szarlotka z jabłkami - 3065 przepisów (strona:46/205)

Szarlotka na kruchym cieście 212

się chłód i zimny wiatr. Jednak ta pora roku ma kilka pozytywów, a największym z nich są pyszne, najlepsze, moje naj, najulubieńsze jabłka. A jak jabłka, to musi być szarlotka! Składniki: (na blaszkę 35x45cm) CIASTO: 500g mąki pszennej tortowej 350g zimnego masła 4 żółtka 150g cukru pudru szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 1/2 kg jabłek 500g cukru

Cakes By Kejt
Tartaletki z jabłkiem i złocistą kruszonką 85

Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra Farsz jabłkowy: 500g jabłek (waga po obraniu) 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy do szarlotki 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: 1. Farsz jabłkowy: Jabłka obrać ze skórki, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem, przyprawą do szarlotki , cynamonem i dokładnie wymieszać. Następnie kilka minut podprażyć na patelni. 2. Kruszonka: Masło(...)wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec ponownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Szarlotka sypana 195

upiekę mu szarlotkę, najlepiej najprostszą na kruchym cieście z obowiązkowo z dużą ilością cynamonu. Mi z kolei zamarzyła się klasyczna sypana szarlotka, nie z lenistwa, tylko dlatego, że bardzo ją lubię. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała, by było choć trochę zdrowiej. Bałam się całkiem zrezygnować z białej mąki, żeby nie okazało się, że szarlotka po upieczeniu pozostanie sypka(...)się na taki eksperyment? Składniki: 2 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru kokosowego 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 masła 1,5 kg jabłek Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do nich cynamon. Spód tortownicy (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy

Cynamonowe szczęście
Koktajl o smaku szarlotki 88

ostatnio trwa faza koktajli. Codziennie przygotowujemy z dziećmi jakiś inny koktajl na bazie owoców i przeważnie produktów mlecznych. Były już koktajle jagodowe, a dziś koktajl o smaku szarlotki. Koktajl przygotowałam z prażonych jabłek z cynamonem, mleka i jogurtu naturalnego. Dodałam do niego również ciasteczka. Koktajl wyszedł fajny i w smaku przypominał mi szarlotkę dlatego tak go nazwałam. ten koktajl

Waniliowe Improwizacje
nadziewane jabłka w murzynku 133

wyobrażam sobie jesieni bez ciasta z jabłkami i bakaliami. Tradycyjne szarlotki już trochę mi się znudziły, może to i dobrze, bo dzięki temu wpadłam na nowy pomysł. Nasze ulubione nadziewane jabłka upiekłam nie jak zawsze w płaszczykach z ciasta drożdżowego ale zatopiłam je w mocno kakaowym murzynku. Jabłka zmiękły, nabrały konsystencji musu więc ciasto łatwo je się

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
1462.Szarlotka z jabłkami i aronią 178

Szarlotka z jabłkami i aronią..mojej starszej córce tak posmakowała, że już prosiła o powtórkę..Przepis na to ciasto znalazłam tutaj , a przepis ten można było zobaczyć w gazetce Ciasta domowe nr 115 ..Mam sporo takich gazetek z serii Ciasta domowe, ale tego nr akurat nie mam..Ja dodatkowo do piany dodałam soku z aronii..i ciut dłużej gotowałam

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka z ksylitolem 505

Jestem wielką fanka ciast z jabłkami i dlatego tym razem będzie ....szarlotka :) zamiast cukru użyłam ksylitolu ( cukier brzozowy,nie podnosi on poziomu glukozy we krwi ), niestety jest dość drogi,ale gdy ma się wielką ochotę na coś słodkiego,warto wydać więcej ;)Byłam ciekawa efektu i muszę Wam powiedzieć że użycie ksylitolu nie odbiera smaku. Szarlotka smakowała zupełnie tak samo(...)spód był równy.Podpiekamy na zloty kolor ok. 10-15 minut w temp. 180 C Spod lekko studzimy,wykładamy jabłka i rozwałkujemy na cienki placek druga część ciasta. Z 3 części, robimy wałeczki i ozdabiamy w krateczkę wierzch szarlotki. Pieczemy ok. 50 minut ,gdy wierzch zrobi się zloty to znam ze szarlotka się upiekła :) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Witajcie! 228

mnie idealna. Połączenie słodkiego kruchego ciasta z kwaśnymi tartymi jabłkami, to jest to, co łasuchy lubią najbardziej. U mnie na podwórku w tym roku wysyp jabłek, więc mogłabym piec szarlotkę non stop. Jednak   ilość kalorii zawsze każe mi się opamiętać. A Wy Kochani jakie ciasto najbardziej lubicie?:) Składniki na blaszkę 24 x40cm: Mąka – 0,5 kg Margaryna

Fabryka pomysłów
Szarlotka budyniowa 548

Szarlotka :) wszyscy je kochamy. Do mojej szarlotki zawsze dodaję kwaskowych jabłek, jest wtedy idealna ani za słodka, ani za kwaśna. Rozpływa się w ustach. Idealna do kawy, do śniadania :) tak, tak i o każdej porze dnia i nocy. Co do budyniu , mąkę dodajemy tylko wtedy gdy budyń jest za rzadki. Budyń powinien być jak gęsta śmietana. Kochani, szarlotka jest

Smaki Edyty
Omlet szarlotkowy :) 202

Kolejna odsłona niezastąpionego śniadaniowego omleta, który nieco przypomina pyszną szarlotkę. Ten kto lubi jabłka i cynamon będzie zadowolony ze smaku tego placka. Jest przepyszny, puszysty, a dzięki owocom nie ma suchej struktury. Tym razem użyłam mąki z pszenicy durum , która powstała poprzez zmielenie ziaren twardej pszenicy durum. Jest zdrowszym odpowiednikiem małowartościowej mąki pszennej zwykłej. Składniki: 60 g mąki

Zdrowie na języku :P
Szarlotka z tartymi jabłkami i marmoladą z cytryn 156

Szarlotka, jabłecznik, ciasto z jabłkami? Zastanawialiście się kiedyś czym się różnią te ciasta? Ja tak i powiem Wam, że nie wiem. Dla mnie to chyba bardziej kwestia nazewnictwa czy regionu, ale może się mylę. Dzisiaj proponuję Wam pyszną szarlotkę z marmoladą cytrynową, na kruchym cieście. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, i ma pyszny aromat poprzez dodatek marmolady z cytryn(...)żółtka - 2 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - sok z 1/2 cytryny Szybko zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. NADZIENIE: - 7 jabłek startych na tartce - 1 marmolada z cytryn - 7 łyżek cukru - 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżki rodzynek Całość wymieszaj. Schłodzonym ciastem (1/2 część) wyłóż tortownicę, wyłóż masę z jabłek

SMYKWKUCHNI
Szarlotka na cieście kruchym 154

Dostałam od rodziców jabłka papierówki więc mimo upału ochoczo zabrałam się za pieczenie szarlotki. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża blacha ciasta. Delikatne kruche ciasto z prażonymi jabłkami wymieszanymi z cukrem i cynamonem   dało przepyszny efekt.. Polecam.. :-) Przepis wzięłam z strony TEJ z małymi modyfikacjami. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru(...)pokroić   w półplasterki a następnie umieścić w rondelku lub garnku, zalać ¼ szklanką wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem nie mieszając przez 15 minut.   Do podgotowanych jabłek dodać cukier i cynamon, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i wszystko lekko wymieszać. Gotować wszystko pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Dużą blachę wysmarować   tłuszczem i posypać bułką

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka z budyniem i kajmakową polewą 106

Szarlotka to chyba najpopularniejsze polskie ciasto.. Półkruche ciasto i soczyste, kwaskowe jabłka z cynamonem to nieodłączny element szarlotki-. Moją postanowiłam urozmaicić o budyń, polewę kajmakową i posypkę z prażonych płatków migdałowych. Lekko słodki delikatny budyń idealnie kontrastuje z kwaskowymi, mocno cynamonowymi jabłkami. Wszystkiego dopełnia mocno słodka polewa z kajmaku i chrupiące płatki migdałów. Efekt przeszedł moje najśmielsze

Krylowa Kuchnia
Gruszkowa szarlotka 110

Uwielbiam szarlotki. Dziś upiekłam taką z dodatkiem jabłek i owoce pokroiłam w plasterki. Ciacho wyszło pyszne. No i oczywiście zachęcam Was do upieczenia jej tym bardziej, że teraz jest sezon jabłkowy. Bo mamy jesień przecież. W sumie jabłka są cały rok dostępne ale jesienią wyjątkowo. Szarlotka podana na Jupiter Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Szarlotka 216

Lubię jak w domu pachnie ciastem, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną szarlotkę  - typowo jesienne ciasto.   Składniki: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 4 białka 1 kisiel cytrynowy szczypta soli 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok i dodajemy kisiel. Białka(...)Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce. Blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Na dno blaszki ścieramy na tarce pierwszą część ciasto, wykładamy jabłka i ścieramy drugą część ciasta.  Szarlotkę pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni.  Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Salonik smaków

Proponowane wyszukiwania