święta - 13778 przepisów (strona:454/919)

Ramen w Warszawie – poznaj Omami 183

Gdzie zjeść dobry Ramen w Warszawie? Poznaj restaurację Omami – restauracja japońska w centrum Warszawy. Jeszcze przed świętami wybrałam się z koleżankami na... The post Ramen w Warszawie – poznaj Omami appeared first on Eksperymentuj z życiem

Eksperymentalnie.com
Bułeczki z ziołami. Opactwo w Clervaux. 232

Bułeczki z ziołami. Edyta Guhl. Opactwo w Clervaux. Czerwona wieża, która majestatycznie króluje nad Clervaux w Luksemburgu to Opactwo Benedyktyńskie Świętych Mauritiusa i Maurusa. Prowadzi do niej ścieżka przez las, można też dojechać tam autem. Dokładny adres to Place de l'Abbaye. Z miasteczka wyjeżdżamy w kierunku Weiswampach, następnie w Eselborn skręcamy ostro w lewo( jakby

dolcevitainmykitchen
SAŁATKA HAWAJSKA 227

Sałatka znana prawie przez wszystkich i stara jak świat 😉 Ja znam ją od dzieciństwa, odkąd pamiętam gościła u nas w domu na świętach i różnego rodzaju imprezach. Szukając sałatki na wieczór ze znajomymi, przypomniałam sobie własnie o niej. Nie jadłam jej ze "100 lat" bo całkiem o niej zapomniałam, a jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu. Sprawdzi się

Kuchnia MagdaLeny
Lek na styczeń: jeżyny i krówki w drożdżówkach 232

środka dałam serka, bo akurat jedno opakowanie po sernikach zostało, i data ważności groziła mi już palcem. Spośród masy cukierków, które C. wysypał do miseczki w ramach Świąt, wyłuskałam pozostałe krówki, i je też do drożdżówek dorzuciłam. W końcu na ten szary styczeń przyda się odrobina słodyczy... Bułeczki są pyszne. Puszyste, lekkie, wyrośnięte niesamowicie, trochę słodkie, trochę owocowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą 189

Póki większość społeczeństwa tkwi w poście, a o świątecznych wypiekach nawet jeszcze nie śniła, blogerzy już obmyślają i - co ważne - wypróbowują nowe przepisy, żeby zdążyć podzielić się nimi przed Świętami i żeby Czytelnicy mieli w czym wybierać. I tak oto poczyniłam ostatnio 2 mazurki, babkę, a w planach mam jeszcze kilka ciekawych pomysłów. Ale o tym ciiiiiii, wszystko

Obiad gotowy
Czekoladowa trufla ze śliwkami 176

niej mnóstwo pochwał i prośby o przepis. Właśnie ze względu na te prośby postanowiłam nie czekać do lepszych zdjęć, tylko już teraz opublikować przepis. Może akurat ktoś marzy o Świętach o smaku czekolady;) Składniki: 100g śliwek 50ml rumu (koniaku, whisky) 200g gorzkiej czekolady min 70% (dałam 150g 70% i 50g 90%) 200g masła 5 jajek 100g cukru trzcinowego 150g

Obiad gotowy
Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) 211

zakwas padł:( Staruszek miał już chyba z 8 lat, choć w przypadku zakwasu to szczenięcy wiek. Ale nie dopilnowałam, mea culpa... To było tuż po Wielkanocy, zajęta przygotowaniami do Świąt zapomniałam go dokarmić, a on, biedaczek, stał sobie cicho w lodówce i czekał, a gdy przypomniałam o nim, zobaczyłam na powierzchni plamki, jakby pleśń. Nie jestem przekonana, czy rzeczywiście

Obiad gotowy
Magazyn Aromat - nr 7 zima 2016 182

Najnowszy numer Magazynu Aromat już jest. Pachnie Świętami, rozgrzewa pomysłami na zimowe herbatki, kusi pysznymi zupami, pełnymi witamin sokami. Znajdziecie w nim pomysły na zimowe śniadania, śledzie, poznacie różne odmiany grzańca. A ja proponuje świeżutkie, jeszcze ciepłe drożdżówki:) Zapraszam  do czytania:) https://issuu.com/magazynaromat/docs/aromat-zima-2016 

Obiad gotowy
Serwetka "gwiazda" 188

Dziś będzie okołokulinarnie i okołoświątecznie, gdyż pięknie udekorowany stół to też ważny element Świąt. Zobaczyłam ostatnio, jak się robi gwiazdę betlejemską z serwetki i sama spróbowałam zrobić - udało się! W zeszłym roku miałam choinki , to teraz będą gwiazdy;) Składanie serwetki to nic trudnego, ale efekt końcowy jest bardzo piękny. Szczegółową instrukcję i film znajdziecie tutaj

Obiad gotowy
Bigos staropolski 222

śliwkami, wędlinami oraz mięsem. Do przygotowania bigosu lepiej użyć kilku rodzajów mięsa i wędlin - wołowinę, wieprzowinę, gęsinę, dziczyznę, ale można też dodać wędliny i pieczone mięsa, które pozostały po Świętach. Taki bigos podbije niejedno podniebienie. Zresztą, co będę długo opisywać. Ugotujcie i przekonajcie się sami;)   Aha, i jeszcze: gotowanie zaledwie litra bigosu absolutnie mija się z celem

Obiad gotowy
Śledzie w sosie musztardowym 240

Długo czekały śledzie na publikację bo aż od świąt - jakoś nie było czas, chęci i weny do siedzenia przed komputerem i stukania w klawiaturkę. Ale oto są. A raczej były bo ze stołu wigilijnego wyparowały tak szybko że sam nie zdążyłem się nimi nacieszyć :) Myślę że takiego śledzika każdy zna. Potrawa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu

Świat Smaku
Makowo- wiśniowa panienka 466

Kolejne ciasto, do którego chwilę się przymierzałam. Zawsze coś innego wypadło, a na końcu stwierdziłam, że poczekam do świąt, bo mak to przecież taki świąteczny dodatek 😉  Żeby znowu nie było tak zwyczajnie, zrobiłam po swojemu- z dodatkiem ciasta z wiśniami.  Tak w ogóle, to wydawało mi się, że typowa "panienka" wyjdzie mi bardzo niska, stąd pomysł

Kuchnia w czekoladzie
Deser jogurtowo-mandarynkowy 190

pomalowanie paznokci czy poczytanie prasy. Brzmi banalnie? Bo banalne jest :) Ale jakże czasem trudne do osiągnięcia.... :)  Zatem marzenie na dzisiaj: wypić w spokoju GORĄCĄ kawę ;) Nie wyobrażam sobie świąt i zimy bez mandarynek. To one są pochłaniane u nas kilogramami gdy za oknem śnieg i mróz. Dlaczego zatem nie wykorzystać ich do prostego deseru? Składniki na pewno znajdą

My simple kitchen
Detoks. Smoothie. Dla zdrowia. 626

Detoks owocowo - warzywny Po długich i obfitych Świętach, Sylwestrze i długim weekendzie z Trzema Królami, standardowo na wadze pojawia się 2 kg więcej. Większość z Nas wraz z Nowym Rokiem zakłada wiele nowych celów i postanowień, w tym między innymi: "Schudnę"! Ja już od jakiegoś czasu nie piszę w kalendarzu takich celów, bardziej skupiam się na swoim rozwoju

SMYKWKUCHNI
Schab ze śliwką 204

Soczysty i pachnący schab. Idealne danie na niedzielny obiad, nie tylko w czasie świąt. Czas wykonania: 1 h (+ minimum 3 h marynowania) Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 500 g schabu 60-70 g suszonych śliwek 1 łyżeczka masła ½ łyżeczki pieprzu Marynata: 1 łyżka oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki suszonych ziół (rozmaryn, tymianek) ½ łyżeczki

KuchniaWeDwoje.pl