Gdzie zjeść dobry Ramen w Warszawie? Poznaj restaurację Omami – restauracja japońska w centrum Warszawy. Jeszcze przed świętami wybrałam się z koleżankami na... The post Ramen w Warszawie – poznaj Omami appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.comBułeczki z ziołami. Edyta Guhl. Opactwo w Clervaux. Czerwona wieża, która majestatycznie króluje nad Clervaux w Luksemburgu to Opactwo Benedyktyńskie Świętych Mauritiusa i Maurusa. Prowadzi do niej ścieżka przez las, można też dojechać tam autem. Dokładny adres to Place de l'Abbaye. Z miasteczka wyjeżdżamy w kierunku Weiswampach, następnie w Eselborn skręcamy ostro w lewo( jakby
dolcevitainmykitchenSałatka znana prawie przez wszystkich i stara jak świat 😉 Ja znam ją od dzieciństwa, odkąd pamiętam gościła u nas w domu na świętach i różnego rodzaju imprezach. Szukając sałatki na wieczór ze znajomymi, przypomniałam sobie własnie o niej. Nie jadłam jej ze "100 lat" bo całkiem o niej zapomniałam, a jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu. Sprawdzi się
Kuchnia MagdaLenyśrodka dałam serka, bo akurat jedno opakowanie po sernikach zostało, i data ważności groziła mi już palcem. Spośród masy cukierków, które C. wysypał do miseczki w ramach Świąt, wyłuskałam pozostałe krówki, i je też do drożdżówek dorzuciłam. W końcu na ten szary styczeń przyda się odrobina słodyczy... Bułeczki są pyszne. Puszyste, lekkie, wyrośnięte niesamowicie, trochę słodkie, trochę owocowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzePóki większość społeczeństwa tkwi w poście, a o świątecznych wypiekach nawet jeszcze nie śniła, blogerzy już obmyślają i - co ważne - wypróbowują nowe przepisy, żeby zdążyć podzielić się nimi przed Świętami i żeby Czytelnicy mieli w czym wybierać. I tak oto poczyniłam ostatnio 2 mazurki, babkę, a w planach mam jeszcze kilka ciekawych pomysłów. Ale o tym ciiiiiii, wszystko
Obiad gotowyniej mnóstwo pochwał i prośby o przepis. Właśnie ze względu na te prośby postanowiłam nie czekać do lepszych zdjęć, tylko już teraz opublikować przepis. Może akurat ktoś marzy o Świętach o smaku czekolady;) Składniki: 100g śliwek 50ml rumu (koniaku, whisky) 200g gorzkiej czekolady min 70% (dałam 150g 70% i 50g 90%) 200g masła 5 jajek 100g cukru trzcinowego 150g
Obiad gotowyzakwas padł:( Staruszek miał już chyba z 8 lat, choć w przypadku zakwasu to szczenięcy wiek. Ale nie dopilnowałam, mea culpa... To było tuż po Wielkanocy, zajęta przygotowaniami do Świąt zapomniałam go dokarmić, a on, biedaczek, stał sobie cicho w lodówce i czekał, a gdy przypomniałam o nim, zobaczyłam na powierzchni plamki, jakby pleśń. Nie jestem przekonana, czy rzeczywiście
Obiad gotowyNajnowszy numer Magazynu Aromat już jest. Pachnie Świętami, rozgrzewa pomysłami na zimowe herbatki, kusi pysznymi zupami, pełnymi witamin sokami. Znajdziecie w nim pomysły na zimowe śniadania, śledzie, poznacie różne odmiany grzańca. A ja proponuje świeżutkie, jeszcze ciepłe drożdżówki:) Zapraszam do czytania:) https://issuu.com/magazynaromat/docs/aromat-zima-2016
Obiad gotowyDziś będzie okołokulinarnie i okołoświątecznie, gdyż pięknie udekorowany stół to też ważny element Świąt. Zobaczyłam ostatnio, jak się robi gwiazdę betlejemską z serwetki i sama spróbowałam zrobić - udało się! W zeszłym roku miałam choinki , to teraz będą gwiazdy;) Składanie serwetki to nic trudnego, ale efekt końcowy jest bardzo piękny. Szczegółową instrukcję i film znajdziecie tutaj
Obiad gotowyśliwkami, wędlinami oraz mięsem. Do przygotowania bigosu lepiej użyć kilku rodzajów mięsa i wędlin - wołowinę, wieprzowinę, gęsinę, dziczyznę, ale można też dodać wędliny i pieczone mięsa, które pozostały po Świętach. Taki bigos podbije niejedno podniebienie. Zresztą, co będę długo opisywać. Ugotujcie i przekonajcie się sami;) Aha, i jeszcze: gotowanie zaledwie litra bigosu absolutnie mija się z celem
Obiad gotowyDługo czekały śledzie na publikację bo aż od świąt - jakoś nie było czas, chęci i weny do siedzenia przed komputerem i stukania w klawiaturkę. Ale oto są. A raczej były bo ze stołu wigilijnego wyparowały tak szybko że sam nie zdążyłem się nimi nacieszyć :) Myślę że takiego śledzika każdy zna. Potrawa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu
Świat SmakuKolejne ciasto, do którego chwilę się przymierzałam. Zawsze coś innego wypadło, a na końcu stwierdziłam, że poczekam do świąt, bo mak to przecież taki świąteczny dodatek 😉 Żeby znowu nie było tak zwyczajnie, zrobiłam po swojemu- z dodatkiem ciasta z wiśniami. Tak w ogóle, to wydawało mi się, że typowa "panienka" wyjdzie mi bardzo niska, stąd pomysł
Kuchnia w czekoladziepomalowanie paznokci czy poczytanie prasy. Brzmi banalnie? Bo banalne jest :) Ale jakże czasem trudne do osiągnięcia.... :) Zatem marzenie na dzisiaj: wypić w spokoju GORĄCĄ kawę ;) Nie wyobrażam sobie świąt i zimy bez mandarynek. To one są pochłaniane u nas kilogramami gdy za oknem śnieg i mróz. Dlaczego zatem nie wykorzystać ich do prostego deseru? Składniki na pewno znajdą
My simple kitchenDetoks owocowo - warzywny Po długich i obfitych Świętach, Sylwestrze i długim weekendzie z Trzema Królami, standardowo na wadze pojawia się 2 kg więcej. Większość z Nas wraz z Nowym Rokiem zakłada wiele nowych celów i postanowień, w tym między innymi: "Schudnę"! Ja już od jakiegoś czasu nie piszę w kalendarzu takich celów, bardziej skupiam się na swoim rozwoju
SMYKWKUCHNISoczysty i pachnący schab. Idealne danie na niedzielny obiad, nie tylko w czasie świąt. Czas wykonania: 1 h (+ minimum 3 h marynowania) Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 500 g schabu 60-70 g suszonych śliwek 1 łyżeczka masła ½ łyżeczki pieprzu Marynata: 1 łyżka oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki suszonych ziół (rozmaryn, tymianek) ½ łyżeczki
KuchniaWeDwoje.pl