babki nie ma w naszym domu świąt Wielkiej Nocy. Z piętnaście lat z okładem ją piekę, a przepis dostałam od mojej teściowej. Babka nie wysycha i jest taka, no nie wiem jak określić...chyba zwarta i mięsista. Zdecydowanie dzisiaj nie powinnam nic pisać...ale Asia "Z kuchni w czekoladzie"jakieś parę dni pochwaliła się cytrynową babeczką i mi się
Nie tylko w kuchniMamy dla Was walentynkowy prezent :) Podobnie jak prze Świętami Bożego Narodzenia wraz z innymi blogerkami kulinarnymi przygotowałyśmy e-book pełen słdokich przepisów na walentynki :) Znajdziecie tam mnóstwo inspiracji na fantastyczne desery, kilka słów na temat wyboru kwiatów, czy o afrodyzjakach w kuchni. Zapraszamy do pobrania :) Serdecznie dziękuje wszystkim którzy przyczynili się do powstania tego e-booku, a w szczególności
Kolizje Smakówspierdzielić, nie wspominając już o zawrotnej cenie. Nigdy więcej nie kupię, nie ma mowy, fujj. Śliwki mam w domu zawsze w zapasie tak samo jak gorzką czekoladę, a po świętach jeszcze się uchowało opakowanie marcepanu. Dwanaście godzin moczenia, godzinka pracy, trochę balzju w kuchni i gwarantuję Wam, że już nigdy nie tkniecie innych śliwek. A tak przy okazji
greenscarfmoże kogoś wynająć. Nie wiem czy tak myślą, ale tak to wygląda. Babcia dobra jest wtedy, kiedy coś (czytaj: pieniądze lub drogie prezenty) daje. Nie robię z siebie świętej, to nie o to chodzi. Jednak w momencie, kiedy to konieczne, to potrafię rzucić wszystko, zarwać noc, nagotować jedzenia w słoiki i jechać kilkaset kilometrów, żeby sprawdzić jak się
Codzienna kuchnia niecodziennaRadosnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych! Wszelkich potrzebnych łask od Zmartwychwstałego Chrystusa na ten czas Wielkanocny radości z Wiary, Nadziei i Miłości oraz nieustawania w dążeniu do Wiecznej Radości życzy Mariola
Kulinarne pyszności MolkiPiernik Staropolski dojrzewający. Boże Narodzenie pachnie piernikiem , który przygotowujemy na 5-6 tygodni przed świętami. Na który warto czekać. Najbardziej popularny piernik Lucyny Cwierczakiewiczowej którego smak jest niezapomniany, rozpływający się w ustach. Składniki · 500 g miodu naturalnego lipowego
Kulinarne pyszności Molkipozwoli siostrze bawić się jej zabawkami, to stwierdziła stanowczo, że "Nie, moje". Jednak mam nadzieję, że jej to minie. Obecnie przechodzimy apogeum buntu dwulatka, co zaczęło się w okolicy świąt Bożego Narodzenia. A wcześniej myśleliśmy, że najgorsze już za nami. Niestety, teraz Zuzia na wiele czynności odmawia posłuszeństwa: nie pójdzie umyć z nikim ząbków, nie chce iść spać
Anioszek w kuchniKlasyczny przepis na biszkopt na tort. U mnie w domu, torty piecze się 4 razy w roku, w tym jeden tuż przed świętami. Ten przepis na biszkopt jest więc sprawdzony, i zawsze wychodzi tak jak należy. Biszkopt jest delikatny ale też nie suchy. Robi się go szybko i przede wszystkim prosto. Spróbujcie sami :) Składniki: * 5 dużych jaj * 4 łyżki
Klasyka Gotowaniaryż, pszenicę i orkisz ekspandowany (kupiłam w Lidl), ekspandowane ziarna trochę zrównoważyły słodycz. Młody zachwycony, w trzy dni pochłonął całą blachę ciasta, ja poprzestałam na jednym kawałku, bo od świąt praktycznie nie jadam słodyczy. Za to ja zachwyciłam się formą do ciasta, a dokładnie prostokątną tortownicą ze sklepu Garneczki, bo dzięki niej boki ciasta były idealnie proste, a przełożenie
Blondynka Gotujenasze toruńskie :) Lebkuchen są miękkie i aromatyczne. Owszem, po upieczeniu twardnieją, ale po lukrowaniu ponownie rozpływają się w ustach. Idealne do dekorowania. Przygotujcie je kilka dni przed Świętami, jeszcze smaczniejsze są po krótkim leżakowaniu. Tylko nie wytrzymają… :) Składniki 100 g mąki migdałowej 230 g mąki pszennej 200 ml miodu 90 g masła 1 łyżka przyprawy do pierników 1 łyżeczka
OliveandThymewiem, już dawno po świętach, a przepis powinnam dodać miesiąc przed kolejnymi ;) Nie mam jednak w zwyczaju trzymać gotowych już przepisów "w zanadrzu", bo przy moim roztrzepaniu mogłabym o nim po prostu zapomnieć 😁 Barszcz przygotowałam na Wigilijny wieczór, ale teraz także możecie ugotować podobny, ale np na wywarze mięsnym. Składniki: Na barszcz: 1 kg buraków ćwikłowych 50g suszonych
Kuchnia w czekoladziejest dyplom i list od Pani Burmistrz. Poszukam to dodam razem ze zdjęciami tych bombek, które dzięki życzliwości znajomych będę mogła jeszcze do siebie na sesję zabrać :). Co do świąt Bożego Narodzenia to mam jeszcze w toku pracę nad 3 jaśkami z haftem, ale tu nie ma pośpiechu - Pani, która je u mnie zamówiła, zrobiła to na początku stycznia
Nie tylko w kuchniJednak jak ktoś lubi i mu smakuje, nie widzę problemu, ani też nie robię nagonki. Każdy robi i je jak lub co mu pasuje, ma do tego święte prawo. Jednak warto czasem się zabawić i zrobić swój wyrób, który ani nie wymaga wymyślnego sprzętu, ani też specjalnych umiejętności. 3,5 kg obranego mięsa z udek łyżka
Dieta moja pasjaPrzygotowałam go na Wigilię, ale zawsze po drodze znalazło się coś ważniejszego, coś z czym nie chciałam czekać ani sekundy dłużej :) Czy jest wart zainteresowania teraz, kiedy po świętach zostało już tylko wspomnienie, a co niektórzy zastanawiają się już, co przygotują na Wielkanoc...?! Mam nadzieję, że zapiszecie go i skorzystacie w stosownej chwili, a takich w okresie karnawału
Kuchnia w czekoladziePrzed świętami dostałam niewielką paczuszkę. Gabarytowo niewielką, a w środku wielkie skarby. Małgosia z bloga Łyżka i motyka przysłała mi swoje przetwory 😊 Takie prezenty zawsze bardzo mnie cieszą i sama też staram się innych obdarowywać właśnie w taki sposób. Jednym z upominków był przepyszny likier kukułkowy . Wypatrzyłam go na blogu Małgosi i pewnie dlatego dorzuciła go do paczuszki
Codzienna kuchnia niecodzienna