Składniki: -1 opak. ciasta francuskiego -2 średnie jabłka (najlepiej czerwone) -1 szkl. wody -2-3 łyżki soku z cytryny -konfitura owocowa -cukier -cynamon, przyprawa do szarlotki -cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka myjemy, kroimy na pół i pozbywamy gniazd nasiennych. Kroimy w cieniutkie plastry. Wodę wraz z sokiem cytrynowym doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pok rojone jabłka(...)paski wzdłuż krótszego boku. Połowę paska, wzdłuż jego długości, smarujemy konfiturą, zaś na drugiej połowie układamy plastry jabłek tak, aby zachodziły na siebie i lekko wystawały poza płat ciasta (skórką do zewnątrz). Plastry oprószamy lekko cukrem, cynamonem i przyprawą do szarlotki. Na końcach ciasta zostawiamy ok. 1,5-2cm wolnego miejsca z obydwu stron. Zaginamy część ciasta posmarowaną
KasiekGotujeprzepis na cudowną szarlotkę z ogromną ilością jabłek pokrojonych w cieniutkie plasterki pochodzi z gór, a dokładnie z Tatr. Tak się zastanawiałam i myślę, że szarlotka jest tak wysoka właśnie na cześć pięknych gór ;-) Jak myślicie? Za fantastyczny przepis dziękuję Hani z Zakopanego! Miłośnikom dobrych jabłeczników polecam upiec jabłecznik z nutą cynamonu lub domową szarlotkę z kratką
AniaGotuje.plDelektuję się każdą chwilą i celebruje wspólne momenty i powiem, Wam że jest pięknie, tak pięknie, że czasem myślę, że to mi się śni... Dość tych wywodów, zapraszam na szarlotkę, trochę ją odchudziłam, ale nie mogłam się oprzeć i zrobiłam piankę z bitej śmietany. Dla tych co na redukcji, proponuję zrobić bez śmietany, też pysznie będzie, a wszystkim innym polecam(...)wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy nasze ciasto. Rozwałkowane ciasto posypujemy kaszą (wchłonie nadmiar soku). Z jabłek odciskamy sok, mieszamy z cynamonem, kardamonem, sokiem z cytryny. Wykładamy na ciasto i pieczemy ok godziny w 180 st. C. Gdy szarlotka ostygnie ubijamy śmietanę (można dodatkowo dodać do niej cukier puder, dla mnie śmietanka jest wystarczająco słodka) i dodajemy do niej
Cynamonowe szczęścieJesień! A jak październik to jabłuszka i gruszki. A ja ogrom jabłek to musicie zrobić szarlotkę. Przepisów na szarlotkę cała masa. Ja Wam polecam ten sprawdzony z tamtego roku. Fajne kruche ciasto, beza delikatna, kruszonka i smak jabłek przełamany dżemem jeżynowym. Sprawdźcie sami! Pamiętacie ten przepis? Składniki: 1. na ciasto kruche: - 300 g mąki - 2 małe jajka
SMYKWKUCHNIPyszna szarlotka na kruchym cieście z dużą ilością jabłek i budyniu :). Trochę inna od tradycyjnej szarlotki ale jakże pyszna. Wilgotna, delikatna idealnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 500 gram mąki pszennej 250 gram margaryny lub masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko 2 żółtka(...)łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową : 3 budynie śmietankowe lub waniliowe 1,5 kg jabłek u mnie championy 1 litr mleka 6 łyżek cukru ok 2 łyżeczki cynamonu ok 4 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki
Blog kulinarny S9.PLsię chłód i zimny wiatr. Jednak ta pora roku ma kilka pozytywów, a największym z nich są pyszne, najlepsze, moje naj, najulubieńsze jabłka. A jak jabłka, to musi być szarlotka! Składniki: (na blaszkę 35x45cm) CIASTO: 500g mąki pszennej tortowej 350g zimnego masła 4 żółtka 150g cukru pudru szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 1/2 kg jabłek 500g cukru
Cakes By KejtKruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra Farsz jabłkowy: 500g jabłek (waga po obraniu) 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy do szarlotki 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: 1. Farsz jabłkowy: Jabłka obrać ze skórki, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem, przyprawą do szarlotki , cynamonem i dokładnie wymieszać. Następnie kilka minut podprażyć na patelni. 2. Kruszonka: Masło(...)wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec ponownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyupiekę mu szarlotkę, najlepiej najprostszą na kruchym cieście z obowiązkowo z dużą ilością cynamonu. Mi z kolei zamarzyła się klasyczna sypana szarlotka, nie z lenistwa, tylko dlatego, że bardzo ją lubię. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała, by było choć trochę zdrowiej. Bałam się całkiem zrezygnować z białej mąki, żeby nie okazało się, że szarlotka po upieczeniu pozostanie sypka(...)się na taki eksperyment? Składniki: 2 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru kokosowego 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 masła 1,5 kg jabłek Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do nich cynamon. Spód tortownicy (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy
Cynamonowe szczęścieostatnio trwa faza koktajli. Codziennie przygotowujemy z dziećmi jakiś inny koktajl na bazie owoców i przeważnie produktów mlecznych. Były już koktajle jagodowe, a dziś koktajl o smaku szarlotki. Koktajl przygotowałam z prażonych jabłek z cynamonem, mleka i jogurtu naturalnego. Dodałam do niego również ciasteczka. Koktajl wyszedł fajny i w smaku przypominał mi szarlotkę dlatego tak go nazwałam. ten koktajl
Waniliowe Improwizacjewyobrażam sobie jesieni bez ciasta z jabłkami i bakaliami. Tradycyjne szarlotki już trochę mi się znudziły, może to i dobrze, bo dzięki temu wpadłam na nowy pomysł. Nasze ulubione nadziewane jabłka upiekłam nie jak zawsze w płaszczykach z ciasta drożdżowego ale zatopiłam je w mocno kakaowym murzynku. Jabłka zmiękły, nabrały konsystencji musu więc ciasto łatwo je się
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzarlotka z jabłkami i aronią..mojej starszej córce tak posmakowała, że już prosiła o powtórkę..Przepis na to ciasto znalazłam tutaj , a przepis ten można było zobaczyć w gazetce Ciasta domowe nr 115 ..Mam sporo takich gazetek z serii Ciasta domowe, ale tego nr akurat nie mam..Ja dodatkowo do piany dodałam soku z aronii..i ciut dłużej gotowałam
Moje domowe kucharzenieJestem wielką fanka ciast z jabłkami i dlatego tym razem będzie ....szarlotka :) zamiast cukru użyłam ksylitolu ( cukier brzozowy,nie podnosi on poziomu glukozy we krwi ), niestety jest dość drogi,ale gdy ma się wielką ochotę na coś słodkiego,warto wydać więcej ;)Byłam ciekawa efektu i muszę Wam powiedzieć że użycie ksylitolu nie odbiera smaku. Szarlotka smakowała zupełnie tak samo(...)spód był równy.Podpiekamy na zloty kolor ok. 10-15 minut w temp. 180 C Spod lekko studzimy,wykładamy jabłka i rozwałkujemy na cienki placek druga część ciasta. Z 3 części, robimy wałeczki i ozdabiamy w krateczkę wierzch szarlotki. Pieczemy ok. 50 minut ,gdy wierzch zrobi się zloty to znam ze szarlotka się upiekła :) Smacznego
Słodkości i nie tylkomnie idealna. Połączenie słodkiego kruchego ciasta z kwaśnymi tartymi jabłkami, to jest to, co łasuchy lubią najbardziej. U mnie na podwórku w tym roku wysyp jabłek, więc mogłabym piec szarlotkę non stop. Jednak ilość kalorii zawsze każe mi się opamiętać. A Wy Kochani jakie ciasto najbardziej lubicie?:) Składniki na blaszkę 24 x40cm: Mąka – 0,5 kg Margaryna
Fabryka pomysłówSzarlotka :) wszyscy je kochamy. Do mojej szarlotki zawsze dodaję kwaskowych jabłek, jest wtedy idealna ani za słodka, ani za kwaśna. Rozpływa się w ustach. Idealna do kawy, do śniadania :) tak, tak i o każdej porze dnia i nocy. Co do budyniu , mąkę dodajemy tylko wtedy gdy budyń jest za rzadki. Budyń powinien być jak gęsta śmietana. Kochani, szarlotka jest
Smaki EdytyKolejna odsłona niezastąpionego śniadaniowego omleta, który nieco przypomina pyszną szarlotkę. Ten kto lubi jabłka i cynamon będzie zadowolony ze smaku tego placka. Jest przepyszny, puszysty, a dzięki owocom nie ma suchej struktury. Tym razem użyłam mąki z pszenicy durum , która powstała poprzez zmielenie ziaren twardej pszenicy durum. Jest zdrowszym odpowiednikiem małowartościowej mąki pszennej zwykłej. Składniki: 60 g mąki
Zdrowie na języku :P