny element szarlotki-. Moją postanowiłam urozmaicić o budyń, polewę kajmakową i posypkę z prażonych płatków migdałowych. Lekko słodki delikatny budyń idealnie kontrastuje z kwaskowymi, mocno cynamonowymi jabłkami. Wszystkiego dopełnia mocno słodka polewa z kajmaku i chrupiące płatki migdałów. Efekt przeszedł moje najśmielsze
Krylowa KuchniaUwielbiam szarlotki. Dziś upiekłam taką z dodatkiem jabłek i owoce pokroiłam w plasterki. Ciacho wyszło pyszne. No i oczywiście zachęcam Was do upieczenia jej tym bardziej, że teraz jest sezon jabłkowy. Bo mamy jesień przecież. W sumie jabłka są cały rok dostępne ale jesienią wyjątkowo. Szarlotka podana na Jupiter Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniLubię jak w domu pachnie ciastem, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną szarlotkę - typowo jesienne ciasto. Składniki: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 4 białka 1 kisiel cytrynowy szczypta soli 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok i dodajemy kisiel. Białka(...)Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce. Blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Na dno blaszki ścieramy na tarce pierwszą część ciasto, wykładamy jabłka i ścieramy drugą część ciasta. Szarlotkę pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Salonik smaków