Świętach ? Bardzo przejedzeni? U mnie oki, troszkę się pojadło, ale bez przesady. Dobrze, że tylko dwa dni, bo co za dużo to nie zdrowo ;-). Dzisiaj u mnie zupa z batatem, czerwoną soczewicą i dodałam trochę passaty. Zupa wyszła pyszna, polecam Wam ją bardzo :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 1 batat 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka passaty 1/2 łyżeczki kurkumy
kruche babeczkiwyobrażam sobie świąt bez sernika. W tym roku na stole pojawił się sernik królewski. Wytworny król wszystkich serników. Składniki: Ciasto: 25 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag masła 1 łyżeczka smalcu 2 jajka 2 łyżki gęstej śmietany Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, masło i smalec wyrabiamy
Pyszności SłodkościWitam po świętach. Jak Wasze samopoczucie? Jelita nadal cierpią po świątecznym obżarstwie ;-)? Jeśli tak, to może warto rozpocząć detoks. Proponuje taki na zielonych sokach. Stosując tego typu oczyszczanie pozbyłam się niechcianego lokatora moich jelit, poprawiło się moje samopoczucie, stan skóry i metabolizm. Co dokładnie robiłam? Przez kilka dni piłam jedynie świeżo wyciskane soki z zielonych liści (jarmuż, szpinak, botwinka
Jeść, by żyć w zdrowiuDziś przedstawiam Wam przepis na schab który robiłam przed świętami, nie zdążyłam już opublikować przepisu ale to nic nie szkodzi bo możecie go zrobić w każdym czasie. Jest soczysty, i kruchy zarazem, idealny do kanapek ale jako pieczeń z dobrym sosem będzie znakomity. Schab gotowany. Wędlina na kanapki czy pieczeń na obiad
Moje Małe CzarowanieKochani! Chciałabym Wam życzyć zdrowych, pogodnych i radosnych Świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze oraz samych smakołyków na Wielkanocnym stole :) Co do smakołyków-mam dla Was przepis na ciasto z masą kajmakową, która kojarzy mi się z Wielkanocą. Jest to dobry przepis dla wszystkich zabieganych, ponieważ ciasto można zrobić ekspresowo używając gotowych półproduktów, bez pieczenia. Najgorszym etapem jest czekanie minimum
Zawsze głodna!bardzo ciekawy. Smaczny i kolorowy. Bardzo smaczny i bardzo kolorowy! :) Zadanie-gotowanie udaje się świętować (oraz rozmyślać o kolejnych kulinarnych zadaniach) i życzy wszystkim tu do nas zaglądającym wesołych świąt! Pełnych harmonii i miłości. No i smaku! :) Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo
zadanie-gotowaniesmaczne, ale całą robotę robi dekoracja! Niestety nie jest to deser lekki. Maślany krem-lukier to prawdziwa bomba kaloryczna! Do tego rafaello, lukier plastyczy, posypki... No ale przy okazji świąt można przymknąć oko na liczenie kalorii... Takie babeczki na będą też piękną dekoracją wielkanocnego stołu. Jeśli macie jeszcze trochę czasu, pobawcie się z dziećmi w dekorowanie wielkanocnych babek
Kulinarne InspiracjeWiem również, że wiele osób potrzebuje wegańskich przepisów, więc nie martwcie się - wkrótce będzie ich jeszcze więcej! Tymczasem zostawiam Was z przepisem i życzę przy okazji radosnych świąt wielkanocnych, spędzonych w gronie bliskich osób, a także odpoczynku, regeneracji i wielu pyszności na stole. 💖 Składniki: czekoladowy spód 150 g płatków owsianych 2 wafle ryżowe po 10 g każdy
Kuchnia Elliegniazda z czekoladowymi jajeczkami. Będą idealną ozdobą świątecznego stołu. Jest to ostatni wpis z cyklu wpisów wielkanocnych w tym roku. Zatem, wszystkim moim Czytelnikom, życzę : Zdrowych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych. Składniki (na 18 gniazdek) - 1 szklanka mąki pszennej - 100g masła - 0,5 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 żółtko - szczypta soli dodatkowo: - 2 opakowanie czekoladowych jajeczek - krem
CookYourselfokazji Świąt Wielkanocnych życzę wszystkim spokoju radości, dużo zdrowia i smacznego jajka. Niech radość i szczęście zagości w waszych serduchach. Aksamitna zupa kremowo chrzanowa. Moja rodzina uwielbia wersję z pieczonymi ziemniakami i kiełbaską. Można dodać oczywiście też gotowane. Na Wielkanocnym stole goście będą się zajadać a jest bardzo prosta do zrobienia. 1 por biała część 1/3 selery dużej
wesoła kuchniaBardzo często po świętach zostają nam resztki jedzenia. Szkoda wyrzucić, a są to często tak niewielkie ilości, że samodzielnie dania nie stworzą. Wiem, że najprościej jest wyrzucić, ale to jest bardzo niedobre rozwiązanie. Zdecydowana większość takich pozostałości można przetworzyć na kolejne dania. Co powiecie na szybką i prosta sałatkę z jajkami i ziemniakami w roli głównej? Nam ta sałatka
Codzienna kuchnia niecodziennaZdrowych, wesołych, pełnych ciepła, radości i pokoju świąt Wielkanocnych. Niech nie straszna Nam będzie pogoda za oknem,uśmiechy nie schodzą z twarzy, a przy stole świątecznym niech nie zabraknie osób które kochamy. No i niech będzie baaardzo smacznie ;) (zdjęcia z internetu
Z Majeczką w kuchnikolorowych liściach sałaty stanowi niezaprzeczalną ozdobę stołu. Ich dodatkową zaletą jest szybkość i prostota wykonania. Kochani, dzieląc się z Wami faszerowanym jajeczkiem, życzę Wam spokojnych, zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych! SKŁADNIKI: 4 jajka 10 dag mrożonego zielonego groszku duża szczypta suszonej mięty sól pieprz cayenne majonez do podania liście kolorowych sałat i natka pietruszki WYKONANIE: Jajka ugotować
Kuchenne zapiski Edytyognia. Zupę podajemy z jajkiem na twardo, można też dodać plasterki ugotowanej marchewki i posypać szczypiorkiem, albo innym dodatkami, które według Was pasują. Życzę miłych przygotowań do świąt
Quinoa Raz!potrzebujesz nawet foremki. Zapraszam na zdrowy mazurek w bliskowschodnich klimatach. Prawdziwa rozpusta! To ostatni już przedświąteczny przepis, zatem wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę zdrowych, radosnych i pełnych smaku Świąt Wielkanocnych! Składniki na spód: 200 g mąki orkiszowej 450 125 g masła 65 g ksylitolu/cukru 2 ugotowane żółtka Składniki na nałożenie: 300 g świeżych daktyli 2 łyżki tahini 1/4 szklanki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!