Obiecałam pokazywać Wam szarlotkę w różnych odsłonach – takich, które lubię najbardziej i które według mnie godne są polecenia. Dziś zapraszam na kremową szarlotkę z budyniem. Jedwabistą
Wiszniówkaprzepisie z ich połączeniem. Można użyć samego rabarbaru lub jego część zastąpić truskawkami, malinami czy poziomkami. Dobrze sprawdzą się też wiśnie, śliwki, jabłka (to będzie szarlotka), czereśnie. Jeśli używacie mrożonych owoców, pamiętajcie, by wcześniej rozmrozić je na sitku (aby pozbyć się nadmiaru wody). Kruszonka z tego przepis to obowiązkowy must have. SKŁADNIKI 250 g mąki pszennej 50 g mąki
cool and mintySzarlotka z tartych jabłek ułożonych pomiędzy cienkimi warstwami ciasta. Ciasto przygotowane jest bez jajek i proszku do pieczenia. Czytaj więcej
Przepisy KulinarneZłożona z suszonych jabłek, rooibosa, rodzynek, pieczonego korzenia cykorii, laski cynamonu, suszonych gruszek oraz pąków róż dała niesamowity napar o pachnącym aromacie i intensywnym smaku cynamonu z jabłkiem - niczym domowa szarlotka! Była przepyszna! Do popołudniego kawałka ciasta sprawdzi się idealnie, ale także do porannych, słodkich śniadań będzie pasować w sam raz! Poniżej podaję przepis na bezglutenowe placki owsiane
Zdrowie na języku :PDziś przedstawiam prosty przepis na szarlotkę z połówkami jabłek i galaretką. Dzięki galaretce ciasto wygląda inaczej. Przepis znalazłam na blogu Danusi . Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 3 i 3/4 szklanki mąki krupczatki 375 g schłodzonej margaryny 300 g serka waniliowego homogenizowanego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 10 jabłek 1 opakowanie galaretki o smaku
Ewusiowe SmakiSprawdzony przepis na pyszne, kruche ciasto ! Zawsze się udaje! Wystarczy dodać owoce, np. jabłka i idealna szarlotka gotowa :) Składniki: 30 dag mąki tortowej 20 dag masła 5 dag margaryny 10 dag cukru pudru 5 ugotowanych żółtek jaja tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki- wyrobić ciasto. Odłożyć do lodówki na ok 1 godzinę
Tradycyjna KuchniaDomowy cukier cynamonowy jest idealnym dodatkiem do pysznych domowych szarlotek, ciast z jabłkami, naleśników czy kawy. Polecam:) Składniki: szklanka cukru 1 kora cynamonu 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Cukier wsypać do słoika, zetrzeć 2 łyżeczki kory, pozostałą odłożyć. Do cukru wsypać cynamon, dodać startą korę oraz włożyć korę w kawałku, która nam pozostała. Słoik zakręcić, kilka razy wstrząsnąć. Cukier cynamonowy
magiczna kuchnia KasiJabłka i czekolada to dwie rzeczy, bez których nie wyobrażam sobie jesieni. Właściwie nie wyobrażam sobie żadnej pory roku bez … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniłamały, trzeba było je podbierać. Część poszła w słoiki, trochę się zjadło. A na resztę trzeba było coś wymyślić. Myślałam, myślałam i wymyśliłam. Jakiś czas temu robiłam szarlotkę z połówkami jabłek. Wszystkim bardzo smakowała. Więc postanowiłam zamienić jabłka na brzoskwinie. I powiem Wam, że wyszło bardzo smaczne ciacho. Znikło bardzo szybko. Dobrze, że zapas brzoskwiń jeszcze jest. Długo
Passion of Cookingkoło mego domu, może i nie rodzi zbyt pięknych owoców ( między nami mówiąc, wyglądają jak zwykłe psiary), lecz ich kwaśny, lekko cierpki smak wprost idealnie pasuje do szarlotki. Jeśli do jabłek dodamy, świeżo starty cynamon, to zapewniam solennie, że nasze ciasto zawładnie sercami wszystkich, którzy będą mieli tyle szczęścia, aby go skosztować. Pamiętajmy że cynamonowe laski, ja dzisiaj przy
Miód i pieprzSzarlotka z połówkami jabłek ,zapewne znana większości łasuchów. Ja przymierzyłam się do niej dopiero , bo zawsze było coś innego do wypróbowania ale szczerze powiem , żałuję ,że wypróbowałam ją dopiero, bo jest REWELACYJNA. Ciasto jest niesamowicie delikatne, mięciutkie , rozpływające się w ustach i jeszcze do tego pyszne mięciutkie jabłka a całość polana pysznym lukrem. Jeśli jeszcze nie piekliście
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaJustyny Sernik z jogurtów greckich w wykonaniu Pani Agaty Sernik z jogurtów greckich w wykonaniu Pani Danuty Szarlotka z połówkami jabłek w wykonaniu Pani Danuty
Passion of Cookingkogo: dla fanów orzeszków w karmelu dla lubiących próbować nowych wersji szarlotek dla mających jabłka "na zbyciu" Składniki na ciasto: 350g mąki kostka zimnej margaryny/masła (250g) 2 łyżki śmietany 12 lub 18% 120g cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie ciasta: Zarobić ciasto jak na kruche, czyli: mąkę pomieszać z proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę
Mania WypiekaniaWystarczy wejść do kuchni gdzie piecze się najzwyklejsza szarlotka z polskich jabłek,poczuć znajomy aromat, zamknąć oczy i znów ..siedzimy na nagrzanej słońcem babcinej werandzie..:) W tym cieście są smaki których nigdy nie zapomnimy! Składniki Blaszka o wym 24/28 cm Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła lub margaryny 10 dag cukru do wypieków 1/2 łyżeczki proszku
Wanilia i KardamonTradycyjna szarlotka, zwana również jabłecznikiem- z dodatkiem czarnej jagody. Prezentuje się wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Przepisy na szarlotki Składniki: 5 jabłek winnych 30 dag mąki ½ kostki masła ¾ szklanki cukru 3 jajka 1 cytryna 1 cukier waniliowy 4 łyżki czarnych jagód 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Umyć 3 jabłka, wykroić
Tradycyjna Kuchnia