Tradycyjny makowiec japoński robi się z kaszą manną i makiem czarnym, a że kaszy mannej nie mogę, a biały mak został mi po świętym Marcinie, to wykombinowałam taki oto bezglutenowy :) SKŁADNIKI: - 250 g maku białego - 160 g cukru - 6 łyżek komosy ryżowej białej - 300 g jabłek - 125 g masła - 1,5 łyżeczek proszku do pieczenia (bezglutenowy) - 6 jajek (oddzielone
Kuchnia bezglutenowa Loliroku - gdy najdzie mnie ochota na grochówkę i obowiązkowo na Boże Narodzenie do kapusty z grochem. Ale potem zapominam o jego istnieniu. Jak dobrze wiec, że po ostatnich świętach zostało mi trochę ugotowanego grochu, który musiałam jakoś wykorzystać. Bo dzięki temu wymyśliłam dzisiejszą pastę na kanapki. Mam nadzieję, że także Wam odczaruje to zapomniane warzywo strączkowe! :) Groch łuskany
Chilli Czosnek i OliwaTuż przed świętami proponowałam Wam perfekcyjne prezenty na bazie kolagenu rybiego z polskiej firmy Perfect Coll. Dostałam od Was wiele maili z prośbą o dokładniejsze informacje na ten temat, spora grupa spośród czytelników bloga została już klubowiczami Perfet Coll i uzyskała stały rabat 40% na zakup produktów. Perfect Coll to polska firma biotechnologiczna, która ma siedzibę w Pomorskim Parku
W mojej kuchniświętach trochę odrzuciło mnie od słodkiego. Po prostu przestałam mieć ochotę na na słodycze. Chodzę i podjadam cytrusy i ciągle mam ochotę na wątróbkę :) W domu jest jeszcze mój nastoletni syn, który jak każde dziecko lubi słodycze. To, że ja nie jem słodkiego nie znaczy, że nie mogę przygotować czegoś pysznego osobie, którą kocham. Tym razem postawiłam na ulubione
Blondynka GotujeJeśli nie macie jeszcze dosyć śledzi po świętach, to ten przepis może Wam się spodobać :) Naoglądałam się reklam o śledziach i tak mnie strasznie naszło, że musiałam zrobić :) Bardzo lubię śledzie wiejskie w słoiku. Są dostępne w Lidlu i w Biedronce, jednak wolę te z Lidla. Są mało słone i można z nich wyczarować naprawdę fajną przekąskę. Wystarczy tylko
Szczęśliwa kuchniaJeśli nie macie jeszcze dosyć śledzi po świętach, to ten przepis może Wam się spodobać :) Naoglądałam się reklam o śledziach i tak mnie strasznie naszło, że musiałam zrobić :) Bardzo lubię śledzie wiejskie w słoiku. Są dostępne w Lidlu i w Biedronce, jednak wolę te z Lidla. Są mało słone i można z nich wyczarować naprawdę fajną przekąskę. Wystarczy tylko
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMyśl o takim haśle tygodnia pojawiła się w mojej głowie już przed świętami. Już wtedy było oczywiste, że na początku nowego roku nastąpi taka potrzeba. Nic odkrywczego - prawda? Ale właściwie, co to są dania dietetyczne? Tego chyba nie wiem ;) Niby intuicyjnie wyczuwam, że przyrządzany posiłek będzie pasował do tej kategorii, ale zawsze gdzieś tam kołacze się myśl, że cały
zadanie-gotowanieŚwiąteczne pierniczki. Bardzo aromatyczne, z dodatkiem orzechów i rodzynek. Najlepiej zrobić 2 tygodnie przed Świętami a polukrować kilka dni później. Rodzynki i orzechy sprawiają że pierniki ciężej się wycina, ale za to są smaczniejsze. 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka miodu 2 jajka pół szklanki cukru pudru 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki rodzynek 1 opakowanie gotowej przyprawy
Bulliowłasnie jadłam go pierwszy raz jako dziecko. Pamiętam, bardzo go lubiłam. Po latach sobie o nim przypomniałam i bardzo się z tego cieszę. Robię go już trzeci raz od świąt i myślę, ze ten fakt powinien wam wiele o nim powiedzieć. Wychodzi go olbrzymia ilość
Polska ZupaPrzed świętami otrzymałam od wydawnictwa Insignis cudowną książkę "Hygge. Duńska sztuka szczęścia" autorstwa Marie Tourell Søderberg. Książka niezwykle klimatyczna, z gatunku tych, do których wraca się. Kiedy ta książka pojawiła się w sprzedaży i zaczęło być o niej głośno, zastanawiałam się cóż takiego odkrywczego w niej może być. Z zasady stronię od rzeczy modnych, będących w centrum zainteresowania
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść około 5 tygodni przed świętami. Przepis na piernik znalazłam na blogu Moje Wypieki , przygotowując go wprowadziłam lekką modyfikację w postaci masła i cukru. Zmniejszyłam ilość masła ponieważ taką kostkę miałam w domu w oryginalnym przepisie było 250 g, a ilość cukru została zmniejszona o 1/2 szklanki ponieważ wydaje mi się
Życie zaczyna się w kuchniUpieczony placek wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Przestygniętą wiewiórkę polukruj lub udekoruj w inny sposób. Wiewiórka gości na moim stole najczęściej w okresie zimowym. Zwłaszcza w okolicy Świąt Bożego Narodzenia. Przepis na to ciasto znalazłam w jakimś magazynie kobiecym (chyba był to Poradnik Domowy). Nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła w oryginalnej recepturze własnych modyfikacji. Przede wszystkim
blog.moje-pasje.infokieszenie. :) Zdjęcia może niezbyt ładne, ale na mnie kamizelka jest za mała (w końcu była robiona nie dla mnie) a mama unika zdjęć jak ognia. Po świętach zaczęłam dwa kolejne robótkowe projekty (hafcik, tym razem na kanwie drukowanej choć się zarzekałam, że już nigdy więcej jej nie wezmę do ręki :), i kolejny sweterek, tym razem dla mnie), ale jakoś
blog.moje-pasje.infoCześć Dziś szósty dzień Adwentu. Do świąt zostały 22 dni. Dziś będzie kolejny przepis na śledzie. Także w oleju, ale z innymi dodatkami - cebulką, porem i marynowanymi pieczarkami. W smaku wyszły bardzie delikatne, bardziej "śledziowe" ale nadal bardzo smaczne. Przepis zaczerpnęłam ze strony mojegotowanie.pl Śledzie w oleju z cebulą, porem i marynowanymi pieczarkami Przygotuj miski, nóż i deskę
blog.moje-pasje.infoCześć Dzisiaj czwarty dzień Adwentu i czwarty przepis. Tym razem trochę mniej wigilijny, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie świąt czy innych uroczystości rodzinnych bez sałatki. Akurat ten przepis zaczerpnęłam z książki s. Marii Goretti „189 przepisów Siostry Marii”. Podobna sałatka dość często gości na moim stole (przepis na "moją" wersję znajdziecie tutaj ). Sałatka żydowska Siostry Marii Goretti
blog.moje-pasje.info