szarlotka z jabłkami - 3065 przepisów (strona:39/205)

Prażone jabłka 109

słoiczkach i butelkach, które przypominają mi ciepłe letnie dni. Dziś kolejna pyszna propozycja, czyli prażone jabłka! Bez dodatku cukru, aromatyczne i pełne smaku! Idealne do szarlotki czy naleśników. Prażone jabłka: 3 kg kwaśnych jabłek (u mnie z działeczki Mamusi! 💙) sok z 1/2 cytryny 5 łyżek miodu 5 łyżeczek cynamonu 2 łyżki ekstraktu waniliowego Z jabłek wydrążamy

Cooking Monster
Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką 406

wersji z malinami - klik  i w wersji z jagodami - klik . Tym razem postanowiłam zrobić z jabłkami, bo moi Panowie i ja bardzo lubimy wszelkiego rodzaju szarlotki. Ciasto super, do jabłek pasuje budyniowa pianka idealnie, lekkie i smaczne. Blaszka 24x34 cm. Polecam Wam bardzo i życzę udanego dnia :-) Składniki:  3 szklanki maki pszennej 5 żółtek

kruche babeczki
Jabłecznik na cienkim spodzie 299

Jesień mamy, a jak jesień, to jabłka, a jak jabłka to szarlotki i jabłeczniki :D .. i jabłka pieczone, i jabłkowe przetwory... Jabłka, nasze, polskie, NAJLEPSZE ! Jeśli tak jak ja lubicie te owoce, z pewnością rozsmakujecie się w jabłeczniku, czyli jabłuszkach otulonych cienką warstwą kruchego ciasta. Składniki: ( na tortownicę średnicy około cm lub małą blachę ) CIASTO

kolorowotorcikowo
Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem 137

mojprzepisna.pl | Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem Na niedzielę polecam ciasto mojego autorstwa! Rabarbarowa szarlotka z budyniem cytrynowym. Na mące orkiszowej. Z małą ilością cukru. Przepyszna na ciepło i na zimno. Świetna, aby wykorzystać gotowe, domowe jabłka ze słoika – ja właśnie tak zrobiłam. Dzięki czemu zrobienie szarlotki, już z pieczeniem zajmuje mniej niż 1,5 godziny. :) Szybki i bezproblemowy(...)Smacznego! *jeżeli nie macie zapasów jabłka prażonego, możecie uprażyć jabłka samodzielnie. Potrzeba 3 kg Szarej renety lub Boskop. Umyć, obrać, wydrążyć, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć na dużą patelnię. Prażyć, do momentu, aż woda odparuje, a jabłka będą miękkie. Jeżeli macie inne jabłka, i po odparowaniu, nadal jabłka są bardzo mokre, warto wymieszać

moj przepis na
Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem 160

Rabarbarowa szarlotka z budyniem cytrynowym. Na mące orkiszowej. Z małą ilością cukru. Przepyszna na ciepło i na zimno. Świetna, aby wykorzystać gotowe, domowe jabłka ze słoika – ja właśnie tak zrobiłam. Dzięki czemu zrobienie szarlotki, już z pieczeniem zajmuje mniej niż 1,5 godziny. :) Szybki i bezproblemowy wypiek, na dużą, rodzinną blaszkę! Składniki na blaszkę(...)Wstawić na nagrzanego do 180 st piekarnika, piec 40 min. Wyjąć ostudzić. Kroić. Najlepiej kroi się po nocy spędzonej w lodówce. Cieszyć się pyszną szarlotką z rodzinką, po niedzielnym obiadku. Smacznego! *jeżeli nie macie zapasów jabłka prażonego, możecie uprażyć jabłka samodzielnie. Potrzeba 3 kg Szarej renety lub Boskop. Umyć, obrać, wydrążyć, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć

moj przepis na
Jak przygotować kruszonkę 188

Kruszonka to idealny składnik do wykończenia różnego rodzaju ciast – szarlotki, ciasta drożdżowego, ale może być też wykorzystana jako dodatek do pieczonych owoców np. jabłek. Przygotowanie kruszonki, wbrew temu co może się wydawać jest niezmiernie proste, nie zajmie zbyt dużo czasu, a z całą pewnością wzbogaci i doda słodkości naszym potrawom. Sprawdźcie sami, jaki to jest proste… Poniżej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sypana szarlotka 63

minut Składniki: 170 g kaszy manny 400 g mąki pszennej 450 g cukru (+ dodatkowy przy bardzo kwaśnych jabłkach) 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 kg kwaśnym jabłek (antonówki, szara reneta, zobacz które odmiany jabłek będą idealne) 2 łyżeczki cynamonu 200 g zimnego masła Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Mąkę, kaszę, cukier i proszek(...)około 340 g (mniej więcej tyle ma każda z części). Jabłka umyj, nie obieraj, podziel jednak na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj jabłka na grubej tarce. Nie odciskaj jak mówią niektóre przepisy, sok który wydzielą przyda się do związania ciasta. Dodaj cynamon i jeśli Twoje jabłka są kwaśne około 2-3 łyżek cukru. Przygotuj dużą blaszkę

nietylkopasta.pl
Włoska szarlotka z sosem karmelowym 137

zabraknąć przepisów na desery. Te najpopularniejsze to panna cotta czy tiramisu, ale mało kto wie, że Włosi mają także wyborny przepis na placek z jabłkami, czyli torta di mele. Nie jest to taka typowa szarlotka na kruchym cieście, z kruszonką, pianką czy budyniem. To raczej wilgotny biszkopt z cudownym aromatem cytryny, wanilii i jabłek. Bogaty smak, niezwykły aromat(...)drobnego cukru (użyłam zwykłego) 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 75 ml mleka o temperaturze pokojowej 3 twarde jabłka (ok. 500g)  ok. 1 łyżeczka cynamonu Nigella swoją szarlotkę przygotowała w tortownicy o średnicy 22 lub 23 cm i piekła ją w 200ºC przez ok. 40-45 minut. Ja przygotowałam ciasto w 6 mniejszych

Cooking Monster
Prosta szarlotka na biszkopcie 229

Szybka i prosta szarlotka na biszkopcie. Nie wymaga zagniatania czy leżakowania w lodówce. Kroimy jabłka, miksujemy składniki i gotowe – reszta to tylko czekanie. Bardzo lubię jej cynamonowy zapach wydobywający się z piekarnika. Najczęściej połowa znika(...)jeszcze ciepła. Idealna do gorącej, owocowej herbaty. Taki jabłecznik będzie świetnie smakował z dodatkiem rodzynków czy orzechów – u mnie najczęściej jest jednak bez dodatków. Prosta szarlotka na biszkopcie: 5 średnich jabłek 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 duże jajka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki oleju

Poezja smaku
Szarlotka orzechowa 128

Pyszny i szybki przepis na szarlotkę a w dodatku inny od standardowej szarlotki. Mocno orzechowo-karmelowy posmak doskonale komponuje się z jabłkami. Przepis znalazłam z lenistwa  [tutaj] . Proporcje na małą tortownicę, w większej szarlotka będzie bardziej płaska i niekoniecznie łatwa w dystrybucji :) 200 gram orzechów włoskich 700 gram jabłek 100 gram twardego masła 1/2 łyżeczki sody

Czerwony Gupik
Szarlotka jaglana – 2 składniki – bezglutenowa 124

Szarlotka jaglana – 2 składniki to moja propozycja na szybkie, smaczne i bezglutenowe ciasto. Szarlotka to ciasto ponadczasowe, ponad sezonowe, zawsze chętnie jedzone. Pieczemy je na co dzień i od święta, na niedzielę, na imprezy rodzinne. Jest wiele przepisów i wiele rodzai tego wypieku: szarlotka sypana , szarlotka na kruchym cieście , szarlotka z bezą . Dzisiaj szarlotka jaglana, bezglutenowa, bez jajek(...)ciekawe i nietypowe ale naprawdę warto je przygotować. Dzięki kaszy wypiek ten jest naprawdę sycący i świetnie sprawdzi się jako pomysł na śniadania czy lunch. PRZEPIS SZARLOTKA JAGLANA Składniki: 1 słoik litrowy jabłek prażonych 200g suchej kaszy jaglanej Jak zrobić szarlotka jaglana: Zaczynamy od przygotowania kaszy by pozbawić ją goryczki. Najpierw suchą kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy wrzątkiem, mieszamy

Dorota Smakuje
Ciasto na niedzielę. Szarlotka tatrzańska 628

Szarlotka tatrzańska jest podawana na Podhalu w wielu miejscach. Niestety, w niektórych już nie wygląda tak jak wyglądać powinna bo nie każdemu chce się bawić w szatkowanie jabłek i układanie plasterków tak żeby po upieczeniu ich warstwy były ładnie widoczne, wolą zrobić ciasto z jabłkami ze słoika a to już zupełnie co innego(...)pięknie widoczne zapieczone plasterki owoców to właśnie atut tej szarlotki. Szarlotka tatrzańska to jedna z najlepszych szarlotek jakie znam . Kruche ciasto i duża ilość pysznych jabłek z cynamonem czyli to co miłośnicy szarlotek lubią najbardziej. Moje Żarłoczki potwierdzają i już proszą o następną blaszkę tego przysmaku. Ten kto jej spróbował, upiekł ją chociaż raz, będzie do niej wracał

Smaczna Pyza
100% razowa szarlotka 236

przychodzą zimniejsze wypijam litry kakao. Przedawkowuje cynamon. Zjadam jabłka kilogramami. I piekę szarlotkę. Tylko i wyłącznie z mąki razowej, bez cukru - z fruktozą. Zdrowsza od oryginalnej wersji, co nie znaczy oczywiście, że mniej smaczna! Mąka razowa nadaje jej ciekawego charakteru. Ciasto jest słodkie, do nadzienia (jabłek) nie dodawałam już cukru, gdyż chciałam, żeby tworzyło kontrast z tym właśnie(...)słodkim ciastem. Jeśli chcecie dalej utrzymać tę szarlotkę w zdrowszym klimacie, ale dosłodzić nadzienie dodajcie np. rodzynek lub miodu :) RAZOWA SZARLOTKA przepis autorski // blacha 20x25cm ~350g mąki pszennej razowej (T2000) ~150g masła ~jajko ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~100g fruktozy (jeśli z cukrem - 200g) Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane w kostkę masło

chili & sugar
Tradycyjna Szarlotka na Półkruchym Cieście 307

Tradycyjna Szarlotka na Półkruchym Cieście – Zimą uwielbiam jeść szarlotki :). Tak cudownie pachną cynamonem, kruchym, maślanym ciastem i jabłkami. Idealne ciasto na chandrę, z pyszną herbatą(...)kawą. Tym razem moja szarlotka jest na tradycyjnym półkruchym cieście, bez żadnych dodatków. Ciasto udało się idealnie, jest miękkie, kruche i wspaniale smakuje z masą jabłkową. Mam nadzieję, że szarlotka będzie Wam smakowała tak jak mnie, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjna Szarlotka na Półkruchym Cieście Składniki: Ciasto: 500g mąki

Mała Cukierenka
Szarlotka z delikatnym ciastem biszkoptowym 162

Smaki jesieni:) Pyszna, pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka to jest to! Myślę, że nikt się jej nie oprze:) Warto ją upiec tej jesieni:) Składniki na formę o wym: 33x23 cm: Ciasto kruche: 5 żółtek; 3 szklanki mąki pszennej; 250 g margaryny; 0,75 szklanki cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 łyżka śmietany; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; szczypta soli(...)następnie rozetrzeć w palcach. Dodać żółtka i śmietanę, zarobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Jabłka: 1,5 kg jabłek; cukier do smaku; 2-3 łyżki bułki tartej; 1 łyżka masła; cynamon do smaku; Jabłka obrać, drobno pokroić. Do garnka dać masło, jabłka

In my kitchen
Śniadaniowy placek z żurawiną i maślanką 222

Przygotowanie: Utrzyj masło ze skórką pomarańczową i cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodaj jajko i wanilię, dobrze połącz.  Jabłka obierz i pokrój jak na szarlotkę-w plastry. Żurawinę i jabłka wymieszaj z 2 łyżkami mąki.  W osobnej misce połącz mąkę, płatki, sodę, proszek i sól. Powoli dodawaj mąkę do masła z cukrem, na zmianę dodając

Gotowanie to kochanie

Proponowane wyszukiwania